0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Νομίζω πως το θέμα απαντήθηκε πιο πάνωΔΕΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΩΪΑΝΟΥ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ
ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ Ο ΑΛΛΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ, ΠΧ Η΄ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ
Εγώ θα επισημάνω απλώς ότι δε μπορούμε να επικαλούμαστε ταυτόχρονα Τρωιανό και Μουζέλη γιατί ο πρώτος αναφέρεται σε ομολογιακού χαρακτήρα μάθημα και ανάπτυξη ορθόδοξης συνείδησης (αλλιώς γιατί να μη διδάσκεται από αλλόδοξο;), ενώ ο δεύτερος σε κάποιο είδος γενικότερης επίγνωσης των κοινωνικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της ορθόδοξης παράδοσης (ανάλογης με τη "μελέτη της συγκρότησης και εξέλιξης του ελληνικού κράτους - έθνους"). Ο ομολογιακός χαρακτήρας διασφαλίζει την αποκλειστική πρόσβαση των ορθοδόξων στο ΠΕ01, καθώς και των αποκλεισμό αποφοίτων άλλων σχολών, γιατί ένας φιλόσοφος μπορεί να διδάξει ηθική, και ένας ιστορικός μπορεί να διδάξει τη συγκρότηση και εξέλιξη της εκκλησίας εξ ίσου καλά με την εξέλιξη και συγκρότηση ενός κράτους - έθνους, αλλά κανείς από τους δύο δε μπορεί να διδάξει θεολογία. Ωστόσο, η υποχρεωτική διδασκαλία ενός τέτοιου μαθήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτή.Ο ευρύτερα ηθικοπλαστικός χαρακτήρας του μαθήματος διασφαλίζει, ίσως, την υποχρεωτική διδασκαλία του, αλλά η απαίτηση να διδάσκεται αποκλειστικά από ΠΕ01, και μάλιστα ενός συγκεκριμένου δόγματος δεν είναι βάσιμη. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο: και γεμάτες τάξεις, και αποκλειστική πρόσβαση σε αυτές.
σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία,οφείλει η δημόσια εκπ/ση να ενημερώνει όλα τα μέλη της για την πολιτισμική παράδοση του λαού, που έχει διαμορφώσει το σημερινό πλαίσιο αξιών της (καλλιτεχνικό,πολιτικό,ηθικό κτλ.) (προστέθηκε έμφαση);
Λέει ο Χρήστος Γιανναράς , ''Κάθε παιδί που τελειώνει την εγκύκλια εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο οφείλει να γνωρίζει ποια μεταφυσική γέννησε τον Παρθενώνα, το άγαλμα, την τραγωδία και ποια μεταφυσική γέννησε την Αγια-Σοφιά, τη βυζαντινή Εικόνα, τη βυζαντινή λειτουργία. Σπουδάζοντας στο σχολείο ποια «γιγαντομαχία περί της ουσίας» οδήγησε σε αυτές τις κορυφαίες εκφάνσεις πολιτισμού των Ελλήνων, δεν σημαίνει και ότι υποχρεώνεται το παιδί να ασπαστεί συγκεκριμένη μεταφυσική πρόταση".