0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό να μαθαίνεις πέντε βασικά πράγματα σε κάθε αντικείμενο, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σου. Αν δηλαδή είσαι άθεος ή μουσουλμάνος ή ινδουιστής και μάθεις τι πρεσβεύει ο χριστιανισμός, σημαίνει ότι αυτομάτως θα αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου; Το θεωρώ δείγμα ανασφάλειας και δογματισμού μαζί. Εκτός αν θεωρείται δεδομένο ότι ασκείται ψυχολογική βία στο πλαίσιο του μαθήματος... Αλλά αυτό έχει σχέση με τον εκάστοτε εκπαιδευτικό, όχι με το μάθημα αυτό καθεαυτό. Μήπως τελικά απλώς ψάχνουμε δικαιολογία για κοπάνα και λούφα;
"Άχρηστες για αυτούς γνώσεις" ... Εγώ νόμιζα ότι η γνώση είναι δύναμη, και ουδέποτε άχρηστη, δεν θα μπω στον πειρασμό να το σχολιάσω... μια γνώση είναι δυνατόν ποτέ να είναι άχρηστη; και να λέγεται αυτό από χείλη "εκπαιδευτικού";;; (Κύριε ελέησον!)
Παράθεση από: apri στις Απριλίου 01, 2009, 10:25:52 pmΔεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό να μαθαίνεις πέντε βασικά πράγματα σε κάθε αντικείμενο, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σου. Αν δηλαδή είσαι άθεος ή μουσουλμάνος ή ινδουιστής και μάθεις τι πρεσβεύει ο χριστιανισμός, σημαίνει ότι αυτομάτως θα αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου; Το θεωρώ δείγμα ανασφάλειας και δογματισμού μαζί. Εκτός αν θεωρείται δεδομένο ότι ασκείται ψυχολογική βία στο πλαίσιο του μαθήματος... Αλλά αυτό έχει σχέση με τον εκάστοτε εκπαιδευτικό, όχι με το μάθημα αυτό καθεαυτό. Μήπως τελικά απλώς ψάχνουμε δικαιολογία για κοπάνα και λούφα;Δεν ξέρω βρε apri... Εμένα θα με πείραζε αν όντας χριστιανή έμενα σε μία άλλου θρησκεύματος χώρα και το παιδί μου διδασκόταν υποχρεωτικά το κοράνι/τη καμπάλα/οτιδήποτε. Γιατί Ατα θρησκευτικά στην Ελλάδα δεν είναι "θρησκειολογία". Αφορούν τη χριστιανική ορθόδοξη πίστη. Και τα παιδιά που δεν ανήκουν στο θρήσκευμα που διδάσκεται είναι υποχρεωμένα να απομνημονεύουν άχρηστες για αυτούς γνώσεις . Γιατί ένας μουσουλμάνος να πρέπει να απομνημονεύσει τα ονόματα των προπατόρων ακόμα και αν αυτό γίνεται για ένα μάθημα, γιατί ο οποιοσδήποτε αλλόθρησκος ή μεγαλωμένος με οποιαδήποτε έννοια πέρα από την ορθόδοξη ελληνική πίστη πρέπει να μαθαίνει π.χ. για τα εξαπτέρυγα και τα άμφια? Θα του χρειαστούν ποτέ? Όντας αβάπτιστος στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία και έχοντας ενστερνιστεί άλλη θρησκεία, θα του χρειαστούν ποτέ όλες αυτές οι γνώσεις? Και με την ίδια λογική, αν εγώ θα έμενα σε ένα π.χ. ισλαμικό κράτος θα ήμουν ικανοποιημένη αν το παιδί μου ερχόταν στο σπίτι έχοντας ως εργασία για το σπίτι να διαβάσει π.χ. ένα απόσπασμα από το κοράνι? Τι θα προσφέρε αυτό στον οποιοδήποτε? Γιατί εκείνη την ώρα (σε περίπτωση που το μάθημα των θρησκευτικών παραμείνει ως έχει και δεν μετατραπεί σε θρησκειολογία) να είναι υποχρεωμένο το παιδί να παρακολουθεί μια απολύτως άγνωστη και αδιάφορη ενότητα για τον ίδιο, το κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ θα μπορούσε έχοντας απαλλαγή από το μάθημα να μάθει κάτι άλλο; Και είναι τόσοι πολλοί οι αλλόθρησκοι μαθητές στα σχολεία πια. Και αν δεν το βλέπει κανείς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα το δει σε λίγα χρόνια. Γιατί, τουλάχιστον στην περιφέρεια, υπάρχουν πολλοί μαθητές με διαφοερτικό κοινωνικό-θρησκευτικό υπόβαθρο. Και οι ειδικά οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, που δεν φοβούνται πια τόσο ότι η έννοια της διαφορετικότητας θα τους στιγματίσει, αλλά έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, φυσικά και δεν φοβούνται πια να διεκδικήσουν το δικαίωμα των παιδιών τους, των παραδόσεών τους, της θρησκείας τους.Και ασφαλώς, τα ίδια δικαιώματα με τους αλλοδαπούς έχουν και οι Έλληνες. Έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν για τα παιδιά τους τις αρχές που θα τους μεταδώσουν και συνεπώς τα παιδιά τους έχουν δικαίωμα βάση αυτών των αρχών να επιλέξουν αν θέλουν να διδαχτούν ένα μαθημα ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, κτλ... Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό.
Παράθεση από: selas στις Απριλίου 02, 2009, 01:12:49 amΠαράθεση από: apri στις Απριλίου 01, 2009, 10:25:52 pmΔεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό να μαθαίνεις πέντε βασικά πράγματα σε κάθε αντικείμενο, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σου. Αν δηλαδή είσαι άθεος ή μουσουλμάνος ή ινδουιστής και μάθεις τι πρεσβεύει ο χριστιανισμός, σημαίνει ότι αυτομάτως θα αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου; Το θεωρώ δείγμα ανασφάλειας και δογματισμού μαζί. Εκτός αν θεωρείται δεδομένο ότι ασκείται ψυχολογική βία στο πλαίσιο του μαθήματος... Αλλά αυτό έχει σχέση με τον εκάστοτε εκπαιδευτικό, όχι με το μάθημα αυτό καθεαυτό. Μήπως τελικά απλώς ψάχνουμε δικαιολογία για κοπάνα και λούφα;Δεν ξέρω βρε apri... Εμένα θα με πείραζε αν όντας χριστιανή έμενα σε μία άλλου θρησκεύματος χώρα και το παιδί μου διδασκόταν υποχρεωτικά το κοράνι/τη καμπάλα/οτιδήποτε. Γιατί Ατα θρησκευτικά στην Ελλάδα δεν είναι "θρησκειολογία". Αφορούν τη χριστιανική ορθόδοξη πίστη. Και τα παιδιά που δεν ανήκουν στο θρήσκευμα που διδάσκεται είναι υποχρεωμένα να απομνημονεύουν άχρηστες για αυτούς γνώσεις . Γιατί ένας μουσουλμάνος να πρέπει να απομνημονεύσει τα ονόματα των προπατόρων ακόμα και αν αυτό γίνεται για ένα μάθημα, γιατί ο οποιοσδήποτε αλλόθρησκος ή μεγαλωμένος με οποιαδήποτε έννοια πέρα από την ορθόδοξη ελληνική πίστη πρέπει να μαθαίνει π.χ. για τα εξαπτέρυγα και τα άμφια? Θα του χρειαστούν ποτέ? Όντας αβάπτιστος στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία και έχοντας ενστερνιστεί άλλη θρησκεία, θα του χρειαστούν ποτέ όλες αυτές οι γνώσεις? Και με την ίδια λογική, αν εγώ θα έμενα σε ένα π.χ. ισλαμικό κράτος θα ήμουν ικανοποιημένη αν το παιδί μου ερχόταν στο σπίτι έχοντας ως εργασία για το σπίτι να διαβάσει π.χ. ένα απόσπασμα από το κοράνι? Τι θα προσφέρε αυτό στον οποιοδήποτε? Γιατί εκείνη την ώρα (σε περίπτωση που το μάθημα των θρησκευτικών παραμείνει ως έχει και δεν μετατραπεί σε θρησκειολογία) να είναι υποχρεωμένο το παιδί να παρακολουθεί μια απολύτως άγνωστη και αδιάφορη ενότητα για τον ίδιο, το κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ θα μπορούσε έχοντας απαλλαγή από το μάθημα να μάθει κάτι άλλο; Και είναι τόσοι πολλοί οι αλλόθρησκοι μαθητές στα σχολεία πια. Και αν δεν το βλέπει κανείς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα το δει σε λίγα χρόνια. Γιατί, τουλάχιστον στην περιφέρεια, υπάρχουν πολλοί μαθητές με διαφοερτικό κοινωνικό-θρησκευτικό υπόβαθρο. Και οι ειδικά οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, που δεν φοβούνται πια τόσο ότι η έννοια της διαφορετικότητας θα τους στιγματίσει, αλλά έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, φυσικά και δεν φοβούνται πια να διεκδικήσουν το δικαίωμα των παιδιών τους, των παραδόσεών τους, της θρησκείας τους.Και ασφαλώς, τα ίδια δικαιώματα με τους αλλοδαπούς έχουν και οι Έλληνες. Έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν για τα παιδιά τους τις αρχές που θα τους μεταδώσουν και συνεπώς τα παιδιά τους έχουν δικαίωμα βάση αυτών των αρχών να επιλέξουν αν θέλουν να διδαχτούν ένα μαθημα ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, κτλ... Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό.Γενικά είμαι υπέρ του να μαθαίνουν τα παιδιά στοιχεία του πολιτισμού άλλων χωρών (θρησκεία, ιστορία, λογοτεχνία, τέχνη κλπ), όχι μόνο γιατί δίπλα μας ζουν αρκετοί αλλοδαποί αλλά για να διευρύνεται λίγο το πνεύμα τους. Από την άλλη, πιστεύω ότι βασικό άξονα της εκπαίδευσης κάθε χώρας πρέπει να αποτελεί ο πολιτισμός της χώρας αυτής. Όπως δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και στην ελληνική ιστορία, έτσι πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε έμφαση και στον χριστιανισμό στο μάθημα των θρησκευτικών. Προσωπικά, αν ζούσα στην Ινδία, θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω λεπτομέρειες για τον ινδουισμό και το βουδισμό που είναι η κυρίαρχη πίστη εκεί, γιατί θα με βοηθούσε να καταλάβω καλύτερα τους κατοίκους της χώρας αυτής. Το τι μαθαίνουμε δεν προσδιορίζει αναγκαστικά και το τι επιλέγουμε ως βιοθεωρία ή κοσμοθεωρία. Αν κάποιος είναι υπέρ του κομμουνισμού, δεν θα έπρεπε να διδαχθεί ποτέ για το σοσιαλισμό, τον καπιταλισμό κλπ; Αν κάποιος αγαπά τη λογοτεχνία, δεν θα έπρεπε ποτέ να διδαχθεί φυσική και μαθηματικά; Διαβάζουμε διαφορετικά βιβλία, ταξιδεύουμε σε διαφορετικά μέρη, για να αποκτήσουμε πιο πλήρη και πολύπλευρη εικόνα του κόσμου. Και πιστεύω ότι η μεγαλύτερη συμβολή του σχολείου είναι ακριβώς αυτή, να μαθαίνει τα παιδιά να προσεγγίζουν τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, άσχετα με το ποια θα θεωρούν αυτά καλύτερη. Η εικόνα ενός ανθρώπου που ακούει μόνο ό,τι τον ενδιαφέρει, μόνο ό,τι τον εξυπηρετεί, μόνο ό,τι του χρησιμεύει, μόνο ό,τι είναι σύμφωνο με τις επιλογές του, προσωπικά με απωθεί.Ξαναλέω ότι για εμένα το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στα μαθήματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρωπιστικές επιστήμες είναι να υπάρξει άσκηση ψυχολογικής βίας ή να γίνει ρατσιστική διάκριση εις βάρος κάποιου. Σε δημοκρατικά καθεστώτα όμως, θεωρώ ότι αυτό έχει σχέση με τον εκάστοτε εκπαιδευτικό και την παιδεία του και όχι με το μάθημα αυτό καθεαυτό.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ κι εγώ με δυο μόνο ενστάσεις. Η πρώτη αφορά την απαλλαγή ως αποκλεισμό, θα προτιμούσα το μάθημα να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον τρόπο διδασκαλίας. Έχει διαφορά να λέμε ότι ο χριστιανισμός πρεσβεύει αυτά, τα τελετουργικά του είναι έτσι και έχει διαφορά να λέμε αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα γιατί τότε υπαινισσόμαστε ότι το πιστεύω του άλλου είναι ψεύτικο, άκυρο και αυτό μόνο σεβασμό δε δείχνει.