0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Απλά δεν τους ενδιαφέρεινα μάθουν. Δυστυχώς! Δεν τους λείπει μόνο η μέθοδος, αλλά και η διάθεση για μάθηση. Εγώ θυμάμαι ακόμη τη χαρά που έπαιρνα όταν μάθαινα κάτι. Σήμερα χαίρονται μόνο αν πάρουν υψηλούς βαθμούς, ανεξαρτήτως του αν αυτοί ανταποκρίνονται στην κεκτημένη γνώση. Το να θεωρούν την ίδια τη γνώση ως ανταμοιβή, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για μας, μεγαλύτερη και από το να τους μάθουμε τον τρόπο... Και, φυσικά, είναι εντελώς ουτοπικό αυτό που γράφω...
Τα παιδιά έχουν διάθεση για μάθηση, πάντα έχουν. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν διάθεση να μάθουν αυτά που θέλουμε να τους διδάξουμε εμείς. Μην τα ισοπεδώνουμε.
Τα παιδιά δεν διαβάζουν (και δικαίως) επειδή τα μαθήματα τους είναι άχρηστα στην πραγματική ζωή (και πια το έχουν καταλάβει όλοι). Αντίθετα, αν υπήρχε μάθημα για τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου με μέσον, ή πώς να βρεις μέσον αν δεν έχεις, κτλ, τότε αυτό θα ήταν ένα χρήσιμο μάθημα και δεν θα χρειαζόταν κάποιο ειδικό κίνητρο για να το διαβάσουν τα παιδιά.Τα παραπάνω προκύπτουν επειδή (παρόλο που δεν το αντιλαμβάνονται όλοι οι εντός του συστήματος) το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σύνδεση με την πραγματική κοινωνία και κυρίως με την οικονομική δραστηριότητα της κοινωνίας. Σε παλιότερες εποχές η μόρφωση ήταν μια επένδυση που εξασφάλιζε με ικανοποιητική απόδοση την κοινωνική άνοδο και την καλύτερη διαβίωση σε σχέση με κάποιον με χαμηλότερη μόρφωση. Αντίθετα τώρα, το βασικό προσόν που απαιτείται είναι το μέσον και δευτερευόντως η όποια κάποια μόρφωση (αλλά και να μην υπάρχει, δε βαριέσαι, μέσον να έχουμε και θέση βρίσκουμε). Το πρόβλημα λοιπόν προκύπτει επειδή αυτά τα έχουν πλέον καταλάβει οι μαθητές... δηλαδή εμείς στη θέση τους θα διαβάζαμε περισσότερο;
δηλαδή εμείς στη θέση τους θα διαβάζαμε περισσότερο;
Ίσως τα παιδια τα 'καταστρέφουμε' εμεις οι γονεις σε συνεργασια με τους δασκάλους ήδη απο το δημοτικο..Τι εννοώ: Πριν παει ο γιος μου σχολειο, άκουγα διάφορες φιλες/γνωστες μαμαδες να μιλανε για το διάβασμα του παιδιου τους σε 1ο πληθυντικο 'διαβάζουμε/δεν καταλάβαμε/λύσαμε/γράψαμε'. Απο τις συζητήσεις φαινόταν ότι θεωρείται πλέον φυσιολογικο - αν όχι επιβεβλημενο - το πρωτακι (και δευτερακι και παει λεγοντας..) να διαβαζει μαζι με τη μαμα και στις αποριες μου απαντουσαν με στυλ 'κατσε και θα δεις, θα'ρθει και η σειρα σου'Ήρθε η σειρα μου και διαπιστωνω οτι η πλειοψηφια των συμμαθητων του παιδιου μου διαβαζει με τη μαμα (η οποια φροντιζει όχι απλά να τσεκαρει οτι το παιδι έκανε ό,τι εργασιες ειχε όπως κάνω, αλλά να τις ελεγξει/διορθώσει, να το εξετάσει κλπ), καποια παιδια πανε σε κέντρα μελέτης που τους κανουν τις εργασιες, ενω η δασκάλα του ολοήμερου γράφει τις λυσεις των ασκησεων του πρωινού στον πινακα για να τις αντιγραψουν οι μαθητες!! Αυτο ήδη απο Α &
το να διαβαζει το πρωτακι κλπ με τη μαμα του ή με καποιον δασκαλο δεν ειναι κακο,ουτε και το να διορθωνει,να εξεταζει η μαμα τις εργασιες ειναι κακο, αρκει αυτο να γινεται μαζι με το παιδι και με τον καταλληλο τροπο.
Αυτα τα παιδια υπάρχει ποτέ περιπτωση να μάθουν πώς να διαβάζουν?