0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Και τι είναι αυτό που μας βεβαιώνει ότι όλα αυτά θα γίνουν με τον τρόπο που λες στο ελληνικό σχολείο;
Ως πληροφορικός, θεωρώ ότι είναι θετικό βήμα η εισαγωγή της Πληροφορικής στα υποχρεωτικά μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου, αλλά έχω δύο ενστάσεις:α. Η διδασκαλία της χρήσης Η/Υ από την Α' τάξη θα ωθήσει τα παιδιά στην ψηφιακή γραφή, ενώ θα παραμελήσουν την πραγματική γραφή. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην αρνητικό, αρκεί να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι οι δάσκαλοι για την απροθυμία των παιδιών να χρησιμοποιήσουν μολύβι. β. Ποια η λογική των 2 ωρών Πληροφορικής σε κάθε τάξη του Δημοτικού και μόνο μιας ώρας σε κάθε τάξη του Γυμνασίου; Μήπως πάλι πρόκειται περί πρόχειρου σχεδιασμού; Η απάντηση είναι πολύ απλή: είναι ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το ωράριο των πολλών υπεράριθμων Πληροφορικών της
Σε αυτή την ηλικία το να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σαν παιχνίδι, πάντα με την επίβλεψη πληροφορικών οι οποίοι θα τους εξηγούν ποιος είναι ο σωστός τρόπος αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή (σωστό άνοιγμα, κλείσιμο, χρήση του ποντικιού και του πληκτρολογίου, άνοιγμα εφαρμογών κτλ) μόνο καλό μπορεί να τους κάνει αφού θα τους εξοικειώσει με τους Η/Υ με έναν ευχάριστο τρόπο προετοιμάζοντας τους για τα πιο "δύσκολα" που θα μάθουν στις επόμενες τάξεις. Εκτός και αν θεωρείς το παιχνίδι ως κάτι κακό και κατακριτέο σε αυτές τις ηλικίες (ή σε οποιαδήποτε ηλικία).
Οι λογικοί συνειρμοί που κάνεις εδώ μόνο λογικοί δεν είναι και αντικατοπτρίζουν την κατάντια της νεοελληνικής οικογένειας ! Τα στάδια του σκεπτικού σου για να δεις και συ ο/η ίδιος/α ότι είναι άκρως λαθεμένα: α) Μπαίνει το μάθημα στην Α΄Δημοτικούβ) Οι γονείς αγοράζουν κατευθείαν υπολογιστές στα παιδιά τους !!!γ) Τα παιδιά περνούν ανεξέλεγκτα το χρόνο τους με αυτόν !!!δ) τα εγγράφουν σε φροντιστήρια για υπολογιστές από την ηλικία των 6 χρόνων !!!ε) τα επιβαρύνουν περισσότερο απ' ό,τι είναι ήδη πιεσμένα !!!Θα καθόμουν να σου εξηγούσα γιατί είναι λαθεμένοι αλλά πιστεύω ότι ακόμα και τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού μπορούν να το καταλάβουν. Εκτός και αν γεφυρώσεις το χάσμα που χωρίζει τα παραπάνω βήματα με σοβαρά επιχειρήματα κάτι το οποίο δε νομίζω ότι μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε γιατί απλά ο συλλογισμός σου δε στέκει .
Λάμπρο, δεν είμαι αντίθετη στην εισαγωγή των ΤΠΕ στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού αλλά ειδικά στην Α΄ Δημοτικόυ. Σε παιδάκια που δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν ούτε να γράφουν τι μάθημα θα κάνεις; Αναγκαστικά θα τους κάνεις παιχνίδια, για να διατηρήσεις το ενδιαφέρον τους και δικαίως αυτά θα πιστέψουν πως ο υπολογιστής είναι παιχνιδομηχανή. Οι γονείς, απ' την πλευρά τους, μόλις μπει το μάθημα στην Α΄ Δημοτικού, θα τρέξουν να αγοράσουν υπολογιστή για το σπίτι και τα παιδιά θα περνούν ανεξέλεγκτα το χρόνο τους με αυτόν, ή ακόμα χειρότερα θα τα εγγράψουν σε φροντιστήρια για υπολογιστές από την ηλικία των 6 χρόνων και θα τα επιβαρύνουν περισσότερο απ' ό,τι είναι ήδη πιεσμένα. Όσο για το θέμα της Α΄Γυμνασίου δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν οι ειδικότητες. Δηλαδή, αν μοιράζονταν τα laptops μόνο για το μάθημα της πληροφορικής, οι πληροφορικοί θα μπορούσατε να ελέγξετε τι κάνουν τα παιδιά στο σπίτι με τους υπολογιστές; Γιατί, όπως σωστά παρατήρησες, το πρόβλημα που αναφέρει η έρευνα είναι η χρήση των υπολογιστών στο σπίτι και όχι στο σχολείο, όπου λίγο-πολύ μπορεί να ελεγχθεί από τους εκπαιδευτικούς.