0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Επειδή το έψαξα πριν απαντήσω, η απάντηση είναι αυτή που είπα. Αν θέλουν οι βαθμολογητές ας απαντήσουν, αν έχουμε κάποιον στο πδε βαθμολογητή θα ήθελα να ξέρω τη γνώμη του.
Εγώ δεν θα έκοβα, γιατί δεν είναι εντός θέματος η συγκεκριμένη παράγραφος. Από εκεί και πέρα, η επιτροπή εξετάσεων δίνει συγκεκριμένες οδηγίες με το τι συμπεριλαμβάνεται και τι όχι σε μια απάντηση, δεν είμαστε απολύτως ελεύθεροι να βαθμολογήσουμε όπως θέλουμε. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα εμφανιστεί ερώτηση "Τι γνωρίζετε για...", θεωρείται παρωχημένη/λανθασμένη διατύπωση. Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει τεθεί ως εξής: Ποιες μορφές πήρε και ποιες συνέπειες είχε η καταπίεση του μικρασιατικού ελληνισμού το 1914-1918; (μον 14) και ως εξής: Με ποιους τρόπους υποκινήθηκε και μεθοδεύτηκε ο πρώτος διωγμός του 1914 εναντίον των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; (μον 15). Δεν ξέρω τι σκεπτικό είχε ο/η συνάδελφος που διατύπωσε με αυτό τον τρόπο την ερώτηση, συνήθως η επιτροπή είναι αρκετά προσεκτική στις διατυπώσεις της. Υπενθυμίζω επίσης ότι το 2015 στην ερώτηση για τη Σύμβαση της Λοζάνης, η επιτροπή παρέλειψε την παράγραφο για τις αντιδράσεις των προσφύγων, ενώ ζήτησε το άρθρο 11.
Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου. Δηλαδή, αν ένας μαθητής παραλείψει την παράγραφο με τις αντιδράσεις του Πατριαρχείου και της ελλην. κυβέρνησης είναι λάθος;
Εξαρτάται από το πώς θα διατυπωθεί η ερώτηση. Η ερώτηση που παρέθεσες εσύ αποκλείεται να μπει με αυτή τη μορφή στις πανελλήνιες. Αν τεθεί όπως έχει τεθεί ήδη 2 φορές, για μένα δεν είναι απαραίτητη αυτή η παράγραφος. Δυστυχώς, η λογική της επιτροπής συνήθως είναι να γράφουν τα παιδιά ολόκληρο το κατεβατό, οπότε καλού κακού, ας τη γράψουν. Για μένα, δεν είναι λάθος να παραληφθεί αυτή η παράγραφος, αντίθετα δείχνει ότι τα παιδιά κατανοούν τα ζητούμενα και ανταποκρίνονται σε αυτά. Γενικά, η επιτροπή μας εκπλήσσει τα τελευταία δύο χρόνια. Πρώτα το 2015 με την ερώτηση που παρέλειψε μια παράγραφο και το 2016 με την αρνητική βαθμολόγηση σε επιπλέον παράγραφο που δεν είχε σχέση με την ερώτηση.
κατι διαφορετικό: αν ένας μαθητής επιλέξει τα Μαθηματικά για να παει στο παιδαγωγικό, διαγωνιζεται ΑΡχαία, έκθεση, Μαθηματιικά και Ιστορία. Σωστά; κι όχι Λατινικά
Σ΄ευχαριστώ ακόμα μια φορά elranna. Μια διευκρίνιση: Ποιες είναι οι ερωτήσεις του '15, '16 στις οποίες αναφέρεσαι;
Το 2015 είχε μπει η εξής ερώτηση: Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και αντλώντας στοιχεία από τα κείμενα Α,
Σ' ευχαριστώ πολύ και πάλι. Να καταχραστώ το χρόνο σου και να σε ρωτήσω αν θεωρείς από την εμπειρία σου ότι θα βάλουν συνδυαστική ερώτηση. Αν ναι, τι τύπου; Άκουσα ότι σε φροντιστήριο κάνουν συνδυαστικές τύπου, τι γνωρίζετε για τη σταφιδική κρίση ή κάτι όπως το φετινό θέμα του ΟΕΦΕ με τους τομείς στους οποίους αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δράση των Ελλήνων της διασποράς.
Δεν έχω μαντικές ικανότητες για να μπορώ να σου απαντήσω αν θα βάλουν συνδυαστικές ερωτήσεις ή όχι. Πάντως, από την εικόνα που έχω για τα θέματα του ΟΕΦΕ, δεν πρόκειται για συνδυαστικά ερωτήματα, αλλά για ερωτήματα με υποερωτήματα. Για παράδειγμα, το ερώτημα για τη σταφίδα διατυπώθηκε ως εξής: Ποια θέση είχε η σταφίδα στο εξωτερικό εμπόριο και ποιες ήταν οι συνέπειες της σταφιδικής κρίσης όπως αυτή εκδηλώθηκε στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα; Τα 2 υποερωτήματα είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένα, οπότε για μένα δεν πρόκειται για συνδυαστική ερώτηση, αλλά για μια ερώτηση με δύο υποερωτήματα. Συνδυαστική ερώτηση (όπως μου κατέβηκε στο κεφάλι πολύ πρόχειρα) θα ήταν μια του τύπου: Ποιες επιτροπές/οργανισμοί/υπηρεσίες ανέλαβαν το έργο της περίθαλψης των προσφύγων το 1914-1918; Νομίζω ότι φαίνεται η διαφορά μιας συνδυαστικής ερώτησης από μια ερώτηση με υποερωτήματα. Δηλαδή, αν μια ερώτηση έχει 2 (ή και 3) υποερωτήματα, των οποίων οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα ή δεν αποτελούν ενιαίο κείμενο, δεν είναι συνδυαστική ερώτηση, είναι 2 (ή 3) ερωτήσεις σε 1, κάτι το οποίο είναι εύκολα διαχειρίσιμο από τα παιδιά αν δεν τους πούμε την τρομακτική φράση "συνδυαστική ερώτηση".