0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εχετε τίποτα σκέψεις για το διαγώνισμα που πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε;;;Εγώ τα έχω παίξει και με την λογοτεχνία και με την έκθεση...
Όσον αφορά την αξιολόγηση της γλώσσας, καθηγητής μαθητριάς μου δε θα τους βάλει διαγώνισμα αλλά θα κριθούν από την καθημερινή συμμετοχή, από μικροκείμενα που γράφουν εκεί και από ασκήσεις που τους βάζει για το σπίτι. Το θεωρώ πολύ πιο δίκαιο αλλά και αποτελεσματικό! Έτσι συμμετέχουν όλοι και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθημερινά.Τους βάζει περιλήψεις και λεξιλογικές ασκήσεις
Παράθεση από: bania στις Δεκεμβρίου 11, 2011, 03:40:48 pmΌσον αφορά την αξιολόγηση της γλώσσας, καθηγητής μαθητριάς μου δε θα τους βάλει διαγώνισμα αλλά θα κριθούν από την καθημερινή συμμετοχή, από μικροκείμενα που γράφουν εκεί και από ασκήσεις που τους βάζει για το σπίτι. Το θεωρώ πολύ πιο δίκαιο αλλά και αποτελεσματικό! Έτσι συμμετέχουν όλοι και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθημερινά.Τους βάζει περιλήψεις και λεξιλογικές ασκήσειςΜα το ενα δεν αναιρει το αλλο. Ολα αυτα που αναφερεις τα κανουμε ουτως ή αλλως. Νομιζω πως ο καθηγητης εχει πελαγωσει οπως ολοι μας και αποφευγει το διαγωνισμα. Εγω με τον εναν ή τον αλλον τροπο, για πολλους λογους, θα τους βαλω..
Παράθεση από: moustard στις Δεκεμβρίου 11, 2011, 06:39:44 pmΠαράθεση από: bania στις Δεκεμβρίου 11, 2011, 03:40:48 pmΌσον αφορά την αξιολόγηση της γλώσσας, καθηγητής μαθητριάς μου δε θα τους βάλει διαγώνισμα αλλά θα κριθούν από την καθημερινή συμμετοχή, από μικροκείμενα που γράφουν εκεί και από ασκήσεις που τους βάζει για το σπίτι. Το θεωρώ πολύ πιο δίκαιο αλλά και αποτελεσματικό! Έτσι συμμετέχουν όλοι και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθημερινά.Τους βάζει περιλήψεις και λεξιλογικές ασκήσειςΜα το ενα δεν αναιρει το αλλο. Ολα αυτα που αναφερεις τα κανουμε ουτως ή αλλως. Νομιζω πως ο καθηγητης εχει πελαγωσει οπως ολοι μας και αποφευγει το διαγωνισμα. Εγω με τον εναν ή τον αλλον τροπο, για πολλους λογους, θα τους βαλω..moustard δεν το είπα σε αντιπαραβολή με αυτό που κάνεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος. Ούτε σε παρότρυνα ούτε σε απέτρεψα. Την τακτική κάποιου κατέθεσα
Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά με βάση τις οδηγίες για την αξιολόγηση: "Για την εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο ένα, δύο ή και περισσότερα κείμενα περιορισμένης έκτασης (προτιμότερα τα δύο κείμενα) από τον έντυπο ή/και τον ηλεκτρονικό λόγο, που αναφέρονται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής και έχουν νοηματική πληρότητα..." Ως εδώ καλά. Πάμε στο 1ο ερώτημα: "(α) Να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται κατά πόσο έγινε κατανοητό το περιεχόμενο του ή των κειμένων (π.χ. οπτικές από τις οποίες προσεγγίζεται η πραγματικότητα, επιχειρήματα συγγραφέα, προβλήματα που θέτει, θέσεις που υποστηρίζει κτλ.) (20 μονάδες)". Νομίζω ότι εδώ δεν έχουμε πρόβλημα. Μπορούμε πιστεύω να βάλουμε 1-2 ερωτήσεις με βάση τις οδηγίες που δίνονται. Πάμε στο 2ο (και κατά τη γνώμη μου αρκετά ασαφές) ερώτημα: "(β) Να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται πώς γλωσσικά (βλ. γνώσεις για τη γλώσσα) ή εξωγλωσσικά στοιχεία (πβ. πολυτροπικότητα) συγκροτούν την κειμενική ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων κειμένων και συνεισφέρουν στη σύνδεση των κειμένων αυτών με την κοινωνική πραγματικότητα όπου ανήκουν (βλ. στήλη 3 του Προγράμματος Σπουδών)." (μονάδες 20). Εδώ ομολογουμένως σηκώνω τα χέρια ψηλά. Τι είδους ερωτήσεις θα μπορούσαν να μπουν; Θα βασιστούμε στη θεωρία του βιβλίου; Από ό, τι καταλαβαίνω, το ερώτημα αυτό δεν μοιάζει με τις παλιές γλωσσικές ασκήσεις των διαγωνισμάτων (συνώνυμα-αντώνυμα κ.ά.) Εδώ δεν βγάζω άκρη. Έχετε να προτείνετε κάτι εσείς; Και πάμε στο 3ο ερώτημα, την παραγωγή λόγου: "(γ) Να παραγάγουν κείμενο το οποίο, με αφετηρία ένα από τα κείμενα που δίνονται, θα προσαρμόζεται σε διαφορετικό επικοινωνιακό πλαίσιο (π.χ. αλλαγή πομπού, δέκτη, περίστασης κτλ.) και θα ανήκει σε ίδιο ή ενδεχομένως διαφορετικό είδος κειμένου (π.χ. από συνέντευξη σε δοκίμιο, από διαφήμιση σε δοκίμιο με επιχειρηματολογία, από άρθρο εφημερίδας σε αναδιήγηση κτλ.), προκειμένου να αξιολογηθούν στοιχεία που σχετίζονται με την κατάκτηση των γραμματισμών της στήλης 2 του Προγράμματος Σπουδών. ή (εναλλακτικά) με αφετηρία τα κείμενα που θα δοθούν να παραγάγουν (αφού μεταβληθεί το επικοινωνιακό πλαίσιο, π.χ. αλλαγή πομπού, δέκτη, περίστασης κτλ.) συγκεκριμένο είδος κειμένου, μέσω του οποίου να διατυπώνεται η συμφωνία ή διαφωνία τους με θέσεις, απόψεις και στάσεις που προβάλλονται στα κείμενα που έχουν δοθεί.Το θέμα αυτό βαθμολογείται με 60 μονάδες." Κι εδώ νομίζω ότι είναι σχετικά ξεκάθαρο το τι πρέπει να γίνει. Κάπως έτσι έχω κατανοήσει το νέο τρόπο αξιολόγησης. Εσείς τι έχετε να πείτε πάνω σ' αυτά; Έχετε να παρατηρήσετε, να διορθώσετε ή να προσθέσετε κάτι σχετικό; Καμιά άλλη ιδέα;
sos!!! Με βάση το νέο τύπο διαγωνισμάτων στην έκθεση, τώρα που η έκθεση παίρνει 60 μόρια θα αυξηθούν και οι λέξεις; Πόσες λέξεις πρέπει να είναι η έκθεση; Παραμένει 400 ή θα γίνουν 600; Γνωρίζει κάποιος να μας πει;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Από τη στιγμή που δεν έχουν δώσει οδηγίες, αυτό μάλλον σημαίνει πως ισχύει ό,τι και μέχρι πέρυσι.