*

Αποστολέας Θέμα: Νέες ξένες γλώσσες  (Αναγνώστηκε 17692 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nellynelly

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Απ: Νέες ξένες γλώσσες
« Απάντηση #28 στις: Νοεμβρίου 07, 2009, 11:56:47 am »
Και ας μην ξεχνάμε ότι τις υπεραριθμίες τις προκάλεσαν κάποια γεγονότα...Το 3ωρο της β ξένης γλώσσας στα γυμνάσια που έγινε 2ωρο για να δώσουν 1 ώρα στα αρχαία αν δνε κάνω λάθος αλλά και αλλαγές που έγιναν στα ΕΠΑΛ και κάποιοι συνάδελφοι των γαλλικών έμεινα ξαφνικά χωρίς αντικείμενο...άρα αν το πάρουμε συνεχνιακά κάποιες άλλες ειδικότητες άκσησαν πιέσεις σε βάρος μας...δηλαδή αν διόριζε ξαφνικά κάποιους ιταλικών και μέσα σε 2 χρόνια τους αφαιρούσε ώρες και αυτοί διαμαρτύρονταν θα λέγαμε ότι είναι συντεχνιακές διαμαρτυρίες;;; ??? ??? ???

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:35:38 »

Αποσυνδεδεμένος kyrdim

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 07, 2009, 01:36:42 pm »
Συμφωνώ στο 3ωρο, όπως πιστεύω ότι τα αρχαία δεν αφορούν πλέον τόσο τους μαθητές γυμνασίου για να δικαιούνται 4 ώρες, συμφωνώ με τον Καθηγητή Κριαρά για την κατάργηση τους στο Γυμνάσιο. Πιστεύω επίσης ότι 2 ώρες για τα Θρησκευτικά είναι πολλές, ίσως θα ήταν καλύτερο να ήταν μάθημα επιλογής. Η χρησιμότητα και των 2 μαθημάτων στον πραγματικό κόσμο είναι μικρή.
Απλά λέω ότι πριν κάνει κάποιος διορισμούς πρέπει να σκεφθεί το μέλλον, οπότε όταν έχεις ήδη υπεράριθμους καθηγητές και τα ποσοστά κάποιων γλωσσών πέφτουν ενώ άλλων που ήταν στο 0 ανεβαίνουν πρέπει να κάνει σωστές προβλέψεις.
Άρα πρώτα μετρά κανείς το ανθρώπινο δυναμικό, πόσοι και που θα συνταξιοδοτηθούν, μετά μετράει σχολεία και ανάγκες και μετά προσλαμβάνει.
ΠΧ (και το νούμερο δεν είναι πραγματικό) αν φέτος τα Ιταλικά πάρουν 1000 τμήματα = 17.000 μαθητές (μέσος όρος), κάποιες γλώσσες δεν θα τους χάσουν αυτούς τους μαθητές ? τα 1000 τμήματα δεν είναι 2000 ώρες / εβδομάδα = 200 καθηγητές ? Αν χρειάζετε το κράτος 200 ωρομίσθιους Ιταλικής δεν θα πρέπει να κάνει λογικές κινήσεις στις προσλήψεις των άλλων ξενόγλωσσων ανάλογα με τις μετακινήσεις ? Νομίζω ναι.
Τώρα αν υπάρχουν υπεράριθμοι  κάπου, βλέπε Υπουργείο, βλέπε δευτεροβάμιες κτλ γιατί να πληρώνονται απο το Ελληνικό Δημόσιο οι αργόμισθοι για να αντιστρέψω έγγραφο του συλλόγου καθηγητών που προσυπέγραψαν και οι 2 σύλλογοι Γαλλικών και Γερμανικών πριν μερικούς μήνες.
Αν ισχύσει αυτό που είπε η υπουργός δεν θα πρέπει οι αργόσχολοι που κάνουν φωτοτυπίες στο υπουργείο, να πάνε στις τάξεις τους ?
Στο σχολείο της κόρης μου δεν έχει πάει καθηγητής Γαλλικών ακόμα, παρακαλώ λοιπόν το υπουργείο να στείλει έναν αργόμισθο που υπηρετεί εκεί βγάζοντας φωτοτυπίες, όπως είπε η Υπουργός.
Απο τα στατιστικά 2008 του υπουργείου προκύπτει ότι γαλλικά στην δευτεροβάθμια παρακολουθησαν 210.000 μαθητές, Γερμανικά 152.500 μαθητές αν τα επόμενα χρόνια υπάρξουν λόγω των 2 νέων γλωσσών πιό έντονες μετακινήσεις μαθητών, τι θα πρέπει να κάνει το Υπουργείο ? θα πρέπει να συνεχίσει να προσλαμβάνει όπως προσλάμβανε στο παρελθόν , σαφώς και όχι.
Αυτήν την πίεση για προσλήψεις όταν δεν απαιτούνται ονομαζω συντεχνιακές κινήσεις.
Εγώ προσωπικά ως φορολογούμενος δεν θα ήθελα να πληρώνω ούτε έναν τέτοιο υπάλληλο.
Πίστεψε με το ίδιο θα έλεγα και για τα Ιταλικά, μιάς και είμαι υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο δημόσιο και της συνεχούς αξιολόγησης.
Το λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, προυποθέτει τάξεις / αίθουσες που σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν, οπότε οι ξένες γλώσσες θα πρέπει να πάνε στο τέλος του σχολικού ωραρίου  - και οι 4 - σε δημοτικό γυμνάσιο και λύκειο.
Επίσης το γιατί γίνετε δουλειά με 17 μαθητές στα τα δημοτικά και όχι στα γυμνάσια η απάντηση υπάρχει πάλι στην στατιστική του Υπουργείου αν συγκρίνεις τις σχολικές μονάδες και αίθουσες στα δημοτικά και στα γυμνάσια στην επικράτεια, θα απογοητευθείς.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 07, 2009, 04:40:35 pm από kyrdim »

Αποσυνδεδεμένος alceste

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #30 στις: Νοεμβρίου 08, 2009, 09:35:29 pm »
αν γυρισουν οι αποσπασμενοι,πρεπει σε καθε ταξη να αντιστοιχουν 5,6 καθηγητες γαλλικων.ειναι η πρωτη ξενη γλωσσα που μπηκε στα σχολεια,θυμιζω,μετα μπηκαν τα αγγλικα,τα γαλλικα ειχαν προνομιακη θεση πριν την εισοδο των αγγλικων δε.ειναι ενας λογος που εξηγει την πληθωρα καθηγητων ΠΕ05.απο την αλλη σε μας υπαρχει περιθωριο συνταξιοδοτησεων για τον λογο που προανεφερα.τα γερμανικα βαδιζουν στον δρομο με τις υπεραριθμιες,οχι στον βαθμο τον δικο μας,γιατι μπηκαν το 1993 στην εκπαιδευση.μοιραια ειναι τα πραγματα.με 2 ωρες μονο και επιλεγομενες οι β γλωσσες,μην περιμενετε πολλες προσληψεις

Αποσυνδεδεμένος kyrdim

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Νοεμβρίου 08, 2009, 10:26:29 pm »
Νομίζω ότι εδώ συμφωνούμε τα Γαλλικά για μόλις 57.500 μαθητές παραπάνω στην δευτεροβάθμια, έχουν αριθμητικά πολύ παραπάνω καθηγητές απο τους καθηγητές Γερμανικών, επίσης στα Γαλλικά αναμένονται και οι περισσότερες απώλειες μαθητών απο τις νέες λατινογενείς γλώσσες οπότε στα Γαλλικά θα πρέπει (καταρχήν) να παγώσουν οι προσλήψεις έως ότου δείξουν την δυναμική τους οι νέες γλώσσες.
Αν το κράτος γνωρίζει απο διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού αυτό είναι προφανές, δεν νοούνται κενά σε καθηγητές Γαλλικών με τόσους υπεράριθμους.
Αν το κράτος θέλει περικοπές άσκοπων δαπανών ας ψάξει, θα τις βρει εύκολα, το συμμάζεμα είναι εύκολη υπόθεση αν κάποιοι θέλουν να δουν την αλήθεια των αριθμών.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:35:38 »

Αποσυνδεδεμένος alceste

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Νοεμβρίου 08, 2009, 10:48:02 pm »
πες το ομως σ αυτους που εχουν δωσει 100 φορες ασεπ,απο το 1998,οτι δεν θα γινουν αλλες προσληψεις...αν οντως αυτο ειναι διασταυρωμενο.ας μην πανικοβαλλουμε τους συναδερφους.η λυση ειναι η πιστοποιηση γλωσσας μεσα στο σχολειο,η επαναφορα του 3ωρου,η εφαρμογη των εγκυκλιων στο λυκειο,η μη εξεταση της β γλωσσας στο λυκειο που αποθαρρυνει την επιλογη της απο τους μαθητες(σε αντιθεση με τα αλλα επιλεγομενα για τα οποια δεν υπαρχει τελικη εξεταση) και αλλα πολλα.μονο απο αυτα,σε μας εχουν χαθει χιλιαδες οργανικες θεσεις.στα γερμανικα,στον προηγουμενο ασεπ,πηραν σχεδον 400 ατομα,χωρια οι του 40 τοις εκατο.συνολο 700 περιπου ατομα.το καλο ειναι οτι στο δημοτικο τα παμε πολυ καλα.το κακο ειναι οτι μπαινουμε σε ταξεις με 20,25 ακομα και 30 παιδια.εχουμε πολλακις διαμαρτυρηθει για τις συμπτηξεις τμηματων.κι αυτη ειναι μια αληθεια των αριθμων.

Αποσυνδεδεμένος kyrdim

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 08:11:27 am »
Μακάρι να γίνουν αυτά και είμαι ο πρώτος που θα συμφωνήσει, αλλιώς είπα και είναι προσωπική άποψη ότι κάθε εργοδότης - εδώ το κράτος - πρέπει να παίρνει ακριβώς όσους απαιτούνται για την δουλειά που πρέπει να γίνει. Αν χρειάζονται λιγότεροι τότε δεν θα πρέπει να διορίσει αν χρειάζονται περισσότεροι και το εύχομαι ας διορίσει με σεβασμό στον κάθε φορολογούμενο δηλαδή όχι ρουσφέτια όχι περισσότερους για να μην έχει γκρίνιες. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ξενόγλωσσους, ισχύει για όλους.
Πιστοποίηση στο σχολείο ΝΑΙ, με Κ.Π.Γ. ΝΑΙ, δωρεάν αφού θα ενταχθεί στις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις του Κράτους ΝΑΙ, επαναφορά του 3ώρου ΝΑΙ, μη εξέταση στο Λύκειο ή και κατάργηση της απο επιλογή δηλαδή βασικό μάθημα η 2η ξένη γλώσσα στο λύκειο ΝΑΙ (γνώμη μου είναι ότι η μη εξέταση είναι υποβάθμιση, θα πρέπει να μπει στα βασικά μαθήματα), ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΑΙ. Ίδιες ευκαιρίες ισονομία και ισότητα για όλες τις γλώσσες ΝΑΙ, ΕΠΑΛ όλες οι γλώσσες επιλογής ΝΑΙ, κριτήριο η πιστοποίηση για εισαγωγή στην τριτοβάθμια ΝΑΙ κτλ.

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Λατρεύω την εκπαίδευση.. BAZINGA!
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 10:03:46 am »
Μην ζαλίζουμε τα παιδιά με 500 γλώσσες!
Ας ξεκινούν στο δημοτικό με μία γλώσσα (καλώς ή κακώς αυτή πρέπει να είναι τα αγγλικά) και στο γυμνάσιο να υπάρχει ελεύθερη επιλογή 2ης γλώσσας (και ας είναι με 10 μαθητές το τμήμα).
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

"The first condition of progress is the removal of censorship."
(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος kyrdim

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 10:52:57 am »
Δηλαδή προτείνεις τα Γαλλικά, Γερμανικά να φύγουν απο το Δημοτικό ?
Δεν νομίζω !!!
Μάλλον εννοείς το να μην μπούνε τα Ιταλικά και τα Ισπανικά στο δημοτικό.
Πως μπορεί να αγνοήσει κανείς την δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα παγκοσμίως (ομιλούσα και στο web)μετά τα Αγγλικά (εξαιρώ τα Κινέζικα διότι δεν είναι παγκόσμια γλώσσα), την γλώσσα που έχει τέτοια κουλτούρα και πολυπολιτισμικότητα πίσω της, έναν λαό στον οποίο μοιάζουμε καταπληκτικά ? τα Ισπανικά ? μόνο απο φόβο θα ήθελε να την αγνοήσει.
Πως μπορεί κανείς να αγνοήσει τον 2ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, με τους περισσότερους αδελφοποιημένους δήμους και πόλεις με την Ελλάδα, μία χώρα που συμμετέχει με υψηλότατα ποσοστά στο τουριστικό μας εισόδημα, μια χώρα που επισκεπτόμαστε ίσως και για Σαββατοκύριακο δια θαλάσσης την Ιταλία, μία γλώσσα που είναι η ευκολότερη μεταξύ των 4 γλωσσών που υπάρχουν ως δεύτερες στο εκπαιδευτικό σύστημα ? Μόνο απο φόβο θα ήθελε να την αγνοήσει.
Δεν θα πρέπει να φοβάται κανείς τις νέες ξένες γλώσσες αν πιστεύει στην ελευθερία των επιλογών των μαθητών και στην πολυγλωσσία.
Απο όσο ξέρω οι προτάσεις του Παιδαγωγικού, είναι : επιλογή 2ης γλώσσας απο την 3η Δημοτικού μεταξύ και των 4 γλωσσών ισάξια και ισόνομα κάτι στο οποίο φυσικά συμφωνώ για πάρα πολλούς λόγους.
Φυσικά για να φτιάξει κάποιος ομελέτα θα πρέπει να σπάσει αυγά - νομίζω ότι οι συνθήκες είναι ώριμες και γι΄αυτό το βήμα, η ισονομία και το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να είναι δεδομένο για όλους όσους αποφοιτούν απο τα Πανεπιστήμια της Χώρας άσχετα το τι επέλεξαν να σπουδάσουν.
Σε ειδικά σχολεία συμφωνώ και για τα Ρώσικα και για τα Τούρκικα, αυτό είναι πολυγλωσσία και αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα.
Αν θέλουν περισσότερα παιδιά να μάθουν Ρώσικα τότε ας μπούνε και αυτά απο το δημοτικό ως επιλογή, no problem.
Το να εισαχθούν όλες οι γλώσσες στο δημοτικό είναι μονόδρομος και λόγω Ε.Ε. αλλά και λόγω ισότητας και ισονομίας αλλά και ίσων ευκαιριών που πρέπει να δίνονται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, οπότε κάποια στιγμή (σύντομα) θα γίνει έστω και πιλοτικά αρχικά.
Έχω δει κάποιες επερωτήσεις στην
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 09, 2009, 02:22:32 pm από kyrdim »

Αποσυνδεδεμένος alceste

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 03:52:33 pm »
Κι εγω δεν συμφωνω με το 500 γλωσσες που λεει ο Landau.Εχω γραψει σε παλιοτερο μηνυμα σε αλλο τοπικ,οτι το επιχειρημα "τα παιδια πρεπει να μαθουν πρωτα ελληνικα και μια κυρια γλωσσα,γιατι το να καταπιανονται με δυο γλωσσες επιβαρυνει τα ελληνικα'",δεν στεκει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ.ειχα γραψει πολλα πανω σ αυτο.Ολες οι γλωσσες εχουν κατι να προσφερουν αν γινονται σωστα.Τα γαλλικα π.χ ειναι η γλωσσα εργασιων των Ηνωμενων Εθνων,του Συμβουλιου της Ευρωπης και θεσμικων οργανων της ΕΕ.Η Ελλαδα μαζι με αλλες 60 χωρες,ειναι πλεον  μελος του Διεθνους Οργανισμου Γαλλοφωνιας (OIF).Αυτο συμβαινει απο το 2004 και πλεον απολαμβανουμε το στατους του πληρους μελους.Ομιλουμενη σε 5 ηπειρους απο 265 εκατομμυρια ανθρωπους,η γαλλικη γλωσσα αποτελει την μονη παγκοσμια γλωσσα μαζι με τα αγγλικα.Οι εταιριες Renault,Peugeot,Citroen,Carrefour.Societe Generale,EPOM,Danone,Dassault,Credit Agricole,Nestle κτλ,απασχολουν 30.000 και πλεον εργαζομενους.Mεγαλα δημοσια εργα αναλαμβανονται απο γαλλους φορεις σε συνεργασια με το ελληνικο κρατος,οπως Αττικο Μετρο,Γεφυρα Ριου Αντιρριου.Στο δημοτικο,για να ερθουμε στο δια ταυτα,τα παιδια αγαπουν να διαβαζουν  τον μικρο Νικολα και τον Αστεριξ κι οχι μονο,λεω τα πιο γνωστα στο ευρυ κοινο.Η γαλλικη γλωσσα ειναι επιλεον η γλωσσα των ολυμπιακων αγωνων.Καμια γλωσσα δεν πρεπει να αγνοειται,ολες κουβαλανε και ιστορια και πολιτισμο πισω τους.Ο Landau δεν πρεπει να ειναι ξενογλωσσος. Και μιας και φιλοξενουμαστε στο τοπικ της γερμανικης θεωρω οτι και για την εκμαθηση αυτης της γλωσσας υπαρχουν πολλα επιχειρηματα υπερ

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 04:38:54 pm »
Ε ναι, αν δεις κάτω από το νικ μου, είμαι ΠΕ04.01. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να έχω άποψη :)
Απλά θεωρώ ανούσιο και ίσως αντιπαιδαγωγικό να μαθαίνουν 2 ξένες γλώσσες στο δημοτικό. Μία αρκεί (και αυτή πρέπει να είναι η αγγλική, ως η πιο διαδεδομένη και χρήσιμη στην καθημερινότητα). Θυμάμαι όταν πήγαινα εγώ δημοτικό.. δεν είχαμε καν ξένες γλώσσες (αλλάζουν οι καιροί όμως).
Τώρα στο γυμνάσιο είναι λογικό να μπει και 2η γλώσσα, αλλά να έχουν την επιλογή οι μαθητές (ανάμεσα σε 4-5, όπως γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά) και να καλύπτονται οι ανάγκες (π.χ. με ελάχιστο αριθμό 10 μαθητών ανά τμήμα). Που θα βρει τα λεφτά το υπουργείο; Αν κάποτε θελήσουν, θα τα βρουν εύκολα όλα. Δηλαδή, ότι γίνεται ήδη με τη 2η γλώσσα (από γυμνάσιο και μετά), με τη διαφορά να καλύπτονται όλες οι ανάγκες (έτσι και θέματα διορισμών επιλύονται).
Όσο για τη γερμανική γλώσσα, αν και ασχολήθηκα ελάχιστα, προσωπικά μου αρέσει (αντρική γλώσσα, όχι όπως τα γαλλικά :P).
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος kyrdim

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 05:45:00 pm »
Συμφωνώ... παραδόξως...με την συνάδελφο της Γαλλικής,
Όλες οι γλώσσες κάτι προσφέρουν οπότε εμμένω στις ανωτέρω θέσεις μου, διότι και στο δημοτικό πρέπει να διδάσκεται 2η ξένη γλώσσα (όλες προς επιλογη) αλλά με προσοχή. Κρίνοντας απο την κόρη μου που ακόμα δεν έχει καθηγήτρια γαλλικών στο σχολείο της (6η δημοτικού), στην 5η δημοτικού, κάνανε μόνο 2 κεφάλαια απο το βιβλίο Γαλλικών - για όλη την χρονιά.
Με την βοήθεια φίλης καθηγήτριας Γαλλικών η κόρη μου σχεδόν τελείωσε το βιβλίο. Τώρα και να έρθει καθηγήτρια, επαναλήψεις θα κάνει οπότε δεν θα έχει πρόβλημα.
Για το γυμνάσιο της αρέσουν πολύ τα Ισπανικά και θα τα επιλέξει, ήδη τα ξεκίνησε πριν 10 ημέρες με προφορά.
Στις 3 τάξεις Γυμνασίου δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη δουλεία στην 2η ξένη γλώσσα λόγω συνθηκών που περιγράφθηκαν ανωτέρω.
Στο λύκειο και οι 2 ξένες γλώσσες θα πρέπει να γίνουν κύριο μάθημα οπότε ο μαθητής να μπορεί να δίνει για Κ.Π.Γ. τουλάχιστον για
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 09, 2009, 06:41:07 pm από kyrdim »

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 07:39:16 pm »
@alceste: Κάτι που δεν πρόσεξα στο προηγούμενο μήνυμά σου, αλλά τώρα το διάβασα πιο προσεκτικά και είναι κάτι που με ενοχλεί. Προβάλεις ως επιχείρημα για την εκμάθηση της γαλλικής, το γεγονός ότι διάφορες πολυεθνικές εταιρίες γαλλικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Συγγνώμη αλλά ο πρωταρχικός λόγος για την εκμάθηση μιας γλώσσας είναι η επικοινωνία μεταξύ λαών και όχι η εξυπηρέτηση των πολυεθνικών (ας βρίσκουν μεταφραστές ή ας μαθαίνουν αυτοί ελληνικά, στην τελική όσοι δουλεύουν στα εδώ παραρτήματα, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τη γλώσσα τους).
Επίσης κάτι ανέφερες για το ότι είναι η διεθνής διπλωματική γλώσσα και ολυμπιακή γλώσσα.. Η αλήθεια είναι ότι η γαλλική ήταν κάποτε η γλώσσα της διπλωματίας, αλλά έχει πλέον de facto παραγκωνιστεί από την αγγλική. Και η ολυμπιακή γλώσσα είναι μόνο η ελληνική (και κακώς υπάρχει πια αυτό το όνομα για τους σύγχρονους εμπορικούς αγώνες, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα). Για το ρόλο του Κουμπερτέν.. παραπέμπω στο ευχάριστο και διδακτικό βιβλίο του Γήση Παπαγεωργίου "Ολυμπιακοί Αγώνες; Δώκαμε! Δώκαμε!" (Εκδόσεις Καστανιώτη).
Τελειώνοντας το παραλήρημά μου ( :P ) να επισημάνω ότι η γαλλική είναι επίσημη γλώσσα σε 4 μεγάλες χώρες (αν κάνω λάθος να με διορθώσετε): Γαλλία,
(Richard P. Feynman ?)

(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος kyrdim

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #40 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 08:38:12 pm »
Μέσα στα σωστά λες και μερικά ... κουφά.
Οι γλώσσες είναι βασικό προσόν πρόσληψης σε οποιαδήποτε εταιρεία / εργοδότη για τον λόγο αυτό είναι και βασική η ανάγκη εκμάθησης τους.
Όπως έχω πει ξανά και μου αρέσει να λέω, δεν θα ζητήσει κανείς σε καμία συνέντευξη να του πω το προοίμιο της Οδύσειας ούτε την Υπερμάχω, για τον λόγο αυτό αν περνούσε απο το χέρι μου θα έβαζα αρχαία και θρησκευτικά στις ελεύθερες επιλογές των μαθητών και μάλιστα χωρίς εξετάσεις.
Αντίθετα οι γλώσσες είναι ή θα έπρεπε να είναι βασικά μαθήματα.
Ναι τα Γαλλικά έχουν χάσει την παλαιά αίγλη τους αλλά είναι απόλυτα πιο βασικά απο μαθήματα που ανέφερα παραπάνω.
Οι Πολυεθνικές δίνουν δουλειά και αν ως εταιρείες θέλουν να επιβιώσουν θα ζητήσουν προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο.
Ειδικά το υψηλόβαθμο προσωπικό και αυτοί που θέλουν να εξελιχθούν θα πρέπει να μιλάνε την γλώσσα του κράτους που ανήκει η πολυεθνική, πίστεψε με μετράει πολύ.
Θα μπορούσα και εγώ να αναφέρω ένα κάρο Ιταλικές αλλά και Ισπανικές εταιρείες όπως φαντάζομαι και οι των Γερμανικών (αυτοί και αν μπορούν) όχι κατανάγκη την siemens...
H Γαλλική ήταν και είναι μία πολύ δυνατή γλώσσα ειδικά στην Ευρώπη όσο και αν έχει χάσει έδαφος.
Δεν θα ήθελα να μάθει μία γλώσσα το παιδί μου μόνο για να επικοινωνεί αλλά ως βασικο διαφοροποιητικό προσόν στην αγορά εργασίας.
Το σωβινιστικό επιχείρημα ας μάθουν αυτοί Ελληνικά δεν ισχύει διότι εμείς έχουμε ανάγκη τις επενδύσεις τους, όχι αυτοί εμάς.

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #41 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 09:31:34 pm »
Συμφωνώ μαζί σου ως προς το πρακτικό ζήτημα της γνώσης γλωσσών. Όμως, κακά τα ψέματα, όποιος θέλει να μάθει σοβαρά μια γλώσσα θα πάει σε φροντιστήρια για να πάρει τα αντίστοιχα πτυχία και θα προσπαθεί (μέσω erasmus κλπ) αργότερα να την εξασκήσει στην πράξη. Περιμένει κανείς να μάθει σε τόσο υψηλό επίπεδο μια γλώσσα στο ελληνικό σχολείο; Ούτε τα χρόνια αρκούν, ούτε η ελληνικη πραγματικότητα το επιτρέπει (δυστυχώς).
Προσωπικά μου αρκεί και μόνο η γνώση της αγγλικής για τη δουλειά μου (όλα τα επιστημονικά περιοδικά που χρειάζονται στη φυσική, ακόμα και πολλά γνωστά άλλων χωρών, είναι μεταφρασμένα στα αγγλικά). Και θα έμενα εκεί, αν δεν με ενδιέφερε η προσωπική αναζήτηση (παλιότερα γερμανικά, τελευταία ισπανικά). Και γενικά έχω την πεποίθηση ότι, τουλάχιστον στην ευρώπη, καλή γνώση αγγλικής είναι αρκετή για.. business.
(Richard P. Feynman ?)

(George Bernard Shaw)

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182831
  • Σύνολο θεμάτων: 19475