*

Αποστολέας Θέμα: Η κατάργηση της Ιστορίας  (Αναγνώστηκε 23916 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος erietta

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Απ: Η κατάργηση της Ιστορίας
« Απάντηση #56 στις: Ιανουαρίου 15, 2011, 09:39:37 pm »
Σχετικά με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων: Το ποσό των 20 ευρώ θα το έλεγα συμβολικό. Είναι τα μόνα 20 ευρώ που δε λυπάμαι να δώσω. Εξάλλου, μας στέλνουν τέσσερα τεύχη του περιοδικού τους που είναι πολύ καλό θα έλεγα. Θυμάμαι που σε ένα τέυχος είχε και απαντήσεις σε θέματα του ΑΣΕΠ. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι αντιδράσεις τους είναι πολύ χλιαρές. Ίσως η απάντηση βρίσκεται στο ότι πρόκειται για μια επιστημονική ένωση απλά. χωρίς κάποιο άλλο θεσμικό ρόλο. Δεν μου αρέσει επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα μέλη είναι σύμβουλοι, μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αλλά και διορθωτές στον ΑΣΕΠ, κλπ. Αυτοί λοιπόν θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα. Και κατά τη γνώμη μου δεν κάνουν. Π.χ. για την Ιστορία θα έπρεπε να ξεσηκωθεί το σύμπαν. Έστω για πρακτικούς λόγους. Πόσες ώρες διδασκαλίας θα χαθούν; Το έχετε συνειδητοποιήσει; Αν και εμένα πρωτίστως με ενδιαφέρουν οι συνέπειες από την μη διδασκαλία της.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 20:14:51 »

Αποσυνδεδεμένος Tao of love

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #57 στις: Ιανουαρίου 15, 2011, 09:49:39 pm »
Για την Ιστορία: όσα χρόνια η τωρινή υπουργός παιδείας περιφερόταν στους διαδρόμους των

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #58 στις: Ιανουαρίου 15, 2011, 11:11:13 pm »
γιατί δεν γίνεσαι μέλος;

όλοι οι απόφοιτοι φιλοσοφικής σχολής μπορούν με ετήσεια συνδρομή 20 ευρώ .δε χρειάζεται να είσαι διορισμένος-η
To σκέφτομαι...ως τώρα ασχολήθηκα πιο πολύ με τον σύλλογο ωρομισθίων-αναπληρωτών...!

ακομα το σκεπτεσαι? να κανεις εγγραφη χωρις αλλη σκεψη. τα περιοδικα και τα σεμιναρια τους ειναι μοναδικα και χρησιμα βοηθηματα για καθε φιλολογο. αντε, τη δευτερα θελω να μου στειλεις με μειλ την αποδειξη εγγραφης σου.Αυτο!
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #59 στις: Ιανουαρίου 19, 2011, 03:41:52 pm »
Η αποβολή της Ιστορίας ως πρόοδος

Γελοιογραφία και κείμενα του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=241791

Ο συντάκτης του παρόντος χαίρεται ιδιαιτέρως επειδή επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας η διακηρυγμένη άποψη της στήλης ότι μας κυβερνά μια σχολή φιλοσόφων.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου θα μπορούσε να επιγράφεται «ευτυχισμένοι οι λαοί που δεν έχουν Ιστορία». Και σπεύδουμε να παρατηρήσουμε ότι το ως άνω φιλοσοφικό απόφθεγμα (μας διαφεύγει η πατρότητά του) παρουσιάζεται με τη νέα βελτιωμένη εκδοχή «ευτυχισμένοι οι λαοί που δεν έχουν Ιστορία προαιρετικώς». Και τούτο συμβαίνει αφού το μάθημα της Ιστορίας στη
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 20:14:51 »

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #60 στις: Ιανουαρίου 19, 2011, 04:01:58 pm »
apri, συνειρμικα μου ηρθε βλεποντας τον αριθμο των μηνυματων σου (1815) στην απαντηση σου για την καταργηση της Ιστοριας και το αρθρο που παραθετεις.
*** 1815  ιδρυση Ιερας Συμμαχιας.....χεχε

τυχαια διαλεξες σε αυτο τον αριθμο μηνυματων 1815 να δημοσιευσεις για την "Ιστορια"?
Δε νομιζω...!!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 19, 2011, 04:03:39 pm από MARKOS »

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #61 στις: Ιανουαρίου 19, 2011, 04:24:06 pm »
apri, συνειρμικα μου ηρθε βλεποντας τον αριθμο των μηνυματων σου (1815) στην απαντηση σου για την καταργηση της Ιστοριας και το αρθρο που παραθετεις.

τυχαια διαλεξες σε αυτο τον αριθμο μηνυματων 1815 να δημοσιευσεις για την "Ιστορια"?
Δε νομιζω...!!

Είδες συμπτώσεις... Και ξέρεις, η Ιερά Συμμαχία ανήκει στη νεώτερη ιστορία, οπότε θα είναι προαιρετικό να γνωρίζεις ότι υπήρξε.
Παρεμπιπτόντως, τότε είχαμε εναντίον μας την Ιερά Συμμαχία και όμως, οι αγράμματοι δεν το έβαλαν κάτω. Κι ας τους έλεγαν "τρελούς" και "ταραξίες". Ποιος ξέρει; Ίσως, να ισχύσει η φράση του Γάλλου Φιλέλληνα Πουκεβίλ:
“Les Grecs sont étonnants dans l΄ adversité ” (=οι Έλληνες είναι καταπληκτικοί στην συμφορά)

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #62 στις: Ιανουαρίου 19, 2011, 04:35:27 pm »

Δε νομιζω...!!

Είδες συμπτώσεις... Και ξέρεις, η Ιερά Συμμαχία ανήκει στη νεώτερη ιστορία, οπότε θα είναι προαιρετικό να γνωρίζεις ότι υπήρξε.
Παρεμπιπτόντως, τότε είχαμε εναντίον μας την Ιερά Συμμαχία και όμως, οι αγράμματοι δεν το έβαλαν κάτω. Κι ας τους έλεγαν "τρελούς" και "ταραξίες". Ποιος ξέρει; Ίσως, να ισχύσει η φράση του Γάλλου Φιλέλληνα Πουκεβίλ:
“Les Grecs sont étonnants dans l΄ adversité ” (=οι Έλληνες είναι καταπληκτικοί στην συμφορά)

ακριβως ετσι. εκει ηθελα να καταληξω.... στον "καρμποναρισμό"!!

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #63 στις: Ιανουαρίου 21, 2011, 11:45:59 pm »

Έγκριτοι ιστορικοί διαφωνούν με την κατάργηση του μαθήματος Ιστορίας στη

Αποσυνδεδεμένος rozy4

• Ιστορικό μέλος
  • Η ζωή είναι ωραία φιλαράκο
    • Προφίλ
« Απάντηση #64 στις: Ιανουαρίου 22, 2011, 03:06:56 pm »
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΦ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #65 στις: Ιανουαρίου 26, 2011, 04:01:30 pm »
Και μετά την απόφαση για κατάργηση της νεότερης ιστορίας από το Λύκειο, την ώρα που συζητούνται στο παρασκήνιο τα όρια της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, όλως τυχαίως ετοιμάζεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και μια υπερπαραγωγή για την επανάσταση του 1821, που κατά δήλωση των συντελεστών, έρχεται "να πει επιτέλους την αληθινή ιστορία". Επιστημονικός σύμβουλος της σειράς ο καθηγητής Θ.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 27, 2011, 02:49:33 pm από apri »

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #66 στις: Ιανουαρίου 26, 2011, 09:52:38 pm »
Εθνική σχιζοφρένεια
http://www.antibaro.gr/node/2569

Δημήτρης Μαυρίδης

Ομολογώ ότι δεν παρακολουθώ την τηλεόραση και δεν έχω καλή γνώμη γι΄ αυτήν. Έχω την εντύπωση ότι η πολυγνωμία της τηλεόρασης και η ταχύτητά της επιβάλλουν αντιλήψεις και στάσεις χωρίς κρίση. Γι’ αυτό μου είναι ξένοι οι τρόποι με τους οποίους η τηλεόραση χειρίζεται ζητήματα σοβαρά.

Οπωσδήποτε, η εκτενής διαφήμιση για την τηλεοπτική σειρά για την Επανάσταση του 1821 με οδήγησε στο να παρακολουθήσω την χθεσινοβραδινή πρώτη εκπομπή της σειράς. Μάλιστα η δήλωση του παρουσιαστή της σειράς ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού δεν γνωρίζει την ιστορία μας, παρά μόνο μέσα από στερεότυπα» μου φάνηκε ότι υπόσχεται πολλά. Αλλά και η επεξηγηματική φράση περί «γέννησης ενός έθνους» με τις ουσιαστικά διαφορετικές παραλλαγές της «γέννησης ενός έθνους-κράτους» και της «γέννησης ενός κράτους» κίνησαν το ενδιαφέρον μου. Έτσι, ξενύχτησα, αφού η σχετική συζήτηση μεταξύ των συντελεστών της σειράς, που ακολούθησε, κράτησε μέχρι μετά της μία το πρωί, όταν εγκατέλειψα απελπισμένος την τηλεόραση. Και όχι μόνο ξενυχτισμένος, αλλά και ζαλισμένος από τον λυσσώδη πόλεμο των απορρυπαντικών και τις θορυβώδεις επιδείξεις των υπερ-αυτοκινήτων που εξαπέλυσαν οι επίμονες διαφημίσεις που κάθε τόσο διέκοπταν την μετάδοση της εκπομπής.

Όπως και να έχει το πράγμα, έμεινα με πολλές απορίες.

Στην αρχή εκείνο που κατάλαβα, ήταν ότι η σειρά έχει μια θετική αντίληψη για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν ήταν, λοιπόν, η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρασιτική, ούτε κύρια μέριμνά της ήταν η απομύζηση των υπηκόων της, ούτε οι ραγιάδες Ρωμηοί λίγο έλειψε να αφανιστούν.

Δεν έγινε κανένας λόγος για τους δύο πρώτους τρομερούς αιώνες μετά την τουρκική κατάκτηση. Ούτε έγινε κανένας λόγος για την ελληνική αναγέννηση, τη γέννηση του Νέου Ελληνισμού και τον ελληνικό Διαφωτισμό.

Επαναλήφθηκε μόνο τρεις φορές, αν θυμάμαι καλά, η αιτίαση για σύνδεση του 1821 με τη «γέννηση ενός έθνους». Οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις γεγονότων και τόπων για τις οποίες διαφημίστηκε η «υπερπαραγωγή» δεν μου έκαναν εντύπωση, εκτός από τις ενδυμασίες και τα υπόλοιπα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.

Απορίες μόνο μου γεννήθηκαν κατά τις περιπλανήσεις του παρουσιαστή σε διάφορες τοποθεσίες. Εκεί ο παρουσιαστής της σειράς, συγγραφέας κ. Πέτρος Τατσόπουλος με μεγάλη αυτοπεποίθηση και κάποια αυταρέσκεια προσπαθούσε να αποδείξει κάτι έξω από τα στερεότυπα. Ομολογώ πως δεν κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο. Δεν κατάλαβα επίσης σε τί έγκειται ο τρόπος της παρουσίασης αυτής, που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον κ. Τατσόπουλο ως «αντισυμπλεγματικός», πράγμα που μου δημιουργεί την απορία για το ποιός είναι ο «συμπλεγματικός» τρόπος παρουσίασης της ιστορίας.

Ενδιαμέσως, ο κ. Θάνος
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2011, 11:45:51 pm από apri »

Αποσυνδεδεμένος semeli ΠΕ02

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #67 στις: Ιανουαρίου 26, 2011, 10:58:54 pm »
Επειδή τυγχάνει να έχω προσωπική άποψη για τον

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #68 στις: Ιανουαρίου 26, 2011, 11:41:53 pm »
Οι θέσεις του ιστολογίου "www.istorikathemata.com" για την σειρά του ΣΚΑΙ με θέμα την επανάσταση του 1821

http://www.istorikathemata.com/2011/01/wwwistorikathematacom-1821.html

Από την στιγμή που είμαστε ένα ιστολόγιο που ασχολείται με την Ιστορία, θεωρούμε πως οφείλουμε να τοποθετηθούμε για την σειρά του ΣΚΑΙ με θέμα την επανάσταση του 1821 αν και έχει προβληθεί μόνο ένα επεισόδιο και είναι ακόμη νωρίς να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα.

Κατ΄ αρχάς οφείλω να πω πως η εκπομπή με καλύπτει αισθητικά. Αναμφίβολα έλειπε μια μεγάλη παραγωγή για την επανάσταση του 1821, ένα γεγονός τόσο κομβικό που αποτέλεσε την έναρξη του σύγχρονου βίου της Ελλάδος.

Το δεύτερο που μου άρεσε είναι ότι επιτέλους τοποθετεί στην επικαιρότητα το Ιστορικό γεγονός της επανάστασης, αλλά και την Ιστορία γενικότερα, καθώς πιστεύω πως είναι απαράδεκτο να απουσιάζει ο προβληματισμός από μια σύγχρονη κοινωνία  για το παρελθόν της.

Επίσης αποτελεί σημαντικό εφόδιο ότι ως σύμβουλοι επιλέχθηκαν καταξιωμένοι Ιστορικοί, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα θα είναι και η οπτική των Τούρκων για τα γεγονότα, η οποία γενικά (κακώς) απουσιάζει από την θεώρηση μας και δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε φοβικά η αμυντικά. Αντιθέτως οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε για να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για τα γεγονότα αυτά.

Αυτό το οποίο με εξέπληξε (δεν μπορώ να πω θετικά) είναι η ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΉ παρουσίαση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αφήγηση μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλάει για μια Αυτοκρατορία που λειτουργούσε ικανοποιητικά, για δημόσια έργα!! που τελέστηκαν τους 2 πρώτους αιώνες (ποιά; πού; πότε;), για ανάπτυξη πόλεων (προφανώς πληθυσμιακή), για ομαλή συμβίωση Χριστιανών -Μουσουλμάνων επειδή είχαν κοινά νεκροταφεία, για ελευθερία των Ελλήνων στην Παιδεία και στην Θρησκεία κτλ, ενώ η φυγή των Ελλήνων στα βουνά (Τρίπολη, Κοζάνη κτλ) για την αποφυγή της Τουρκικής αυθαιρεσίας βαπτίζεται ως μια απλή "απόπειρα φοροαπαλλαγής". Αν ήταν όμως μόνο αυτό γιατί δεν είχε γίνει νωρίτερα στο
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2011, 11:50:49 pm από apri »

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #69 στις: Ιανουαρίου 27, 2011, 01:22:17 am »
το παιδομάζωμα σε ποιο επεισόδιο θα είναι;

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871