0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους19.4.2010Το ΔΝΤ άλλαξε τελείως τη ζωή σε Ρουμανία και ΟυγγαρίαΡεπορτάζ: M. Λεκκάκου,Κ. Σαρικάς, Μ. ΠαπαβλάχουΤην ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στον προθάλαμο του μηχανισμού στήριξης, άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία βιώνουν τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες της λήψης δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετανάστες από τη Ρουμανία στη χώρα μας και ομογενής μας στην Ουγγαρία μίλησαν στον ALPHA για τα μέτρα άγριας λιτότητας που επιβλήθηκαν στις δύο αυτές χώρες και γιγάντωσαν την φτώχεια και την ανεργία. Η Αντριάνα Μερέου και ο Γιονέλ Γκαλμπινίτσε είναι δύο νέοι άνθρωποι από τη Ρουμανία, που ζουν στην Ελλάδα. Μιλούν για τη χώρα τους με στεναχώρια, καθώς βλέπουν μεγάλες αλλαγές, αφότου η Ρουμανία απευθύνθηκε στο ΔΝΤ. Όπως είπε στον ALPHA η Αντριάνα «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δουλειές στη Ρουμανία, δηλαδή είναι ελάχιστοι αυτοί που ξέρω ότι ψάχνουνε για δουλειά και βρίσκουν». Ο Γιονέλ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πόλεις στη Ρουμανία, που οι άνεργοι είναι διπλάσιοι, απ’ αυτούς που εργάζονται». Η Ρουμανία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα χώρας της ΕΕ που ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ. Το Μάιο του 2009 ζήτησε και της εγκρίθηκε δάνειο ύψους 13 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως ήταν η λήψη πολύ σκληρών μέτρων, όπως η απόλυση 137.000 εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η απόλυση 15.000 εκπαιδευτικών, η αύξηση του ΦΠΑ σε ακίνητα, ποτά και τσιγάρα, το πάγωμα σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ο ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου Λαοκράτης Κοράνης που ζει με την οικογένειά του εδώ και δεκαετίες στη
ρε παιδες τι καθεστε κ μετρατε 2μορια απο μεταπτυχιακο 1 απο αγγλικα 0,5 απο πτυχιο... αυτα ειναι τριχες αν δεν παμε ασεπ να γραψουμε ενα 90 δεν σωζετε κανεις γιατι κ αντε εγραψες πιο κατω ποιον συμφερει να παει ωρομισθιος με την βενζινη στο 1,60??? για να κερδισει τι? 0,6 μορια η τα 10 ευρω την ωρα?πανε τα σχολεια πεθαναν... πρεπει να βρουμε αλλο επαγγελμα
maritina επειδή ξέρω την ειδικότητά σου δυστυχώς αυτό ήταν κάτι που όλοι φοβόμασταν πως θα συμβεί. Δεν ξέρω πως θα αποφασίσουν τόσοι άνθρωποι που επένδυσαν σε χρόνο και χρήμα να αλλάξουν επάγγελμα και μάλιστα σε μια εποχή τόσο δύσκολη.
Παράθεση από: dimari στις Μαΐου 01, 2010, 11:51:24 pmmaritina επειδή ξέρω την ειδικότητά σου δυστυχώς αυτό ήταν κάτι που όλοι φοβόμασταν πως θα συμβεί. Δεν ξέρω πως θα αποφασίσουν τόσοι άνθρωποι που επένδυσαν σε χρόνο και χρήμα να αλλάξουν επάγγελμα και μάλιστα σε μια εποχή τόσο δύσκολη. Απο χτες εχασα τον υπνο μου....ειναι κριμα για ολους εμας αλλα και για οσους ετρεχαν στα κατσαβραχα τοσα χρονια και μενουν απ εξω....