0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Συνάδελφε, όταν λες οι μόνιμοι να σας καταλάβουν, τι να κάνουμε δηλαδή; να παραιτηθούμε; υπήρξε κάποια πρωτοβουλία και αρνήθηκε η ΠΕΚΑΠ ή κάποια ομάδα μονίμων να την στηρίξει; κάνατε πχ κάποια κίνηση να συσταθούν οργανικές για να γίνουν διορισμοί στην πρωτοβάθμια και κάποιοι από τον κλάδο σας πολέμησαν; εδώ πολλοί αναπληρωτές δεν θέλουν να συσταθούν οργανικές στην πρωτοβάθμια και να διεκδικήσουν μόνιμους διορισμούς, γιατί φοβούνται μη γίνουν μετατάξεις. Με το φόβο όμως δεν πας μπροστά. Διεκδικώντας πας μπροστά. Καταλαβαίνω ότι μετά από πολλά χρόνια "αναπληρωτηλίκι" έρχεται μια κόπωση και μια απαισιοδοξία για το μέλλον, αλλά η ζωή είναι μια διαρκής και ατελείωτη μάχη, ένας αγώνας, ατομικός και συλλογικός και δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάμε. Επίσης είναι άλλο οι καφενειακού τύπου συζητήσεις, όπως είναι ένα φόρουμ που μπορούμε να λέμε την άποψη μας και άλλο όταν ως κλάδος διεκδικούμε κάτι. Εκεί μπορεί για το εργασιακό καλό του κλάδου να συμμετέχω σε μια διεκδίκηση που δε συμφωνώ απόλυτα. Πχ προσωπικά εργάζομαι στα δημοτικά, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο να δοθεί πχ 2η ώρα στο Γυμνάσιο ή να γίνει τρίωρο το μάθημα στις Ε και ΣΤ δημοτικού, παρά να υπάρχει στην Α δημοτικού και το λέω και για παιδαγωγικούς λόγους, αλλά και για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης γνωστικών στόχων και βέβαια ειδικά αν γίνει δίωρο το μάθημα στο γυμνάσιο περισσότερες θέσεις θα προκύψουν. Αυτό σημαίνει ότι στρέφομαι εναντίον όσων εργάζονται στην πρωτοβάθμια (μόνιμοι και αναπληρωτές) ή ότι δεν θα στηρίξω πχ μια κινητοποίηση να συσταθούν τα οργανικά κενά και να γίνουν και διορισμοί στις κενές θέσεις; πρώτος θα είμαι που θα το στηρίξω ακόμα και αν διαφωνώ και πιστεύω πως οι περισσότεροι συνάδελφοι έτσι θα λειτουργήσουν.
Τι εννοώ με το "να μας καταλάβουν"... Πχ. την Παρασκευή άκουσα συνάδελφο άλλης ειδικότητας σε Λύκειο να παραπονιέται ότι μέχρι και οι αναπληρωτές παίρνουν περισσότερα χρήματα από τους μόνιμους. Μετά κάθισα και της εξήγησα ότι πληρωνόμαστε 8 μήνες το χρόνο, ότι αυτό το κάνουμε 10 χρόνια, ότι δε μας αναγνωρίζουν τα μεταπτυχιακά και κάθε χρόνο πάμε σε άλλο μέρος, ότι κάποια χρόνια δεν έχει προσμετρηθεί η προϋπηρεσία και άλλα τέτοια, τα οποία άκουγε για πρώτη φορά... Τα προβλήματά μας δεν είναι δικά τους. Προς θεού δεν έχω πρόβλημα με τους μόνιμους... Οι γονείς μου είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί! Όπως είπε και παραπάνω κάποιος συνάδελφος, έχω συμμετάσχει και εγώ σε συζητήσεις με μόνιμους για το αν πρέπει να υπάρχει πληροφορική στα δημοτικά, έχω μιλήσει με συμβούλους πληροφορικής και με άτομα στην ΠΕΚΑΠ. Δε θέλω να πω παραπάνω, γιατί ξεφεύγουμε από το θέμα της συζήτησης, το οποίο δεν είναι μόνιμοι vs αναπληρωτές. Και αν αναφέρθηκα παραπάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα είχε να κάνει κυρίως με τη δράση της ΠΕΚΑΠ. Τη δράση της οποίας( αν δεις τα παραπάνω μηνύματά μου) δεν απαξιώνω. Απλά θεωρώ ότι προασπίζεται συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία δεν ταυτίζονται με τα δικά μου. Ρίξε μια ματιά στη σελίδα της ΠΕΚΑΠ και θα δεις ότι πουθενά δεν αναφέρει οτιδήποτε για προσλήψεις ΠΕ19-20. Μετατάξεις, οργανικές στην πρωτοβάθμια, μοριοδότηση για ΤΠΕ , ΚΕΠΛΗΝΕΤ, θέσεις Σχολικών Συμβούλων, συνδιδασκαλίες, επιμέρους μαθήματα... Την ίδια στιγμή που τα μισά κενά στην πρωτοβάθμια είναι ακάλυπτα και ακούγονται φήμες για κατάργηση των ειδικοτήτων από τα ΕΑΕΠ...
Συμφωνώ απόλυτα σε ότι γράφεις. Δεν ξέρω αν παρακολούθησες τη συζήτηση από την αρχή (γιατί έχουμε γράψει και πολλά σεντόνια)... Αυτό που λες είναι το ιδανικό. Για μένα το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και μεταξύ αναπληρωτών δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Θα δεις παραπάνω να τσακώνονται ΠΕ19-20 για την ποσόστωση, ενώ υπάρχουν και αρκετές άλλες κατηγοριοποιήσεις που μας διχάζουν. Είναι δυστυχώς τόσο ασφυκτική η κατάσταση πλέον, που αισθάνεσαι ότι ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου. Και με το ρυθμό που χειροτερεύουν οι συνθήκες με τις οποίες ασκεί το επάγγελμα ο εκπαιδευτικός, αναρωτιέμαι τελικά - όσο κι αν λατρεύουμε την τάξη - αν αξίζει τόσος κόπος και τόσες θυσίες... Αν κάνουν του χρόνου 100 προσλήψεις ΠΕ19, ο 101ος θα είναι σαν να έχει χάσει ένα τρένο που περίμενε 10 χρόνια... Δε μπορείτε να φανταστείτε την πίεση που νιώθει αυτή τη στιγμή ένας αναπληρωτής και την απογοήτευση που αντιμετωπίζει όταν βλέπει την αδιαφορία φορέων όπως η ΠΕΚΑΠ.
1-2 χρονια πριν, θυμάσαι τι συνέβαινε με την ΠΕΚΑΠ και πόσο έτρεχε και κινητοποιήθηκε όταν ακούστηκαν οι φήμες για διαθεσιμότητες τον μονίμων; Έχεις παρατηρήσει αντίστοιχη υποστήριξη για τους αναπληρωτές; μην τρελαθούμε.Πιστεύεις ότι υπάρχει έστω και ένας μόνιμος καθηγητής πληροφορικής που έχει μπει στην διαδικασία να ρωτήσει/να ενημερωθεί για τα προβλήματα (έστω το 5% των προβλημάτων) των αναπληρωτών; Γνωρίζει κάποιος από τους μόνιμους τι σημαίνει ΕΣΠΑ; και αν όχι έχει την διάθεση έστω και τώρα να μάθει με σκοπό να κινητοποιηθεί, να αγωνιστεί για τους αναπληρωτές; Εγώ πάντως από την εμπειρία μου όχι. και από αιρετούς που έχω μιλήσει, όταν τους αναφέρω κάποια ζητήματα, απορώ με την ασχετοσύνη τους. Και γενικότερα, η άποψη που έχω σχηματίσει για τους μόνιμους καθηγητές πληροφορικής, είναι ότι οι περισσότεροι σαν να είναι κουρασμένοι/γερασμένοι πριν την ώρα τους, προφανώς επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι από το επάγγελμα τους(αυτό δικό μου συμπέρασμα), εκτός από ορισμενους που κυνηγάνε μεγάλα πράγματα, π.χ. διδακτορικά (προφανώς και αυτοί για τον ίδιο λόγο).
Αν μου λες γιατί δεν ρωτάει ο μόνιμος λεπτομέρειες για τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι σαν να μου λες γιατί δεν ρωτάει ο αναπληρωτής γιατί δεν προάγεται κανένας στον βαθμό Α ή για τα όρια συνταξιοδότησης. Όπως σου είπε και ο φίλος ο perastikos τα προβλήματα πάντα υπάρχουν και δεν τελειώνουν. Και ο καθένας θεωρεί ότι τα δικά του προβλήματα είναι το κέντρο του κόσμου.
Πάμε λοιπόν περαστικέ να μιλήσουμε παιδαγωγικά (αφού όπως έγραψες δεν θεωρείς σωστό να είμαστε στις μικρές τάξεις.
Σε αυτό που διαφωνώ είναι ότι μόνο στην Αθμια είναι απαραίτητη η παιδαγωγική επάρκεια. Η παιδαγωγική επάρκεια δεν έχει να κάνει με τη βαθμίδα που δουλεύεις. Είναι εξίσου χρήσιμη και για τους εκπαιδευτικούς