0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: Χριστίνα στις Αυγούστου 20, 2010, 11:15:12 amναι εντάξει αυτό με το σκουλαρίκι έχει ξεπεραστεί αρκετά. Πάντως εγω σαν γυναίκα ντύνομαι πολύ πιο "χυμα" σε σχέση με τις υπόλοιπες στο δημοτικό. Πληροφορική σε ολοήμερα δημοτικά έχω δουλέψει. Παιδιά στο δικό μου οι δασκάλες πραγματικά ντύνονταν όπως είπα πριν δεν έκανα πλάκα. Και πολύ κυριλέ και σεμνότυφα.Οι άντρες νορμάλ (τζιν και μπλούζα). Απο τους ωρομίσθιους / ωρομίσθιες μόνο υπήρχε πιο νεανικό και μοντέρνο ντύσιμο και αρκετά παιδιά είχαν τατουάζ και σκουλαρίκια χωρίς πρόβλημα (χωρίς να τα επιδεικνύουν ιδιαίτερα βέβαια). Πιο περίεργα κοίταγαν εμάς τις γυναίκες οι δασκάλες (σαν να μας θεωρούσαν λέτσους!). Και η απορία μου ήταν η εξής....που τα βρίσκανε τόσα χρήματα για τόσες μάρκες! (off topic αυτό το ξέρω)Mπραβο Χριστινα, επιτελους λιγη ομορφια στα κακασχημα σχολεια μας, διοτι οπως εγραφε και ο Schelling/Hegel στο Εarliest Systematic Program of German Idealism, η υψηλοτερη Ιδεα ειναι αυτη της ομορφιας και " η υψηλοτερη πραξη του Λογου ειναι αισθητικη πραξη".
ναι εντάξει αυτό με το σκουλαρίκι έχει ξεπεραστεί αρκετά. Πάντως εγω σαν γυναίκα ντύνομαι πολύ πιο "χυμα" σε σχέση με τις υπόλοιπες στο δημοτικό. Πληροφορική σε ολοήμερα δημοτικά έχω δουλέψει. Παιδιά στο δικό μου οι δασκάλες πραγματικά ντύνονταν όπως είπα πριν δεν έκανα πλάκα. Και πολύ κυριλέ και σεμνότυφα.Οι άντρες νορμάλ (τζιν και μπλούζα). Απο τους ωρομίσθιους / ωρομίσθιες μόνο υπήρχε πιο νεανικό και μοντέρνο ντύσιμο και αρκετά παιδιά είχαν τατουάζ και σκουλαρίκια χωρίς πρόβλημα (χωρίς να τα επιδεικνύουν ιδιαίτερα βέβαια). Πιο περίεργα κοίταγαν εμάς τις γυναίκες οι δασκάλες (σαν να μας θεωρούσαν λέτσους!). Και η απορία μου ήταν η εξής....που τα βρίσκανε τόσα χρήματα για τόσες μάρκες! (off topic αυτό το ξέρω)
Παράθεση από: Χριστίνα στις Αυγούστου 20, 2010, 11:15:12 amναι εντάξει αυτό με το σκουλαρίκι έχει ξεπεραστεί αρκετά. Όχι, απαραίτητα....Πριν από 2 χρόνια, μια συνάδελφος (νεαρής ηλικίας - κάτω των 30), μου έκανε παρατήρηση που στο ένα αυτί έχω 2 σκουλαρίκια, γιατί όπως είπε δίνω άσχημο πρότυπο στα παιδιά.... Από τους γονείς και τα παιδιά, ποτέ δεν είχα πρόβλημα...
ναι εντάξει αυτό με το σκουλαρίκι έχει ξεπεραστεί αρκετά.
Παράθεση από: AnnaB στις Αυγούστου 20, 2010, 11:40:32 amΠαράθεση από: Χριστίνα στις Αυγούστου 20, 2010, 11:15:12 amναι εντάξει αυτό με το σκουλαρίκι έχει ξεπεραστεί αρκετά. Όχι, απαραίτητα....Πριν από 2 χρόνια, μια συνάδελφος (νεαρής ηλικίας - κάτω των 30), μου έκανε παρατήρηση που στο ένα αυτί έχω 2 σκουλαρίκια, γιατί όπως είπε δίνω άσχημο πρότυπο στα παιδιά.... Από τους γονείς και τα παιδιά, ποτέ δεν είχα πρόβλημα...Σίγουρα ήταν καμιά φιλολογίνα,έτσι; Παιδιά, τι να σας πω!!! Όταν πρωτοδούλεψα σε σχολείο οι φιλολογίνες με κοιτούσαν με μισό μάτι που φορούσα τζην και μπλουζάκι ενώ με τους άντρες δεν είχα κανένα πρόβλημα. Αυτό που δεν μπορούσα να καταλάβω, 'ηταν πώς είχαν τόσα λεφτά για τόσα συνολάκια...
χαχαχαχααχαχ που λέει ο λόγος ρε παιδιά μην παρεξηγείστε. Κούκλοι είναι οι 35ρηδες και τους βάζουν κάτω όλους τους 20ρηδες!
Πάντως, το διακριτικό σκουλαρίκι στο αριστερό μου αφτί, δεν ξέρω αν λειτούργησε θετικά, αλλά σίγουρα δε λειτούργησε αρνητικά..... Τη μία χρονιά δεν το φορούσα, τη δεύτερη ναι. Τα διδακτικά και γενικότερα παιδαγωγικά αποτελέσματα ήταν σχεδόν ίδια.
Σίγουρα ήταν καμιά φιλολογίνα,έτσι; Παιδιά, τι να σας πω!!! Όταν πρωτοδούλεψα σε σχολείο οι φιλολογίνες με κοιτούσαν με μισό μάτι που φορούσα τζην και μπλουζάκι ενώ με τους άντρες δεν είχα κανένα πρόβλημα. Αυτό που δεν μπορούσα να καταλάβω, 'ηταν πώς είχαν τόσα λεφτά για τόσα συνολάκια...
Παράθεση από: STELLIOPH στις Αυγούστου 20, 2010, 11:54:30 amΣίγουρα ήταν καμιά φιλολογίνα,έτσι; Παιδιά, τι να σας πω!!! Όταν πρωτοδούλεψα σε σχολείο οι φιλολογίνες με κοιτούσαν με μισό μάτι που φορούσα τζην και μπλουζάκι ενώ με τους άντρες δεν είχα κανένα πρόβλημα. Αυτό που δεν μπορούσα να καταλάβω, 'ηταν πώς είχαν τόσα λεφτά για τόσα συνολάκια...φιλολογινες? ......μονο την ειδικοτητα να ακουσεις φτανει για ασφαλη συμπερασματα !!!οι αντρες γενικοτερα ειμαστε πιο ανετοι και χαλαροι σε ολα μας.....οι γυναικες δεν κανουν πουθενα και δεν τις βρισκεις .....πουθενα!τα λεφτα για τα συνολακια?.......δεν εχεις ακουσει για τα ιδιαιτερα?
Καλή ερώτηση για τον επόμενο ΑΣΕΠ!
Αυτό το θέμα περί αισθητικής στο ελληνικό δημόσιο σχολείο δεν έχει συζητηθεί αρκετά.Άθλιες αίθουσες, χωρίς ένα φυτό , στην καλύτερη περίπτωση με ένα πρόχειρο εμετικό "στολισμό".Υπάρχουν, βέβαια, μικρές οάσεις στην απέραντη έρημο... Επειδή η αισθητική - η αίσθηση της ομορφιάς διδάσκεται και δείχνει το πολιτισμικό επίπεδο ενός λαού, οφείλουν όλοι οι ενεργοί εκπαιδευτικοί, να συνυπολογίζουν σε κάθε τους διδακτική πράξη, στο σχολείο, το κριτήριο της αισθητικής.
Προσωπικά αδιαφορώ για την εμφάνιση των συναδέλφων μου και θεωρώ πως μπορούν να εκφράζονται όπως θέλουν..σκέφτομαι όμως: η κόρη μου που είναι 9 χρονών είναι μικρή ακόμα και θα ήταν ωραία να ζήσει μια παιδική ηλικία ...αλλά...όταν κάνουμε το λάθος να δούμε κάτι στην τηλεόραση αυτό θα συμπεριλαμβάνει και ένα πρότυπο τύπου Hanna Montana (= το πρωι μαθήτρια το βράδυ ροκ σταρ). Όταν θα πάει στο σχολείο τα περισσότερα κοριτσάκια θα συζητούν για αυτά τα πρότυπα γιατί στα περισσότερα σπίτια η τηλεόραση είναι πολλές ώρες ανοιχτή ( και ο υπολογιστής έχει δοθεί δωρεάν από την πολιτεία σε κάποια παιδια) και η δική μου θα νιώθει off γιατί δεν την αφήνω να το παρακολουθεί (με κατηγορεί συνέχεια ότι οι άλλες μαμάδες έιναι καλές που αφήνουν τα παιδιά τους να βλέπουν τηλεοραση με τις ώρες ενώ εγώ κακιά). Ένα εννιάχρονο παιδί δεν έχει πάντα τις δυνατότητες να καταλάβει γιατί πρεπει να περιορίζει τις επιθυμίες του..Μου έχει ζητήσει να κάνει τατουάζ. Πιστεύετε ότι είναι συμβατό με την ηλικία της; Τι θα της πω για να την αποτρέψω, αν πάει στο σχολείο και δει και τη δασκάλα της με τατουάζ; Το λέω αυτό όχι γιατί θα διαμαρτυρηθώ αν η δασκάλα της έχει τατουάζ αλλά για την επιπλέον δυσκολία που θα έχω να αντιμετωπίσω...Τα παιδιά βιάζονται να μεγαλωσουν και μπερδεύουν την ωριμότητα με την μεγαλίστικη εμφάνιση...ένα κοριτσάκι με εμφάνιση μεγαλίστικη γίνεται προκλητικό χωρίς να το καταλαβαίνει και μπορεί να υποστεί παρενόχληση με απρόβλεπτες συνέπειες...Ύστερα το τατουάζ μεταξύ των παιδιών θεωρείται μαγκιά..και αυτός που το έχει ξεχωρίζει για την"μαγκιά" του... Νομίζω ότι ώς εκπαιδευτικοι μπορούμε να είμαστε πιο διακριτικοί με αυτά γιατί και η στάση μας διδάσκει..αλλά η γνώση μπορεί να μην προσληφθεί ορθά και να προκληθεί κακό στα παιδιά... αν υπάρχει τατουάζ ας μην είναι ορατό...(δική μου άποψη για τους παραπάνω λόγους ...)
Σε πολλές χώρες (Αγγλία, Κϋπρο) και άλλες τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο με στολή και με γραβατα. Ξεχωρίζουν ότι είναι μαθητές. Και νιώθουν ότι παίζουν έναν ρόλο. Σήμερα δεν νομίζω ότι καταλαβαίνουν γιατί πάνε σχολείο.Πριν πολλά χρόνια στην Ελλάδα έβλεπες καθηγητή στον δρόμο και άλλαζες πεζοδρόμιο.Όταν το παιδί έπερνε κακο βαθμό οι γονείς του του φώναζαν, ενώ τωρα φωνάζουν στον καθηγητή Δεν ξέρω, και αναρωτιέμαι κατά πόσο όλες αυτές οι ελευθερίες που υπάρχουν σήμερα, και το σλόγκαν "στο 2010 ζούμε", έχουν λειτουργήσει θετικά στην εκπαίδευση. Μην με θεωρείσετε παλαιών αρχών, αλλά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι κάποιοι χώροι λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχουν κανόνες που επιβάλλουν κάποια πειθαρχία. Τα παιδιά καπνίζουν στα διαλείμματα. Που το κακό; Στο 2010 ζούμε!Εγώ ξέρω και καθηγητή που καπνιζει μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος στεκόμενος στην πόρτα. Γιατί να μην το κάνει αφού ζούμε στο 2010!Κινητά χτυπάνε την ώρα του μαθήματος. Που το κακό; Στο 2010 ζούμε!Μαθητές έρχονται με μηχανές στο σχολείο και κάνουν σούζες στην αυλή. Που το κακό; Στο 2010 ζούμε!Εγώ βλέπω την σημερινή πραγματικότητα στα σχολεία: μαθητές και γονείς αντιμιλάνε και βρίζουν τους καθηγητές, οι τοίχοι όλοι γραμμένοι, οι αίθουσες κατεστραμμένες, οι καθηγητές ανύμποροι να κάνουν κάτι. Μήπως οι πολλές ελευθερίες δεν είναι και τόσο καλές τελικά;Σε ποιά από τις δύο παρακάτω τάξεις θα προτιμούσατε να κάνετε μάθημα;
Παράθεση από: panos2 στις Αυγούστου 20, 2010, 11:48:34 amΑυτό το θέμα περί αισθητικής στο ελληνικό δημόσιο σχολείο δεν έχει συζητηθεί αρκετά.Άθλιες αίθουσες, χωρίς ένα φυτό , στην καλύτερη περίπτωση με ένα πρόχειρο εμετικό "στολισμό".Υπάρχουν, βέβαια, μικρές οάσεις στην απέραντη έρημο... Επειδή η αισθητική - η αίσθηση της ομορφιάς διδάσκεται και δείχνει το πολιτισμικό επίπεδο ενός λαού, οφείλουν όλοι οι ενεργοί εκπαιδευτικοί, να συνυπολογίζουν σε κάθε τους διδακτική πράξη, στο σχολείο, το κριτήριο της αισθητικής. Ακριβώς αυτό είχα στο νου μου όταν έγραψα το σχόλιό μου για το πως εκλαμβάνονταν η δερματοστιξία στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό... αλλά αυτός που δεν θέλει να καταλάβει...Όταν φτάνουμε στο σημείο ο πολιτισμός μας να χαρακτηρίζεται από μια αισθητική κάλλους η οποία κάποτε αποτελούσε ένδείξη υποκουλτούρας και παρακμής,τότε καλύτερα να 'χουμε κατά νου ότι πλησιάζει ο "χειμώνας της Δύσης" δηλαδή ο θάνατος του πολιτισμού, όπως προέβλεψε με μια ρομαντική αν και απαισιόδοξη διάθεση ο Γερμανός φιλόσοφος Όσβαλντ Σπένγκλερ.Διαπιστώνω ακόμη ότι δυστυχώς για άλλη μια φορά το δημόσιο μετατρέπεται σαν σάκος πυγμαχίας που αποροφά τις ενδυματολογικές και εμφανισιακές -να το θέσω κομψά- "ιδιαιτερότητες" μιας μερίδας οργισμένων ( ; ) νιάτων (συγκεκριμένου γένους κυρίως,όπως άλλωστε συμβαίνει και στην ελληνική πραγματικότητα).Και επειδή η όλη συζήτηση φαντάζει μονόπλευρη γιατί κανείς απ' αυτήν την μερίδα δεν αναφέρεται στο τι κάνει στην περίπτωση του ιδ. τομέα, που εκεί δε σηκώνει πολλά πολλά.Μη θυμηθώ για ένα Φ.Μ.Ε που ανάγκαζε τους καθηγητές να ντύνονται με συγκεκριμένη στολή αεροσυνοδού- υπαλλήλου ταχυφαγείου !!