*

Αποστολέας Θέμα: Απαράδεκτο το Σχέδιο προγράμματος για το Νέο Λύκειο  (Αναγνώστηκε 28395 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος blueswire

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • carpe diem
    • Προφίλ
Απ: Απαράδεκτο το Σχέδιο προγράμματος για το Νέο Λύκειο
« Απάντηση #28 στις: Οκτωβρίου 04, 2010, 01:15:42 am »
Όχι antreaeirini δεν το βλέπω αυτό που λες, αλλά σήμερα υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον να μιλήσεις γι' αυτά και να σ' ακούσουν έστω κάποιοι μαθητές (να σπύρεις ένα σπόρο). Σου δίνεται η δυνατότητα ακόμη και να αμφισβητήσεις το σύστημα, ή τις σημερινές αξίες να μιλήσεις για ελευθερία, να δείξεις στα παιδιά ότι κάτι πάει λάθος, να έχεις μία άλλη προσέγγιση για τα πράγματα, να αποτελέσεις (τολμώ να πω) πρότυπο γι' αυτά. Στο μέλλον φοβάμαι ότι θα υπάρξει πλήρης αδιαφορία για όλα αυτά. Όσο για τα σκοτεινά σχέδια, δεν ξέρω πόσο σκοτεινα είναι αλλά δεν βλέπετε ποιό είναι το μέλλον της γενιάς αυτής που διδάσκουμε? φτηνή εργατική δύναμη θέλουν συνάδελφοι, εργάτες και επιστήμονες χωρίς ιδιαίτερη γνώση, χωρίς ταυτότητα έτοιμοι να υπακούσουν και να δουλέψουν για 500 ευρω...μας πάνε σε ένα σύστημα όπου γνώση είναι μόνο ό,τι είναι πρακτικά χρήσιμο.
Υ.γ. Η συνάδελφος νομικός που κάνει δίκαιο πριν λίγες μερες μου είπε ότι είναι απογοητευμένη ήδη από τις πρώτες μέρες. Της είπαν "κυρία σε τί χρειάζεται το δίκαιο, γιατι να το μάθουμε"? αφελής ερώτηση αλλά που δείχνει πολλά ...

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος jfk1976

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Οκτωβρίου 04, 2010, 01:38:39 am »
Ειδικά τη Πληροφορική την αποκλείουν από το Λύκειο! Μιλάμε όχι μόνο για τις Εφαρμογές της Πληροφορικής αλλά και το μάθημα των Πανελληνίων "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον".

Το νέο σχέδιο είναι μια αντιγραφή του International

Αποσυνδεδεμένος marsa

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω τα Μαθηματικα
    • Προφίλ
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 06, 2010, 11:24:29 pm »
Θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους των Αγγλικών,
πόσα χρόνια πιστεύετε ότι χρειάζονται για να μάθει κάποιος αγγλικά;

μια ξένη γλώσσα είναι, σημαντική δε λέω...αλλά 12 χρόνια;!!
Έλεος! Μια ξένη γλώσσα σχεδόν όλοι μας ξέρουμε, δεν χρειαστήκαμε 12 χρόνια να την μάθουμε!!!!
Και κάποιοι από μας ξέρουμε πάνω από μια. Σιγά το πράμα! Όποιος κάτσει κι αφιερώσει 2-3 χρόνια μπορεί να φτάσει
από μηδενικό επίπεδο, σε πολύ καλό ως άριστο.
Κι αυτό ισχύει για οποιαδήποτε ξένη γλώσσα και ανεξάρτητα με το τι άλλο κάνει παράλληλα στην ζωή του.

Δεν υποτιμώ ούτε τα αγγλικά, ούτε τη γυμναστική,
σαφώς και είναι χρήσιμα. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για την χρησιμότητά τους!
Μιλάμε για τον παραγκωνισμό άλλων βασικών μαθημάτων.
Μαθήματα που θα είναι αναγκαία στο άμεσο μέλλον, για την πορεία τους ως φοιτητές
και μαθήματα που θα είναι αναγκαία στο έμμεσο μέλλον για την θέση τους στην κοινωνία και τον κόσμο.

Και αναρωτιέμαι πως γίνεται κάποιος να μπαίνει σε μια Σχολή Θετικών Επιστημών ή στο Πολυτεχνείο
έχοντας παρακολουθήσει ΜΟΝΟ Μαθηματικά ή ΜΟΝΟ Φυσική,
καθώς -όπως θα είδατε- δεν γίνεται να τα έχει παρακολουθήσει και τα 2.

Για την Πληροφορική πάλι τι να πω;
Κι αυτή στην Σχολή Θετικών Επιστημών ανήκει.
Με ποιά λογική θα μπαίνει εκεί ο φοιτητής χωρίς να έχει κάνει ούτε μια ώρα πληροφορικής; 

Εκτός αν ο στόχος είναι να μπει με ελεύθερη πρόσβαση (το ΄χει πει κι αυτό η Υπουργός)
κι αν δει ότι δεν τα βγάζει πέρα με το προπαρασκευαστικό πρώτο έτος,
-που εδώ που τα λέμε θα ΄ναι θαύμα αν τα βγάζει πέρα-
να απευθυνθεί τότε για φροντιστήριο στους καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο.
Ε, που ξέρετε; έτσι μπορεί και να εξευμενιστούν οι καθηγητές Πανεπιστημίου
και να κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στην υποτίμηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου που έρχεται...

Όσο το σκέφτομαι και το ψάχνω, τόσο πιο πολύ βρωμάει!
Αι νεβερ ριντ σαμθινγκ ριτεν ιν γκρικλις

Αποσυνδεδεμένος alceste

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 06, 2010, 11:43:13 pm »
Θα επρεπε να υπαρχει πιστοποιηση των ξενων γλωσσων μεσα στο σχολειο,δεν μαθαινουμε κατι αποσπασματικα,χωρις προοπτικη.Ολα τα αλλα ειναι προχειροτητες και δεν συνιστουν σοβαρη αντιμετωπιση της ξενογλωσσης δημοσιας εκπαιδευσης και καταπολεμηση της παραπαιδειας εν μεσω οικονομικης κρισης

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος marvac

• Ιστορικό μέλος
  • Εθισμός στο pde...
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 06, 2010, 11:52:19 pm »
Συμφωνώ μαζί σου και ελπίζω να είναι το επόμενο στάδιο
"Kι αν είναι κι έρθουνε χρόνια δίσεχτα,
πέσουν καιροί οργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά ! τσεκούρι !τράβα !"
(Κωστής Παλαμάς)

Αποσυνδεδεμένος belw

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 12:02:24 am »
Παράθεση
Και αναρωτιέμαι πως γίνεται κάποιος να μπαίνει σε μια Σχολή Θετικών Επιστημών ή στο Πολυτεχνείο
έχοντας παρακολουθήσει ΜΟΝΟ Μαθηματικά ή ΜΟΝΟ Φυσική,
καθώς -όπως θα είδατε- δεν γίνεται να τα έχει παρακολουθήσει και τα 2.

Ασε...εναν μαθητη Γ λυκειου να εβαζαν να γραψει ενα προσχεδιο αναλυτικου προγραμματος θα το ειχε προνοησει...
Το αναλυτικο προγραμμα του υπουργειου μπορει να ειναι αντιγραφη του Μπακαλορεα ομως τα παιδια που πανε σε τετοιο σχολειο -οπως ο γιος της Διαμαντ. - προοριζονται για αντικαταστατες των γονεων τους στις επιχειρησεις τους,στις υπουργικες καρεκλες τους και στα 18 τους πανε σε πανεπιστημια του εξωτερικου.Δεν το συζητουν να μπουν στα ελληνικα δημοσια πανεπιστημια.

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 12:36:39 am »
Όσο για την ιστορία και τα θρησκευτικά είναι απαραίτητο να απουσιάζουν ώστε να σφυρηλατήσουμε ένα υπόδουλο πνεύμα στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στα ανθρώπινα πάθη δίχως να μας περνάει ποτέ από το νου ούτε η σκέψη της ελευθερίας και το σημαντικότερο, να θεωρούμε αυτή τη κατάσταση την ύψιστη καταξίωσή μας
Κατά τη γνώμη μου,όποιος δεν το διαπιστώνει αυτό ή αδιαφορεί ή συμφωνεί με το αγγλοσαξονικό μοντέλο ζωής (δούλεψε σαν υπάκουο σκυλί όλη την εβδομάδα και το Σ/Κ δικαιολόγησε τη μιζέρια σου ξοδεύοντας χρήματα ή εκτονώνοντας τα καταπιεσμένα σου αισθήματα).
Δεν είμαι αντίθετος στην πιστοποίηση της καλής γνώσης των αγγλικών μέσα από το δημόσιο σχολείο,ωστόσο 12 χρόνια δεν είναι πολλά για την διδασκαλία μιας απλής ξένης γλώσσας;( να πω ότι έχει τη γραμματική της γερμανικής...)
Επομένως επιλέγεται η γλώσσα που αντιστοιχεί στην κουλτούρα που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί,αλλά και προκύπτει ως η επίσημη της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ παγκοσμιοποίησης.
Το σχέδιο που έντεχνα διέρρευσε αποτελεί την άνευ όρων παράδοση της πατρίδας μας (ως πολιτισμικού πλαισίου,ως παιδείας,ως διαφορετικής πρότασης βίου) στην επέλαση του υλισμού (είτε δεξιάς είτε αριστερής κατεύθυνσης).Αποτελεί την παραίτηση από κάθε είδους προσπάθεια αναζήτησης κοινού νοήματος,νοήματος που θα ξεπερνά την απλή ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών του ατόμου,που θα διατηρεί την ελευθερία του ανθρώπινου πνεύματος από την δικτατορία της ανάγκης.

Προβλέπω σε 100 χρόνια ο κάτοικος αυτού του τόπου να προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανέγερση mall στον ΙΕΡΟ βράχο της Ακρόπολης.
Πού θα ξέρει γιατί χτίστηκε εκεί ναός της Αθηνάς ή γιατί κάποιοι ¨μουρλοί¨αποφάσισαν ΕΛΕΥΘΕΡΑ να σταθούν όρθιοι στο Μανιάκι,στις Θερμοπύλες και αλλού γνωρίζοντας ότι θα  πεθάνουν και ότι θα χάσουν το νέο gadget της Apple ή το νέο προϊόν ενός δήθεν¨πρωτοποριακού¨ καλλιτέχνη ή το ματς της αγαπημένης τους ομάδας...

Και να ρωτήσω ιδιαίτερα τους φιλολόγους που μπορεί να βρουν υπερβολικά τα παραπάνω:Αφού παραδεχόμαστε ότι σκοπός του σχολείου είναι η παροχή δεξιοτήτων και όχι η παροχή ανθρωπιστικής παιδείας,τότε γιατί να διδάσκεται η αρχαία ελληνική;Γιατί να διατηρείται η σημερινή ορθογραφία;Γιατί να μην αντικατασταθεί από μια φωνολογική γραφή;
Και στην τελική,γιατί να μην αντικατασταθεί π.χ. η λέξη ¨θάνατος¨από τη λέξη ¨death¨,αφού έχει πάψει να αποτελεί φορέα διαφορετικού νοήματος;
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:42:20 am από rublev »

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 12:49:30 am »
οριστε;;;

μα η λέξη death στην αγγλική δηλώνει ό,τι και η λέξη θάνατος στα νέα και στα αρχαία ελληνικά ,ρήμα θνήσκω και από τη ρίζα του ρήματος εχουμε τη λέξη θάνατος ,τ αρχαία ελληνικα αποτελούν τη βάση την αρχή την έμπνευση της νέας ελληνικής ,μου θύμισες την ερώτηση του γλωσσολόγου στο πανεπιστήμιιο γιατί λέμε τη γάτα γάτα και όχι νιάου ....όσο για τη ρίζα της λέξης death τί να πω ...ας αναχθεί σε ινδοευρωπαική πηγή

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:01:53 am »
οριστε;;;

μα η λέξη death στην αγγλική δηλώνει ό,τι και η λέξη θάνατος στα νέα και στα αρχαία ελληνικά ,ρήμα θνήσκω και από τη ρίζα του ρήματος εχουμε τη λέξη θάνατος ,τ αρχαία ελληνικα αποτελούν τη βάση την αρχή την έμπνευση της νέας ελληνικής ,μου θύμισες την ερώτηση του γλωσσολόγου στο πανεπιστήμιιο γιατί λέμε τη γάτα γάτα και όχι νιάου ....όσο για τη ρίζα της λέξης death τί να πω ...ας αναχθεί σε ινδοευρωπαική πηγή
Εάν εσύ μελετώντας την πολιτιστική παράδοση του λαού που έζησε και ζει σε αυτό το μέρος του πλανήτη (λογοτεχνία,τραγούδια,έθιμα,εορτές) δεν βρίσκεις καμιά διαφορετική εννοιολογική χροιά της λέξης,τότε σε ρωτώ ξανά:Γιατί να μην αντικατασταθεί η ελληνική από την αγγλική;
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:33:41 am από rublev »

Αποσυνδεδεμένος panos2

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:05:20 am »
Μερικές  σκέψεις:

1. Η Ελληνική γλώσσα και ότι αυτή "φέρει" μαζί με τις ιδέες του κλασσικού Ελληνισμού δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί! Είναι τόσο δυνατή, έχει τόσο βαθιές ρίζες, που και να θέλουμε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες να την αφανίσουμε (το προσπαθούμε αρκετά...) θα αναβιώσει και πάλι.

2. Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης είναι ο κύριος ναός του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Ακόμη και ο κινέζος πρωθυπουργός που επισκέφτηκε πρόσφατα την χώρα μας ένιωσε συγκίνηση στο "προσκύνημά του".
Περισσότερο κινδυνεύει από εμάς...

3. Η εξέλιξη της χριστιανοσύνης στη χώρα μας με όσα Ελληνικά στοιχεία έχει οικειοποιηθεί, αποτελεί κάτι ξεχωριστό και μια παράδοση που στο εγγύς μέλλον δεν κινδυνεύει. Για το απώτερο δεν ξέρω... Αν έχει την δύναμη και την ευελιξία...  

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:07:52 am »
γιατί είναι η γλωσσα μου γιατί με χαρακτηρίζει ως Έλληνίδα , ν αντικατασταθεί το death με το θάνατος ,τί θα λέω αυριο μεθαύριο στα παιδάκια

<<u know there were some guys in the year 1821 screaming freedom or death!!!!!>>χαχαχ επουδενι!!!!

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:28:23 am »
Φίλε μου Πάνο,συμφωνώ απόλυτα ότι φυσικά και δεν κρύβεται καμιά παγκόσμια πλεκτάνη,καμιά διεθνής συνωμοσία κτλ.
Εμείς φταίμε που δεν παράγουμε καμιά διαφορετική πολιτιστική πρόταση.
Δικαίως οι καλύτερες εκδόσεις των αρχαίων ελληνικών κειμένων προέρχονται από το εξωτερικό.
Το θέμα είναι:θέλουμε να γίνουν τα ελληνικά σαν τα λατινικά;Να ακούγονται μόνο από επιστήμονες σε αίθουσες διδασκαλίας;
Το να πιστεύω ότι η αξία της ελληνικής θα διατηρηθεί στους αιώνες από τη στιγμή που έχει πάψει να εκφράζει διαφορετικό τρόπο ζωής,συγνώμη,αλλά μου ακούγεται λίγο μεταφυσικό.

Έρση,σε εποχή παγκοσμιοποίησης,θεωρείς ότι μια γλώσσα που ομιλείται από ολοένα και λιγότερους ανθρώπους θα συνεχίσει να διδάσκεται επειδή σε χαρακτηρίζει;Με ποιό τρόπο τότε χαρακτηρίζει το παιδί από την Αλβανία,το Αφγανιστάν,τη Σομαλία που ζει εδώ;Θεωρείς ότι θα συνεχίσει να διδάσκεται επ΄άπειρον ο κάτοικος αυτού του τόπου μια ξένη σε αυτόν γλώσσα για καθαρά ιστορικούς λόγους;Δεν είναι καλύτερο να μάθουμε γιατί πραγματικά μας χαρακτηρίζει;  
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:31:57 am από rublev »

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:40:08 am »
μας και όχι με χαρακτηρίζει γιατί ομιλείτε χιλιάδες χρόνια τώρα ,τα λατινικά έδωσαν τη θέση τους στα ιταλικά όπως και τ αρχαία στα νέα ελληνικά ,θ

αλλάξω τη γλώσσα του τόπου μου για τους μετανάστες που βρίσκονται εν Ελλάδι;;;τί μας λέτε αγαπητέ;δάκτυλος διαμαντοπουλικός μου μυρίζει

...είμαστε Ελληνες και αυτή τη γλώσσα κληρονομήσαμε,η όποια παγκοσμιοποίηση δε με τρομάζει ...αν τώρα θελετε να το πάμε το θέμα στην

κοινωνιολογιά των λέξεων παραθέτω το εξής απλό ...από τα ομηρικά χρόνια μέχρι και σήμερα ο Ελληνας ζουσε και ζει σε μια κοινωνία ντροπής και

ενοχής και κρινόταν εκ του αποτελέσματος ,μπορεί ν άλλαξαν λέξεις νοηματικά ΄΄οπως άγγελιοφόρος ή δαίμων αλλά μην πάμε και στο άλλο άκρο

,στην πλήρη ισοπεδωση εγώ τουλάχιστον δεν το αισθάνομαι ...

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:54:20 am »
Τελικά Ερση είδες που, ενώ υποτίθεται ότι είμαστε και οι δύο Ελληνες, μιλάμε εντελώς διαφορετική γλώσσα;
Κάτι που δυστυχώς καθιστά αδύνατη τη συνέχιση του διαλόγου...Ευχαριστώ!

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182654
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 662
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)