0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το θέμα δεν είναι ακριβώς αν μπορούν να μάθουν ξενη γλώσσα από τοσο μικρη ηλικία.Όπως μου έχουν πει φίλοι και γνωστοί (επειδη και εγω ξένη γλώσσα διδάσκω),ένας λόγος που μίσησαν την ξένη γλώσσα ως παιδιά,ήταν το γεγονός ότι υποχρεώθηκαν από τους γονείς τους να την ξεκινήσουν από πολύ νωρίς.
Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι - η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι εξεταστοκεντρική. Δε μαθαίνω μια ξένη γλώσσα για να πάρω ένα πιστοποιητικό στα 14, στα 16 ή στα 52. Μαθαίνω πρωτίστως την κουλτούρα, το σκεπτικό και τη δομή της αργότερα. Μαθαίνω να αγαπάω τη γλωσσομάθεια - μαθαίνω να ανοίγω τους ορίζοντές μου. Το λάθος ξεκινάει απο την υποκουλτούρα γονέων και -δυστυχώς - συναδέλφων που τρέχουν να φορτώσουν τα βλαστάρια τους με edexcel, michigan, cambridge και δε συμμαζεύεται....
Σωστά τα λες Μάρθα, αλλά οι έλληνες γονείς μετρούν πάνω απ' όλα το πόσα πτυχία θα έχει το "βλαστάρι" τους.Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δε θα αποκτήσουμε ποτέ σωστό εκπαιδευτικό σύστημα, πόσο μάλλον να γίνουμε "Φινλανδία".
Παράθεση από: Martha72 στις Απριλίου 20, 2010, 10:16:47 pm Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι - η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι εξεταστοκεντρική. Δε μαθαίνω μια ξένη γλώσσα για να πάρω ένα πιστοποιητικό στα 14, στα 16 ή στα 52. Μαθαίνω πρωτίστως την κουλτούρα, το σκεπτικό και τη δομή της αργότερα. Μαθαίνω να αγαπάω τη γλωσσομάθεια - μαθαίνω να ανοίγω τους ορίζοντές μου. Το λάθος ξεκινάει απο την υποκουλτούρα γονέων και -δυστυχώς - συναδέλφων που τρέχουν να φορτώσουν τα βλαστάρια τους με edexcel, michigan, cambridge και δε συμμαζεύεται....Παράθεση από: GiannisV στις Απριλίου 20, 2010, 10:19:50 pmΣωστά τα λες Μάρθα, αλλά οι έλληνες γονείς μετρούν πάνω απ' όλα το πόσα πτυχία θα έχει το "βλαστάρι" τους.Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δε θα αποκτήσουμε ποτέ σωστό εκπαιδευτικό σύστημα, πόσο μάλλον να γίνουμε "Φινλανδία".Η απόκτηση πτυχίου δεν είναι και τόσο κατακριτέα..Είναι φυσικό επακόλουθο θα έλεγα της γνώσης μιας γλώσσας.Αν δηλαδή πάει μελλοντικά το παιδί σε μια εργασία όπου απαραίτητη προυπόθεση είναι πχ η γνώση αγγλικής μπορεί να πει "δεν έχω πιστοποιητικό αλλά έχω διδαχθεί την κουλτουρα κτλ"?
Παράθεση από: dreamy στις Απριλίου 19, 2010, 11:36:13 pmΣυμφωνώ απόλυτα.Στο φροντιστήριο για να πω την αλήθεια όταν έκανα πρώτη φορά σε παιδιά Α΄δημοτικού είχα επιφυλάξεις γιατί δεν ήξερα πως τα παιδια θα ανταποκριθούν.Πάντως χαίρομαι τώρα πια γιατί τα παιδιά δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα ίσα-ίσα και έγινε αυτό που πιστεύω ήταν και ο στόχος μια ομαλή ένταξη στη γλώσσα.
Συμφωνώ απόλυτα.Στο φροντιστήριο για να πω την αλήθεια όταν έκανα πρώτη φορά σε παιδιά Α΄δημοτικού είχα επιφυλάξεις γιατί δεν ήξερα πως τα παιδια θα ανταποκριθούν.Πάντως χαίρομαι τώρα πια γιατί τα παιδιά δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα ίσα-ίσα και έγινε αυτό που πιστεύω ήταν και ο στόχος μια ομαλή ένταξη στη γλώσσα.