*

Αποστολέας Θέμα: Οι μαθητές δεν αγαπούν τη Λογοτεχνία  (Αναγνώστηκε 6996 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Απ: Οι μαθητές δεν αγαπούν τη Λογοτεχνία
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 03:03:45 pm »
απρι για μαθητες γυμνασιου σου μιλαω τους εχω ιδιαιτερο ....και τα βλεπω... :(

Και εμένα τα ανίψια μου είναι στο Γυμνάσιο, αλλά διαβάζουν λογοτεχνία κανονικότατα. Έχει βρει ο καθένας τι του αρέσει και διαβάζουν, όποτε μπορούν και ξεκλέβουν λίγο χρόνο, γιατί αδημονούν να μάθουν τη συνέχεια της ιστορίας. Πάντα υπάρχει χρόνος για κάτι που σου αρέσει. Αν βέβαια το βλέπεις ως αγγαρεία, τότε δεν βρίσκεις καθόλου.
Εγώ δεν λέω να ξεκοκκαλίζουν τόμους. Μη μου πεις όμως ότι παιδάκια γυμνασίου είναι τόσο πολυάσχολα που δεν μπορούν όλη την εβδομάδα να διαβάσουν πέντε σελίδες...
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 16:33:08 »

Αποσυνδεδεμένος Αναστασια 76

• Ιστορικό μέλος
  • Κατι...κινειται....ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
    • Προφίλ
    • Δελφικα Παραγγελματα
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 03:09:47 pm »
χρυσο μου παιδι επιμενεις λες και δεν εχεις επαφη με τον χωρο.....ακομα και καλοι μαθητες πανε φροντηστηριο γιατι πλεον θεωρουν οτι αν δεν καταθεσουν τα χρηματα τους εκει δεν θα μπορεσουν να φτασουν τον πολυποθητο στοχο τους...(ΑΕΙ)...ασε που οι γονεις προκειμενου να εχουν ησυχοι την συνειδηση τους τους φορτωνουν με μαθηματα ενω στην ουσια δεν τα χρειαζονται....το λογοτεχνικο βιβλιο εχει το ιδιο αποτελεσμα με οποιοδηποτε κωμικ.....να ξεφευγει το μυαλο και να τερπει... ;)

Ναι οι γονεις φταινε που τους αγοραζουν πληθωρα βιβλιων και καταληγουν στη βιβλιοθηκη μονο για να την κοσμουν...εχουν χρονο πιστευεις οι γονεις να κατου@@σουν;; με τετοιους ρυθμους ουτε αυτο δεν προλαβαινουν γι αυτο πληρωνουν εμας φροντηστηριο ή ιδιαιτερο για να ημαστε "φυλακες"... τροπον τινα:-\
"Δημοκρατία είναι όταν 4 λύκοι και ένα πρόβατο ψηφίζουν για φαγητό"
(Αρκάς)

Κάποτε, τριακόσιοι πέθαναν για την Ελλάδα.
Σήμερα η Ελλάδα πεθαίνει για τριακόσιους...
http://www.youtube.com/watch?v=P3pHY7auD8w

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Λατρεύω την εκπαίδευση.. BAZINGA!
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 03:11:37 pm »
Θυμήθηκα τώρα, τέλη δημοτικού νομίζω, μας είχαν χαρίσει στο σχολείο το 1ο τόμο από τη σειρά "Οι 5 φίλοι" (ιστορίες με παιδικές περιπέτειες 4 ξαδερφών στην αγγλία και ενός σκύλου, σε συνέχειες). Όταν το διάβασα, με ενθουσίασε τόσο πολύ, που - ευτυχώς - ένας μεγαλύτερος ξάδερφός μου είχε όλη τη σειρά και των 21 βιβλίων, και τα διάβασα όλα σε ένα καλοκαίρι αν θυμάμαι καλά.
Δεν ξέρω αν γίνεται κάτι παρόμοιο στα σχολεία σήμερα, δηλαδή να χαρίζεται κάποιο παιδικό βιβλίο στους μαθητές.
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

"The first condition of progress is the removal of censorship."
(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Λατρεύω την εκπαίδευση.. BAZINGA!
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 03:16:05 pm »
Χρυσή μου :)  θυμήθηκα τώρα (ένα-ένα τα θυμάμαι.. το αλτσχάιμερ βλέπεις :P) ένα ξαδερφάκι μου, τώρα 3η λυκείου, ξεκίνησε φροντιστήρια από 2α λυκείου, αριστούχος μαθητής, και έχει παράλληλα διαβάσει δεκάδες λογοτεχνικά βιβλία (του αρέσει). Παράλληλα ασχολείται και με αθλητισμό και ξένες γλώσσες (νομίζω τις σταμάτησε τώρα στην 3η). Τα αναφέρω αυτά, για να δείξω ότι αν υπάρχει θέληση, χρόνος βρίσκεται. Το πρόβλημα είναι στη θέληση..
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

"The first condition of progress is the removal of censorship."
(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 16:33:08 »

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
    • Δελφικα Παραγγελματα
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 03:21:17 pm »
ναι βρε πουλι μου, αλλα αν τα αναγκασεις θα φερεις το αντιθετο αποτελεσμα...και τα περισσοτερα εχουν μπουχτισει με τα σχολικα ...τα αφηνεις λοιπον ησυχα και ΟΤΑΝ θελησουν θα τα διαβασουν απο μονα τους.....
εγω στο γυμνασιο ειχα διαβασει το 100 χρονια μοναξιας ενα τεραστιο βιβλιο που ειχα δανειστει απο τη σχολικη βιβλιοθηκη ... :Pαυτο με κανει πιο χαρισματικη και εξυπνη απο αλλους που δεν διαβασαν λογοτεχνικα βιβλια και επαιζαν σκακι;; ??? :Pστο σκακι ακομα χανω....στο ταβλι ομωωως.... ;D ;D
(Αρκάς)

Αποσυνδεδεμένος rozy4

• Ιστορικό μέλος
  • Η ζωή είναι ωραία φιλαράκο
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 03:25:41 pm »
Διαβάζοντας την έρευνα αυτό που αποκόμισα είναι ότι οι μαθητές δεν μαθαίνουν να αγαπούν τη λογοτεχνία στο σχολείο κι όχι ότι οι μαθητές δεν αγαπούν τη λογοτεχνία. Όσοι λοιπόν μαθητές δεν έχουν παρότρυνση από το σπίτι, δυστυχώς γι' αυτούς, το σχολείο αποτυγχάνει να τους εμφυσήσει την αγάπη στο βιβλίο.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα βιβλία της γλώσσας του δημοτικού λάμπουν δια της απουσίας τους τα λογοτεχνικά κείμενα. Αν λοιπόν στο δημοτικό δεν καλλιεργήσεις την επαφή με τη λογοτεχνία και το εξωσχολικό βιβλίο, στο γυμνάσιο είναι πολύ δύσκολο να αντιστρέψεις το κλίμα και στο λύκειο χαμένη υπόθεση.
Επιπλέον το σχολείο αδυνατεί να τους παρέχει επιτυχώς την πρόσβαση και στο ίδιο το βιβλίο. Όσες σχολικές βιβλιοθήκες έχω δει, απαρτίζονται από βιβλία τα οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από "δωρέες" (ξεσκαρτάρισμα θα το έλεγα) και είναι βιβλία που δεν προσελκύουν το μαθητή, παρωχημένα, σε σχετικά κακή κατάσταση και πολλά γραμμένα στην καθαρεύουσα.

Αυτό που δείχνει να λειτουργεί καλύτερα είναι η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης μέσα στην ίδια την τάξη. Παίζει ρόλο η πιο προσεκτική επιλογή βιβλίων (από τους μαθητές ή/και από τον διδάσκοντα), η ανάγκη να μοιραστούν τις ίδιες εμπειρίες, ο συναγωνισμός και η άμιλλα που αναπτύσσεται στα πλαίσια του μαθήματος. Το βάρος, βέβαια, τέτοιων εγχειρημάτων πέφτει στον εκπαιδευτικό αλλά έχω συναντήσει αρκετούς συνάδελφους που το έχουν υιοθετήσει και το στηρίζουν.

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 03:31:50 pm »
ναι βρε πουλι μου, αλλα αν τα αναγκασεις θα φερεις το αντιθετο αποτελεσμα...και τα περισσοτερα εχουν μπουχτισει με τα σχολικα ...τα αφηνεις λοιπον ησυχα και ΟΤΑΝ θελησουν θα τα διαβασουν απο μονα τους.....
εγω στο γυμνασιο ειχα διαβασει το 100 χρονια μοναξιας ενα τεραστιο βιβλιο που ειχα δανειστει απο τη σχολικη βιβλιοθηκη ... :Pαυτο με κανει πιο χαρισματικη και εξυπνη απο αλλους που δεν διαβασαν λογοτεχνικα βιβλια και επαιζαν σκακι;; ??? :Pστο σκακι ακομα χανω....στο ταβλι ομωωως.... ;D ;D

Μα ποιος σου είπε να τα αναγκάσεις; Αν τα αναγκάσεις, βεβαίως και θα αντιδράσουν. Το θέμα είναι να βρουν βιβλία που θα τα ευχαριστεί να τα διαβάζουν και όχι να τα διαβάζουν υποχρεωτικά. Αν δεν συνηθίσουν στην ιδέα του διαβάσματος, μην είσαι σίγουρη ότι αργότερα θα το κάνουν.
¨Οσο για το αν γίνονται χαρισματικά και έξυπνα με τα βιβλία, ναι και μ' αυτά γίνονται. Ταξιδεύουν, μαθαίνουν, φαντάζονται... Μήπως έχουν άλλο πιο εύκολο τρόπο, για να το πετύχουν;

Θυμήθηκα τώρα, τέλη δημοτικού νομίζω, μας είχαν χαρίσει στο σχολείο το 1ο τόμο από τη σειρά "Οι 5 φίλοι" (ιστορίες με παιδικές περιπέτειες 4 ξαδερφών στην αγγλία και ενός σκύλου, σε συνέχειες). Όταν το διάβασα, με ενθουσίασε τόσο πολύ, που - ευτυχώς - ένας μεγαλύτερος ξάδερφός μου είχε όλη τη σειρά και των 21 βιβλίων, και τα διάβασα όλα σε ένα καλοκαίρι αν θυμάμαι καλά.
Δεν ξέρω αν γίνεται κάτι παρόμοιο στα σχολεία σήμερα, δηλαδή να χαρίζεται κάποιο παιδικό βιβλίο στους μαθητές.
Και εγώ ήμουν φανατική αυτής της σειράς. Περιμένα πως και πως  να διαβάσω τις περιπέτειές τους. Και τώρα όμως υπάρχουν ανάλογες σειρές βιβλίων.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
    • Δελφικα Παραγγελματα
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 03:39:21 pm »

Μα ποιος σου είπε να τα αναγκάσεις; Αν τα αναγκάσεις, βεβαίως και θα αντιδράσουν. Το θέμα είναι να βρουν βιβλία που θα τα ευχαριστεί να τα διαβάζουν και όχι να τα διαβάζουν υποχρεωτικά. Αν δεν συνηθίσουν στην ιδέα του διαβάσματος, μην είσαι σίγουρη ότι αργότερα θα το κάνουν.
¨Οσο για το αν γίνονται χαρισματικά και έξυπνα με τα βιβλία, ναι και μ' αυτά γίνονται. Ταξιδεύουν, μαθαίνουν, φαντάζονται... Μήπως έχουν άλλο πιο εύκολο τρόπο, για να το πετύχουν;

Και εγώ ήμουν φανατική αυτής της σειράς. Περιμένα πως και πως  να διαβάσω τις περιπέτειές τους. Και τώρα όμως υπάρχουν ανάλογες σειρές βιβλίων.

Παράθεση
Μήπως έχουν άλλο πιο εύκολο τρόπο, για να το πετύχουν;

αντι να διαβαζουν χαρι ποτερ να τον δουν ;D ;D ;D ;D φευγω παω να βασανισω τα πιτσιρικια... ;) ;D ;D σοβαρα τωρα και μενα μ αρεσει το διαβασμα ιδιαιτερα το ιστορικο μυθηστορημα..αλλα δεν στεκομαι τοσο στο αν διαβαζουν τα παιδια αλλα βιβλια ακομα και αν σερφαρουν στο διαδικτυο ολο και καπου θα πεσει το ματι τους και θα τους τραβηξει την προσοχη....εγω στο γιο μου του διαβαζω παραμυθια (μικρουλι ειναι ακομα) βλεπει τη μαμα με ενα βιβλιο στο χερι ..δεν ειναι σιγουρο οτι οταν θα μεγαλωσει θα του αρεσει το διαβασμα...θα εξαρτηθει πιστευω και απο τις παρεες που θα εχει...αν τα υπολοιπα παιζουν ενα ηλεκτρονικο παιχνιδι και το σχολιαζουν στο σχολειο τοτε σιγουρα ο μικρος μου θα θελει να κανει το ιδιο...ειναι πολυπλοκο το θεμα δεν ειναι ευκολο να πεις φταινε οι γονεις ή οι καθηγητες ....
(Αρκάς)

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 03:42:59 pm »
Εμένα ο ανιψιός μου διαβάζει Χάρι Πότερ και τον βλέπει μετά και στο σινεμά, όπου μας πρήζει για τις παραλείψεις του σκηνοθέτη!!!! ;D ;D ;D
Ναι, όντως είναι πολύπλοκο το θέμα και η εποχή δεν ενθαρρύνει τις πνευματικές ασχολίες, αλλά βρε παιδί μου, κάτι δεν πρέπει να κάνουμε και εμείς όσο περνάει από το χέρι μας; Νομίζεις το παιδί σου δεν θα θυμάται που του διάβαζες; Τίποτα δεν πάει χαμένο...

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 07:26:36 pm »
Μου αρέσει πολύ που άναψε η κουβέντα!  ;)  :D  ;D
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος karxarias29

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 09:12:36 pm »
Αφού άναψε η κουβέντα, επιβάλλεται να λάβω και εγώ μέρος ;D
Νομίζω ότι η έκφραση των μαθητών μας, της γενιάς δηλαδή του LOL και του OMG, όχι μόνο στο μάθημα της έκθεσης, αλλά γενικότερα αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη για την έλλειψη λογοτεχνικών αναγνωσμάτων. Και αν μεν υπάρχουν κάποια "τυχερά" παιδιά που μεγάλωσαν σε περιβάλλον πλούσιο από ερεθίσματα "λογοτεχνικού" είδους, αυτά αργά ή γρήγορα θα βρουν το δρόμο τους και θα έρθουν σε επαφή με τη λογοτεχνία. Τα άλλα όμως, δύσκολα θα προτιμήσουν ένα βιβλίο από τον Η/Υ ή την τηλεόραση.
Ως προς την ευθύνη του σχολείου.... απλώς ΤΕΡΑΣΤΙΑ!!! Για παράδειγμα, στο δικό μας το σχολείο, επειδή οι ελλείψεις σε φιλολόγους ήταν μεγάλες, η διεύθυνση έδωσε εμμέσως πλην σαφώς εντολή να επιλέξουμε αρχαία, γλώσσα και ιστορία, για να μη μείνουν πίσω τα παιδιά σε αυτά τα μαθήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν το μάθημα της λογοτεχνίας πριν καμιά εβδομάδα που ήρθαν καθηγητές! Οπότε παραφράζοντας το στίχο του Καβάφη... για λογοτεχνία να μιλούμε τώρα! ::)

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
    • Δελφικα Παραγγελματα
« Απάντηση #25 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 09:59:29 pm »
Εμένα ο ανιψιός μου διαβάζει Χάρι Πότερ και τον βλέπει μετά και στο σινεμά, όπου μας πρήζει για τις παραλείψεις του σκηνοθέτη!!!! ;D ;D ;D
Ναι, όντως είναι πολύπλοκο το θέμα και η εποχή δεν ενθαρρύνει τις πνευματικές ασχολίες, αλλά βρε παιδί μου, κάτι δεν πρέπει να κάνουμε και εμείς όσο περνάει από το χέρι μας; Νομίζεις το παιδί σου δεν θα θυμάται που του διάβαζες; Τίποτα δεν πάει χαμένο...

σιγουρα τιποτα δεν παει χαμενο αλλα ολα παιζονται...οι παρεες ειναι το παν πιστευω οσο καλο και αξιολογο να ειναι το επιπεδο στο σπιτι αν τα υπολοιπα παιδια ειναι σε αντιθετη κατευθυνση τοτεεεε......βρασε ρυζι.... ;D ;D
(Αρκάς)

Αποσυνδεδεμένος kyra_daskala

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 10:57:24 pm »
....Δεν ξέρω αν γίνεται κάτι παρόμοιο στα σχολεία σήμερα, δηλαδή να χαρίζεται κάποιο παιδικό βιβλίο στους μαθητές.

Και να χαρίζεται... από μόνο του τώρα πια δεν αποτελεί κίνητρο.
Στο σχολείο που είμαι φέτος ένα κοντινό βιβλιοπωλείο χαρίζει κάθε χρόνο βιβλία στα παιδιά. Δεν θα σταθώ στην απογοήτευση στο πρόσωπο ορισμένων μαθητών μου, αλλά στο γεγονός ότι είχα μαθητή που το περσινό του δώρο δεν το είχε καν παει σπίτι του. Είχα μείνει από πέρσι στο ντουλαπάκι του.  :(

Η φιλαναγνωσία καλλιεργείται, στο Δημοτικό όμως είναι ακόμα υποβαθμισμένη και εν μέρει συνδεδεμένη με την εκμάθηση γραμματικής.
https://www.youtube.com/watch?v=MwRNvpGydzw
Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα
πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του

Αποσυνδεδεμένος dtsaki

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Δεκεμβρίου 15, 2009, 11:48:47 pm »
Στα σχολεία της Αυστραλίας πάντως, όπου φοίτησα, καλλιεργείται η συνήθεια και η αγάπη για τη λογοτεχνία με την ενσωμάτωση μιας ώρας την εβδομάδα στο διδακτικό πρόγραμμα των μαθητών, όπου στην Α' Δημοτικού, η δασκάλα διαβάζει μια ιστορία στα παιδιά και από τη

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182845
  • Σύνολο θεμάτων: 19475
  • Σε σύνδεση σήμερα: 749
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)