*

Αποστολέας Θέμα: Άδεια άνευ αποδοχών  (Αναγνώστηκε 388674 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mmmm

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Άδεια άνευ αποδοχών
« Απάντηση #1022 στις: Αυγούστου 18, 2025, 09:29:09 am »
Αυτό που ανέβασες ίσχυε μέχρι την καθιέρωση της ασφαλιστικής ικανότητας με τα 50 ένσημα.
Τώρα δεν υπάρχει, απ' όσο γνωρίζω, τέτοια εγκύκλιος. Εάν ήθελε ο νομοθέτης θα το έλεγε ρητά εκεί που μιλάει για την άδεια άνευ για ανατροφή τέκνου.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:09:44 »

Αποσυνδεδεμένος Ege

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ11
    • Προφίλ
« Απάντηση #1023 στις: Αυγούστου 18, 2025, 09:01:24 pm »
Αυτό που ανέβασες ίσχυε μέχρι την καθιέρωση της ασφαλιστικής ικανότητας με τα 50 ένσημα.
Τώρα δεν υπάρχει, απ' όσο γνωρίζω, τέτοια εγκύκλιος. Εάν ήθελε ο νομοθέτης θα το έλεγε ρητά εκεί που μιλάει για την άδεια άνευ για ανατροφή τέκνου.
Εννοείς ότι δεν ισχύει για την άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου ενώ ίσως για άνευ αποδοχών για άλλους λόγους ίσως ισχύει;
Όπως και να έχει, ποιος είναι ο κατάλληλος φορέας για να ρωτήσουμε τι ισχύει τελικά;

Αποσυνδεδεμένος topsy

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1024 στις: Αυγούστου 18, 2025, 09:08:00 pm »
Εννοείς ότι δεν ισχύει για την άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου ενώ ίσως για άνευ αποδοχών για άλλους λόγους ίσως ισχύει;
Όπως και να έχει, ποιος είναι ο κατάλληλος φορέας για να ρωτήσουμε τι ισχύει τελικά;
Συνάδελφος μονιμη που πηρε πριν μερικά χρόνια ενα χρονο ανευ αποδοχών λογω οικογενειακών θεμάτων, πλήρωνε απο την τσέπη της τις ασφαλιστικές εισφορές (εκτός απο τον ενα μηνα αν δεν κάνω λάθος) για να μπορεί να έχει ασφάλιση. Μπορείς να ρωτήσεις στο τμημα οικονομικών της διευθυνσης που ανήκεις ή στον ΕΦΚΑ
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 18, 2025, 09:09:49 pm από topsy »

Αποσυνδεδεμένος Patreas

• Συνδρομητής
  • Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1025 στις: Αυγούστου 19, 2025, 01:00:49 am »
Σχετικά με τη γνωμοδότηση του 2016 που παρέθεσε ο @Patreas, γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί ασχολήθηκε με τον 3528/07, όπως ίσχυε τότε. Οι διατάξεις για τις οποίες γνωμοδότησε τότε έχουν αλλάξει σε ουσιώδη σημεία με τον 4830/2021.
Όσον αφορά στα διοικητικά εφετεία του 2024 και 2025 αν κατάλαβα καλά ασχολήθηκαν με την ερμηνεία της λέξης "μέχρι" και όχι με την ουσία της υπόθεσης, αγγίζει τα όρια του αστείου η υπόθεση. Έμμεσα όμως προκύπτει ότι το διοικητικό εφετείο δέχεται ότι ταυτόχρονα για την ίδια άδεια ισχύουν 2 νόμοι: 1566/85 και 3528/07.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η γνωμοδότηση 80/2016 του ΝΣΚ (δηλ. ότι για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εφαρμόζεται η ειδική διάταξη του άρθρου 16 περ. Ε' του ν. 1566/1985, συμπληρωματικά δε η διάταξη του άρθρου 53 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) και μόνο ως προς το διαδικαστικό θέμα της υποχρεωτικής χορήγησης της και χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου) δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές που επέφερε στον 3528/2007 το άρθρο 56 του 4830/2021.
Προς επίρρωση αυτού του συμπεράσματος έρχονται και οι αποφάσεις του ΔΕΑ.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:09:44 »

Αποσυνδεδεμένος mmmm

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #1026 στις: Αυγούστου 19, 2025, 09:03:14 am »
Γρίφος η κατάσταση. Αν δεχθούμε τις αποφάσεις του ΔΕΑ τότε προκύπτει ότι κακώς για 40 χρόνια είχαμε χορήγηση της άδειας του 1566 έως 31/08.
Πάντως αν το θέμα ήταν τόσο απλό, το υπουργείο θα είχε ήδη στείλει σαφή οδηγία από το 2021, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Συνεπώς, μάλλον κάτι δεν πάει καλά και με αυτή την εκδοχή.
Το μόνο που έχει στείλει είναι "άποψή μας είναι ότι ...." δίνοντας έμμεσα τη δυνατότητα σε κάθε Διευθυντή ΠΕ/ΔΕ να ερμηνεύσει κατά το δοκούν το νόμο.
Ας ελπίσουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο το συντομότερο δυνατό.

Αποσυνδεδεμένος akakios1

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1027 στις: Αυγούστου 19, 2025, 10:49:39 am »
Επειδη με ενδιαφέρει και μενα αυτή η άδεια, πηγα σημερα στις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου που ανήκω (ΥΠΠΟ).

Για τον 3ο και 4ο μηνα μου ειπαν οτι αν θελω να εχω ασφαλιστική κάλυψη και να μετρησουν αυτοι οι μηνες ως συντάξιμοι, θα πρεπει να πληρωσω τόσο τις εργοδοτικές όσο και τις δικές μου ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτο το ζητάς οταν κανεις την αιτηση για την άδεια και ειναι προαιρετικό. Επισης, επειδή το ποσό ειναι σχετικά μεγαλο-πχ. παραπαπανω απο  700 ευρώ για καθε μηνα στη δικη μου περίπτωση, μπορείς σε συνεννόηση με τις οικονομικές υπηρεσίες να ζητήσεις να κρατάνε καποιο ποσό καθε επόμενο μήνα μεχρι να ξοφλήσεις.

Βρήκα τη συνομιλία που είχα με τη συνάδελφο. Μου είπε ότι θα πληρώσει επί δύο τα ποσά που βρίσκονται στο σημείωμα μισθοδοσίας μας στη δεξιά στήλη
Κωδικός
4065200 ΕΦΚΑ - Εισφ. Παροχές Είδος Υπαλλ. Δήμο. έως 31/12/2010

4065200 ΕΦΚΑ - Εισφ σε χρήμα Υπαλλ. Δημοσίου έως 31/12/2010
Αυτα της τα είπαν από τη διεύθυνσή της. Κάποια στιγμή που συναντηθήκαμε αργότερα μου είπε ότι τα πλήρωσε στο ΕΦΚΑ και μου είπε και το ακριβές ποσό. Αυτά γνωρίζω, αλλά όπως είπα δεν έχω κάνει αυτή τη διαδικασία.

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1028 στις: Αυγούστου 19, 2025, 12:51:24 pm »
Σε καμία περίπτωση δε μου είχε πει η συνάδελφος για 700 ευρώ. Νομίζω γύρω στα 180 για δύο μήνες και όπως γράφω στο μήνυμα μου έστειλε αυτους τους κωδικούς που έχουμε στο σημείωμα μισθοδοσίας και μου είπε ότι θα πληρώσει αυτά τα ποσά επί δύο. Ήδη είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία με το ΕΦΚΑ. Αν χρειάζεσαι την ασφάλεια, καλύτερα να ρωτήσεις στο ΕΦΚΑ. Εγω επειδή πήρα δύο τετραμηνες, μου φάνηκαν πολλά και επέλεξα να μη μπω σε αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος, αλλά το ποσό 700€ ανά μήνα μου φαίνεται ότι ίσως είναι το σύνολο των εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου αναλόγως και το ΜΚ. Σε καμία περίπτωση δε πληρώνουμε το σύνολο των εισφορών, μόνο αυτές που αναλογούν στην ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 19, 2025, 01:02:49 pm από Meg4 »

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 33110
  • Τελευταία: Mimao
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1193276
  • Σύνολο θεμάτων: 19561
  • Σε σύνδεση σήμερα: 457
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144