*

Αποστολέας Θέμα: Έκθεση Γ' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 1049084 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος moagniko

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« Απάντηση #602 στις: Ιουνίου 28, 2010, 02:42:37 am »
Καλησπέρα moaqniko

οι συλλογισμοί χωρίζονται σε παραγωγικούς  ,επαγωγικούς και αναλογικούς με βαση την πορεία που ακολουθεί ο νους για να φτάσει στο συμπέρασμα (π.χ. από γενικό στο ειδικό--> παραγωγικός).Με βάση το είδος των προτάσεων που έχουμε στις προκείμενες χωρίζονται σε κατηγορικούς , υποθετικούς και διαζευκτικούς.Άρα ένας συλλογισμός μπορεί να είναι παραγωγικός και με βάση το είδος των προτάσεων να είναι κατηγορικός,αν έχει υποκείμενο , συνδετικό ρήμα και κατηγορούμενο.

Ευχαριστώ για την απάντηση eli!
Στο σχολικό λέει ότι όλα τα παραδείγματα παραγωγικού, επαγωγικού και αναλογικού που δίνει είναι κατηγορικοί συλλογισμοί. Αυτό ναι, ισχύει. Όπως επίσης αντιλαμβάνομαι και τη διάκριση των συλλογισμών με βάση διαφορετικά κριτήρια.

Περισσότερο θα ήθελα να δούμε κάποια παραδείγματα διαζευκτικών και υποθετικών που να είναι παραγωγικοί, επαγωγικοί και αναλογικοί συλλογισμοί.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:35:08 »

Αποσυνδεδεμένος Kallipateira

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02:-)
    • Προφίλ
« Απάντηση #603 στις: Ιουνίου 29, 2010, 11:19:10 am »
Ένα παιδί γ'λυκείου , με δυσλεξία και γενικότερα προβλήματα στην έκφραση, πόσες ώρες χρειάζεται μάθημα;
Δύο είναι καλές;
Γενικότερα για το μάθημα αυτό όταν κάνεις ιδιαίτερο πιστεύετε ότι χρειάζονται δύο ή μιάμιση ώρα;

Αποσυνδεδεμένος para5

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #604 στις: Ιουνίου 29, 2010, 05:33:55 pm »
Γενικότερα για το μάθημα αυτό όταν κάνεις ιδιαίτερο πιστεύετε ότι χρειάζονται δύο ή μιάμιση ώρα;
Σίγουρα δύο.

Αποσυνδεδεμένος Iris_

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #605 στις: Ιουλίου 06, 2010, 04:04:42 pm »
SOS!

Διαφωνώ με συναδέλφους για τον παρακάτω συλλογιμό και θα ήθελα την άποψη σας.....

Σε κάποιους νομούς της χώρας χιόνισε.
Ο νομός Κοζάνης είναι ένας από τους νομούς της χώρας.
Συνεπώς στην Κοζάνη είναι πιθανόν να χιόνισε.

Εγώ νομίζω ότι ο συλλογιμός είναι αναλογικός σε αντίθεση με τους συναδέλφους που υποστηρίζουν ότι είναι παραγωγικός. Πείτε μου σας παρακαλώ είμαι λάθος;Πρέπει να το δώσω στα παιδιά σε εργασίες και δε μπορώ να τον δω σαν παραγωγή.....

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:35:08 »

Αποσυνδεδεμένος Iris_

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #606 στις: Ιουλίου 06, 2010, 05:56:22 pm »
SOS!

Διαφωνώ με συναδέλφους για τον παρακάτω συλλογιμό και θα ήθελα την άποψη σας.....

Εγώ νομίζω ότι ο συλλογιμός είναι αναλογικός σε αντίθεση με τους συναδέλφους που υποστηρίζουν ότι είναι παραγωγικός. Πείτε μου σας παρακαλώ είμαι λάθος;Πρέπει να το δώσω στα παιδιά σε εργασίες και δε μπορώ να τον δω σαν παραγωγή.....

Αποσυνδεδεμένος Georgia s

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • η παιδεία είναι θέμα εσωτερικού πολιτισμού
    • Προφίλ
« Απάντηση #607 στις: Ιουλίου 06, 2010, 06:14:11 pm »
η πρώτη προκειμενη είναι γενικότερη και απο τη β προκ κ απο το συμπέρασμα, αρα: γενικό- ειδικό , αρα παραγωγικός συλλογισμός.

Αποσυνδεδεμένος max

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #608 στις: Ιουλίου 06, 2010, 06:32:46 pm »
SOS!

Αποσυνδεδεμένος Iris_

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #609 στις: Ιουλίου 06, 2010, 07:00:37 pm »
Και εγώ τα ίδια λέω αλλά επιμένουν στην παραγωγή και στο ότι ''σε κάποιους νόμους'' είναι πληθυντικός και αφορά το όλο......Δεν ξέρω τι να πω....Είναι με εμπειρία ,κάνουν το μάθημα χρόνια και με κοιτάνε περιέργα...Είμαι σε δύσκολη θέση.... :(

Να σας δώσω άλλον ένα συλλογισμό στον οποίο διαφωνούμε αλλά εκεί δεν είμαι σίγουρη απόλυτα για τη δική μου οπτική γωνία.....
''Η Μαρία είναι δίκαιη.Σε καμία από τις συναλλαγές της δε φάνηκε κάτι διαφορετικό.''

Το δίνουν παραγωγή.

Εγώ θα έλεγα ότι είναι επαγωγή καθώς από μία μερικότερη κρίση ''σε καμία από τις συναλλαγές της δε φάνηκε κάτι διαφορετικό'' εξάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα ότι είναι δίκαιη....Επίσης θα έλεγα ότι πρόκειται για μία επισφαλή γενίκευση και δείγμα βραχυλογικού επαγωγικού όπου το συμπέρασμα μπορεί να προηγείται.........

Επειδή δεν ήμουν σίγουρη δεν έχω εκφράσει ακόμα την αντίθεση μου γι'αυτό το συλλογισμό...Το βλέπω σωστά ή είναι όντως η πορεία παραγωγική;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 07, 2010, 09:05:37 pm από Iris_ »

Αποσυνδεδεμένος desperino

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #610 στις: Ιουλίου 06, 2010, 08:31:14 pm »

Εγώ θα έλεγα ότι είναι επαγωγή καθώς από μία μερικότερη κρίση ''σε καμία από τις συναλλαγές της δε φάνηκε κάτι διαφορετικό'' εξάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα ότι είναι δίκαιη....Επίσης θα έλεγα ότι πρόκειται για μία επισφαλή γενίκευση και δείγμα βραχυλογικού επαγωγικού όπου το συμπέρασμα μπορεί να προηγείται.........

Αυτό ακριβώς.
Μου θυμίζει άλλωστε το...Γιάννη που κλέβει στη μονόπoλη !! Τον ξέρεις το Γιάννη.. ;)

Σε σχέση με τον  άλλο συλλογισμό για την Κοζάνη...
Δεν είμαι σίγουρη,όμως μάλλον είναι πιο κοντά στο ότι από τα επιμέρους συμπεραίνουμε τα επιμέρους,δηλ.αναλογία.

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2010, 06:53:08 pm από desperino »

Αποσυνδεδεμένος moagniko

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #611 στις: Ιουλίου 07, 2010, 02:04:32 am »

Αυτό ακριβώς.
Μου θυμίζει άλλωστε το...Γιάννη που κλέβει στη μονόπωλη !! Τον ξέρεις το Γιάννη.. ;)

Σε σχέση με τον  άλλο συλλογισμό για την Κοζάνη...
Δεν είμαι σίγουρη,όμως μάλλον είναι πιο κοντά στο ότι από τα επιμέρους συμπεραίνουμε τα επιμέρους,δηλ.αναλογία.

Ο συλλογισμός με την Κοζάνη μάλλον αναλογικός.
Ο άλλος με τις συναλλαγές επαγωγικός. Είναι όντως σαν το Γιάννη της άσκησης του σχολικού, σελ. 16, και σαν τους Γάλλους, σελ. 19, παράδειγμα 3. Σε αυτά τα παραδείγματα, έχουμε ατελή γενίκευση, με το συμπέρασμα να προηγείται.
Στο παράδειγμα 1 όμως, σελ. 18, με τις γυναίκες πολιτικούς, που είναι και πάλι ατελής γενίκευση, το συμπέρασμα ποιο είναι; Δεν είναι το ότι κρίνεται σκόπιμο να ψηφισθεί γυναίκα υποψήφιος; Άρα, το συμπέρασμα δεν είναι ειδικότερο; Αντί να καταλήγουμε σε κάτι γενικό, όπως πρέπει στις επαγωγές, καταλήγουμε σε κάτι ειδικό;;; ??? ::) :-\

Αποσυνδεδεμένος Iris_

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #612 στις: Ιουλίου 07, 2010, 11:45:52 am »
Στο παράδειγμα 1 όμως, σελ. 18, με τις γυναίκες πολιτικούς, που είναι και πάλι ατελής γενίκευση, το συμπέρασμα ποιο είναι; Δεν είναι το ότι κρίνεται σκόπιμο να ψηφισθεί γυναίκα υποψήφιος; Άρα, το συμπέρασμα δεν είναι ειδικότερο; Αντί να καταλήγουμε σε κάτι γενικό, όπως πρέπει στις επαγωγές, καταλήγουμε σε κάτι ειδικό;;; ??? ::) :-\
[/quote]

Έχεις δίκιο...είναι περίεργο...
Απλά ξεκινάει από προσωπική εμπειρία, από κάτι προσωπικό που αφορά τις γυναίκες πολιτικούς και μετά γενικεύει και ουσιαστικά θέλει να δείξει τί κάνουν όλες.....Γι' αυτό πιστεύω είναι η επαγωγή με γενίκευση και μάλιστα δε στηρίζεται σε επαρκή στοιχεία....

Αν κάνω λάθος διορθώστε με.....
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 07, 2010, 11:48:15 am από iris25 »

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #613 στις: Ιουλίου 07, 2010, 12:13:32 pm »
Λίγο άσχετο τώρα αυτό που θα πω (έως πολύ), αλλά καθόμουν χθες και τσέκαρα στο internet τους βαθμούς των μαθητών μου. Ένας είχε στην έκθεση βαθμό πρώτου βαθμολογητή 77 και δεύτερου 30!

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #614 στις: Ιουλίου 07, 2010, 01:09:44 pm »
αν ηταν Εκθεση- Εκθεση (οπως τοτε που διναμε εμεις οι των Δεσμων) θα το εξηγουσαμε μια χαρα...!!! αλλά τωρα που ειναι Εκθεση-Νεοελληνικη Γλωσσα δεν εξηγειται!! Παντως ευτυχως ο 3ος βαθμολογητης εβαλε 71 !!!
ΟΚ. δεν τρεχει κατι, ακομα, αντι 30 να εβαζε 60 παλι τυχερος σταθηκε ο μαθητης σου !!!
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #615 στις: Ιουλίου 07, 2010, 01:13:27 pm »
Ναι βρε Μάρκο, στάθηκε τυχερός και ευνοήθηκε, το ξέρω. Απλά προσπαθώ να καταλάβω για να ξέρω κι εγώ  πώς να κάνω το μάθημά μου. Ποιοί είναι δηλαδή οι υποκειμενικοί παράγοντες που να δικαιολογούν τέτοια απόκλιση; Να σημειώσω πως ο συγκεκριμένος μαθητής γράφει συνήθως γύρω στο 11-12.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182670
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 671
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)