*

Αποστολέας Θέμα: Μαθηματικοί και φιλόλογοι στο δημοτικό  (Αναγνώστηκε 6726 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

  • Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 8048
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
Απ: Μαθηματικοί και φιλόλογοι στο δημοτικό
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 27, 2009, 04:50:42 pm »
και κατα φαρδος και κατα μακρος....
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Μαθηματικοί και φιλόλογοι στο δημοτικό
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:19:26 »

Αποσυνδεδεμένος prf

  • Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Μηνύματα: 149
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Μαθηματικοί και φιλόλογοι στο δημοτικό
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 27, 2009, 04:57:40 pm »
Markos είπες καθαρά πως έχουν τα πράγματα. Η ομηρεία και η ανασφάλεια στον εκπαιδευτικό κλάδο έχουν κάνει τους εκπαιδευτικούς να βρίσκοντε σε αντιπαλότητα. Οι δάσκαλοι με τους καθηγητές, οι Ασεπαδες με του Ενιαιου και πάει λέγοντας. Ενώ θα έπρεπε όλοι να ασχολούμαστε με την βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας κανούμε οτιδήποτε άλλο παρα αυτό.
Η διδασκαλία είναι σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Ο ρόλος μας, όμως, είναι περισσότερο σύνθετος.

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 768
    • Προφίλ
Απ: Μαθηματικοί και φιλόλογοι στο δημοτικό
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 27, 2009, 05:10:09 pm »
 Κι εγώ παιδιά δε νομίζω ότι χρειάζονται οι φιλόλογοι στο Δημοτικό. Να κάνουν τι; Να διδάξουν αρχαία; Έλεος. Τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν αρχαία σε αυτή την ηλικία. και μη μου πειτε τα περί Brunner ότι μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά τα πάντα, γιατί ζουμε στην Ελλάδα και αν ποτέ έβαζαν αρχαία στο Δημοτικό θα επέμεναν πάλι σε ένα σωρό ανόητες πληροφορίες όπωσ κάνουν άλλωστε και στο Γυμνάσιο.
Και για να προσθέσω στα παραπάνω δε νομίζω ότι όσοι γράφουν τα βιβλία είτε του Γυμνασίου είτε του Δημοτικού είναι προσανατολισμένοι στο μέσο όρο των μαθητών. Τα σημερινά βιβλία απευθύνονται σε παιδιά πάνω από το 17.

Αποσυνδεδεμένος Τιμόθεος

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 533
  • Το μέτρο της αγάπης είναι η αγάπη χωρίς μέτρο
    • Προφίλ
Απ: Μαθηματικοί και φιλόλογοι στο δημοτικό
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 29, 2009, 09:37:54 pm »
Το πρόβλημα δεν είναι αν θα διδάξουν αρχαία οι φιλόλογοι ή ολοκληρώματα οι μαθηματικοί. Το πρόβλημα είναι ότι οι δάσκαλοι με μία ώρα διάβασμα πέρασαν το κάθε μάθημα στο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν να διδάξουν τα αντιστρόφως ανάλογα ποσά, την στρογγυλοποίηση (μη γελάτε, το συνάντησα και αυτό) και άλλα πολλά. Θυμάμαι μια δασκάλα που μου έλεγε ότι διάβαζε κάθε μέρα πολλές ώρες μαθηματικά για να παραδώσει την επόμενη ημέρα μία ώρα και πάλι δεν τα καταλάβανε όλα για να τα παραδώσει. Είναι αυτό που έγραψα στην αρχή του θέματος: Ο μονόφθαλμος οδηγεί τους τυφλούς.
Χιόνια και κρύα ας μη σταθούν εμπόδιο μπροστά σου, στις κορυφές της αρετής ν' ανθίζει πάντα η καρδιά σου

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Μαθηματικοί και φιλόλογοι στο δημοτικό
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:19:26 »

Αποσυνδεδεμένος MATH

  • Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Μηνύματα: 148
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Μαθηματικοί και φιλόλογοι στο δημοτικό
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 29, 2009, 10:39:00 pm »
Καλησπέρα παιδιά ! Ωραίο θέμα βάλατε και όπως βλέπω ...θα ξενυχτήσω μέχρι να διορθώσω τα γραπτά του διαγωνισμού στα μαθηματικά(Ε'  και ΣΤ'  Δημοτικού )στην Εύβοια. Λοιπόν :
   α) Το ότι θα αντιδράσουν οι συνδικαλιστές είναι βέβαιο, αλλά όχι μέχρι πτώσεως του τελευταίου !Η αιτία της αντίδρασης θα είναι η ανεργία στον κλάδο και όχι η ουσία μιας τέτοιας απόφασης.

   β) Με ένα τέτοιο μέτρο θα βρουν τη χαρά τους πάρα πολλοί δάσκαλοι. Αυτό έχει διάφορες εξηγήσεις , αλλά θα πάρω την πιο ανθρώπινη : δεν είναι άραγε και ο δάσκαλος  επιφορτισμένος με ατέλειωτη διδακτέα ύλη  , με τα τόσο δυσνόητα και απαιτητικά σχολικά βιβλία ;

   γ) Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό : μπορεί κανένας να διαβεβαιώσει ότι πχ τα μαθηματικά στο δημοτικό θα διδαχτούν καλύτερα από μαθηματικούς σε σχέση με τους δασκάλους ; Και στο γυμνάσιο μαθηματικοί διδάσκουν το μάθημα - που ξέρουν μαθηματικά -  , αλλά οι πιο πολλοί μαθητές τρέμουν ή μισούν το μάθημα, διότι το μάθημα δεν διδάσκεται σωστά.Πιθανόν κάτι ανάλογο να συμβεί και με τα γλωσσικά μαθήματα.

   δ) Σε αρκετές χώρες το δημοτικό τελειώνει στην Ε' ! Ακολουθούν 4 τάξεις γυμνάσιο και 4 λύκειο. Αυτό μάλλον δεν μπορεί να ξεκινήσει στη χώρα μας , διότι δεν υπάρχουν υποδομές , ούτε θα υπάρξουν εύκολα.

   ε) Να πω κάτι και ως μαθηματικός : Ο μαθηματικός, όπως τελειώνει το σημερινό πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να διδάξει στο Δημοτικό !
 Τα μαθηματικά διδάσκονται σε υψηλό, σχεδόν μεταπτυχιακό επίπεδο στο πανεπιστήμιο  και έτσι οδηγούν  το μυαλό του φοιτητή σε μια ανώτερη βαθμίδα , έστω και αν αυτός δεν το καταλαβαίνει ! Αυτό έχει ως συνέπεια να βρίσκεται από άποψη επικοινωνίας μακρυά από τον ψυχικό κόσμο του παιδιού των 6-11 ετών.Δεν είναι άραγε αυτό  το πιο αρνητικο σημείο για την αποτελεσματική διδασκαλία;

   στ) Για να κλείσω : κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό που χρειαζόμαστε στο Δημοτικό είναι να προσλαμβάνουμε και να πλάθουμε καλούς δασκάλους.Ούτε μαθηματικούς , ούτε φιλολόγους , ούτε τίποτα άλλο !. Οκαλός δάσκαλος εν μέρει γεννιέται και κατά ένα άλλο μεγάλο μέρος γίνεται.Αν τα βιβλία γίνουν πιο απλά και διδακτικά(κάτι που γίνεται σε μία νύχτα!) , αν οι δάσκαλοι ξεκινούν να διδάσκουν από μικρότερες τάξεις  - όχι  υποχρεωτικά από την  Α΄ -και μάλιστα για ένα χρόνο ή εξάμηνο δεν μπουν σε τάξη , αλλά παρακολουθούν το μάθημα πιο έμπειρων δασκάλων , αν επιμορφώνονται σε τακτικά διαστήματα , αν έχουν καλά καταρτισμένους και πολλούς σχολικούς συμβούλους(πχ ένα σχολικό σύμβουλο ανά 10 σχολεία) , αν έχουν καλύτερη αμοιβή(πάντα θα το λέω αυτό και θα επιμένω - το γιατί να το κουβεντιάσουμε σε άλλο χώρο) και κάποια άλλα πράγματα - να μην σας κουράζω  , τότε το δημοτικό θα μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα και θα επιτελεί στο ακέραιο το ρόλο του.
   Για το αν το Δημοτικό θα είναι 6 ή 5 ή 4  χρόνια, αυτό ας το αποφασίσουν άλλοι . Αλλά  τη διδασκαλία σε αυτό το σχολείο που θα το λένε ΔΗΜΟΤΙΚΟ, όσα χρόνια και να είναι , πρέπει να την κάνουν ΔΑΣΚΑΛΟΙ ! Ο δάσκαλος είναι -για αυτό που διδάσκει- επαρκής επιστήμονας, παιδαγωγός και άνθρωπος. Δεν χρειάζεται καμία άλλη εξειδίκευση. Αρκεί να αποφοιτά από ένα καλό Πανεπιστήμιο , να αγαπάει τα παιδιά και  τη δουλειά του , να γνωρίζει  την αξία αυτού που κάνει και προσφέρει, να είναι υπεύθυνος και να περιβάλλεται από την κοινωνία που ζει με φροντίδα και αναγνώριση.
   Τα άλλα ζητήματα είναι δευτερεύοντα και λύνονται πολύ εύκολα.
   
 Αυτές είναι μερικές πολύ πρόχειρες σκέψεις που κατάφερα να αρθρώσω.
   
                     Καλό βράδυ - Μπάμπης

Αποσυνδεδεμένος Ελένη_

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 258
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ70
    • Προφίλ
Απ: Μαθηματικοί και φιλόλογοι στο δημοτικό
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 11, 2009, 01:54:22 pm »

...αυτό που χρειαζόμαστε στο Δημοτικό είναι να προσλαμβάνουμε και να πλάθουμε καλούς δασκάλους.Ούτε μαθηματικούς , ούτε φιλολόγους , ούτε τίποτα άλλο !. Οκαλός δάσκαλος εν μέρει γεννιέται και κατά ένα άλλο μεγάλο μέρος γίνεται.Αν τα βιβλία γίνουν πιο απλά και διδακτικά(κάτι που γίνεται σε μία νύχτα!) , αν οι δάσκαλοι ξεκινούν να διδάσκουν από μικρότερες τάξεις  - όχι  υποχρεωτικά από την  Α΄ -και μάλιστα για ένα χρόνο ή εξάμηνο δεν μπουν σε τάξη , αλλά παρακολουθούν το μάθημα πιο έμπειρων δασκάλων , αν επιμορφώνονται σε τακτικά διαστήματα , αν έχουν καλά καταρτισμένους και πολλούς σχολικούς συμβούλους(πχ ένα σχολικό σύμβουλο ανά 10 σχολεία) , αν έχουν καλύτερη αμοιβή και κάποια άλλα πράγματα, τότε το δημοτικό θα μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα και θα επιτελεί στο ακέραιο το ρόλο του.
   Για το αν το Δημοτικό θα είναι 6 ή 5 ή 4  χρόνια, αυτό ας το αποφασίσουν άλλοι . Αλλά  τη διδασκαλία σε αυτό το σχολείο που θα το λένε ΔΗΜΟΤΙΚΟ, όσα χρόνια και να είναι , πρέπει να την κάνουν ΔΑΣΚΑΛΟΙ ! Ο δάσκαλος είναι -για αυτό που διδάσκει- επαρκής επιστήμονας, παιδαγωγός και άνθρωπος. Δεν χρειάζεται καμία άλλη εξειδίκευση. Αρκεί να αποφοιτά από ένα καλό Πανεπιστήμιο , να αγαπάει τα παιδιά και  τη δουλειά του , να γνωρίζει  την αξία αυτού που κάνει και προσφέρει, να είναι υπεύθυνος και να περιβάλλεται από την κοινωνία που ζει με φροντίδα και αναγνώριση.
   Τα άλλα ζητήματα είναι δευτερεύοντα και λύνονται πολύ εύκολα.
   

Συμφωνώ και επαυξάνω! Και σαν δασκάλα της έκτης σας διαβεβαιώνω πως και γλώσσα ξέρω να διδάξω και μαθηματικά μια χαρά (ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση) και στα φυσικά κάνω πειράματα και τα πάντα. Το μόνο που θέλει για να ανταπεξέλθεις είναι συστηματικό διάβασμα και πάθος για τη δουλειά σου. Κι αν δεν ξέρεις κάτι ή δυσκολεύεσαι ρώτα και τον μαθηματικό ή τον φιλόλογο που είναι πιο εξειδικευμένοι να σου λύσουν την απορία. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αντιπαλότητες μεταξύ δασκάλων και καθηγητών αν δεν τις καλλιεργούμε οι ίδιοι. Αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι να μάθουμε τα παιδιά μας γράμματα και να τους παρέχουμε καλύτερη παιδεία και για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιωνόμαστε οι ίδιοι μέρα με τη μέρα. Ας μη γενικεύουμε! Όπως υπάρχουν καλοί και κακοί δάσκαλοι, έτσι υπάρχουν καλοί και κακοί καθηγητές, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι... Εγώ δεν πιστεύω πως κανένας μας εκπαιδευτικός οποιουδήποτε κλάδου ξυπνά το πρωί και σκέφτεται "Σήμερα πάω να καταστρέψω 25 ψυχές". Όλοι προσπαθούμε, απλά κάποιοι δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά! Γι' αυτό μην καταφέρεστε εναντίον κανενός και μη γενικεύετε, απλά προσπαθήστε ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Αν ο καθένας επικεντρωθεί στον εαυτό του, η παρεχόμενη παιδεία θα γίνει πολύ καλύτερη.
Το ιστολόγιο της τάξης μου
http://e-taksi.blogspot.com

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182830
  • Σύνολο θεμάτων: 19475
  • Σε σύνδεση σήμερα: 802
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 10
Επισκέπτες: 690
Σύνολο: 700

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.048 δευτερόλεπτα. 32 ερωτήματα.