*

Αποστολέας Θέμα: Η εικόνα των εκπαιδευτικών στη σημερινή ελληνική κοινωνία  (Αναγνώστηκε 9790 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Η εικόνα των εκπαιδευτικών στη σημερινή ελληνική κοινωνία
« Απάντηση #28 στις: Μαρτίου 27, 2009, 08:51:56 pm »
Ν.Π. όταν ο δάσκαλος πρέπει μέσα σε μία σχολική χρονιά να "βγάλει" Χ σελίδες από το βιβλίο γιατί έτσι αποφάσισε το υπουργείο/παιδαγωγικό ινστιτούτο και όταν ο χρόνος αυτός ίσα ίσα επαρκεί, τότε ο δάσκαλος δεν έχει εκ των πραγμ'άτων χρόνο να σχοληθεί με όλα όσα θα έπρεπε να ασχοληθεί. Ανάμεσα σε αυτά που θα ΕΠΡΕΠΕ να κάνει σίγπυρα είναι να δίνει και εφόδια ζωής στα παιδιά, αλλά αυτό σε ένα ιδανικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Επίσης, αν ένας δάσκαλος δεν έδινε σημασία σε όλα τα άλλα (π.χ. κανόνες τονισμού, λύση εξισώσεων κλπ) αλλά ασχολούνταν με τα προβλήματα των παιδιών, τα συμβούλευε κλπ τότε ΄ξέρεις τι αντιδράσεις θα είχε τόσο από γονείς όσο και από άλλους κλάδους (βλ ψυχολόγους); Και με το δίκιο τους. Οι μεν γονείς, γιατί αναγκαστικά προκειμένου να μάθει το παιδί αυτά πάνω στα οποία θα εξεταστεί και θα βαθμολογηθεί θα έπρεπε να στραφεί αποκλιετσικά στα ιδιαίτερα (θα μου πεις αυτό δεν γίνεται σ'ημερα; ναι αλλά σήμερα υπάρχει και η επιλογή της γνώσης στο σοχλείο) και οι δε ψυχολόγοι, γιατί δεν είναι εκπαιδευμένος κατάλληλα ο δάσκαλος για να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής.
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Μαρτίου 27, 2009, 08:53:51 pm »
Ο πρωταρχικός ρόλος του δασκαλου είναι να διδάσκει, να μαθαίνει στα παιδιά γνώσεις.
Αν με το πέρας του μαθήματος κάποιος μαθητής τον νιώθει κοντά του και θέλει να του εκμυστηρευτεί κάποιο πρόβλημά του ή προβληματισμό του, ασφαλώς και ο δάσκαλος είναι κοντά στο παιδί και έτοιμο να το βοηθήσει όσο περνά από το χέρι του.
Ο δάσκαλος είναι πρώτα δάσκαλος και έπειτα φίλος του μαθητή.
Σαφής προϋπόθεση και για τα δύο αυτά ασφαλώς είναι η αγάπη.
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
« Απάντηση #30 στις: Μαρτίου 27, 2009, 08:58:06 pm »
Ν.Π. όταν ο δάσκαλος πρέπει μέσα σε μία σχολική χρονιά να "βγάλει" Χ σελίδες από το βιβλίο γιατί έτσι αποφάσισε το υπουργείο/παιδαγωγικό ινστιτούτο και όταν ο χρόνος αυτός ίσα ίσα επαρκεί, τότε ο δάσκαλος δεν έχει εκ των πραγμ'άτων χρόνο να σχοληθεί με όλα όσα θα έπρεπε να ασχοληθεί. Ανάμεσα σε αυτά που θα ΕΠΡΕΠΕ να κάνει σίγπυρα είναι να δίνει και εφόδια ζωής στα παιδιά, αλλά αυτό σε ένα ιδανικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Επίσης, αν ένας δάσκαλος δεν έδινε σημασία σε όλα τα άλλα (π.χ. κανόνες τονισμού, λύση εξισώσεων κλπ) αλλά ασχολούνταν με τα προβλήματα των παιδιών, τα συμβούλευε κλπ τότε ΄ξέρεις τι αντιδράσεις θα είχε τόσο από γονείς όσο και από άλλους κλάδους (βλ ψυχολόγους); Και με το δίκιο τους. Οι μεν γονείς, γιατί αναγκαστικά προκειμένου να μάθει το παιδί αυτά πάνω στα οποία θα εξεταστεί και θα βαθμολογηθεί θα έπρεπε να στραφεί αποκλιετσικά στα ιδιαίτερα (θα μου πεις αυτό δεν γίνεται σ'ημερα; ναι αλλά σήμερα υπάρχει και η επιλογή της γνώσης στο σοχλείο) και οι δε ψυχολόγοι, γιατί δεν είναι εκπαιδευμένος κατάλληλα ο δάσκαλος για να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Συμφωνώ απολύτως.

Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι ο δάσκαλος δεν είναι εκπαιδευμένος να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατά συνέπεια, θα κάνει ΛΑΘΗ, τα οποία θα πληρώσουν τα παιδιά. Προφανώς και δεν λέω ότι δεν πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η παρέμβαση του δασκάλου, με όλες τις καλές προθέσεις που έχει, μπορεί να επιβαρύνει τα πράγματα, αντί να τα βελτιώσει. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι οι εκπαιδευτικοί, δεν ξέρουμε τα πάντα, δεν μπορούμε να προλάβουμε τα πάντα, μπορούμε όμως να κάνουμε μια καλή και σοβαρή προσπάθεια. Αλλά έχουμε ΟΡΙΑ, όρια που μας τα θέτει το σχολικό περιβάλλον και όρια που μας τα θέτει το γεγονός ότι είμαστε και άνθρωποι εκτός από εκπαιδευτικοί. Κανείς πια δεν είδε Το Κύμα;

Αποσυνδεδεμένος green ice

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:00:25 pm »
Λοιπόν ,κάποιοι υποστηρίζετε την καταλληλότητα κ ικανότητα της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στο δημόσιο ελληνικό σχολείο  ,πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατό να είστε σίγουροι...Από προσωπική εμπειρία ξέρω πως στο σχολείο όταν ήμουν μαθήτρια ελάχιστοι ήταν οι καθηγητές που έκαναν δουλειά κ δεν κορόιδευαν την κοινωνία(ήταν  κ είναι θεοί....).Τώρα , ως καθηγήτρια στον ιδιωτικό τομέα ελέγχω τους καθηγητές (δημόσιους υπαλλήλους) μέσα από αυτά που λένε οι μαθητές μου .

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος Ritalamp

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:05:39 pm »
greenice εγώ αντιδρώ για το τσουβάλιασμα! Δεν μπορούμε να γενικεύουμε ούτε ότι όλοι είναι καλοί ούτε ότι όλοι είναι τεμπέληδες. Στο δημόσιοι την ευθύνη έχουν και πρέπει να έχουν οι διευθυντές, οι σύμβουλοι και οι συνάδελφοι, να νουθετήσουν, να συνδράμουν ακόμη και να επιπλήξουν.

Το Kύμα τέλειο!!! Πραγματικά δείτε το.
ΠΕ60

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:13:38 pm »
greenice, έλα κι εσύ στο δημόσιο με 25+ μαθητές ανά τμήμα να δούμε αν θα εφαρμόζεις αυτά που σήμερα απορρίπτεις / κρίνεις!

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:15:11 pm »
Το σχολείο είναι το "ανθρώπινο σώμα" και οι εκπαιδευτικοί τα "όργανά" του..Άν κάποιο όργανο δεν λειτουργεί σωστά, επηρεάζεται η γενικότερη υγεία του σώματος..Σίγουρα οι καθηγητές δεν είναι ψυχολόγοι..Δεν μπορούν να ασχοληθούν με κάθε ένα από τα 25-30 παιδιά της τάξης χωριστά..Σίγουρα δεν τους βοηθάει και το κράτος να γίνουν καλύτεροι..Τα δέχομαι αυτά και είμαι σίγουρη ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί κάνουν την υπέρβαση..Ωστόσο μία μερίδα (μικρή-μεγάλη, δεν θα το κρίνω εγώ), δεν κάνει ούτε τα στοιχειώδη..Όταν αφήνεις το μάθημα, για να πάς στη λαική (το ξέρω με σιγουριά αυτό το περιστατικό), τότε προκαλείς..Στο ιδιωτικό σχολείο, αυτό δεν θα τολμούσε να το κάνει κανείς..Και το θέμα μας είναι, όπως σωστά επεσήμανε και η Someone, η εικόνα των εκπαιδευτικών στην κοινωνία. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα? Σίγουρα όχι με το να παίρνουμε αμυντική στάση..
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χτές...μπορούμε όμως να αλλάξουμε το αύριο...:)

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:16:37 pm »
Καταλαβαίνω τι λες....αλλά κ αυτά που βλέπουν τα ματάκια μου δεν είναι λίγα.Δεν ξέρω τι να σου πρωτοπώ....Έχεις  δει φρουτοπία την ώρα του μαθήματος(στα Αρχαία όχι στο νηπιαγωγείο)?Είναι ένα παιχνίδι ρόλων  ,όλοι  οι μαθητές είναι ένα φρούτο  κ λένε ατάκες ,συμμετέχει κ ο εκπαιδευτικός χωρίς να το ξέρει ,όλα γίνονται μπροστά του κ δεν παίρνει χαμπάρι...

Πέσμου για το κύμα,θα το δω με την  πρώτη ευκαρία.Αν θέλεις, στείλε μου προσωπικό μήνυμα.

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:21:15 pm »
greenice, έλα κι εσύ στο δημόσιο με 25+ μαθητές ανά τμήμα να δούμε αν θα εφαρμόζεις αυτά που σήμερα απορρίπτεις / κρίνεις!

Μέχρι τώρα είχα έως 16  κ τα πήγα πολύ καλά,το αγαπάω πολύ το αντικείμενο,υπερβολικά πολύ.Πιστεύω  γεννήθηκα γιαυτό!Νομίζω ότι κ στους 25 με το καλό  θα τα πάω υπέροχα!Αν κάτι πάει στραβά ,θα σου πω!

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:29:03 pm »
Οι δάσκαλοι που εγώ εκτίμησα στη ζωή μου ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι ήταν αποτυχημένοι. Είμαι τυχερή που τους έχω κοντά μου τώρα και τους συμβουλεύομαι συνέχεια και θυμάμαι μια φορά που συζητούσαμε για ένα μάθημα που εγώ το είχα απολαύσει και γυρίζει και μου λέει ο δάσκαλος: Μα τι λες; Εγώ σ'αυτό το μάθημα είχα αποτύχει στους στόχους μου.

Το τι κάνει ένας δάσκαλος και το τι εισπράττουν τελικά τα παιδιά είναι ένα τεράστιο θέμα. Πάντως, green ice, θέλω κι εγώ ένα τμήμα με 16 μαθητές. Δεν μπορώ άλλο τα 28άρια που 'χω φέτος, δεν προλαβαίνω να κάνω το μάθημα που θέλω να κάνω. Και δεν το κάνω. Όχι, λαϊκή δεν πάω, αλλά δεν κάνω τη δουλειά μου έτσι όπως τη θέλω. Ειδικά σε ένα τμήμα, που γενικά είναι υπερβολικά απείθαρχο, ομολογώ ότι όποτε τυχαίνει κάτι και χάνεται η ώρα, χαίρομαι. Και ντρέπομαι πολυ γι'αυτό, αλλά έτσι είναι. Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου όπως θέλω και όσο και να προσπαθώ, δεν τα καταφέρνω ή τέλος πάντων, δεν καταφέρνω να εμβαθύνω σε ορισμένα πράγματα όπως θα ήθελα ή να δώσω την προσοχή που θα ήθελα σε ορισμένους μαθητές. Φαντάζομαι τι θα λένε τα παιδιά για μένα στους φροντιστηριάδες τους...

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:37:22 pm »
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι προσπαθείς.. ;) την αδιαφορία δεν μπορούν..
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χτές...μπορούμε όμως να αλλάξουμε το αύριο...:)

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:42:36 pm »

Μέχρι τώρα είχα έως 16  κ τα πήγα πολύ καλά,το αγαπάω πολύ το αντικείμενο,υπερβολικά πολύ.Πιστεύω  γεννήθηκα γιαυτό!Νομίζω ότι κ στους 25 με το καλό  θα τα πάω υπέροχα!Αν κάτι πάει στραβά ,θα σου πω!

Καταρχάς, να ξέρεις ότι δεν σε κατηγόρησα για ό,τι έγραψες ούτε έχω σκοπό να τσακωθώ με κανέναν.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν παρεξήγησες το μήνυμά μου...  :)

Κατά δεύτερον, είμαι αναπληρώτρια. Κάνω έκθεση στην Α' Λυκείου σε 2 τμήματα με 22 και 23 μαθητές αντίστοιχα.
Ναι, είμαι από εκείνους που διορθώνουν αναλυτικότατα τις εκθέσεις των παιδιών.
Ναι, είμαι από εκείνους που θέλω να τους κάνω να μάθουν.
Ναι, είμαι από εκείνους που κάθομαι ώρες στον Η/Υ για να τους βγάλω σχεδιαγράμματα και κάθε είδους βοηθητικό υλικό, ώστε να μην ταλαιπωρούνται με τα κακογραμμένα βιβλία.
Ναι, είμαι από εκείνους που κάθε μέρα ανυπομονώ να ξημερώσει για να ξαναβρεθώ με τους μαθητές μου.
Ναι, είμαι από εκείνους που λατρεύουν τη δουλειά τους όπως κι εσύ.
Αλλά ναι, είμαι από εκείνους που δεν μένουν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Γιατί δεν έχω το χρόνο που επιθυμώ, ώστε να ασχοληθώ ατομικά με το καθένα από τα παιδιά μου.

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #40 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:49:34 pm »
Οταν ξεκινούσα με το τμήμα έβαζαν μουσική κ χόρευαν ,για να μου σπάσουν το ηθικό (ήμουν  καινούργια στο σχολείο).Αυτά που άκουσαν από εμένα  να τους λέω με σταθερή φωνή στα τρία πρώτα μαθήματα δεν νομίζω να  τους τα είπε ποτε καθηγητής  ή γονιός.Όταν σπάσαμε αναγκαστικά  το τμήμα στα δύο ,ήρθαν κάποιοι μαθητές κ μου είπαν :κυρία μήπως δεν επιλέξατε εμάς ,γιατι δε φερόμασταν καλά στην αρχή?Με τα παιδιά αυτά μιλάω ακόμη κ  όχι μόνο με αυτούς  φυσικά...με παίρνουν τηλέφωνο ,για μου πουν την εξέλιξη τους,4 χρόνια μετά.Όσο χαίρομαι αυτές τις στιγμές ,δε χαίρομαι τίποτα.Είναι τόσο μεγάλο πράγμα,τόσο μεγάλο!

υγ.Δεν αντιλέγω για τις δυσκολίες που συναντάμε όλοι οι δάσκαλοι κ σας νιώθω(οι τοποθετήσεις μου δεν στρέφονται ενάντια στους συγγραφομένους  μου στο θέμα) ,αλλα υπάρχουν πολλοί που δεν το αγαπάνε το διδάσκειν κ δεν το έχουν...Πως να το κάνουμε τώρα?

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #41 στις: Μαρτίου 27, 2009, 09:50:07 pm »
Ναι, είμαι από εκείνους που διορθώνουν αναλυτικότατα τις εκθέσεις των παιδιών.
Ναι, είμαι από εκείνους που θέλω να τους κάνω να μάθουν.
Ναι, είμαι από εκείνους που κάθομαι ώρες στον Η/Υ για να τους βγάλω σχεδιαγράμματα και κάθε είδους βοηθητικό υλικό, ώστε να μην ταλαιπωρούνται με τα κακογραμμένα βιβλία.
Ναι, είμαι από εκείνους που κάθε μέρα ανυπομονώ να ξημερώσει για να ξαναβρεθώ με τους μαθητές μου.
Ναι, είμαι από εκείνους που λατρεύουν τη δουλειά τους όπως κι εσύ.
Αλλά ναι, είμαι από εκείνους που δεν μένουν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Γιατί δεν έχω το χρόνο που επιθυμώ, ώστε να ασχοληθώ ατομικά με το καθένα από τα παιδιά μου.

8 ώρες διορθωση τα 26 γραπτά, έτσι τα έχω υπολογίσει κατά μέσο όρο, ένα κανονικό μεροκάματο, έτσι; Για να μην αναφέρω το πήγαινε-έλα με 30 τετράδια αρχαίων ή λογοτεχνίας... Αχθοφόρο με λέει η μαμά μου. Πέρα από την πλάκα, bikini, δεν θα μπορούσα να τα γράψω καλύτερα, συμφωνώ 100%. Και να προσθέσω ότι, όταν μετά από χρόνια, ανέφερα στον αγαπημένο μου φιλόλογο ένα μάθημα που μας είχε κάνει και με είχε συγκλονίσει στη λογοτεχνία, μου απάντησε αφοπλιστικότατα: Μα τι λες; Εγώ σε εκείνο το μάθημα δεν είχα πετύχει τους στόχους μου.  ;) Πάντα, μα πάντα έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Τέλειος δάσκαλος δεν υπάρχει και αυτό είναι και μια από τις προκλήσεις της δουλειάς μας. Να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι  ;D

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182687
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 656
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)