0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα moaqniko οι συλλογισμοί χωρίζονται σε παραγωγικούς ,επαγωγικούς και αναλογικούς με βαση την πορεία που ακολουθεί ο νους για να φτάσει στο συμπέρασμα (π.χ. από γενικό στο ειδικό--> παραγωγικός).Με βάση το είδος των προτάσεων που έχουμε στις προκείμενες χωρίζονται σε κατηγορικούς , υποθετικούς και διαζευκτικούς.Άρα ένας συλλογισμός μπορεί να είναι παραγωγικός και με βάση το είδος των προτάσεων να είναι κατηγορικός,αν έχει υποκείμενο , συνδετικό ρήμα και κατηγορούμενο.
Γενικότερα για το μάθημα αυτό όταν κάνεις ιδιαίτερο πιστεύετε ότι χρειάζονται δύο ή μιάμιση ώρα;
SOS!Διαφωνώ με συναδέλφους για τον παρακάτω συλλογιμό και θα ήθελα την άποψη σας.....Σε κάποιους νομούς της χώρας χιόνισε.Ο νομός Κοζάνης είναι ένας από τους νομούς της χώρας. Συνεπώς στην Κοζάνη είναι πιθανόν να χιόνισε.Εγώ νομίζω ότι ο συλλογιμός είναι αναλογικός σε αντίθεση με τους συναδέλφους που υποστηρίζουν ότι είναι παραγωγικός. Πείτε μου σας παρακαλώ είμαι λάθος;Πρέπει να το δώσω στα παιδιά σε εργασίες και δε μπορώ να τον δω σαν παραγωγή.....
Εγώ θα έλεγα ότι είναι επαγωγή καθώς από μία μερικότερη κρίση ''σε καμία από τις συναλλαγές της δε φάνηκε κάτι διαφορετικό'' εξάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα ότι είναι δίκαιη....Επίσης θα έλεγα ότι πρόκειται για μία επισφαλή γενίκευση και δείγμα βραχυλογικού επαγωγικού όπου το συμπέρασμα μπορεί να προηγείται.........
Παράθεση από: iris25 στις Ιουλίου 06, 2010, 07:00:37 pmΕγώ θα έλεγα ότι είναι επαγωγή καθώς από μία μερικότερη κρίση ''σε καμία από τις συναλλαγές της δε φάνηκε κάτι διαφορετικό'' εξάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα ότι είναι δίκαιη....Επίσης θα έλεγα ότι πρόκειται για μία επισφαλή γενίκευση και δείγμα βραχυλογικού επαγωγικού όπου το συμπέρασμα μπορεί να προηγείται.........Αυτό ακριβώς.Μου θυμίζει άλλωστε το...Γιάννη που κλέβει στη μονόπωλη !! Τον ξέρεις το Γιάννη.. Σε σχέση με τον άλλο συλλογισμό για την Κοζάνη...Δεν είμαι σίγουρη,όμως μάλλον είναι πιο κοντά στο ότι από τα επιμέρους συμπεραίνουμε τα επιμέρους,δηλ.αναλογία.