*

Αποστολέας Θέμα: «Σβήνουν» το μίσος από τα βιβλία  (Αναγνώστηκε 29363 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος RedCommon

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
Απ: «Σβήνουν» το μίσος από τα βιβλία
« Απάντηση #70 στις: Μαΐου 17, 2010, 07:26:06 pm »
Για να δουμε λοιπον ποσο προοδευτικα ειναι τα τουρκικα βιβλια ιστοριας http://trelokouneli.blogspot.com/2010/05/blog-post_8113.html
Συγγνώμη αλλά αυτό είναι επιχείρημα? Επειδή τα λένε αυτά εκείνοι πρέπει και εμείς να βασιζόμαστε σε εθνικιστικούς μύθους;

Εδώ μπορεί κάποιος να διαπιστώσει το ρόλο της εθνικιστικής παιδείας-εκπαίδευσης που έχουμε στην Ελλάδα. Φανταστείτε λοιπόν πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι από το "οταν εμεις φτιάχναμε παρθενωνες εκεινοι ηταν στα δεντρα" μια από τις μεγαλύτερες μπούρδες.
Φανταστείτε τι πρέπει να πουν Αγγλοι, Γαλλοι κτλ οταν οι βουλευτες μας (Αδωνις

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 07:35:12 »

Αποσυνδεδεμένος mogli

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #71 στις: Μαΐου 17, 2010, 07:39:17 pm »
Για να δουμε λοιπον ποσο προοδευτικα ειναι τα τουρκικα βιβλια ιστοριας http://trelokouneli.blogspot.com/2010/05/blog-post_8113.html
Συγγνώμη αλλά αυτό είναι επιχείρημα? Επειδή τα λένε αυτά εκείνοι πρέπει και εμείς να βασιζόμαστε σε εθνικιστικούς μύθους;

Εδώ μπορεί κάποιος να διαπιστώσει το ρόλο της εθνικιστικής παιδείας-εκπαίδευσης που έχουμε στην Ελλάδα. Φανταστείτε λοιπόν πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι από το "οταν εμεις φτιάχναμε παρθενωνες εκεινοι ηταν στα δεντρα" μια από τις μεγαλύτερες μπούρδες.
Φανταστείτε τι πρέπει να πουν Αγγλοι, Γαλλοι κτλ οταν οι βουλευτες μας (Αδωνις
Να λες αυτό που σκέφτεσαι κ΄να σκέφτεσαι αυτό που λες..

Αποσυνδεδεμένος Selanik

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #72 στις: Μαΐου 17, 2010, 07:55:00 pm »

Αυτό που παραθέτεις δε διδάσκεται στα σχολεία. Σοβαρευτείτε επιτέλους και σταματήστε την προπαγάνδα. Υπάρχουν πολλές έρευνες για τα σχολικά βιβλία στα

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #73 στις: Μαΐου 17, 2010, 08:34:43 pm »
και τελικα παρα τις διαβεβαιωσεις του ερτογαν οτι θα τα βρουμε οι δυο μας με τα 12μιλια και τον εναεριο χωρο καταφευγουμε στη Χαγη!!
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1817108

Υπάρχει μια ρωσική παροιμία περί αυτού: "Όταν σε δαγκώνουν τα σκυλιά, δεν φωνάζεις τους λύκους για προστασία."

ΥΓ Μέσα σε λιγότερο από 70 χρόνια, οι Γερμανοί μπήκαν τρεις φορές στη Γαλλία. Στην πρώτη μάλιστα, το 1870, οι παριζιάνοι αναγκάστηκαν για ένα χρόνο να τρώνε ποντίκια για να επιβιώσουν στην πολιορκία. Αυτό δε θα ξεχαστεί ποτέ από τους Γάλλους. Για δείτε όμως τα σχολικά τους βιβλία σήμερα να πάρετε μια ιδέα πως ο κόσμος πάει μπροστά... Η νηφαλιότητα και η σοβαρότητα δε σημαίνει λήθη.
ΥΓ. Έρση μια φιλική συμβουλή: η πόλις εάλω από τους Οθωμανούς το 1453. Ξεπέρασέ το όσο τραυματικό και αν είναι στο φαντασιακό σου. Δεν κινδυνεύεις πια. Οθωμανοί δεν υπάρχουν, ούτε ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για να τρομάζει ο Άδωνις και ο Μπαχτσελί (το άλτερ ίγκο του Άδωνη στην απέναντι όχθη) τα μικρά παιδιά.

Οι Γερμανοί μπήκαν και στην Ελλάδα. Έκτοτε όμως δεν εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις. Και γι' αυτό δεν νομίζω ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα μ' αυτούς. Αντίθετα, οι Οθωμανοί αφού κατέλαβαν την Πόλη, αφού κράτησαν υπό την κατοχή τους επί τετρακόσια και πλέον χρόνια ελληνικά εδάφη, στη συνέχεια εξόντωσαν χιλιάδες Μικρασιάτες και Πόντιους, κατέλαβαν τη μισή Κύπρο και συνεχίζουν ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε, να διεκδικούν ελληνικά νησιά, τη Θράκη και το μισό Αιγαίο. Άρα, δεν πρόκειται για μια επιθετικότητα του παρελθόντος, αλλά για μια επιθετικότητα που έχει παρελθόν, παρόν και δυστυχώς και μέλλον. Άρα, η σύγκριση είναι ανεπιτυχής.
Δεν συμφωνώ με την καλλιέργεια μίσους και την αναπαραγωγή στεροτύπων, αλλά και η αποσιώπηση γεγονότων δεν οδηγεί προς την καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης. Είναι σκέτη προπαγάνδα. Και παρόλο που και στην Τουρκία υπάρχουν φωτεινά πνεύματα, η επίσημη ιδεολογία του κράτους δεν έχει αλλάξει. Το μόνο που ζητάνε μονίμως είναι να αλλάξουν οι άλλοι την ιστορία τους, για να συμπίπτει με τους τουρκικούς μύθους. Μήπως δήλωσαν ποτέ ότι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν στα βιβλία τους λ.χ τις γενοκτονίες ή έχω χάσει επεισόδια;
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 17, 2010, 08:44:54 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 07:35:12 »

Αποσυνδεδεμένος giokspy

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ-04.01
    • Προφίλ
« Απάντηση #74 στις: Μαΐου 17, 2010, 08:49:54 pm »

Αυτό που παραθέτεις δε διδάσκεται στα σχολεία.
Τι ακριβως διδασκεται στα τουρκικα σχολεια?? Αν ξερεις σιγουρα δωσε καποιο link (δεν ξερω αν διδασκεται αυτο που βρηκα αλλα ειναι στο πνευμα του συγχρονου μαλιστα τουρκικου σχολειου http://www.scribd.com/doc/4958357/- )
Το να διδασκονται στο σχολειο λαογραφικες παραδόσεις δεν ειναι εθνικισμος(πχ περι μαρμαρωμενου βασιλια κτλ). Τωρα αν θα επρεπε να υπαρχει διαχωρισμος καθαρης ιστοριας και λαογραφιας ειναι ενα αλλο θεμα. Προσωπικα θεωρω χρεος του καθε σχολειου να διδασκει τη τοπικη λαογραφια
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 17, 2010, 08:57:51 pm από giokspy »
«Από την στιγμή που εδέχθηκες μέσα σου την φλόγα, τρέχε. Διότι δεν γνωρίζεις πότε θα σβήση και θα σε αφήση στο σκοτάδι.»

Αποσυνδεδεμένος Giannis1

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #75 στις: Μαΐου 17, 2010, 08:54:46 pm »

Αυτό που παραθέτεις δε διδάσκεται στα σχολεία. Σοβαρευτείτε επιτέλους και σταματήστε την προπαγάνδα. Υπάρχουν πολλές έρευνες για τα σχολικά βιβλία στα
Οι υπουργοί, τσεκάρουν κι αυτοί κουτάκι "δέχομαι τοποθέτηση και στα υπόλοιπα υπουργεία"?

Αποσυνδεδεμένος rorygr

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #76 στις: Μαΐου 17, 2010, 09:11:11 pm »
Τι ακριβως διδασκεται στα τουρκικα σχολεια?? Αν ξερεις σιγουρα δωσε καποιο link (δεν ξερω αν διδασκεται αυτο που βρηκα αλλα ειναι στο πνευμα του συγχρονου μαλιστα τουρκικου σχολειου http://www.scribd.com/doc/4958357/- )
Το να διδασκονται στο σχολειο λαογραφικες παραδόσεις δεν ειναι εθνικισμος(πχ περι μαρμαρωμενου βασιλια κτλ). Τωρα αν θα επρεπε να υπαρχει διαχωρισμος καθαρης ιστοριας και λαογραφιας ειναι ενα αλλο θεμα. Προσωπικα θεωρω χρεος του καθε σχολειου να διδασκει τη τοπικη λαογραφια

http://www.youtube.com/watch?v=IWjGVVOCGOU

Αποσυνδεδεμένος kinegiros

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #77 στις: Μαΐου 17, 2010, 09:14:05 pm »

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #78 στις: Μαΐου 17, 2010, 09:58:39 pm »
selim selanik ή όπως αλλιώς μήπως στο φαντασιολόγημα μου είναι και η συνθήκη της Λωζάνης και η μη εφαρμογή της;πότε εφαρμόστηκε για τους κωνσταντινοπολίτες που εκδιώχθηκαν ;η σχολή της Χάλκης και αυτή στη φαντασία μου είναι ή η δολοφονία του Ισαακ,Σολωμου;

Αποσυνδεδεμένος magda

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση ΠΕ03
    • Προφίλ
« Απάντηση #79 στις: Μαΐου 17, 2010, 10:27:46 pm »
Η Τουρκία είναι μια χώρα που στην ουσία κυβερνά ο στρατός...Διορίστηκα στα σύνορα και έχω πάει πάρα πολλές φορές , μάλιστα ενάμιση χρόνο πριν ξεκίνησα να μαθαίνω και τη γλώσσα (πιάνω 17 κανάλια οπότε κάνω και εξάσκηση και μου θυμίζει τη καλή μου τη γιαγιά που μιλούσε ασταμάτητα τουρκικά στο σπίτι, μια και ήταν προσφυγοπούλα)
Οι πιο πολλοί δέχονται αμασητί ό,τι τους έχουν διδάξει στο παρελθόν...Πέρυσι, βγήκε στις αίθουσες μια ταινία για τα Σεπτεμβριανά το Güz Sancısı (πληγές του φθινοπώρου) Προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, αλλά εντύπωση μου έκανε πως πολλοί νέοι κυρίως σε ηλικία ήταν συγκλονισμένοι γιατί δεν γνώριζαν τίποτε για τις καταστροφές που δέχτηκε η ελληνική κοινότητα της Πόλης!!!!
Η λογοκρισία πάει σύνεφο, μάλιστα το you tube δεν ανοίγει στην Τουρκία,!!!!!!Μόνο μετανάστες Τούρκοι σε άλλες χώρες μπορούν να το δουν!!!
Την επόμενη φορά που θα πάω Ανδριανούπολη σκέφτομαι να πάρω σχολικά τους βιβλία Ιστορίας, θέλω να δω από περιέργεια και από πρώτο χέρι τι λένε.Δείτε και μια πολύ καλή διαφήμιση για το σχολείο που μόλις είδα στην τηλεόραση..θα καταλάβετε ακριβώς το νόημα ακόμη και αν δεν ξέρετε λέξη..""Μπαμπά στείλε με  στο σχολείο "" ο τίτλος....και στο τέλος ""Η θέση τους δεν είναι εκεί, είναι στο σχολειο""

http://www.youtube.com/watch?v=9Jca31ziWk0

Αποσυνδεδεμένος RedCommon

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #80 στις: Μαΐου 17, 2010, 10:40:22 pm »

Το μίσος να σβηστεί. Αλλά οχι να σβηστεί και η ιστορική πραγματικότητα. Αν οι Τούρκοι διέπραξαν αγριότητες, που διέπραξαν, δε νομίζω οτι θα έπρεπε να τις "σβήσουμε".
Η Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν συνέχεια του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, απ' όσο γνωρίζω. Ο Πρώτος Παγκόσμιος ήταν ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που διεξήχθη ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αλλά η Ελλάδα είχε κάθε δικαίωμα να βρίσκεται στη περιοχή, λόγω πληθυσμών (αμιγώς ελληνικοί). Αν θεωρήσουμε οτι οι Έλληνες το 1919 έκαναν ιμπεριλιστική κίνηση στη Σμύρνη, το ίδιο πρέπει να θεωρήσουμε και για τη Μακεδονία. Και δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που το πιστεύει αυτό.
Για τα "έκτροπα" των Ελλήνων, επειδή έχω κι εγώ καταγωγή από Μικρά Ασία (Σμύρνη και Καισάρεια), από τα πιο ακραία πράγματα που έκαναν οι πληθυσμοί των Ελλήνων που βρίσκονταν εκεί (Σμύρνη), ήταν.... να υψώσουν ελληνική σημαία  ;).
[/quote]

Συγγνώμη αλλά δεν είναι προσωπική επίθεση αλλά αυτό το οποίο γράφεις δεν έχει καμία σχέση με την Ιστορία και τις μεθόδους καταγραφής.
Αν θες να είσαι συνεπής τότε πρέπει να γράψεις ότι και οι

Αποσυνδεδεμένος Giannis1

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #81 στις: Μαΐου 17, 2010, 11:14:52 pm »

Το μίσος να σβηστεί. Αλλά οχι να σβηστεί και η ιστορική πραγματικότητα. Αν οι Τούρκοι διέπραξαν αγριότητες, που διέπραξαν, δε νομίζω οτι θα έπρεπε να τις "σβήσουμε".
Η Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν συνέχεια του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, απ' όσο γνωρίζω. Ο Πρώτος Παγκόσμιος ήταν ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που διεξήχθη ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αλλά η Ελλάδα είχε κάθε δικαίωμα να βρίσκεται στη περιοχή, λόγω πληθυσμών (αμιγώς ελληνικοί). Αν θεωρήσουμε οτι οι Έλληνες το 1919 έκαναν ιμπεριλιστική κίνηση στη Σμύρνη, το ίδιο πρέπει να θεωρήσουμε και για τη Μακεδονία. Και δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που το πιστεύει αυτό.
Για τα "έκτροπα" των Ελλήνων, επειδή έχω κι εγώ καταγωγή από Μικρά Ασία (Σμύρνη και Καισάρεια), από τα πιο ακραία πράγματα που έκαναν οι πληθυσμοί των Ελλήνων που βρίσκονταν εκεί (Σμύρνη), ήταν.... να υψώσουν ελληνική σημαία  ;).

Συγγνώμη αλλά δεν είναι προσωπική επίθεση αλλά αυτό το οποίο γράφεις δεν έχει καμία σχέση με την Ιστορία και τις μεθόδους καταγραφής.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 17, 2010, 11:17:03 pm από GiannisV »
Οι υπουργοί, τσεκάρουν κι αυτοί κουτάκι "δέχομαι τοποθέτηση και στα υπόλοιπα υπουργεία"?

Αποσυνδεδεμένος Giannis1

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #82 στις: Μαΐου 17, 2010, 11:23:05 pm »
selim selanik ή όπως αλλιώς μήπως στο φαντασιολόγημα μου είναι και η συνθήκη της Λωζάνης και η μη εφαρμογή της;πότε εφαρμόστηκε για τους κωνσταντινοπολίτες που εκδιώχθηκαν ;η σχολή της Χάλκης και αυτή στη φαντασία μου είναι ή η δολοφονία του Ισαακ,Σολωμου;

Αγαπητή Έρση, είναι προφανές οτι είναι όλα στη φαντασία σου. Είναι ακόμα προφανές οτι αγνοείς την ιστορία.
Όλοι πλέον γνωρίζουν πως στη παραλία της Σμύρνης υπήρχε συνωστισμός γιατί είχε φτάσει για συναυλία η Hadise προσκεκλημένη του φιλέλληνα Κεμάλ... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=-8gr5GS2Sno

Στο επόμενο βιβλίο ιστορίας θα διανέμεται και cd με το Dum Tek Tek.
 :D

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #83 στις: Μαΐου 17, 2010, 11:27:35 pm »
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 17, 2010, 11:31:19 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182687
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 656
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)