0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεσηείπαμε ioanni είναι παιδιά η μονη τους υποχρέωση είναι να παίζουν αντε και λιγη αριθμητική μεχρι εκει όμως Πες τα Έρση μου. Εντάξει και σίγουρα θα συμφωνείς, καλό και το παιχνίδι και η αριθμητική 1+1 κάνουν 2 (11 θα σου πουν κάποια στο δυαδικό σύστημα) και η ανάγνωση "Λόλα; ΝΑΑΑ ένα μήλο" (αστειεύομαι, πολύ ωραία τα αναγνωστικά τα παλιά, τα πρόλαβα) αλλά δεν είμαστε ακόμα στην εποχή της... αλληλοδιδακτικής και των ακαδημιών. Σέβομαι τις στοιχειώδεις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την πρώτη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά μην τα ισοπεδώνουμε και όλα. Τα παιδιά πλέον γνωρίζουν τεχνολογία, παίρνουν lower στο δημοτικό (στην εποχή μου στην καλύτερη περίπτωση σε άφηναν να δώσεις στην Γ΄ Γυμνασίου!) και δεν μπορούν να μάθουν ότι το "λεωφορείο" παράγεται από το λαός<λεώς+φορείο<φέρω; Επίσης, δεν είδα να αντιδρούν ή να ενοχλούνται τα παιδιά με την ύπαρξη περισσότερων εκπαιδευτικών στο δημοτικό: γυμναστές, ξενόγλωσσους, μουσικούς κτλ. Κάποιοι μύθοι που εξυπηρετούσαν κάποιους καταρρέουν.
είπαμε ioanni είναι παιδιά η μονη τους υποχρέωση είναι να παίζουν αντε και λιγη αριθμητική μεχρι εκει όμως
Έπρεπε να πάω στην Α΄ Λυκείου και να διδαχθώ γραμματική αρχαίας ελληνικής, για να εμπεδώσω ότι και τα παροξύτονα-προπαροξύτονα ουσιαστικά της Α΄ κλίσης τονίζονται πάντα στη λήγουσα (γεν. πληθ.), γιατί είναι βασικός κανόνας της κλίσης αυτής. Άλλο παράδειγμα; Πώς εξηγούν οι δημοδιδάσκαλοι την κλίση των αρχαιόκλιτων (τριτόκλιτων) επιθέτων σε -ης -ες; Είναι σωστό να παπαγαλίζουν την κλίση τους και να περιμένουν να φοιτήσουν στην Γ΄ Γυμνασίου, για να το συνειδητοποιήσουν;
συνεπως, δεν ειναι το θεμα τα αρχαια, αλλα οτι ουτε τη νεα δεν μπορουμε να τη διδαξουμε σωστα.
Ένα παράδειγμα προσωπικό; Πάντα ένιωθα μια αβεβαιότητα ως μαθητής στον τονισμό των ουσιαστικών στη γενική πληθυντικού. Έπρεπε να πάω στην Α΄ Λυκείου και να διδαχθώ γραμματική αρχαίας ελληνικής, για να εμπεδώσω ότι και τα παροξύτονα-προπαροξύτονα ουσιαστικά της Α΄ κλίσης τονίζονται πάντα στη λήγουσα (γεν. πληθ.), γιατί είναι βασικός κανόνας της κλίσης αυτής. Άλλο παράδειγμα; Πώς εξηγούν οι δημοδιδάσκαλοι την κλίση των αρχαιόκλιτων (τριτόκλιτων) επιθέτων σε -ης -ες; Είναι σωστό να παπαγαλίζουν την κλίση τους και να περιμένουν να φοιτήσουν στην Γ΄ Γυμνασίου, για να το συνειδητοποιήσουν;κλπ).
Κανείς δεν υποστήριξε να μιλούν αρχαία ελληνικά οι νέοι μας. Ούτε καν οι μαθητές του Λυκείου. Τι έχεις να πεις όμως με το γεγονός ότι μαθητές ξένων χωρών που έρχονται στην Ελλάδα μιλούν αρχαία; Και ότι οι δικοί μας δεν τους καταλαβαίνουν; Οι ξένοι σε άλλα θέματα είναι σωστοί και τους αντιγράφουμε και στο θέμα της γλώσσας μας είναι τελείως λάθος;!
Γιατί πάντα να "πληρώνει τη νύφη" το μάθημα των αρχαίων και γενικά τα φιλολογικά/ανθρωπιστικά μαθήματα; Δεν είναι πιο σημαντικό οι νέοι μας να διαμορφώνουν δημοκρατικές προσωπικότητες και να γαλουχούνται με αξίες και ιδανικά από το να λύνουν εξισώσεις ή να ασκούνται στις συναρτήσεις ή να παπαγαλίζουν χημικές ενώσεις; Μήπως η γενικότερη κρίση της εποχής μας οφείλεται στον εξοβελισμό (ή στην προσπάθεια να εξοβελιστούν) οι ανθρωπιστικές σπουδές από την εκπαίδευση;
στο παιδι μπορεις να διδαξεις τα ΠΑΝΤΑ, αρκει να γινει με σωστο και καταλληλο τροπο (παιδαγωγικη αρχη).Δε θελει κοπο λοιπον,...τρόπο θελει !Ελενη μου, 6 χρονων παιδι, γιατι να μη κανει τα αγγλικα σαν παιχνιδι τυπου "ας παιξουμε με τις λεξούλες" ηδη απο το νηπιαγωγειο μαθαινουν πια τα βασικα. Αλλα, Ελενη μου, το προβλημα δεν ειναι εκει, οτι φορτωνουμε το παιδι κλπ κλπ, άλλο στοχο εχει αυτη η πολιτική....( Χιο ειχες παει? Σα να σε ειδα ενα πρωι στην αγορά. Ημουν πανω στο μηχανακι και δεν μπορουσα να σταματησω....)
Marko, απλα προσωπικα δεν βρισκω καν το λογο...γιατι να κανει αγγλικα το παιδί 6 χρονών??εστω και σαν παιχνιδι...που θα το βοηθησει ακριβως?ισως πουθενα, ισως σε κατι.....εδω Ελενη μου κανουν ενα σωρο άλλα,η θεατρικη αγωγη που θα τα βοηθησει ακριβως? στο να γινουν