*

Αποστολέας Θέμα: Προς άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο  (Αναγνώστηκε 2252 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
Προς άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο
« στις: Ιουλίου 30, 2009, 11:34:28 am »
Ξεκίνησε από χτες η συζήτηση στη
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Προς άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:57:56 »

Συνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 30, 2009, 11:46:42 am »
Κάτι ανάλογο έχει γίνει και στις ΔΕΚΟ. Απ' ό,τι διάβαζα τότε στις εφημερίδες, ήθελαν να το εφαρμόσουν και στο στενό δημόσιο τομέα.
(βλ. λ.χ  αυτό το άρθρο από εκείνη την περιόδο http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_06/11/2005_162635)

Είναι μια "έξυπνη" λύση, γιατι επισήμως δεν αίρουν τη μονιμότητα (οι παλιοί υπάλληλοι θα συνεχίσουν να είναι μόνιμοι), αλλά την περιορίζουν για τους νεοπροσλαμβανόμενους αυξάνοντας τις θέσεις με σύμβαση αορίστου χρόνου. Έτσι, είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα, αλλά πετυχαίνουν και αυτό που θέλουν.
Στις ΔΕΚΟ το μέτρο αυτό συνοδεύτηκε και από περικοπή επιδομάτων. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Και όσο κι αν αυτό φαίνεται σε κάποιους άδικο ή οτιδήποτε άλλο , η κοινή γνώμη τάσσεται πάντα κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, θεωρώντας ότι η άρση της θα λύσει όλα τα προβλήματα του δημοσίων υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην περίπτωση των ΔΕΚΟ αντέδρασαν οι υπάλληλοι, όχι όμως η υπόλοιπη κοινωνία, που κατακρίνει αυτό που κατά βάθος επιθυμεί διακαώς. :-\ :-\
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 30, 2009, 11:50:19 am από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος xionati

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 30, 2009, 01:03:02 pm »
Ναι, οι δημόσιοι υπάλληλοι ειδικά οι εκπαιδευτικοί παίρνουν τόσα χρήματα που δεν ξέρουν που να τα βάλουν...Μέχρι τώρα ο μισθός ήταν ικανοποιητικός για να καλύπτουν κάπως τις ανάγκες μιας οικογένειας ,εννοείται με την ύπαρξη και β μισθού ...τώρα...
νηπιαγωγός

Αποσυνδεδεμένος EVA

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ 02 και ΠΕ 70
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 30, 2009, 04:59:33 pm »
Δεν είναι αντισυνταγματικό να αμείβονται διαφορετικά άτομα που προσφέρουν την ίδια εργασία; Δεν αντιβαίνει την αρχή της ισότητας;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:57:56 »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 30, 2009, 05:15:48 pm »
Λογικά ναι, είναι αντισυνταγματικό και φυσικά άδικο. Αλλά σκέψου πόσοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου δουλεύουν δίπλα σε μόνιμους. Η πρώτη κατηγορία εργάζεται με καθεστώς σχεδόν ιδιωτικού τομέα, έχει χαμηλότερες αποδοχές και μέχρι πρόσφατα δεν είχε δικαίωμα σε προαγωγές.
Φαντάζομαι πως αν μπορούσε η κυβέρνηση να τους διορίζει όλους με συμβάσεις αόριστου χρόνου, θα το έκανε. Αλλά προφανώς θα υπάρχει νομικό κώλυμα που θα ορίζει ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ανά υπηρεσία.

Συνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 30, 2009, 07:44:27 pm »
Αλλά σκέψου πόσοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου δουλεύουν δίπλα σε μόνιμους. Η πρώτη κατηγορία εργάζεται με καθεστώς σχεδόν ιδιωτικού τομέα, έχει χαμηλότερες αποδοχές και μέχρι πρόσφατα δεν είχε δικαίωμα σε προαγωγές.
Μόνο που μέχρι στιγμής η μεγάλη πλειοψηφία όσων δουλεύουν με τέτοιες συμβάσεις, είναι πρώην συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που προσλαμβάνονται με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες και στη συνέχεια, ανάλογα με τις διασυνδέσεις τους ή την πολιτική συγκυρία καταφέρνουν να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Ήδη αυτήν τη στιγμή αυτού του είδους οι συμβασιούχοι έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την εφαρμογή του Π.Δ 164/2004.

Φαντάζομαι πως αν μπορούσε η κυβέρνηση να τους διορίζει όλους με συμβάσεις αόριστου χρόνου, θα το έκανε. Αλλά προφανώς θα υπάρχει νομικό κώλυμα που θα ορίζει ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ανά υπηρεσία.

Απ' ό,τι ξέρω δεν υπάρχει νομικό κώλυμα. Όσο υπάρχουν οργανικές θέσεις μονίμων, είναι βέβαια υποχρεωμένοι να τις καλύπτουν με μόνιμους υπαλλήλους. Τίποτα όμως δεν τους εμποδίζει να μειώσουν τις μόνιμες θέσεις, καταργώντας κάποιες από αυτές με προεδρικό διάταγμα. Τώρα, που με το νέο νομοσχέδιο θα μπορούν μάλιστα να προάγονται οι αορίστου χρόνου μέχρι και το βαθμό του διευθυντή (εκτός από τη θέση γενικού διευθυντή), φαντάζομαι ότι θα περιοριστεί και η ανάγκη ύπαρξης αρκετών μόνιμων θέσεων, για να καλύπτονται οι θέσεις ευθύνης.

Αποσυνδεδεμένος LK

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02 και ΠΕ80
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 30, 2009, 07:53:58 pm »
Εμένα αυτό που με πειράζει δεν είναι η άρση της μονιμότητας, αλλά αυτό που λέει η Apri στο πρώτο μερος του μηνύματός της, δηλαδή σχετικά με το ποιοι είναι οι συμβασιούχοι.

Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε
                                                           Μ. Μπρεχτ

Συνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 30, 2009, 08:08:16 pm »
Για να μην παρεξηγηθώ: Δεν θέλω να πω ότι ΟΛΟΙ όσοι είναι αορίστου χρόνου αυτήν τη στιγμή προσελήφθησαν αδιαφανώς ούτε ότι ΟΛΟΙ οι μόνιμοι έχουν προσληφθεί αξιοκρατικώς. Μιλάω όμως για ένα πολύ σημαντικό, σχεδόν πλειοψηφικό ποσοστό.

Και το θέμα δεν είναι μόνο ότι οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται αδιαφανώς, αλλά και ότι μέχρι να γίνουν αορίστου χρόνου είναι όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης, του εκάστοτε πολιτικάντη και όχι υπόλογοι για την απόδοση και την ικανότητά τους. Αυτό το χάλι ήθελε να χτυπήσει η διάταξη του Συντάγματος το 1911 που προέβλεπε για πρώτη φορά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 30, 2009, 08:17:11 pm »
Αpri έχεις δίκαιο για τους συμβασιούχους ότι η πλειονότητα είναι βίσματα. Ξέρω βέβαια και περιπτώσεις που μπήκαν με την αξία τους.
Όσο για τη δυνατότητα του να τους διορίζουν όλους ως αορίστου χρόνου δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αυτό μπορεί να γίνει παντού. Π.χ. στο υπ οικονομίας ή το δικαιοσύνης  αυτό είναι δύσκολο λόγω της υπευθυνότητας των θέσεων. Σκέψου οι δικαστές ή εφοριακοί να ήταν αορίστου χρόνου...

Συνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 30, 2009, 08:33:59 pm »
Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ισόβιοι με βάση το άρθρο 88 του Συντάγματος, οπότε και να θέλουν δεν μπορούν να τους αγγίξουν. Οι εφοριακοί όμως και γενικά οι υπάλληλοι του Υπ. Οικονομικών μπορούν να είναι αορίστου χρόνου και έχω την εντύπωση ότι ένα ποσοστό τους είναι ήδη αορίστου χρόνου.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 30, 2009, 08:36:02 pm από apri »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 30, 2009, 08:38:25 pm »
Πρέπει να 'χεις δίκιο. Δεν έχω ιδέα από νομικά, απλά υποθέσεις με βάση τη (δική μου) λογική κάνω....

Αποσυνδεδεμένος LK

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02 και ΠΕ80
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 30, 2009, 08:40:37 pm »
Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ισόβιοι με βάση το άρθρο 88 του Συντάγματος, οπότε και να θέλουν δεν μπορούν να τους αγγίξουν. Οι εφοριακοί όμως και γενικά οι υπάλληλοι του Υπ. Οικονομικών μπορούν να είναι αορίστου χρόνου και έχω την εντύπωση ότι ένα ποσοστό τους είναι ήδη αορίστου χρόνου.
Bρε συ, Apri, μας έχεις καταπλήξει με τις γνώσεις σου. Ειλικρινά, μπράβο.

Μ. Μπρεχτ

Συνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 30, 2009, 08:46:42 pm »
Πρέπει να 'χεις δίκιο. Δεν έχω ιδέα από νομικά, απλά υποθέσεις με βάση τη (δική μου) λογική κάνω....
Εσύ κάνεις λογικές υποθέσεις, αυτοί πάλι κάνουν βολικές πράξεις... >:( >:( >:(
Στην Ελλάδα κοινή λογική και μέτρο δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο βόλεμα. >:( >:( >:( :-\ :-\

Bρε συ, Apri, μας έχεις καταπλήξει με τις γνώσεις σου. Ειλικρινά, μπράβο.

Μerci, αλλά δεν είμαι παντογνώστης. :-[ :-[  Κάποια τα ξέρω και όσα δεν ξέρω, τα ψάχνω και τα μαθαίνω.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 30, 2009, 08:48:16 pm από apri »

Αποσυνδεδεμένος LK

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02 και ΠΕ80
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 30, 2009, 08:59:13 pm »
Όσον αφορά στο δικό μας κλάδο, συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των μονίμων. Φίλος μου χθες μου έλεγε ότι στις μη βασικές ειδικότητες φέρνουν καθηγητές την Άνοιξη (αναπληρωτές εννοείται). Άραγε μπορεί να λειτουργήσει και το δημόσιο σχολείο με το 1/4 των καθηγητών να είναι μόνιμοι; Πάντως, οικονομικά δεν τους συμφέρει να είναι αορίστου χρόνου οι καθηγητές, αλλά το σύστημα που υπάρχει τώρα (λίγοι μόνιμοι και πολλοί συμβασιούχοι).

Μ. Μπρεχτ

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182687
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 656