*

Αποστολέας Θέμα: Ποιοι διδάσκουν τα μαθήματα των ΠΕ02;;;  (Αναγνώστηκε 26953 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
Απ: Ποιοι διδάσκουν τα μαθήματα των ΠΕ02;;;
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 20, 2009, 05:54:22 pm »
Να 'σαι καλά, Markos, γέλασα με τα μηνύματα σου.  ;D

Έχω τελειώσει ιστορικό και το λατρεύω το αντικείμενο μου. Πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω συνάδελφο φέτος που έχει το μάθημα με δεύτερη ανάθεση και κάνει καταπληκτική δουλειά. Και τώρα που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαθεματικά με αρχαία και ιστορία (Α' λυκείου), το πράγμα πάει μια χαρά. Και πέρυσι που συνέβαινε το ίδιο σε άλλο σχολείο, η μια συνάδελφος έκανε καλό μάθημα, η άλλη όχι. Και έχω δει και αρκετούς ΠΕ02 να κάνουν ένα απίστευτα συμβατικό παπαγαλίστικο μάθημα ιστορίας. Υποθέτω ότι από ένα σημείο και μετά, είναι θέμα προσωπικής δουλειάς του καθενός.

Εφιστώ ξανά την προσοχή. Δεν είμαστε όλοι του ΠΕ02 "ειδικοί" στην ιστορία, όπως δεν είμαστε ειδικοί σε όλα τα αντικείμενα του κλάδου μας. Οι φιλολογίες ξένων γλωσσών έχουν μαθήματα ιστορίας, γιατί δεν νοείται λογοτεχνία χωρίς γνώση ιστορίας. Υπάρχουν τμήματα ξένων γλωσσών, σίγουρα τα τμήματα κοινωνιολογίας και πολιτικών επιστημών και απ'όσο ξέρω ΚΑΙ οι νομικές που κάνουν περισσότερα μαθήματα ιστορίας απ'ότι για παράδειγμα κάποια τμήματα φιλολογίας που ξέρω συγκεκριμένα ότι έχουν 3 ιστορίες. Είμαι 100% σίγουρη ότι οι ξένές φιλολογίες είναι πολύ καλύτερα καταρτισμένες στην θεωρία λογοτεχνίας απ'όσο εγώ. Και εγώ διδάσκω μεταφρασμένο Έζρα Πάουντ, Σαρτρ ή Μπρεχτ. Οπότε, ας είμαστε λίγο προσεκτικοί στις κατηγορίες μας απέναντι στους άλλους κλάδους, είναι πολύ πιθανόν να είναι εξίσου καλά καταρτισμένοι όσο εμείς και σε κάποιους τομείς, οι οποίοι "παραδοσιακά" ανήκουν στους ΠΕ02, ίσως και καλύτερα. Εξάλλου, η μόδα στις πανεπιστημιακές σπουδές τώρα τελευταία είναι η διεπιστημονικότητα, που σπάει τα στεγανά των κλάδων, τα οποία ούτως ή άλλως είναι τεχνητά και αυθαίρετα. Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς με τους εαυτούς μας: Δεν είναι θέμα κατάρτισης, είναι θέμα επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 12:49:45 »

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 21, 2009, 10:12:58 am »
Σε λίγο θα δούμε
ΠΕ03 με lower να κάνει αγγλικά
ΠΕ11 αστέρι στα μαθηματικά να τα διδάσκει
ΠΕ02 με sorbonne (έτσι γράφεται κιόλας;;; ) να κάνουν γαλλικά
κτλ κτλ κτλ
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 21, 2009, 02:45:34 pm »
Πάντως πολύ μου αρέσει ότι ωρυόμαστε για την (αν)ικανότητα των φιλολόγων ξένων γλωσσών να κάνουν ιστορία, αλλά δεν αναρωτιόμαστε αν είμαστε καταρτισμένοι να κάνουμε πολλά από τα μαθήματα που δίνονται σε εμάς ως δεύτερη ανάθεση. Προσωπικά, το δηλώνω ευθαρσώς, θεωρώ ότι είμαι ανεπαρκέστατη να διδάξω ψυχολογία, θεατρολογία και ιστορία τέχνης. Ιστορία τέχνης δεν μπορώ να διδάξω όχι γιατί δεν την διδάχτηκα, αλλά γιατί ήταν τόσο δύσκολο το μάθημα που το σιχαίνομαι.  ;D

Εάν θεωρούμε ότι ένας που έχει τελειώσει το κλασικό της φιλολογίας ή τόν τομέα ψυχολογίας ενός ΦΠΨ, έχει την ικανότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα για να διδάξει επαρκώς ιστορία, γιατί να μην έχει την ίδια ικανότητα ένας που έχει τελειώσει αγγλική φιλολογία ή κοινωνιολογία; Ας ξεκολλήσουμε λιγάκι, το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οι β' αναθέσεις μαθημάτων, είναι η έλλειψη θέσεων και ο ανταγωνισμός μεταξύ μας, που μας κάνει και τρωγόμαστε σαν τα κοκκόρια. Και φυσικά ο καθένας υπερασπίζεται την πλευρά που σημαίνει περισσότερες προσλήψεις για αυτόν και τους ομοίους τους. Και μετά διατεινόμαστε ότι παλεύουμε για την παιδεία... Δεν έχετε βαρεθεί επιτελους;

Αποσυνδεδεμένος mat

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 21, 2009, 03:27:22 pm »
Εάν θεωρούμε ότι ένας που έχει τελειώσει το κλασικό της φιλολογίας ή τόν τομέα ψυχολογίας ενός ΦΠΨ, έχει την ικανότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα για να διδάξει επαρκώς ιστορία, γιατί να μην έχει την ίδια ικανότητα ένας που έχει τελειώσει αγγλική φιλολογία ή κοινωνιολογία; Ας ξεκολλήσουμε λιγάκι, το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οι β' αναθέσεις μαθημάτων, είναι η έλλειψη θέσεων και ο ανταγωνισμός μεταξύ μας, που μας κάνει και τρωγόμαστε σαν τα κοκκόρια. Και φυσικά ο καθένας υπερασπίζεται την πλευρά που σημαίνει περισσότερες προσλήψεις για αυτόν και τους ομοίους τους. Και μετά διατεινόμαστε ότι παλεύουμε για την παιδεία... Δεν έχετε βαρεθεί επιτελους;
πες τα!
μόνο μια επισήμανση, ο κοινωνιολόγος λόγω αντικειμένου δεν είναι άσχετος με την ιστορία, αυτό μόνο χωρίς καμία πρόθεση να θέλω να διεκδικήσω κάτι.
"Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν κι εκείνοι που δεν βλέπουν." Λεονάρντο Ντα

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 12:49:45 »

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 21, 2009, 03:38:23 pm »
Mat, εγώ μαζί σου είμαι σ'αυτό το θέμα, αλλά είναι τόσο προβληματική η κατάσταση με τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, που άντε να βγάλουμε άκρη χωρίς να σφαχτούμε μεταξύ μας... :-\

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 21, 2009, 06:53:50 pm »
Πάντως πολύ μου αρέσει ότι ωρυόμαστε για την (αν)ικανότητα των φιλολόγων ξένων γλωσσών να κάνουν ιστορία, αλλά δεν αναρωτιόμαστε αν είμαστε καταρτισμένοι να κάνουμε πολλά από τα μαθήματα που δίνονται σε εμάς ως δεύτερη ανάθεση. Προσωπικά, το δηλώνω ευθαρσώς, θεωρώ ότι είμαι ανεπαρκέστατη να διδάξω ψυχολογία, θεατρολογία και ιστορία τέχνης. Ιστορία τέχνης δεν μπορώ να διδάξω όχι γιατί δεν την διδάχτηκα, αλλά γιατί ήταν τόσο δύσκολο το μάθημα που το σιχαίνομαι.  ;D

1. Οι φιλόλογοι δεν είμαστε ικανοί να διδάξουμε παρά αυτά τα οποία σπουδάσαμε.
Πώς θα τα διδάξουμε, όμως, αφού τα αναθέτουν σε άλλους κλάδους;

2. Οι φιλόλογοι δεν είμαστε ικανοί να διδάξουμε παρά αυτά τα οποία σπουδάσαμε.
Πώς, όμως, είναι ικανοί οι άλλοι κλάδοι στους οποίους τα αναθέτουν;

3. Οι άλλοι κλάδοι είναι ικανοί να διδάσκουν τα φιλολογικά μαθήματα.
Εμείς γιατί να είμαστε ανίκανοι να διδάξουμε ό,τι μας ανατεθεί;
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 22, 2009, 12:27:46 pm »
Το θέμα δεν είναι η ικανότητα ή μή, άλλων ειδικοτήτων να διδάσκουν ιστορία π.χ. Μπορεί όπως σωστά ειπώθηκε, κάποιος της αγγλικής π.χ. να κάνει καλύτερο μάθημα ιστορίας από κάποιον φιλόλογο. Εγώ δεν θεωρώ, ότι όσοι αποφοιτήσαμε από το φιλολογικό τμήμα, γνωρίζουμε επαρκώς ιστορία..Πρέπει όμως να τηρούνται τα όρια. Μπορεί εγώ να γνωρίζω πολύ καλά αγγλικά, αλλά δεν θα αναλάβω να διδάσκω αγγλικά στο σχολείο. Εφόσον στον ασέπ, η ιστορία είναι μόνο στην ύλη των φιλολόγων και πιθανή αποτυχία στο μάθημα αυτό να σημαίνει αυτόματα και "αποτυχία" διορισμού, είναι άδικο την ώρα που εμείς κρινόμαστε "ανίκανοι" διορισμού λόγω της ιστορίας, να θεωρούνται ικανοί κάποιοι που δεν χρειάστηκε να διαβάσουν ιστορία για να διοριστούν..
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χτές...μπορούμε όμως να αλλάξουμε το αύριο...:)

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 22, 2009, 01:19:02 pm »
...είναι άδικο την ώρα που εμείς κρινόμαστε "ανίκανοι" διορισμού λόγω της ιστορίας, να θεωρούνται ικανοί κάποιοι που δεν χρειάστηκε να διαβάσουν ιστορία για να διοριστούν..

Το ίδιο πράγμα ακριβώς λένε και οι ειδικότητες των κοινωνιολόγων, των νομικών, των αποφοίτων καλών τεχνών, των οποίων τα μαθήματα τα καβατζώνουμε οι ΠΕ02 με δεύτερη ανάθεση και των οποίων οι θέσεις είναι πολύ λιγότερες από τις δικές μας. Ούτε εμείς διαβάσαμε κοινωνιολογία και δίκαιο για τον ΑΣΕΠ μας και όμως τα διδάσκουμε και δεν βλέπω και κανένα να διαμαρτύρεται. Για μένα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Ή όλοι οι κλάδοι είναι ικανοί για διδάξουν κάποια μαθήματα με β' ανάθεση ή κανένας. Άρα, ή θα βγούμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε να τελειώσει αυτή η κατάσταση οριστικά και για όλους, πράγμα που σημαίνει ότι και εμείς, οι ΠΕ02, θα αρνηθούμε τις β' αναθέσεις που έχουν προβλεφθεί για τον κλάδο μας ή θα κάτσουμε στ'αβγά μας. Αλλά δεν μπορούμε να επιμένουμε ότι εμείς μπορούμε να διδάξουμε μαθήματα με β' αναθέσεις, ενώ οι άλλοι κλάδοι όχι. Δεν γίνεται τα "εμά εμά και τα εσά εμά".

Αποσυνδεδεμένος aeee

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 22, 2009, 01:37:32 pm »
διαφωνώ >:( >:(
οι του ιστορικού αρχαιολογικού ξέρουν πολύ καλύτερη ιστορία τέχνης!!!
οι φιλόλογοι που κάνουν έκθεση στο λύκειο ξέρουν πολύ καλύτερη κοινωνιολογία!!!
από τους ξενόγλωσους που δεν έχουν ιδέα από ιστορία
ίσως θα μπορούσαν πολύ καλύτερα από ιστορία να διδαξουν λογοτέχνια
(το τελευταίο μου το έχουν πεί ξενόγλωσοι, θέλουν κ ξέρουν καλύτερα λογοτεχνία από ιστορία)

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 22, 2009, 01:52:19 pm »
διαφωνώ >:( >:(
οι του ιστορικού αρχαιολογικού ξέρουν πολύ καλύτερη ιστορία τέχνης!!!
(το τελευταίο μου το έχουν πεί ξενόγλωσοι, θέλουν κ ξέρουν καλύτερα λογοτεχνία από ιστορία)

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο διαφωνώ. Εγώ είμαι του ιστορικού-αρχαιολογικού και δεν ξέρω την τύφλα μου από ιστορία τέχνης, όπως προανέφερα, ένα εξάμηνο έκανα όλο κι όλο, τίποτα δεν έμαθα.

Για τους φιλολόγους και την έκθεση, δεν το συζητάω καν. Η δική μου θέση είναι ότι οι κοινωνιολόγοι είναι πολύ καλύτεροι στην έκθεση από πλευράς περιεχομένου (και όχι μόνο περιεχομένου) απ'ότι οι φιλόλογοι. Και αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία, γιατί πάω για δεύτερο πτυχίο κοινωνιολογίας, έτσι από μεράκι, και αυτά που διδάσκομαι συστηματικά εκεί μέσα με έχουν βοηθήσει πολύ περισσότερο στη διδασκαλία της έκθεσης από αυτά που αποσπασματικά διαβάζουμε οι φιλόλογοι -ΑΝ διαβάζουμε- εφημερίδες ή δοκίμια αποδεικτικού τύπου στον ελεύθερο μας χρόνο. (Γιατί μη μου πείτε ότι υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα ΠΕ02 με θεματικές που βοηθάνε στην έκθεση, εκτός από τα ΦΠ με τομείς κοινωνιολογίας...). Στην τελική, τις Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις όλοι τις έχουμε χρησιμοποιήσει (και είναι πλέον και τρομέρα παρωχημένο...) ;D

Για τους ξενόγλωσσους, συμφωνώ ότι μπορούν να διδάξουν λογοτεχνία, ίσως και πολύ καλύτερα από εμάς. Αλλά ξαναλέω ότι το θέμα δεν είναι κατάρτισης, αλλά επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άμα διοριζόμασταν όλοι, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να το συζητάμε αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος alceste

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 22, 2009, 02:56:57 pm »
γιατι ρε παιδια εμεις οι ξενογλωσσοι δεν κανουμε ιστορια σε ολα τα εξαμηνα;σε συγκριτικη βαση δεν κανουμε τα ιστορικα γεγονοτα;γαλλικη επανασταση- ελληνικη,γαλλικος, ευρωπαικος διαφωτισμος-ελληνικος διαφωτισμος-πρωτος ελληνικος διαφωτισμος σοφιστες κτλ κτλ κτλ.θεωρω οτι εδω θιγονται επαγγελματικα δικαιωματα των ΠΕ02 και εκει ειναι σωστο να εστιασουμε.εδω εχουν δικιο.τωρα, στο δημοτικο,που εργαζομαι ωρομισθια, εχω δει δασκαλους και διευθυντες να κανουν εικαστικα και μουσικη!!και καλα εικαστικα,ας πουμε οτι τρωγεται,αλλα μουσικη;;!!

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Μαρτίου 22, 2009, 03:00:45 pm »
Στον ασέπ όμως, κρινόμαστε μόνο εμείς στην ιστορία......!
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χτές...μπορούμε όμως να αλλάξουμε το αύριο...:)

Αποσυνδεδεμένος maryk

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 22, 2009, 04:08:09 pm »
To θέμα δε νομίζω ότι είναι τόσο της μεταδοτικότητας και του ποιός κάνει καλύτερο μάθημα όσο της κατάρτισης!Και οι πλέον καταρτισμένοι είναι οι φιλόλογοι και κυρίως οι του ιστορικού!
Θα διαφωνήσω κάθετα με την εξής άποψη:
Όπως επίσης θα διαφωνήσω με την εξής:
ο κοινωνιολόγος λόγω αντικειμένου δεν είναι άσχετος με την ιστορία

Ξένη λογοτεχνία όμως!Από ελληνική που είναι και βασικότερη όμως τί κάνουμε;
Και εμείς καναμε στα Αγγλικά ξένες λογοτεχνίες πρέπει να διδάξουμε αγγλικά;;;;Και τί θα πεί θέλουν;Και εμένα μου άρεσαν τα μαθηματικά και θέλω να τα διδάξω ..μπορώ;

Άμα διοριζόμασταν όλοι, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να το συζητάμε αυτό το θέμα.
Σαφώς...αλλά δε διοριζόμαστε.Και για να λυθούν κάποια προβλήματα πρέπει να μπούν κάποια πράγματα στη θέση τους!Αλήθεια εσύ δεν έδωσες ιστορία στον ΑΣΕΠ;

Στον ασέπ όμως, κρινόμαστε μόνο εμείς στην ιστορία......!
Και όχι μόνο...θα έλεγα από την ιστορία κρινόμαστε!

Και στο κάτω κάτω πιστεύω ότι η ιστορία είναι πολύ σημαντικό μάθημα!Δεν καταλαβαίνω γιατί στα σχολεία είναι το "μέσο" συμπλήρωσης ωρών...Γι'αυτό έχουμε φτάσει να μη διακρίνουν τα παιδιά μας τις δύο εθνικές εορτές και έχουν γίνει μία(="το όχι του 21"...)
ΠΕ02

Αποσυνδεδεμένος aeee

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 22, 2009, 04:19:04 pm »

Και στο κάτω κάτω πιστεύω ότι η ιστορία είναι πολύ σημαντικό μάθημα!Δεν καταλαβαίνω γιατί στα σχολεία είναι το "μέσο" συμπλήρωσης ωρών...Γι'αυτό έχουμε φτάσει να μη διακρίνουν τα παιδιά μας τις δύο εθνικές εορτές και έχουν γίνει μία(="το όχι του 21"...)

Μπράβο!!!! συμφωνώ!!!!
 η μόνη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι θέλουν να μη γνωρίζουμε ιστορία
(όταν λέω ιστορία δεν εννοώ γεωγραφία ή γεγονοτολογία ή χρονολόγια , 
αλλά κοινωνικοπολιτικές επιδράσεις και όχι μόνο...)
για να μας χειραγωγούν πιο εύκολα.....

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182649
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 662
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144