0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Οχι.......ηταν μονιμοι......οπου υπαρχει η λεξη αοριστου χρονου εχουν τα ιδια δικαιωματα με τους μονιμους δημοσιους υπαλληλους.
Παράθεση από: para5 στις Μαΐου 11, 2010, 07:49:27 pmΠαράθεση από: Damien στις Μαΐου 11, 2010, 04:00:14 pmΦυσικα ο Παυλοπουλος, παρα το ναυαγιο της επιχειρουμενης αναθεωρησης, εκπορθησε μερικως το καθεστως της μονιμοτητας των ΔΥ, με νομο που ψηφιστηκε αρχες Σεπτεμβριου του 2009, δηλαδη λιγες μερες πριν τη διενεργεια των εθνικων εκλογων. Αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια... Σε τι αναφέρεται αυτός ο νόμος; O εν λογω νομος προβλεπει ρυθμισεις οι οποιες διεπουν τις εργασιακες σχεσεις των εργαζομενων στο Δημοσιο που τελουν σε σχεση ιδιωτικου δικαιου αοριστου χρονου.Η θεμελιωδης αλλαγη συγκειται στη θεσπιση της δυνατοτητας των εργαζομενων αυτων να εξελισσονται υπηρεσιακα, να εντασσονται στο συστημα των προαγωγων, να κατεχουν θεσεις αιρετων σε υπηρεσιακα συμβουλια και να διεκδικουν θεσεις Προϊσταμενων οργανικων μοναδων, κατά τροπο ενιαιο με τους μονιμους υπαλληλους. Εν πρωτοις, μπορει να μην φαινεται σημαντικη ρυθμιση, εντουτοις, αν διερευνήσει κανεις τις απωτατες συνεπαγωγες του, θα καταληξει στο αναποδραστο συμπερασμα πως επιχειρείται τεχνηεντως να ανοιχθεί η κερκοπορτα της μαζικοτερης προσληψης εργαζομενων στο Δημοσιο με σχεσεις ιδιωτικου δικαιου και της περιθωριοποιησης των κατηγοριών διορισμού τακτικού προσωπικού, αφου αιρονται τα τεχνικα κωλυματα της υπηρεσιακης εξελιξης των πρωτων, τα οποια αποτελουσαν βασικη τροχοπεδη στην ευρυτερη απασχοληση στον δημοσιο τομεα υπαλληλων ιδιωτικου δικαιου.
Παράθεση από: Damien στις Μαΐου 11, 2010, 04:00:14 pmΦυσικα ο Παυλοπουλος, παρα το ναυαγιο της επιχειρουμενης αναθεωρησης, εκπορθησε μερικως το καθεστως της μονιμοτητας των ΔΥ, με νομο που ψηφιστηκε αρχες Σεπτεμβριου του 2009, δηλαδη λιγες μερες πριν τη διενεργεια των εθνικων εκλογων. Αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια... Σε τι αναφέρεται αυτός ο νόμος;
Φυσικα ο Παυλοπουλος, παρα το ναυαγιο της επιχειρουμενης αναθεωρησης, εκπορθησε μερικως το καθεστως της μονιμοτητας των ΔΥ, με νομο που ψηφιστηκε αρχες Σεπτεμβριου του 2009, δηλαδη λιγες μερες πριν τη διενεργεια των εθνικων εκλογων. Αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια...
Παράθεση από: para5 στις Μαΐου 11, 2010, 07:49:27 pmΠαράθεση από: Damien στις Μαΐου 11, 2010, 04:00:14 pmΦυσικα ο Παυλοπουλος, παρα το ναυαγιο της επιχειρουμενης αναθεωρησης, εκπορθησε μερικως το καθεστως της μονιμοτητας των ΔΥ, με νομο που ψηφιστηκε αρχες Σεπτεμβριου του 2009, δηλαδη λιγες μερες πριν τη διενεργεια των εθνικων εκλογων. Αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια... Παράθεση από: Damien στις Μαΐου 11, 2010, 09:17:04 pmΠαράθεση από: para5 στις Μαΐου 11, 2010, 08:33:47 pmΝαι τον θυμάμαι αυτό το νόμο. Ουσιαστικά εξισώνει υπηρεσιακά τους αορίστου με τους μόνιμους. Αλλά δε βλέπω αυτό να έχει σχέση με την άρση της μονιμότητας. Τυπικα δεν προκειται για αρση της μονιμοτητας αλλα για μεθοδευση που δρομολογει μεσο-μακροπροθεσμα τον περιορισμο του συγκεκριμενου τυπου εργασιακης σχεσης στο Δημοσιο. Γι' αυτο προηγουμενως εγραψα περι μερικης αρσης της μονιμοτητας. Αλλωστε, η γαλαζια συνταγματικη αναθεωρηση δεν στοχευε στην αμεση καταργηση της συνταγματικης προστασιας της μονιμοτητας, αλλα στην διευρυνση και διευκολυνση των ορων προσληψης του προσωπικου ιδιωτικου δικαιου, ουτως ωστε σε οριζοντα 5-10 ετων να αναθεωρηθει ο συσχετισμος προσληψεων μονιμων-ΙΔΑΧ υπερ της δευτερης κατηγοριας και να ατονησει σταδιακα η παρουσια του μονιμου προσωπικου στο Δημοσιο. Πονηρο σαν κινηση και μπορει να περνουσε, αν δεν αντιμετωπιζε εσωκομματικα προβληματα ο ΓΑΠ, τα οποια δεν του επετρεψαν να συναινεσει στη διαδικασια της αναθεωρησης.
Παράθεση από: Damien στις Μαΐου 11, 2010, 04:00:14 pmΦυσικα ο Παυλοπουλος, παρα το ναυαγιο της επιχειρουμενης αναθεωρησης, εκπορθησε μερικως το καθεστως της μονιμοτητας των ΔΥ, με νομο που ψηφιστηκε αρχες Σεπτεμβριου του 2009, δηλαδη λιγες μερες πριν τη διενεργεια των εθνικων εκλογων. Αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια... Παράθεση από: Damien στις Μαΐου 11, 2010, 09:17:04 pmΠαράθεση από: para5 στις Μαΐου 11, 2010, 08:33:47 pmΝαι τον θυμάμαι αυτό το νόμο. Ουσιαστικά εξισώνει υπηρεσιακά τους αορίστου με τους μόνιμους. Αλλά δε βλέπω αυτό να έχει σχέση με την άρση της μονιμότητας. Τυπικα δεν προκειται για αρση της μονιμοτητας αλλα για μεθοδευση που δρομολογει μεσο-μακροπροθεσμα τον περιορισμο του συγκεκριμενου τυπου εργασιακης σχεσης στο Δημοσιο. Γι' αυτο προηγουμενως εγραψα περι μερικης αρσης της μονιμοτητας. Αλλωστε, η γαλαζια συνταγματικη αναθεωρηση δεν στοχευε στην αμεση καταργηση της συνταγματικης προστασιας της μονιμοτητας, αλλα στην διευρυνση και διευκολυνση των ορων προσληψης του προσωπικου ιδιωτικου δικαιου, ουτως ωστε σε οριζοντα 5-10 ετων να αναθεωρηθει ο συσχετισμος προσληψεων μονιμων-ΙΔΑΧ υπερ της δευτερης κατηγοριας και να ατονησει σταδιακα η παρουσια του μονιμου προσωπικου στο Δημοσιο. Πονηρο σαν κινηση και μπορει να περνουσε, αν δεν αντιμετωπιζε εσωκομματικα προβληματα ο ΓΑΠ, τα οποια δεν του επετρεψαν να συναινεσει στη διαδικασια της αναθεωρησης.
Παράθεση από: para5 στις Μαΐου 11, 2010, 08:33:47 pmΝαι τον θυμάμαι αυτό το νόμο. Ουσιαστικά εξισώνει υπηρεσιακά τους αορίστου με τους μόνιμους. Αλλά δε βλέπω αυτό να έχει σχέση με την άρση της μονιμότητας. Τυπικα δεν προκειται για αρση της μονιμοτητας αλλα για μεθοδευση που δρομολογει μεσο-μακροπροθεσμα τον περιορισμο του συγκεκριμενου τυπου εργασιακης σχεσης στο Δημοσιο. Γι' αυτο προηγουμενως εγραψα περι μερικης αρσης της μονιμοτητας. Αλλωστε, η γαλαζια συνταγματικη αναθεωρηση δεν στοχευε στην αμεση καταργηση της συνταγματικης προστασιας της μονιμοτητας, αλλα στην διευρυνση και διευκολυνση των ορων προσληψης του προσωπικου ιδιωτικου δικαιου, ουτως ωστε σε οριζοντα 5-10 ετων να αναθεωρηθει ο συσχετισμος προσληψεων μονιμων-ΙΔΑΧ υπερ της δευτερης κατηγοριας και να ατονησει σταδιακα η παρουσια του μονιμου προσωπικου στο Δημοσιο. Πονηρο σαν κινηση και μπορει να περνουσε, αν δεν αντιμετωπιζε εσωκομματικα προβληματα ο ΓΑΠ, τα οποια δεν του επετρεψαν να συναινεσει στη διαδικασια της αναθεωρησης.
Ναι τον θυμάμαι αυτό το νόμο. Ουσιαστικά εξισώνει υπηρεσιακά τους αορίστου με τους μόνιμους. Αλλά δε βλέπω αυτό να έχει σχέση με την άρση της μονιμότητας.
Παράθεση από: belw στις Δεκεμβρίου 10, 2010, 09:25:30 pmΟχι.......ηταν μονιμοι......οπου υπαρχει η λεξη αοριστου χρονου εχουν τα ιδια δικαιωματα με τους μονιμους δημοσιους υπαλληλους.Αυτό που λες ισχύει για όλα εκτός από την απόλυση.Δεν θεωρούνται μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και επομένως ως εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, έχουν το δικαίωμα να τους απολύσουν, απλά διακόπτοντας τη σύμβασή τους. Γι΄αυτό και ακούτε συνέχεια και φυσικά είναι εκ του πονηρού,όλες αυτές τις δηλώσεις των... αρμοδίων ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.Άλλωστε το διαφορετικό εργασιακό καθεστώς αποτυπώνεται και στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Αν έχετε προσέξει οι εργαζόμενοι πχ. στις ΔΕΚΟ, στις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, σε ένα μεγάλο ποσοστό και δεν είναι μόνιμοι όπως στο υπόλοιπο στενό δημόσιο τομέα, δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικώς από την ΑΔΕΔΥ, αλλά από τη ΓΣΕΕ των θεωρητικά ιδιωτικών υπαλλήλων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου ,αορίστου ή.... άλλου χρόνου ,όπως μπορεί να επινοήσει η... φαντασία του κάθε εργοδότη.Επομένως δεν απολύει μονίμους υπαλλήλους άλλα με συμβάσεις αορίσοτυ χρόνου.Αυτοί έχουν ,όπως σωστά λες,τα ίδια δικαιώματα, αλλά θεσμικώς υπάγονται σε άλλο καθεστώς.Άλλωστε ο διορισμός στο δημόσιο με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου,την θεωρούν και ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για να καταργήσουν τη μονιμότητα στο δημόσιο!Πολύ απλά,δεν καταργούν καμία συνταγματική αναφορά στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κάνουν κάτι άλλο:διορίζουν ελαχίστους μονίμους πλέον και όλοι οι υπόλοιποι με συμβάσεις εργασίας κάθε μορφής στο ελληνικό δημόσιο, έτσι σε μερικά χρονιά οι μόνιμοι θα έχουν γίνει είτε είδος υπο εξαφάνιση ή ήδη.. εξαφανισμένο , κάτι σαν... τους δεινόσαυρους!Κάνουν- όσον αφορά στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στο δημόσιο- αυτό που έκαναν το 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί με την ατελείωτη σε μάκρος τσιμεντένια γραμμή Μαζινό των Γάλλων το 1940.Αντί να κάνουν κατά μέτωπον επίθεση στη γραμμή Μαζινό, διακινδυνεύοντας πολλές απώλειες,πολύ απλά στο σημείο που τελείωνε η γραμμή,μετέφεραν εκεί τα τεθωρακισμένια τους και πέρασαν...από δίπλα της , την πλαγιοκόπησαν δηλαδή τη γραμμή και βρέθηκαν ένα ωραίο πρωινό, χωρίς πολλές απώλειες, στα νώτα του γαλλικού στρατού, ο οποίος πολύ απλά παραδόθηκε!Πάνε δηλαδή και οι σοφοί(λέμε τώρα!)του πολιτικού μας συστήματος δια της πλαγίας οδού!
Παράθεση από: chris75 στις Δεκεμβρίου 11, 2010, 12:48:43 amΠαράθεση από: belw στις Δεκεμβρίου 10, 2010, 09:25:30 pmΟχι.......ηταν μονιμοι......οπου υπαρχει η λεξη αοριστου χρονου εχουν τα ιδια δικαιωματα με τους μονιμους δημοσιους υπαλληλους.Αυτό που λες ισχύει για όλα εκτός από την απόλυση.Δεν θεωρούνται μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και επομένως ως εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, έχουν το δικαίωμα να τους απολύσουν, απλά διακόπτοντας τη σύμβασή τους. Γι΄αυτό και ακούτε συνέχεια και φυσικά είναι εκ του πονηρού,όλες αυτές τις δηλώσεις των... αρμοδίων ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.Άλλωστε το διαφορετικό εργασιακό καθεστώς αποτυπώνεται και στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Αν έχετε προσέξει οι εργαζόμενοι πχ. στις ΔΕΚΟ, στις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, σε ένα μεγάλο ποσοστό και δεν είναι μόνιμοι όπως στο υπόλοιπο στενό δημόσιο τομέα, δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικώς από την ΑΔΕΔΥ, αλλά από τη ΓΣΕΕ των θεωρητικά ιδιωτικών υπαλλήλων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου ,αορίστου ή.... άλλου χρόνου ,όπως μπορεί να επινοήσει η... φαντασία του κάθε εργοδότη.Επομένως δεν απολύει μονίμους υπαλλήλους άλλα με συμβάσεις αορίσοτυ χρόνου.Αυτοί έχουν ,όπως σωστά λες,τα ίδια δικαιώματα, αλλά θεσμικώς υπάγονται σε άλλο καθεστώς.Άλλωστε ο διορισμός στο δημόσιο με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου,την θεωρούν και ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για να καταργήσουν τη μονιμότητα στο δημόσιο!Πολύ απλά,δεν καταργούν καμία συνταγματική αναφορά στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κάνουν κάτι άλλο:διορίζουν ελαχίστους μονίμους πλέον και όλοι οι υπόλοιποι με συμβάσεις εργασίας κάθε μορφής στο ελληνικό δημόσιο, έτσι σε μερικά χρονιά οι μόνιμοι θα έχουν γίνει είτε είδος υπο εξαφάνιση ή ήδη.. εξαφανισμένο , κάτι σαν... τους δεινόσαυρους!Κάνουν- όσον αφορά στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στο δημόσιο- αυτό που έκαναν το 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί με την ατελείωτη σε μάκρος τσιμεντένια γραμμή Μαζινό των Γάλλων το 1940.Αντί να κάνουν κατά μέτωπον επίθεση στη γραμμή Μαζινό, διακινδυνεύοντας πολλές απώλειες,πολύ απλά στο σημείο που τελείωνε η γραμμή,μετέφεραν εκεί τα τεθωρακισμένια τους και πέρασαν...από δίπλα της , την πλαγιοκόπησαν δηλαδή τη γραμμή και βρέθηκαν ένα ωραίο πρωινό, χωρίς πολλές απώλειες, στα νώτα του γαλλικού στρατού, ο οποίος πολύ απλά παραδόθηκε!Πάνε δηλαδή και οι σοφοί(λέμε τώρα!)του πολιτικού μας συστήματος δια της πλαγίας οδού!Συμφωνω απολυτα. Το αρθρο 103 του συνταγματος δεν κατοχυρωνει τη μονιμοτητα των εργαζομενων στο Δημοσιο με σχεση εργασιας ιδιωτικου δικαιου αοριστου χρονου αλλα μονον του μονιμου τακτικου προσωπικου.
Σχεδόν 3 χρόνια μετά τα ερωτήματα που είχαν τεθεί στο παρόν θέμα...Ένα πολυνομοσχέδιο κάνει πραγματικότητα αυτό που φοβόμασταν. Ναι, μπορούν να απολυθούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, εάν καταργηθούν οι θέσεις τους.Στην τεχνική εκπαίδευση αυτό έγινε με μαζική κατάργηση ειδικοτήτων.Είτε είσαι γιατρός, είτε είσαι ξυλουργός, είτε πέρασες με ΑΣΕΠ, είτε επειδή εδώ και χρόνια έχεις βγάλει ρίζες στο σχολείο (και σε πολλές περιπτώσεις, υπήρξες άριστος δάσκαλος για πολλούς μαθητές) μονιμοποιήθηκες, είτε έχεις μεταπτυχιακά, είτε έχεις πτυχίο που από νόμο σε νόμο αναβαθμιζόταν και έγινε τελικά ΑΕΙ (χωρίς εσύ να γνωρίζεις καν τι σημαίνουν τα αρχικά αυτά)...απολύεσαι.Έτσι απλά.Στο ίδιο τσουβάλι όλοι.Και όλοι, μόνιμοι.