0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Χαίρομαι που σας άρεσε το θέμα και ήδη διάβασα πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις Ένα άλλο που θα ήθελα να επισημάνω είναι το ιδιαίτερα = πολύ και το ιδιαιτέρως= κατ' ιδίαν, πχΧαίρομαι ιδιαίτερα για τη γνωριμία μαςΠάμε λίγο έξω, γιατί θέλω να σου μιλήσω ιδιαιτέρως
Θυμάμαι σε μια συζήτηση με μια καθηγήτρια στο παν/μιο που μας έλεγε ότι σε κάποια σημεία η ελληνική γλώσσα είναι αντιφατική.Για παράδειγμα όταν λέμε "δεν έχω τίποτα" χρησιμοποιούμε δύο αρνήσεις οι οποίες βγάζουν θετικό νόημα (το γνωστό και από τα μαθηματικά - επί - =+).Το σωστό θα ήταν να λέγαμε "δεν έχω κάτι" ώστε να βγάλουμε το νόημα που θέλουμε.
Παράθεση από: maryk στις Νοέμβριος 02, 2009, 11:18:32 πμΘυμάμαι σε μια συζήτηση με μια καθηγήτρια στο παν/μιο που μας έλεγε ότι σε κάποια σημεία η ελληνική γλώσσα είναι αντιφατική.Για παράδειγμα όταν λέμε "δεν έχω τίποτα" χρησιμοποιούμε δύο αρνήσεις οι οποίες βγάζουν θετικό νόημα (το γνωστό και από τα μαθηματικά - επί - =+).Το σωστό θα ήταν να λέγαμε "δεν έχω κάτι" ώστε να βγάλουμε το νόημα που θέλουμε.Τί μου θυμίζει? Τί μου θυμίζει?....
Θυμάμαι σε μια συζήτηση με μια καθηγήτρια στο παν/μιο που μας έλεγε ότι σε κάποια σημεία η ελληνική γλώσσα είναι αντιφατική.Για παράδειγμα όταν λέμε "δεν έχω τίποτα" χρησιμοποιούμε δύο αρνήσεις οι οποίες βγάζουν θετικό νόημα (το γνωστό και από τα μαθηματικά - + - =+).Το σωστό θα ήταν να λέγαμε "δεν έχω κάτι" ώστε να βγάλουμε το νόημα που θέλουμε.
Παράθεση από: maryk στις Νοέμβριος 02, 2009, 11:18:32 πμΘυμάμαι σε μια συζήτηση με μια καθηγήτρια στο παν/μιο που μας έλεγε ότι σε κάποια σημεία η ελληνική γλώσσα είναι αντιφατική.Για παράδειγμα όταν λέμε "δεν έχω τίποτα" χρησιμοποιούμε δύο αρνήσεις οι οποίες βγάζουν θετικό νόημα (το γνωστό και από τα μαθηματικά - + - =+).Το σωστό θα ήταν να λέγαμε "δεν έχω κάτι" ώστε να βγάλουμε το νόημα που θέλουμε.καλημερα...μπραβο..ωραιο το θεμα...μια λεξη που οι περισσοτεροι λενε κ γραφουν λαθος ειναι το παρεπιπτοντως....(σωστο= παρεμπιπτοντως)...επισης σχεδον ολοι κανουν λαθος κ οταν λενε "στις μια το μεσημερι''...(σωστο =στη μια..)
Παράθεση από: eleni09 ΠΕ 02 στις Νοέμβριος 02, 2009, 12:02:20 μμΠαράθεση από: maryk στις Νοέμβριος 02, 2009, 11:18:32 πμΘυμάμαι σε μια συζήτηση με μια καθηγήτρια στο παν/μιο που μας έλεγε ότι σε κάποια σημεία η ελληνική γλώσσα είναι αντιφατική.Για παράδειγμα όταν λέμε "δεν έχω τίποτα" χρησιμοποιούμε δύο αρνήσεις οι οποίες βγάζουν θετικό νόημα (το γνωστό και από τα μαθηματικά - + - =+).Το σωστό θα ήταν να λέγαμε "δεν έχω κάτι" ώστε να βγάλουμε το νόημα που θέλουμε.καλημερα...μπραβο..ωραιο το θεμα...μια λεξη που οι περισσοτεροι λενε κ γραφουν λαθος ειναι το παρεπιπτοντως....(σωστο= παρεμπιπτοντως)...επισης σχεδον ολοι κανουν λαθος κ οταν λενε "στις μια το μεσημερι''...(σωστο =στη μια..)τι μου θυμισες...ειχα ενα μαθητη κ του λεω "αυριο θα κανουμε μαθημα στη μια"κ με διορθωσε "στη μια? στις μια λενε"
Παράθεση από: maryvas στις Νοέμβριος 02, 2009, 12:24:12 μμΠαράθεση από: eleni09 ΠΕ 02 στις Νοέμβριος 02, 2009, 12:02:20 μμΠαράθεση από: maryk στις Νοέμβριος 02, 2009, 11:18:32 πμΘυμάμαι σε μια συζήτηση με μια καθηγήτρια στο παν/μιο που μας έλεγε ότι σε κάποια σημεία η ελληνική γλώσσα είναι αντιφατική.Για παράδειγμα όταν λέμε "δεν έχω τίποτα" χρησιμοποιούμε δύο αρνήσεις οι οποίες βγάζουν θετικό νόημα (το γνωστό και από τα μαθηματικά - + - =+).Το σωστό θα ήταν να λέγαμε "δεν έχω κάτι" ώστε να βγάλουμε το νόημα που θέλουμε.καλημερα...μπραβο..ωραιο το θεμα...μια λεξη που οι περισσοτεροι λενε κ γραφουν λαθος ειναι το παρεπιπτοντως....(σωστο= παρεμπιπτοντως)...επισης σχεδον ολοι κανουν λαθος κ οταν λενε "στις μια το μεσημερι''...(σωστο =στη μια..)τι μου θυμισες...ειχα ενα μαθητη κ του λεω "αυριο θα κανουμε μαθημα στη μια"κ με διορθωσε "στη μια? στις μια λενε" αυτα ειναι.. ..και τα καταρχας και καταρχην μπερδευουν πολλοι...
λαθη που κανουμε πολυ συχνα στη γλωσσα μας κ τ' ακουω επισης πολυ συχνα στα ΜΜΕ ειναι αυτα που αφορουν στις προστακτικες των παρελθοντικων χρονων.πχ. "παρηγγειλε μου ενα καφε" ενω το σωστο ειναι (οπως γνωριζουμε συνηθως δυστυχως μονο οι φιλολογοι) ειναι "παραγγειλε μου ενα καφε"στους παρελθοντικους χρονους φευγει η αυξηση στην προστακτικη