*

Αποστολέας Θέμα: Έκθεση Γ' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 1049844 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος olgalia

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« Απάντηση #252 στις: Μαΐου 15, 2009, 03:15:59 pm »
Το θέμα είναι να καταλάβει κανείς το συντακτικό ρόλο" του λόγου ''.Τι είναι συντακτικά? ???

Εγώ πώς το καταλαβαίνω:
θα υπάρχει=ρήμα
καταφυγή=υποκειμενο
του Λογου=γεν υποκειμενική (καταφεύγει ο λόγος)
Μου φαίνεται πολύ ξεκάθαρο, δεν ξέρω γιατί μπερδεύεστε, τι να πω λάθος το σκέφτηκα;;

Μπορείς να δώσεις μόνο αυτό που έχεις και γι αυτό καλά θα κάνεις να προσπαθήσεις να αποκτήσεις κάτι...

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 21:09:32 »

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #253 στις: Μαΐου 15, 2009, 03:18:32 pm »
Κατά τη γνώμη μου η σύνταξη στη δευτερεύουσα δεν πρέπει να αλλάξει. Εξάλλου το "θα καταφεύγει" , που προτείνατε δεν είναι παθητική φωνή και ούτε υπάρχει ή μπορεί να εννοηθεί ποιητικό αίτιο.

Μα αυτός είναι ο σκοπός μας, να κανουμε την παθητική σύνταξη ενεργητική!
Εννοείς μήπως κατι άλλο που δεν κατάλαβα; Εγώ απλώς το ρώτησα αυτό ως εναλλακτική απάντηση, αν θεωρείται σωστό, γιατί πράγματι αλλάζουμε το υποκείμενο: θα καταφεύγει ο άνθρωπος στο Λόγο, ενώ στην παθητική του σύνταξη εννοεί ότι το βιβλίο είναι καταφυγή του Λογου κι όχι του ανθρώπου!! Μπέρδεμα ε;
Ολγαλια, πραγματικά μπέρδεμα.... ;D ;D
όσο γι' αυτό που λες λάθος δικό μου απλά στην αρχή όταν το είδα νομιαζα ότι θέλατε να κάνετε παθητική σύνταξη

Αποσυνδεδεμένος green ice

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #254 στις: Μαΐου 15, 2009, 03:24:48 pm »
Το νόημα είναι ξεκάθαρο για καταφυγή του λόγου ως υποκειμενική.Το θέμα είναι ότι μας περιορίζει αυτό με το ποιητικό αίτιο όπως λέει η ολγάλια.Μάλλον σκεφτόμαστε πολύ σύνθετα ,αυτοί το πιο πιθανό είναι να το αφήσουν ίδιο.Καζάνι έγινε το κεφάλι μου. :)

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #255 στις: Μαΐου 15, 2009, 03:26:16 pm »
Το θέμα είναι να καταλάβει κανείς το συντακτικό ρόλο" του λόγου ''.Τι είναι συντακτικά? ???

Εγώ πώς το καταλαβαίνω:
θα υπάρχει=ρήμα
καταφυγή=υποκειμενο
του Λογου=γεν υποκειμενική (καταφεύγει ο λόγος)
Μου φαίνεται πολύ ξεκάθαρο, δεν ξέρω γιατί μπερδεύεστε, τι να πω λάθος το σκέφτηκα;;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 21:09:32 »

Αποσυνδεδεμένος green ice

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #256 στις: Μαΐου 15, 2009, 03:31:32 pm »
Κοίταξε πριν που έγραψα πως βγαίνει με υποκειμενική(εννοώ κάποια λέξη) .

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #257 στις: Μαΐου 15, 2009, 03:38:32 pm »
Κοίταξε πριν που έγραψα πως βγαίνει με υποκειμενική(εννοώ κάποια λέξη) .
κοίταξα αλλά δεν καταλάβα πώς το εννοείς.
Τέλος πάντωνς η αλήθεια είναι ότι το κεφάλι μας έγινε καζάνι. Πάντως εγώ νομίζω ότι σε επίπεδο πανελλαδικών δεν θα θεωρηθεί λάθος.

Αποσυνδεδεμένος olgalia

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #258 στις: Μαΐου 15, 2009, 03:42:24 pm »
βρε παιδιά γιατί να είναι γενική υποκειμενική;;;
η μάχη του αθρώπου δε θα χαθεί, ενόσω θα καταφεύγει (ενν. ο άνθρωπος) στο λόγο, στο βιβλίο (οπότε γενική αντικειμενική)
Εμένα μου φαίνεται ότι βγαίνει νόημα. Εξάλλου, όπωσ είπαμε στην περίφραση "υπάρχει καταφυγή" ποιητικό αίτο εννοείται "από τον άνθρωπο".
Δε νομίζω να μπερδεύομαι σε κάτι..

Θεωρείς δηλ τελικά ως σωστό και το 2ο τρόπο. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει στο εννοιολογικό περιεχομενο. η πρόταση όπως δίνεται λέει "θα υπάρχει καταφυγή του Λόγου, το βιβλίο (δηλ καταφύγιο του Λόγου είναι το βιβλίο). προβληματιζόμαστε γιατί με την μετατροπή σε "θα καταφεύγει στο λόγο, το βιβλίο" εννοείται ο άνθρωπος κι όχι ο Λόγος! Κουλουβάχατα! Πολύ το ψειρίζουμε μου φαίνεται, δίκιο έχει η green ice...
Μπορείς να δώσεις μόνο αυτό που έχεις και γι αυτό καλά θα κάνεις να προσπαθήσεις να αποκτήσεις κάτι...

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #259 στις: Μαΐου 15, 2009, 03:51:16 pm »
Ολγαλία, όντως το ψειρίζουμε πολύ (φαντάζομαι τι έχει να γίνει εδώ στο άγνωστο)
Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου:
Αρχικά θεωρώ ότι η δευτερεύουσα πρόταση δε θα αλλάξει και νομίζω ότι από το Υπουργείο δε θα μπουν στη διαδικασία που μπήκαμε εμείς εδώ. Αυτοί θέλουν να δουν μια απλή μετατροπή παθητικής σε ενεργητική σύνταξη.
Αν παρόλα αυτά κάποιο παιδί προτείνει αυτό που είπες δηλ. "ο άνθρωπος δε θα χάσει τη μάχη, ενόσω θα καταφεύγει στο Λόγο, το βιβλίο" εγώ θα το θεωρούσα σωστό νομίζω και οι βαθμολογητές θα το θεωρήσουν σωστό.

Αποσυνδεδεμένος maryvas

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #260 στις: Μαΐου 15, 2009, 04:03:50 pm »
κ εγω κατι παρομοιο νομιζω. η συνταξη ειναι παθητικη κ στις 2 προτασεις. αρα εχουμε κ λεμε:
ο ανθρωπος δεν θα χασει τη μαχη ενοσω θα καταφευγει στο Λόγο, στο βιβλιο. νομιζω οτι αφου ειναι 2 προτασεις πρεπει να γινει κ στις 2 προτασεις αλλαγη.

Το κοίταξα με την ησυχία μου όταν ήρθα από το μάθημα και το βρήκα, δεν ξέρω οι μαθητές πόσο θα δυσκολεύτηκαν. Το έφτιαξα όπως είπε και η bikini, αλλά θα μπορούσε να γίνει κι έτσι τι λέτε: "την μάχη του ο άνθρωπος δε θα τη χάσει ενόσω θα καταφεύγει στο Λόγο, το βιβλίο"

maryvas η πρώτη πρόταση είναι σε ενεργητική σύνταξη και γίνεται σε παθητική ως εξής: γιατί εδώ η αυθεντία, όταν κι όπου υπάρχει, με τρόπο πάντως ελέγξιμο, δεν περιφρουρείται από καμία αστυνομική δύναμη.

οταν ελεγα οτι κ οι 2 προτασεις ειναι σε παθητικη συνταξη εννοουσα τις 2 προτασεις της περιοδου κ οχι την αλλην που εδιναν.  ;)
θα συμφωνησω παντως με την Τετα. κ εγω θεωρω οτι "του λογου" ειναι γενικη αντικειμενικη κ οχι υποκειμενικη

Αποσυνδεδεμένος olgalia

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #261 στις: Μαΐου 15, 2009, 04:06:20 pm »
λοιπόν ...
ένα προσφιλές άτομο έδωσε έκθεση , αλλά όμως στο άρθρο δεν έβαλε τίτλο πόσο μπορεί αυτό να κοστίσει . Αντικειμενική άποψη αν γίνεται ...
προσωπικά είμαι πολύ αυστηρός , για αυτό λέω .

Ρώτησα φίλο μου βαθμιολογητή στην έκθεση και μου είπε ότι κόβουν μόνο 1-2 μονάδες (φέτος που πιάνει 40 μόρια η έκθεση). Αρκεί όμως το ύφος της έκθεσης να είναι τέτοιο που να παραπέμπει σε άρθρο.

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #262 στις: Μαΐου 15, 2009, 04:28:56 pm »
Αυτή είναι η τελευταία παράγραφος του κειμένου, από την οποία πήραν την περίφημη πρόταση που μας απασχολεί τόσο πολύ.

"Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε πως ο πολιτισμός μας έχει παρεκκλίνει, αν δεν έχει πάρει ολότελα στραβό δρόμο κάτω από την επίδραση σκοτεινών εκμεταλλευτών. Μόνη ελπίδα να διορθωθεί η πορεία του, όσο θα είναι ακόμα καιρός, το βιβλίο. Ο
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος vtmr

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #263 στις: Μαΐου 15, 2009, 04:35:20 pm »
τελικά λύθηκε η απορία μας! ωραίο θέμα έβαλαν παιδιά φέτος στις πανελλήνιες. προσωπικά μου άρεσε. η απέχθεια των μαθητών για το βιβλίο και γενικότερα για το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα που εκδηλώνεται έμπρακτα με την καταστροφή των σχολικών εγχειριδίων στο τέλος της χρονιάς. βατό το πρώτο σκέλος, θέμα all time classic! το δεύτερο σκέλος επίσης πολύ ενδιαφέρον... πώς θα επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα, επίσης βατό αλλά ήθελε πολύ προσεκτική ανάγνωση του ερωτήματος, γιατί κάποιοι μπερδεύτηκαν και αναφέρθηκαν μόνο στην ανάγκη εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στο σχολείο, ενώ το ερώτημα ήταν πιο γενικό και αναφερόνταν προφανώς γενικότερα στην κοινωνία. γενικότερα η εικόνα που άφησε ήταν θετική.

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #264 στις: Μαΐου 15, 2009, 04:39:45 pm »
Και συνδύαζε την διαχρονικότητα με την επικαιρότητα...  ;)
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος maryvas

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #265 στις: Μαΐου 15, 2009, 04:41:35 pm »
Αυτή είναι η τελευταία παράγραφος του κειμένου, από την οποία πήραν την περίφημη πρόταση που μας απασχολεί τόσο πολύ.

"Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε πως ο πολιτισμός μας έχει παρεκκλίνει, αν δεν έχει πάρει ολότελα στραβό δρόμο κάτω από την επίδραση σκοτεινών εκμεταλλευτών. Μόνη ελπίδα να διορθωθεί η πορεία του, όσο θα είναι ακόμα καιρός, το βιβλίο. Ο

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182729
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 699
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)