0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Τι συμβαίνει στη Θράκη....Η μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη είναι ένα ζήτημα το οποίο καθορίζεταιο από συνθήκες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (μεταξύ αυτών και η συνθήκη της Λωζάννης). Προβλέπονται δίγλωσσα μειονοτικά σχολεία δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια (νηπιαγωγεία δεν προβλεπότανν γιατί πολύ απλά τότε δεν υπήρχε προσχολική εκπαίδευση). Στα σχολέια αυτά (που είναι μισο-ιδιωτικά και υπάγονται στο υπουργείο εξωτερικών και στο παιδείας μόνο όσον αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα των ελληνικών μαθημάτων) διδάσκονται τα παιδιά κάποια μαθήματα στα τουρκικά και κάποια στα ελληνικά.Οι δάσκαλοι των τουρκικών, μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν όλοι μετακλητοί εκπαιδευτικοί από την Τουρκία (όπως στέλνουμε και εμέις εκπαιδευτικούς εκέι και σε όλο τον κόσμο). Εδώ και πολλά χρόνια, όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπάιδευση, οι δάσκαλοι των τουρκικών μαθημάτων αποφοιτούν από την Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), όπου φοιτούν οι απόφοιτοι του Ιεροσπουδαστηρίου της Κομοτηνής και του Εχίνου (νομίζω δεν υπάρχει άλλο). Οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας των τουρκικών μαθημάτων, τα τελευταία χρόνια επίσης είναι από την περιοχή, μιας και υπάρχουν πλέον πτυχιούχοι στις διαφορες ειδικότητες από τα παιδιά της μειονότητας. Οι διορισμοί τους γίνονται από τα σχολεία και μισθοδοτούνατι επίσης από τα σχολεία, χωρίς την παρέμβαση του ελληνικού κράτους (εκέι πάει το μισο-ιδιωτικό).Τώρα, οι ελληνόφωνοι εκπαιδευτικοί πηγαίνουν στα μειονοτικά σχολεία με μετάθεση ή απόσπαση από τα "κανονικά" ελληνικά σχολέια, μέσω ειδικής όμως διαδικασίας. Δεν υπάγονται στην πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης, αλλά σε συντονιστικό γραφείο μειονοτικής εκπάιδευσης που εδρεύει εδώ και κάποια χρόνια στην Κομοτηνή (παλιά ήταν στην Καβάλα, όπου δεν υπάρχουν μειονοτικοί). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, στην πλειοψηφία τους πηγαίνουν στα μειονοτικά σχολέια είτε για το επίδομα, είτε για τις εξτρα διακοπές (γιορτάζονται και οι μουσουλμανικές αλλά και οι χριστιανικές θρησκευτικές γιορτές), είτε γιατί θεωρείται "εύκολη" δουλειά με πολύ λίγες απαιτήσεις.Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσωπική κριτική; Πώς μπορεί η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας σε παιδιά να είναι πιο εύκολη από την εκμάθηση της ελληνικής σε ελληνόγλωσσα παιδιά; Μάλλον κάτι δεν πάει καλά.
και στην περιπτωση της ΔΑΣΚΑΛΑΣ που εκβιαστηκε και ξυλοκοπήθηκε ποιοι φταίνε; δεν ειναι ορθο να ονομαζονται ως μειονότητα δεν είναι Τουρκοι για να΄ναι μειονότητα ,φταίει το ελληνικο κράτος συμφωνώ αλλά είναι πρέπον εν ετει 2010 να τρομοκρατούνται οι εκπαιδευτικοί που θέλουν όπως η Χαρά να κάνουν τη δουλειά τους ;
Για το ότι τα παιδιά δεν ξέρουν ελληνικά γιατί δεν μαθάινουν ελληνικά στο δημοτικό φατίει η Τουρκία ή φταίει ο ελληνόφωνος δάσκαλος που δεν τους μαθαίνει;Επίσης, για να φανεί καλύτερα αυτό που λέω, παραθέτω τμήμα από τα συμπεράσματα έρευνας που έγινε για το επίπεδο ελληνομάθειας των παιδιών της μειονότητας (http://www.museduc.gr/docs/web_erevna.pdf , σελ.73) "Το επίπεδο που διαγνω΄στηκε είναι αρκετά χαμημλό [...] Είνια χαρακτηριστικό ότι η γλωσσική ποικιλία του ενός τρίτου των παιδιών της Ε' και Στ' δημοτικού \"καθηλώνεται" στο ονομαζόμενο "Εισαγωγικό Επίπεδο" στην κλίμακα του Ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς, το επίπεδο Α2 και δεν εξελίσσεται πιο περαιτέρω"Επίσης, άλλη έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα μαθητικής διαροής στον μειονοτικό πληθυσμό είναι πολύ μεγάλα, και μόνο ένα 35% από όσου εγγράφονται στο γυμνάσιο καταφέρνει να πάρει απολυτήριο. Στα δεν κορίτσια που αποφοίτησαν από το δημοτικό το 1996-97, μόνο 1 στα 5 τελέιωσε το γυμνάσιο (http://www.museduc.gr/index.php?page=7&sub=3b)