0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
νομίζω ότι είτε πεις αναλογικός είτε επαγωγικός με τη μορφή αναλογίας είναι το ίδιο. το δεύτερο το βρίσκω λίγο καλύτερο. στο συλλογισμό που παραθέτεις οι προκείμενες είναι κατηγορικές προτάσεις. δεν καταλαβαίνω τι σε προβληματίζει σ' αυτόν το συλλογισμό.
ατελής επαγωγή με κυριολεκτική αναλογία:Τα αυτοκίνητα που αγόρασαν οι φίλοι μου έχουν αερόσακο.Άρα και το αυτοκίνητο που σκέφτομαι να αγοράσω θα έχει αερόσακο(μπορεί όμως να σκέφτομαι να αγοράσω ένα αυτοκίνητο παλιάς τεχνλογίας)τέλεια επαγωγή με μεταφορική αναλογία(οσο μπορεί να είναι τέλεια δεδομένου ότι η αναλογία έχει πιθανολογκό χαρακτήρα και ότι υπάρχει και μεταφορά.)Όπως το οικοσύστημα στηρίζεται σε νόμους για να λειτουργεί σωστά, έτσι και η κοινωνία εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία της με την τήρηση των νόμων.έχω ακούσει από συνάδελφο ότι κάθε μεταφορική αναλογία τη θεωρεί ατελή επαγωγή. κατα τη γνώμη μου όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σχολικό βιλίο.
Yποτιθεται πως αν μια αναλογία στηρίζεται σε επαρκή (κοινά) στοιχεία που προφανώς καθιστούν το συλλογισμό απολύτως πειστικό,τότε μπορούμε να θεωρήσουμε την επαγωγή τέλεια,φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο γιατί τότε κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαμε να έχουμε παραγωγή στη θέση της.Γενικά,οι επαγωγές προκύπτουν από το γεγονός οτι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία και πιθανολογούμε.Πάντως προσωπικά δε θεωρώ την αναλογία υποσύνολο της επαγωγής αλλά ανεξάρτητο τρόπο συλλογισμού με πιθανολογικό χαρακτήρα όπως αναφέρεται αρχικά στο βιβλίο και ταυτόχρονα μέσο κατάστρωσης επαγωγής όπως η γενίκευση και η σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
κατηγορικός είναι ο συλλογισμός του οποίου οι προκείμενες είναι καταφατικές ή αρνητικές προτάσεις.Σου είπα και πριν ότι κάποιοι συνάδελφοι θεωρούν ότι η αναλογία είναι πάντα ατελής επαγωγή ακριβώς επειδή έχει πιθανολογικό χαρακτήρα. Νομίζω όμως ότι το πινακάκι του σχολικού βιβλίου κάνει σαφές το πότε μία αναλογία δίνει τέλεια επαγωγή. Τώρα αν κάνω λάθος ας βοηθήσει και καποιος άλλος συνάδελφος.