*

Αποστολέας Θέμα: Για το βιβλίο Ιστορίας της Στ Δημοτικού  (Αναγνώστηκε 14600 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος sorimavat

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Για το βιβλίο Ιστορίας της Στ Δημοτικού
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 28, 2007, 09:08:05 pm »
Νιωθω ασχημα που η επιηκεια που εδειξα για τους συγγραφεις σχολικων βιβλιων οδηγησε σε διαμαχη μεταξυ των μελων... :-\ δεν ηταν αυτος ο σκοπος μου. Χρησιμα ολα αυτα που γραψατε.
Θα ειχε ενδιαφερον να ειχαμε και την αποψη ενος μαθητη... υπαρχει μηπως καποιος συναδελφος εδω στο φορουμ που θα μπορουσε να καταγραψει τον τροπο που λαμβανουν το βιβλιο οι ιδιοι οι μαθητες; νομιζω το μελος mavoglou ειχε πει πιο πανω οτι μια τετοια προσεγγιση θα του φαινοταν πιο φιλικη, αν ηταν μαθητης... μηπως θα μπορουσε καποιος δασκαλος η δασκαλα να καταθεσει την αποψη του;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:26:46 »

Αποσυνδεδεμένος sophie

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • 2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 28, 2007, 09:17:17 pm »
Νιωθω ασχημα που η επιηκεια που εδειξα για τους συγγραφεις σχολικων βιβλιων οδηγησε σε διαμαχη μεταξυ των μελων... :-\ δεν ηταν αυτος ο σκοπος μου.

Καμία διαμάχη!!! ;) Και εγώ δεν τοποθετήθηκα σωστά (ή ίσως δεν έγραψα ακριβώς αυτό που είχα κατά νου) και οι συνάδελφοι με διόρθωσαν-συμπλήρωσαν κάποια πράγματα που δεν ήξερα.
Κι εγώ θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη κάποιου δασκάλου, όχι μόνο για το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά γενικά για περιπτώσεις που έχει εντοπίσει λάθη μέσα σε βιβλία και πώς το αντιμετωπίζει. :-\
ΠΕ60

Αποσυνδεδεμένος mavoglou

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Με τι σκέψεις θα μας θυμούνται οι μαθητές μας;
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 28, 2007, 11:59:11 pm »
Συζήτηση κάνουμε. Ελεύθερα, χωρίς να φοβόμαστε κάτι, εκφράζουμε τις σκέψεις μας, ακούμε απόψεις, αλλάζουμε τη ματιά που βλέπουμε τα πράγματα.
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ίσα ίσα όταν τα γραπτά μας έχουν πολλές φορές την ελαφρότητα του προφορικού λόγου (συντακτικά λάθη πολλές φορές ξεφεύγουν από όλους, έκφραση συναισθημάτων εν βρασμώ..., μη επιστημονική διατύπωση απόψεων με τα επιχειρήματα να μη βασίζονται σε βιβλιογραφικές πηγές, όπως ένα άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό) και μπορεί αυτό να φοβίζει κάποιους και να γράφουν με πολύ φειδώ από ότι πραγματικά θα ήθελαν και άλλοι να εξαντλούν την αυστηρή κριτική τους αν σε κάτι δεν συμφωνούν.

Όσο για το συγκεκριμένο βιβλίο ειλικρινά κι εγώ θα ήθελα κάποια θέματα να προσεγγιστούν με διαφορετική φιλοσοφία. Με τα θέματα που έχω ευαισθησία θα αναλάβω το μέρος της ευθύνης που έχω σα γονιός, να μη μείνουν τα παιδιά μου μόνο στο σχολικό βιβλίο, αλλά να διαβάσουν και άλλα.

Ακόμα αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί είναι ότι οι δραστηριότητες που κάνουμε μέσα στην τάξη δεν χρειάζεται να είναι πάντα μέσα από το σχολικό βιβλίο.

Για να προετοιμάσουμε, όμως, κάτι διαφορετικό πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο, κάτι που έχουμε ξεχάσει να το κάνουμε (γενικά μιλάω - μην το πάρει κάποιος προσωπικά  ;) )

Ο πολύς ιδρώτας δε σημαίνει ότι και το σπίτι που χτίστηκε είναι γερό.

Αποσυνδεδεμένος momos

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
    • Πλίνθοι και κέραμοι
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 30, 2007, 03:54:33 pm »
Νιωθω ασχημα που η επιηκεια που εδειξα για τους συγγραφεις σχολικων βιβλιων οδηγησε σε διαμαχη μεταξυ των μελων... :-\ δεν ηταν αυτος ο σκοπος μου. Χρησιμα ολα αυτα που γραψατε.
Θα ειχε ενδιαφερον να ειχαμε και την αποψη ενος μαθητη... υπαρχει μηπως καποιος συναδελφος εδω στο φορουμ που θα μπορουσε να καταγραψει τον τροπο που λαμβανουν το βιβλιο οι ιδιοι οι μαθητες; νομιζω το μελος mavoglou ειχε πει πιο πανω οτι μια τετοια προσεγγιση θα του φαινοταν πιο φιλικη, αν ηταν μαθητης... μηπως θα μπορουσε καποιος δασκαλος η δασκαλα να καταθεσει την αποψη του;

:) Μη νιώθεις άσχημα αγαπητέ /τη sorimavat.  Δεν υπήρξε παρεξήγηση ούτε διαμάχη....

..Κι εγώ θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη κάποιου δασκάλου, όχι μόνο για το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά γενικά για περιπτώσεις που έχει εντοπίσει λάθη μέσα σε βιβλία και πώς το αντιμετωπίζει. :-\

Προσωπικά κάθε λάθος που βρίσκω μέσα στα βιβλία που διδασκώ, είναι μια καλή αφορμή για να πάρει το μάθημα μια διαφορετική τροπή. Το πώς αυτό θα υλοποιηθεί εξαρτάται από τη φύση του λάθους.
Διαφορετικά αντιμετωπίζεται μια τυπογραφική αβλεψία, διαφορετικά ένα λάθος διατυπωμένο μαθηματικό πρόβλημα, διαφορετικά μια λάθος επιστημονική προσέγγιση.
Η λογική όμως είναι αυτή. Συζήτηση και προσπάθεια να βγει το «σωστό» ενώ παράλληλα να απομυθοποιήσουν οι μαθητές την «αυθεντία» του δασκάλου και του βιβλίου.
Μια τέτοια προσέγγιση υπάρχει και στα καινούργια διδακτικά εγχειρίδια. Στα μαθηματικά για παράδειγμα υπάρχουν «επίτηδες λάθος» προβλήματα και τα παιδιά καλούνται να τα επαναδιατυπώσουν ώστε να λυθούν.
Αυτά όσο αφορά την αντιμετώπιση του λάθους μέσα στην τάξη. Από κει και πέρα θεωρητικά στο τέλος κάθε χρονιάς τα λάθη που εντοπίζονται συγκεντρώνονται για να διορθωθούν στην επόμενη έκδοση του βιβλίου. Δεν γίνεται όμως πάντα αυτό γιατί είπαμε. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν λειτουργεί πολλές φορές απλά λογικά...

Για τα της ιστορίας. Δε διδάσκω φέτος σε τμήμα Έκτης όμως η διδακτική προσέγγιση που υπάρχει στο βιβλίο της ιστορίας είναι κοινή σε όλα τα διδακτικά εγχειρίδια του Δημοτικού.
Προσωπικά  τη βρίσκω πιο ενδιαφέρουσα και τους μαθητές πιο ενεργητικούς στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι βέβαια πιο δύσκολη και επίπονη για τον εκπαιδευτικό. Πρέπει να σχεδιάσεις τη διδασκαλία σου πολύ καλύτερα για να μην χαθείς και βέβαια φαίνονται πιο έντονα τα χρόνια προβλήματα που όποιος δουλεύει στο σχολείο τα βιώνει καθημερινά. Η έλλειψη ουσιαστικής και μόνιμης επιμόρφωσης και επιστημονικής στήριξης και σε μικρότερο βαθμό για μένα η έλλειψη υποδομών.  :-\
Σώπα δάσκαλε ν' ακούσουμε το πουλί...
Πλίνθοι και κέραμοι ~> www.xsap.gr

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:26:46 »

Αποσυνδεδεμένος mat

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 02, 2007, 02:22:48 pm »
Ιδεολογικός πόλεμος με διδακτικό άλλοθι
 Η επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού αν. καθηγήτρια Μαρία Ρεπούση μιλάει στην «Κ»
Καθημερινή 01/04/2007
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_243758_01/04/2007_221384

Είναι η συνέντευξη της επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ' στην Καθημερινή της Κυριακής. Διαβάζοντάς την όμως αναρωτιέμαι μήπως και η ίδια η επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας ξεκίνησε έναν "Ιδεολογικό πόλεμο" με άλλοθι το σχολικό εγχειρίδιο.
Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν υπονοώ ότι ο επιστημονικός τρόπος προσέγγισης από τη σκοπιά της διδακτικής επιστήμης της Ιστορίας που υιοθετείται στο συγκεκριμένο βιβλίο με βρίσκει αντίθετη. Θα έλεγα μάλιστα ότι προσωπικά θεωρώ ότι η διδακτική προσέγγιση και οι γενικότεροι παιδαγωγικοί στόχοι του σχολικού αυτού εγχειριδίου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη. Αυτό που με κάνει να προβληματίζομαι είναι, ας μου επιτραπεί να πω, η ασυνέχεια και η ασυνέπεια που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της διδακτικής και του περιεχομένου της ιστορίας που παρουσιάζει αυτό το εκπαιδευτικό πακέτο.
Στη σελ. 12 του
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 02, 2007, 03:26:40 pm από mat »
"Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν κι εκείνοι που δεν βλέπουν." Λεονάρντο Ντα

Αποσυνδεδεμένος mat

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 02, 2007, 06:48:29 pm »
Νέος εξάψαλμος για το βιβλίο της Ιστορίας- Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (2/04/2007 σελ. 16)
«Ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας προχθές από την Κυπαρισσία κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομου, «αφόρισε» και πάλι το βιβλίο, χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντο», ενώ πρόσθεσε ότι η αντίδραση του λαού ήταν άμεση. Όπως είπε, «ο λαός στέκεται όρθιος και αντιδρά σε πείσμα των εκσυγχρονιστών», όταν νιώθει ότι κινδυνεύει. Και συμπλήρωσε ότι με το βιβλίο της Ιστορίας κινδυνεύουν τα θεμέλια του λαού, δηλαδή «η ιστορία του τόπου και οι παραδόσεις του». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρέδωσε στην υπουργό Παιδείας κείμενο με τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις της για το βιβλίο. Στο κείμενό της υποστηρίζει ότι στο βιβλίο δεν γίνεται αναφορά στη δράση της Εκκλησίας και των κληρικών κατά την Επανάσταση του '21, καθώς και ότι παραλείπονται ιστορικά γεγονότα, ενώ το βιβλίο δεν συμφωνεί με τις επιταγές του Συντάγματος.»
]http://www.alfavita.gr/typos/typos20070402c.php

Για δες κάτι παράξενα αυτού του κόσμου ο Αρχιεπίσκοπος κόπτεται και διαρρηγνύει τα ιμάτια του για την μη αναφορά στη δράση της Εκκλησίας και των κληρικών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21. Δεν τον πειράζει όμως π.χ. που δεν γίνεται αναφορά για το πώς συνδέθηκε και χρησιμοποιήθηκε η Εκκλησία και η θρησκεία κατά την εποχή του «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Που να ξέρει βέβαια ο Σεβασμιότατος από αυτά, αυτός τότε ασχολιότανε με τα μαθήματα του ως καλό παιδί και μαθητής (ο ίδιος το χει δηλώσει άλλωστε σε σχετική ερώτηση που του έχει γίνει κατά το παρελθόν). ;D

Πάντως στην ίδια εφημερίδα σήμερα στη στήλη Τρίτη Άποψη ο Γρηγόρης Καλφέρης με το κείμενό του «Ιστορία και φανατισμός. Με αφορμή τη συζήτηση για το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού» μας θυμίζει με το επίλογο του μια πολύ εύστοχη παρατήρηση του Hobsbawm: «η ιστορία αποτελεί την πρώτη ύλη για τις εθνικιστικές ή φονταμενταλιστικές ιδεολογίες, όπως οι παπαρούνες αποτελούν την πρώτη ύλη για την ηρωίνη»
Το άρθρο του Καλφέρη σε μορφή pdf

« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 02, 2007, 06:51:13 pm από mat »
"Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν κι εκείνοι που δεν βλέπουν." Λεονάρντο Ντα

Αποσυνδεδεμένος Gi@

• Έμπειρο μέλος
  • Νηπιαγωγός!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 26, 2007, 10:36:22 am »
Η σύγκρουση για την Ιστορία

Του
ΠΕ 60

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 26, 2007, 07:56:35 pm »
Mat σ'ευχαριστω πολυ για την αναληση, πραγματικα πιστευω επιασεσ την ουσια του θεματοσ (εδειξα το κειμενο σου σε φιλη μου δασκαλα, και εντυπωσιαστηκε που μπορεσεσ να πλησιασεισ τοσο κοντα στο νοημα - αληθεια, τι ειδικοτητα εχεισ;). Χαιρομαι που αποτελω μελοσ αυτησ τησ κοινοτητασ, και ευχομαι μελοντικα που θα εχω περισοτερο χρονο να μπορεσω να προσφερω κι εγω στα γραφομενα :D

Αποσυνδεδεμένος Gi@

• Έμπειρο μέλος
  • Νηπιαγωγός!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 06, 2007, 10:44:49 am »
Κριτικές παραστάσεις στο βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού  http://www.alfavita.gr/fakeloi/fakel20070505a.php
ΠΕ 60

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 08, 2007, 07:29:14 pm »
Κριτικές παραστάσεις στο βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού  http://www.alfavita.gr/fakeloi/fakel20070505a.php

Γεωργια, που εινε οι παραστασεισ που γραφεισ; εγω νομιζα πωσ θα εχει μια πολυμεσικη προσεγγυση στο θεμα, και οχι ολοκληρο κατεβατο! Νομιζω πωσ τετοιεσ αναλησεισ περισευουν στισ μερεσ μασ, ενω λειπει η δημιουργικη και αμεροληπτη ματια στην επικεροτητα και στα φλαιγοντα ζητηματα τησ εποχησ μασ... ανυπομονω να παει η ανιψια μου του χρονου εκτη δημοτικου για να δω επιτελουσ απο κοντα το βιβλιο, για να μπορεσω να εχω την αποψη του εστω και εξοτερικου παρατηρητη... γιατι μεχρι στιγμησ - εκτοσ απο τη mat, που λογω ειδικοτητασ απτετε πολλων θεματων τησ κοινωνιασ μασ - μονο οι δασκαλοι εινε σε θεση να κρινουν...

Αποσυνδεδεμένος Gi@

• Έμπειρο μέλος
  • Νηπιαγωγός!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2007, 01:23:31 pm »
Πήρε πίσω η υπουργός Παιδείας από τον ΟΕΔ
ΠΕ 60

Αποσυνδεδεμένος Kublai Han

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Let's do it like they do on the discovery channel
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2007, 02:14:59 pm »
Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει,οπότε δεν μπορώ να εκφέρω κάποια ειδικευμένη άποψη.Το μόνο που έχω να πω είναι ότι αν έχει λάθη ή ιστορικές διαστρεβλώσεις,η ευθύνη της διόρθωσης ανήκει αποκλειστικά στις υπεύθυνες επιστημονικές ομάδες που έχουν ως αρμοδιότητα τη συγγραφή των σχολικών βιβλίων και εν προκειμένω της ιστορίας.Οπότε θα ήταν καλύτερα τα εθνίκια και οι παπάδες που βγαίνουν στα κανάλια και αμολάνε εθνικοπατριωτικές φανφάρες να το βουλώσουν!!

Αποσυνδεδεμένος Gi@

• Έμπειρο μέλος
  • Νηπιαγωγός!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2007, 04:14:53 pm »
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Για το βιβλίο της ιστορίας:

«Είμαι άνθρωπος που δεν έχω παρεκκλίνει από το θεσμικό μου ρόλο και ούτε θα το κάνω ποτέ, με οποιοδήποτε κόστος. Τα βιβλία αυτά παραγγέλθηκαν το 2003. Έπρεπε να αλλάξουν τα βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου, τα οποία ήταν είκοσι τρία χρόνια και τα οποία ήταν απαράδεκτα. Εδώ, λοιπόν, θέλετε υπάρχουν και οι συγκρούσεις των ιστορικών μεταξύ τους, θέλετε δεν αρέσει η νέα διδακτική προσέγγιση; Πράγματι, όμως στο βιβλίο αυτό ευρέθησαν λάθη και αβλεψίες. Ο νόμος ορίζει σαφώς ότι ο υπουργός μπορεί να ζητήσει διορθώσεις σε ένα βιβλίο και οι συγγραφείς είναι υποχρεωμένοι να τις κάνουν. Εάν ζητήσει διορθώσεις που άπτονται μιας φιλοσοφίας του βιβλίου, οι συγγραφείς μπορούν να πουν “όχι” και τότε ο υπουργός κάνει νέο διαγωνισμό. Ούτε στο παλιό βιβλίο γυρίζει, ούτε αποσύρει αυθαιρέτως. Εγώ για να ζητήσω τις διορθώσεις για το βιβλίο, ζήτησα τη γνώμη της Ακαδημίας. Δεν μπορούσα να ζητήσω τη γνώμη του Παιδαγωγικού, το οποίο είχε εγκρίνει πλήρως το βιβλίο μετ’ επαίνων – κι αυτό μου δημιουργεί και μία αμφισβήτηση ως προς το Παιδαγωγικό, για να είμαστε ειλικρινείς και σαφείς. Διότι πράγματι, όταν οι συγγραφείς οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι “ναι, κάναμε λάθη και αβλεψίες” και συνεργάζονται, δεν καταλαβαίνω… Δεν είμαι ούτε Στάλιν, ούτε Χίτλερ να αποσύρω και να πολτοποιώ βιβλία όπως έκαναν άλλοι. Ζήτησα, λοιπόν, τη γνώμη του εγκυρότερου οργάνου –όχι για τη διδακτική του βιβλίου, αλλά για το περιεχόμενο- έκανα συστάσεις, παρατηρήσεις και αυτές ενσωματώθηκαν από τους συγγραφείς πλήρως. Γιατί πρέπει να αποκλίνουμε θεσμικά; Και να σας πως κάτι, όλη αυτή η φασαρία που γίνεται, εμένα μου δημιουργεί και υποψίες άλλες. Δηλαδή, είναι τάχα οι εγκέφαλοι αυτοί που διαμαρτύρονται, που διάβασαν το βιβλίο και γνωρίζουν επιστημονικά και διαμαρτύρονται;».

Γ. Λοβέρδος: Μετά τις διορθώσεις θα είναι εντάξει το βιβλίο;

Μ. Γιαννάκου: «Το βιβλίο έχει υποστεί όλες τις διορθώσεις που ζήτησε η Ακαδημία Αθηνών».

Γ. Λοβέρδος: Φέτος έχει κυκλοφορήσει μόνο με τις διορθώσεις;

Μ. Γιαννάκου: «
ΠΕ 60

Αποσυνδεδεμένος Gi@

• Έμπειρο μέλος
  • Νηπιαγωγός!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Οκτωβρίου 09, 2007, 03:32:51 pm »
Τυπώθηκε το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού
09/10/2007 11:34