0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
τι ομορφα που ηταν παλια...ριχναμε καμια στα παιδια που κ που,ζουσαν σε ενα κλιμα αυταρχισμου,απαγορευοταν να κυκλοφορουν βραδυ κ αν το εκαναν τρωγανε αποβολη,αλλα καθονταν ησυχα...ενω τωρα που τους εχουν δωσει ελευθερια οι γονεις και εμεις, μας κανουν κ γυριζουμε σπιτι με πονοκεφαλο!προφανως μας ενδιαφερει πιο πολυ ο πονοκεφαλος μας απ το να ζουν σε ελευθερο κλιμα τα παιδια!αντε αντε,να επαναφερουμε κ τις ποδιες!!!
Παράθεση από: bikini στις Οκτωβρίου 16, 2009, 06:46:36 pmΤην αναίδεια πολλοί εμίσησαν.Την πειθαρχία ουδείς.Πρέπει να ξέρω πότε να χαλαρώνω τα λουριά και πότε να τα μαζεύω πάλι... Αυτό ακριβώς. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει και καμιά ξυλιά στον πισινό. Δεν είπαμε να δένουμε τα παιδιά στο δέντρο και να τα μαστιγώνουμε, αλλά με την αθλιότητα του "μη το παιδί γιατί..." και τις ψυχοκοινωνιομπλα-μπλα θεωρίες (που καλές και άγιες είναι αρκεί να είσαι ο ειδικός που τις εφαρμόζει) , έχουν χάσει οι γονείς την μπάλα. Και δεν βλέπω τους παλιότερους (ωχ, γεράματα, γίναμε και παλιότεροι τώρα ) να έχουν πάθει τίποτα με λίγη περισσότερη πειθαρχία. Καλύτεροι βγήκαν, χειρότεροι όχι..
Την αναίδεια πολλοί εμίσησαν.Την πειθαρχία ουδείς.Πρέπει να ξέρω πότε να χαλαρώνω τα λουριά και πότε να τα μαζεύω πάλι...
Ή του ύψους ή του βάθους. Γίνεται φόνος και καθόμαστε και "συζητάμε" εάν είναι σωστό που γίενται με μαχαίρι αντί για καραμπίνα.Ούτε ο αυταρχισμός, ούτε η ελευθερια έχουν κάτι να προσφέρουν στα παιδιά εάν δεν έχεις και κάποιες αξίες να τους περάσεις. Εάν ο γονιός βρίζει τον διπλανό οδηγό ή τον υπάλληλο στην υπηρεσία με κάθε ευκαιρία, όταν το παιδί βρίσει τους καθηγητές του ή τους συμμαθητές του, είτε το κάνει μαύρο στο ξύλο είτε το "νουθετήσει" με συζήτηση , είτε αδιαφορήσει....ένα και το αυτό.Όταν γονείς και καθηγητές "ξυλίζανε", όσοι ήταν σωστοί, βγάλαν παιδιά με σωστή διαπαιδαγώγηση, γιατί αποτελούσαν αντικείμενο φόβου και σεβασμού (το ένα δεν είναι ασυμβίβαστο με το άλλο). Όσοι δεν ήταν, βγάλαν αντιδραστικούς κομπλεξικούς.Σήμερα που υπάρχει το δόγμα "δεν αγγίζουμε", όσοι γονείς έχουν κάτι να περάσουν στα παιδιά τους το καταφέρουν και χωρίς χαστούκια (έχω φίλη που δηλώνει ότι ο πατέρας ουδέποτε την χαστούκισε, ούτε καν όταν ήταν πολύ μικρή, αλλά τα είχε "καταφέρει" έτσι, ώστε όταν έβαζε φωνή καθότανε σούζα). Όσοι είναι λαμόγια, λαμόγια θα μεγαλώσουν ότι και να κάνουν. Και όσοι στέκονται κάπου στην μέση, και που και που υποκύπτουν στα νεύρα τους (ειδικά όταν τα παιδιά έιναι μικρά), ... δεν είναι και για σκότωμα .
-εξαρτάται πώς το ορίζει ο καθένας το ύψος κ το βάθος..
-άλλο η αυστηρότητα και η θέσπιση ορίων, άλλο το ξύλο..το λίγο ξύλο ή το πολύ ξύλο μου θυμίζουν τη φράση " λιγο πεθαμένος ή πολύ πεθαμένος"-η ελευθερία ( όχι χωρίς όρια) είναι απο μόνη της αξία...κ όσοι γονείς το γνωρίζουν και την παρέχουν στα παιδιά τους , σίγουρα έχουν κ άλλες αξίες για να μεταδώσουν ...- δεν είπε κανεις να τουφεκίσουν τους γονείς που ξεφεύγουν κ δίνουν ξυλιές στα παιδιά τους...αλλά τουλαχιστον να ξέρουν ότι οφείλεται στις αδυναμιες μας ( επειδή δεν είμαστε τέλειοι) κ στην αδυναμία μας να ελέγξουμε τα νεύρα μας κ όχι να μασάμε την καραμέλα ότι έτσι γίνονται τα παιδιά μας καλύτερα. .κ καμμιά συγγνωμη κ προς τα παιδιά όταν ξεφεύγουμε κ τα χτυπάμε, δεν βλάπτει..
Να ρωτήσω κάτι, πρωτίστως ως μαμά και δευτερευόντως ως εκπαιδευτικός. Σε πολύ μικρά παιδιά, τα οποία δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν, αλλά καταλαβαίνουν, ενδείκνυται καμιά μικρή ξυλιά στο χεράκι; Ρωτάω, γιατί έχω ένα αγοράκι 15 μηνών και του έχω ρίξει μερικές στο χεράκι (ακόμη και όταν ήταν πιο μικρό), όταν κάνει ζημιές ή δεν ακούει (πχ να μην ανοίξει τα μάτια της κουζίνας) και έχω εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα. Τί άλλο μπορείς να κάνεις, όταν δεν υπάρχει κανένας άλλος... τρόπος πειθούς; Επίσης το να πάει να σε χτυπήσει ένα παιδάκι σε αυτή την ηλικία στα καλά καθούμενα εκεί που παίζει είναι φυσιολογικό; Κάποιες φίλες μου, που έχουν λίγο μεγαλύτερα παιδάκια, μου είπαν πως ναι, είναι σύνηθες σε αυτή την ηλικία, γιατί νομίζουν πως είναι παιχνίδι. Ισχύει;
Οπότε, πώς το χειριζόμαστε; Το αγνοούμε, του το επισημαίνουμε με ωραίο τρόπο, του φωνάζουμε για να καταλάβει ότι είναι κάτι κακό, του αποσπάμε την προσοχή και το κατευθύνουμε σε κάτι άλλο; Τι από όλα αυτά;