0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το θέμα είναι να καταλάβει κανείς το συντακτικό ρόλο" του λόγου ''.Τι είναι συντακτικά?
Παράθεση από: ΤΕΤΑ στις Μαΐου 15, 2009, 02:25:14 pmΚατά τη γνώμη μου η σύνταξη στη δευτερεύουσα δεν πρέπει να αλλάξει. Εξάλλου το "θα καταφεύγει" , που προτείνατε δεν είναι παθητική φωνή και ούτε υπάρχει ή μπορεί να εννοηθεί ποιητικό αίτιο.Μα αυτός είναι ο σκοπός μας, να κανουμε την παθητική σύνταξη ενεργητική! Εννοείς μήπως κατι άλλο που δεν κατάλαβα; Εγώ απλώς το ρώτησα αυτό ως εναλλακτική απάντηση, αν θεωρείται σωστό, γιατί πράγματι αλλάζουμε το υποκείμενο: θα καταφεύγει ο άνθρωπος στο Λόγο, ενώ στην παθητική του σύνταξη εννοεί ότι το βιβλίο είναι καταφυγή του Λογου κι όχι του ανθρώπου!! Μπέρδεμα ε;
Κατά τη γνώμη μου η σύνταξη στη δευτερεύουσα δεν πρέπει να αλλάξει. Εξάλλου το "θα καταφεύγει" , που προτείνατε δεν είναι παθητική φωνή και ούτε υπάρχει ή μπορεί να εννοηθεί ποιητικό αίτιο.
Παράθεση από: green ice στις Μαΐου 15, 2009, 02:54:01 pmΤο θέμα είναι να καταλάβει κανείς το συντακτικό ρόλο" του λόγου ''.Τι είναι συντακτικά? Εγώ πώς το καταλαβαίνω: θα υπάρχει=ρήμακαταφυγή=υποκειμενοτου Λογου=γεν υποκειμενική (καταφεύγει ο λόγος)Μου φαίνεται πολύ ξεκάθαρο, δεν ξέρω γιατί μπερδεύεστε, τι να πω λάθος το σκέφτηκα;;
Κοίταξε πριν που έγραψα πως βγαίνει με υποκειμενική(εννοώ κάποια λέξη) .
βρε παιδιά γιατί να είναι γενική υποκειμενική;;;η μάχη του αθρώπου δε θα χαθεί, ενόσω θα καταφεύγει (ενν. ο άνθρωπος) στο λόγο, στο βιβλίο (οπότε γενική αντικειμενική)Εμένα μου φαίνεται ότι βγαίνει νόημα. Εξάλλου, όπωσ είπαμε στην περίφραση "υπάρχει καταφυγή" ποιητικό αίτο εννοείται "από τον άνθρωπο".Δε νομίζω να μπερδεύομαι σε κάτι..
Παράθεση από: maryvas στις Μαΐου 15, 2009, 12:08:56 pmκ εγω κατι παρομοιο νομιζω. η συνταξη ειναι παθητικη κ στις 2 προτασεις. αρα εχουμε κ λεμε:ο ανθρωπος δεν θα χασει τη μαχη ενοσω θα καταφευγει στο Λόγο, στο βιβλιο. νομιζω οτι αφου ειναι 2 προτασεις πρεπει να γινει κ στις 2 προτασεις αλλαγη.Το κοίταξα με την ησυχία μου όταν ήρθα από το μάθημα και το βρήκα, δεν ξέρω οι μαθητές πόσο θα δυσκολεύτηκαν. Το έφτιαξα όπως είπε και η bikini, αλλά θα μπορούσε να γίνει κι έτσι τι λέτε: "την μάχη του ο άνθρωπος δε θα τη χάσει ενόσω θα καταφεύγει στο Λόγο, το βιβλίο"maryvas η πρώτη πρόταση είναι σε ενεργητική σύνταξη και γίνεται σε παθητική ως εξής: γιατί εδώ η αυθεντία, όταν κι όπου υπάρχει, με τρόπο πάντως ελέγξιμο, δεν περιφρουρείται από καμία αστυνομική δύναμη.
κ εγω κατι παρομοιο νομιζω. η συνταξη ειναι παθητικη κ στις 2 προτασεις. αρα εχουμε κ λεμε:ο ανθρωπος δεν θα χασει τη μαχη ενοσω θα καταφευγει στο Λόγο, στο βιβλιο. νομιζω οτι αφου ειναι 2 προτασεις πρεπει να γινει κ στις 2 προτασεις αλλαγη.
λοιπόν ...ένα προσφιλές άτομο έδωσε έκθεση , αλλά όμως στο άρθρο δεν έβαλε τίτλο πόσο μπορεί αυτό να κοστίσει . Αντικειμενική άποψη αν γίνεται ... προσωπικά είμαι πολύ αυστηρός , για αυτό λέω .
Αυτή είναι η τελευταία παράγραφος του κειμένου, από την οποία πήραν την περίφημη πρόταση που μας απασχολεί τόσο πολύ."Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε πως ο πολιτισμός μας έχει παρεκκλίνει, αν δεν έχει πάρει ολότελα στραβό δρόμο κάτω από την επίδραση σκοτεινών εκμεταλλευτών. Μόνη ελπίδα να διορθωθεί η πορεία του, όσο θα είναι ακόμα καιρός, το βιβλίο. Ο