0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ήθελα να ρωτήσω ποιους θεωρείτε ως τους πιο αντιπροσωπευτικούς σύγχρονους φιλοσόφους, από τον Χέγκελ και μετά, που να έχουν ασχοληθεί με τις έννοιες της ιστορίας και του χρόνου. Επειδή είναι αρκετοί, θα μπορούσε κάποιος να δώσει την χρυσή (ας μου επιτραπεί η φράση) πεντάδα ας πούμε, με τα πιο "τρανταχτά" ονόματα που έχουν ασχοληθεί με το παραπάνω θέμα;
Karl Marx & Martin Heidegger. Aυτοι μιλησαν κυριως για το "χρονο" και την "ιστορια". και οπως πολυ σωστα επεσημανε η συννεφουλα, ολοι γενικα οι φιλοσοφοι μιλησαν για την εννοια του χρονου και της ιστοριας παντα συνυφασμενη με κοινωνικες, ψυχικες,ηθικες "δομες" Συννεφουλα, ειμαι "λατρης" του Κορνηλιου Καστοριαδη. Εχω ολα τα εργα του!!!
Θα μπορούσα να σου πω τον Καστοριάδη, αν και δε νομίζω ότι στον 20ο αιώνα υπάρχει φιλόσοφος που να ασχολήθηκε αμιγώς με το ζήτημα της ιστορίας κ του χρόνου. Οι περισσότεροι (συμπεριλαμβανομένου κ του Κορνήλιου) βλέπουν τις έννοιες αυτές συνυφασμένες με την έννοια της κοινωνίας. Δεν υπάρχει, δηλ. κάποιος που να αντιμετωπίζει το χρόνο όπως π.χ. ο Πλωτίνος.
Karl Marx & Martin Heidegger. Aυτοι μιλησαν κυριως για το "χρονο" και την "ιστορια". και οπως πολυ σωστα επεσημανε η συννεφουλα, ολοι γενικα οι φιλοσοφοι μιλησαν για την εννοια του χρονου και της ιστοριας παντα συνυφασμενη με κοινωνικες, ψυχικες,ηθικες "δομες"
Κοιταξε, το θεωρουμενο από πολλους ως το σημαντικοτερο φιλοσοφικο εργο του 20ου αιωνα τιτλοφορειται «Είναι Και Ο Χρονος» (Sein und Zeit) και γραφηκε από τον πλεον επιδραστικο στοχαστη του προηγουμενου αιωνα, τον Martin Ηeidegger. Ωστοσο, δεν είναι προσβασιμο εργο, αν προηγουμενως δεν εχεις καταπιαστει με την ηπειρωτικη φιλοσοφια (πχ Νietzsche) και ιδιαιτερα το φιλοσοφικο ρευμα της φαινομενολογιας του Ε. Husserl, που επηρεασε βαθυτατα τον Heidegger, o οποιος συνδιαλεγεται και με τους αρχαιους ελληνες φιλοσοφους. Εν ολιγοις, πρεπει πρωτα να διαβασει ο ενδιαφερομενος ορισμενες εισαγωγικες μελετες, και κατοπιν να προσεγγισει το «Είναι Και Ο Χρονος», το οποιο πρεπει να αντιμετωπισει μαλλον ως εργωδη νοητικη δοκιμασια παρα ως αναγνωστικο εντρυφημα. Αν το αποφασισεις, καλη τυχη…
Eπίσης: