*

Αποστολέας Θέμα: Διδασκαλία ξένων γλωσσών από τη Α Δημοτικού?  (Αναγνώστηκε 25495 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος olyadro

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Διδασκαλία ξένων γλωσσών από τη Α Δημοτικού?
« Απάντηση #42 στις: Απριλίου 20, 2010, 02:20:44 pm »
Το θέμα δεν είναι ακριβώς αν μπορούν να μάθουν ξενη γλώσσα από τοσο μικρη ηλικία.Όπως μου έχουν πει φίλοι και γνωστοί (επειδη και εγω ξένη γλώσσα διδάσκω),ένας λόγος που μίσησαν την ξένη γλώσσα ως παιδιά,ήταν το γεγονός ότι υποχρεώθηκαν από τους γονείς τους να την ξεκινήσουν από πολύ νωρίς.

Συμφωνώ απόλυτα. Το γεγονός πως το παιδί σε αυτή την ηλικία απορροφά σα σφουγγάρι τις γνώσεις δε σημαίνει πως πρέπει να το πνίξουμε με αυτές! Ας μάθει πρώτα τα βασικά στοιχεία της μητρικής του γλώσσας κι ύστερα έχει το χρόνο να ασχοληθεί με τις ξένες γλώσσες. Και πείτε μου, σας παρακαλώ, οι συνάδελφοι της αγγλικής, εσείς που δε διδαχτήκατε τα αγγλικά στην Α΄ Δημοτικού, τι πάθατε; Θα είχατε μάθει καλύτερα τη γλώσσα, αν είχατε ξεκινήσει να την διδάσκεστε στα 6 σας χρόνια;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 02:25:43 »

Αποσυνδεδεμένος Martha72

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • THERE'S MORE TO DO
    • Προφίλ
« Απάντηση #43 στις: Απριλίου 20, 2010, 04:53:43 pm »
σας απαντώ αμέσως συνάδελφοι :
α. άλλο η δημιουργική απασχόληση και άλλο το μάθημα....επομένως, όχι, δε θα μάθουμε στα παιδιά να γράφουν το dog/cat και λοιπά αλλά σε αυτή τη φάση, να συνδέουν τον ήχο με την εικόνα. Αυτό στη γλωσσολογία λέγεται cognitivism και επίσης behaviourism και όπως ΚΑΙ οι ΔΥΟ αυτές θεωρίες έχουν αποδείξει, ναι, προωθείται η μάθηση και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι με περισσότερο παραδοσιακά μοντέλα (βλ. structuralism).
β. προσωπικά αποφοίτησα από αγγλικό σχολείο στο οποία παράλληλα διδάχθηκα ΚΑΙ ιταλικά ΚΑΙ γερμανικά. Δεν έπαθα τίποτα - τουναντίον, δεν χρειάστηκα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ώρα φροντιστηρίου για την εκμάθησή τους (βεβαίως εκεί, κάναμε 4 και 5 ώρες την εβδομάδα αλλά αυτό αφορά στην αναδιαμόρφωση του προγράμματος σπουδών όχι στην κατάργηση του μαθήματος)
THOSE WHO DARE TO TEACH MUST NEVER CEASE TO LEARN

Αποσυνδεδεμένος Rhonan

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #44 στις: Απριλίου 20, 2010, 05:27:22 pm »
ΑΚΡΙ

Αποσυνδεδεμένος olyadro

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #45 στις: Απριλίου 20, 2010, 06:14:08 pm »
Προς Rhonan:
Ειλικρινά, θεωρείς πως η προσωπική εμπειρία της συναδέλφου είναι τεκμηριωμένη άποψη; Γιατί, αν το πάρουμε σε προσωπικό επίπεδο, κι εγώ ξεκίνησα τα αγγλικά εντατικά στα 14, γλιτώνοντας τις ανούσιες τάξεις των A και B junior και μέσα σε 2 χρόνια πήρα το lower. Αργότερα, ως ενήλικη πλέον και εργαζόμενη και έχοντας πλήρη συνείδηση της χρησιμότητας της αγγλικής διάβασα για ένα χρόνο με 1 ώρα φροντιστήριο την εβδομάδα και πήρα το proficiency. Αυτό τώρα τι σημαίνει; Ούτε εγώ είμαι ο κανόνας ούτε η Martha 72. Εγώ μίλησα για την πλειοψηφία των συναδέλφων της Αγγλικής που δε διδάχτηκαν από την Α΄ Δημοτικού την ξένη γλώσσα. Εκτός πια αν το σύνολο των αποφοίτων της αγγλικής φιλολογίας έχουν φοιτήσει σε αγγλικά σχολεία και όχι σε ελληνικά!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 02:25:43 »

Αποσυνδεδεμένος nellynelly

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #46 στις: Απριλίου 20, 2010, 06:56:05 pm »
Αυτό που παρατηρώ στ δημοτικά σχολεία που διδάσκω (στην πέμπτη και στην έκτη τάξη) είναι ότι αρκετά παιδιά δεν ξέρουν να γράφουν τις λέξεις σωστά στα ελληνικά,αλλά αγνοούν και βασικούς κανόνες γραμματικής.Δεν θα πάρω ως παράδειγμα τους καλούς μαθητές,ούτε και τον εαυτό μου ως μαθήτρια,αλλά τον μέσο όρο και κυρίως τα παιδιά που είναι αδύναμοι ως μαθητές,γιατί το μάθημα γίνεται για όλους.Σαφώς θα έπρεπε να προσανατολιστούμε στην σωστή εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσα από τα σχολεία,αλλά με διαφορετικό τρόπο.Προσωπικά μαθητές στο σχολείο που είχαν παρακολουθήσει ξένη γλώσσα από τα 5 τους σε ιδιωτικά,ελάχιστοι είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους που ξεκίνησαν αργότερα,πράγμα που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση...

Αποσυνδεδεμένος psipsinel

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ70, όταν παίρνω φόρα...φόρα κατηφόρα...
    • Προφίλ
« Απάντηση #47 στις: Απριλίου 20, 2010, 06:59:22 pm »
Aφού καταθέτουμε και προσωπικές εμπειρίες...θα πω κι εγώ αυτό που συναντώ φέτος . Διδάσκω πρώτη δημοτικού, σε ένα διθέσιο δημοτικό , πράγμα που σημαίνει πως ταυτόχρονα διδάσκω την τρίτη και την τετάρτη δημοτικού. Σκέτη τρέλα:))) Τα πρωτάκια μου λοιπόν φέτος και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης, για τη γραφή δε σχολιάζω. Επίσης θέλω να αναφέρω πως στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολάνε όλες οι τάξεις στη μία και μισή, απο τις οκτώ και δέκα που ξεκινάει το μάθημα. Δε χρειάζεται να αναφέρω πως πάντα τις δυο τελευταιες διδακτικές ώρες σέρνονται , γιατί πολύ απλά έχουν κουραστεί :)))
Κι εγώ ρωτώ...αν θα μπει η αγγλική γλώσσα, ποια ώρα θα μπει; Προς Θεού δεν ειμαι ούτε εναντίον...ούτε υπέρ. Απλά ψάχνω να βγάλω άκρη από όλο αυτο το βομβαρδισμό που δέχονται γενικότερα οι μαθητές...κι όχι μονο αυτοί της πρώτης τάξης του δημοτικού.
Θα ήθελα να μάθω τι συμβαίνει στα σχολεία της Ευρώπης οσον αφορά στις ξένες γλώσσες. Ξεκινανε ολοι απο την τρίτη τάξη; Ή ξεκινανε σε μικρότερη ηλικία;

Είναι πολλές οι σκέψεις που μαζεύονται στον εγκέφαλό μου, αλλά καταθέτω μόνο αυτές. :)

Αποσυνδεδεμένος Martha72

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • THERE'S MORE TO DO
    • Προφίλ
« Απάντηση #48 στις: Απριλίου 20, 2010, 10:16:47 pm »
τεκμηριωμένη άποψη είναι οι παιδαγωγικές θεωρίες μάθησης που αναφέρθηκαν ( παραθέτω επίσης και την total physical response) - όχι βεβαίως η προσωπική εμπειρία μου.
Και φυσικά, ούτε εγώ είμαι ο κανόνας, ούτε ο/η συνάδελφος olyandro. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι - η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι εξεταστοκεντρική. Δε μαθαίνω μια ξένη γλώσσα για να πάρω ένα πιστοποιητικό στα 14, στα 16 ή στα 52. Μαθαίνω πρωτίστως την κουλτούρα, το σκεπτικό και τη δομή της αργότερα. Μαθαίνω να αγαπάω τη γλωσσομάθεια - μαθαίνω να ανοίγω τους ορίζοντές μου. Το λάθος ξεκινάει απο την υποκουλτούρα γονέων και -δυστυχώς - συναδέλφων που τρέχουν να φορτώσουν τα βλαστάρια τους με edexcel, michigan, cambridge και δε συμμαζεύεται....
όσο για τα διθέσια σχολεία...αγγλικά γινονται από τα εξαθέσια και πάνω ( κακώς αλλά έτσι είναι ).
THOSE WHO DARE TO TEACH MUST NEVER CEASE TO LEARN

Αποσυνδεδεμένος Giannis1

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #49 στις: Απριλίου 20, 2010, 10:19:50 pm »
Σωστά τα λες Μάρθα, αλλά οι έλληνες γονείς μετρούν πάνω απ' όλα το πόσα πτυχία θα έχει το "βλαστάρι" τους.
Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δε θα αποκτήσουμε ποτέ σωστό εκπαιδευτικό σύστημα, πόσο μάλλον να γίνουμε "Φινλανδία".
Οι υπουργοί, τσεκάρουν κι αυτοί κουτάκι "δέχομαι τοποθέτηση και στα υπόλοιπα υπουργεία"?

Αποσυνδεδεμένος maryk

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #50 στις: Απριλίου 20, 2010, 10:26:10 pm »
Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι - η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι εξεταστοκεντρική. Δε μαθαίνω μια ξένη γλώσσα για να πάρω ένα πιστοποιητικό στα 14, στα 16 ή στα 52. Μαθαίνω πρωτίστως την κουλτούρα, το σκεπτικό και τη δομή της αργότερα. Μαθαίνω να αγαπάω τη γλωσσομάθεια - μαθαίνω να ανοίγω τους ορίζοντές μου. Το λάθος ξεκινάει απο την υποκουλτούρα γονέων και -δυστυχώς - συναδέλφων που τρέχουν να φορτώσουν τα βλαστάρια τους με edexcel, michigan, cambridge και δε συμμαζεύεται....
Σωστά τα λες Μάρθα, αλλά οι έλληνες γονείς μετρούν πάνω απ' όλα το πόσα πτυχία θα έχει το "βλαστάρι" τους.
Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δε θα αποκτήσουμε ποτέ σωστό εκπαιδευτικό σύστημα, πόσο μάλλον να γίνουμε "Φινλανδία".
Η απόκτηση πτυχίου δεν είναι και τόσο κατακριτέα..Είναι φυσικό επακόλουθο θα έλεγα της γνώσης μιας γλώσσας.
Αν δηλαδή πάει μελλοντικά το παιδί σε μια εργασία όπου απαραίτητη προυπόθεση είναι πχ η γνώση αγγλικής μπορεί να πει "δεν έχω πιστοποιητικό αλλά έχω διδαχθεί την κουλτουρα κτλ"?
ΠΕ02

Αποσυνδεδεμένος Giannis1

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #51 στις: Απριλίου 20, 2010, 10:43:17 pm »
Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι - η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι εξεταστοκεντρική. Δε μαθαίνω μια ξένη γλώσσα για να πάρω ένα πιστοποιητικό στα 14, στα 16 ή στα 52. Μαθαίνω πρωτίστως την κουλτούρα, το σκεπτικό και τη δομή της αργότερα. Μαθαίνω να αγαπάω τη γλωσσομάθεια - μαθαίνω να ανοίγω τους ορίζοντές μου. Το λάθος ξεκινάει απο την υποκουλτούρα γονέων και -δυστυχώς - συναδέλφων που τρέχουν να φορτώσουν τα βλαστάρια τους με edexcel, michigan, cambridge και δε συμμαζεύεται....
Η απόκτηση πτυχίου δεν είναι και τόσο κατακριτέα..Είναι φυσικό επακόλουθο θα έλεγα της γνώσης μιας γλώσσας.
Αν δηλαδή πάει μελλοντικά το παιδί σε μια εργασία όπου απαραίτητη προυπόθεση είναι πχ η γνώση αγγλικής μπορεί να πει "δεν έχω πιστοποιητικό αλλά έχω διδαχθεί την κουλτουρα κτλ"?

Δεν είναι κατακριτέα, αλλά δε μπορεί να γίνεται αυτοσκοπός.
Οδηγούμε το άτομο που μαθαίνει στη λογική, "ας πάρω το χαρτί και ας μη ξέρω τίποτα".
Οι υπουργοί, τσεκάρουν κι αυτοί κουτάκι "δέχομαι τοποθέτηση και στα υπόλοιπα υπουργεία"?

Αποσυνδεδεμένος gf

• Πλήρες μέλος
  • Γηράσκω αεί διδάσκων
    • Προφίλ
« Απάντηση #52 στις: Απριλίου 20, 2010, 10:57:49 pm »
Δεν είμαι ειδικός, αλλά είχα ρωτήσει φίλη με διδακτορικό στη διδακτική της αγγλικής γλώσσας ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει τα αγγλικά η κόρη μου.
Μου είπε ότι ή ταυτόχρονα με τη μητρική, από βρέφος (με γονείς που να μιλούν τις δύο γλώσσες μια ο καθένας σαν μητρική του) ή αλλιώς από την τρίτη δημοτικού και μετά.
Το πρόβλημα νωρίτερα είναι ότι ο εγκέφαλος αποκρυσταλλώνει βασικές δομές της γλώσσας που μπορεί να διαφέρουν στη δεύτερη γλώσσα.

Αποσυνδεδεμένος dreamy

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #53 στις: Απριλίου 20, 2010, 11:02:02 pm »
Συμφωνώ απόλυτα.Στο φροντιστήριο για να πω την αλήθεια όταν έκανα πρώτη φορά σε παιδιά Α΄δημοτικού είχα επιφυλάξεις γιατί δεν ήξερα πως τα παιδια θα ανταποκριθούν.Πάντως χαίρομαι τώρα πια γιατί τα παιδιά δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα ίσα-ίσα και έγινε αυτό που πιστεύω ήταν και ο στόχος μια ομαλή ένταξη στη γλώσσα.

Αποσυνδεδεμένος Stavroula.V.

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #54 στις: Απριλίου 20, 2010, 11:05:33 pm »
Αν η εκμάθηση της αγγλικής από την πρώτη γίνεται με στόχο να μάθουν τα παιιδιά καλά αγγλικά στο σχολείο, πιστεύω ότι δεν θα φέρει αποτέλεσμα.Κατά τη γνώμη μου, έχοντας δουλέψει σε δημοτικά και ολοήμερα ως ΠΕ06, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι το μέγεθος της τάξης σε σχέση με το χρόνο. Δλδ σε τρεις διδακτικές ώρες την εβδομάδα με 25 παιδιά δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Και αντί να φορτώσεις περισότερες ώρες σε βάρος άλλων επίσης σημαντικών μαθημάτων, αυτό που χρειάζεται είναι να 'σπάει' το τμήμα στα δύο και να αναλογεί περισότερος χρόνος σε κάθε παιδί, προσομοιάζοντας τις συνθήκες του φροντηστηρίου που έχεις λίγους μαθητές ανά τμήμα. Αυτό προϋποθέτει βεβαίως να υπάρχουν 2 καθηγητές αγγλικών ταυτόχρονα.

Το να ξεκινούν από την Α' δημοτικού είναι περιττό και ψιλοβάρβαρο. Και στην τελική γιατί να κάνουν αγγλικά και να μην κάνουν θέατρο ή κάτι άλλο από το να φορτωθούν με ακόμη ένα γλωσσικό μάθημα; Για να μάθουν τη γάτα και το σκύλο ή τα χρώματα; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν ήδη από την τιβι ή και από μεγαλύτερα αδέρφια. Θυμάμαι όταν έκανα παλιά ιδιαίτερα σε ένα κοριτσάκι, επειδή ζήλευε το μικρότερο της δευτέρας δημοτικού της έκανα και αυτής μια ώρα με μπόλικο παιχνίδι και τραγούδια. Όφελος; κανένα. Έμαθε το ίδιο γρήγορα με την αδερφή της που ξεκίνησε στην τρίτη.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 20, 2010, 11:09:07 pm από Stavroula.V. »
Noise is relative to the silence preceding it. The more absolute the hush, the more shocking the thunderclap.

Αποσυνδεδεμένος nellynelly

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #55 στις: Απριλίου 20, 2010, 11:07:44 pm »
Μου έχει τύχει παιδί πάντως που οι γονείς το έβαλαν να κάνει αγγλικά σε προσχολική ηλικία και στα 6 με φώναξαν να του διδάξω γερμανικά.Όπως μου είπε το ίδιο το μικρό,παρόλο που είχε μάθει λεξούλες και τραγουδάκια,μισούσε τους γονείς του που το έστελναν στα αγγλικά και προτιμούσε να βλέπει τον μπομπ τον σφουγγαράκη ή να παίζει.Επίσης μου είπε με πολύ σοβαρό ύφος ότι θέλει πρώτα να μάθει τα ελληνικά του και μετά τα υπόλοιπα....

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182632
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 653
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)