*

Αποστολέας Θέμα: Νέο Λύκειο χωρίς ΣΕΠ; (γίνεται;)  (Αναγνώστηκε 5641 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

xaan

• Επισκέπτης
Νέο Λύκειο χωρίς ΣΕΠ; (γίνεται;)
« στις: Απριλίου 17, 2011, 10:15:13 pm »
Είναι δυνατόν στο Νέο Λύκειο να μην υπάρχει ως μάθημα ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ) και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία λόγω των ραγδαίων αλλαγών μαθητές και γονείς "διψούν" για γνώση, ενημέρωση και παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Νέο Λύκειο χωρίς ΣΕΠ; (γίνεται;)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 13:22:55 »

Αποσυνδεδεμένος bitch

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΕΝΝΙΑ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 17, 2011, 10:21:10 pm »
κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό αλλά για να ειμαστε και ειλικρινείς...και έτσι όπως γίνονταν ο ΣΕΠ από την πλειοψηφία των συναδέλφων...άκλαυτος πήγαινε....
όταν ανέλαβα κάποτε το ΓΡΑΣΕΠ του σχολείου μου, τότε κατάλαβα πόσο μεγάλο είναι το κενό πληροφόρησης που υπάρχει πάντως. Οι περισσότεροι κάνουν το μάθημα διεκπεραιωτικά ή μόνο και μόνο για συμπλήρωση ωραρίου... και τα παιδιά στο μεταξύ δεν είχαν ιδέα για τα βασικά - πχ ποιό το όριο ύψους στις στρατιωτικές ή ποιά τα μαθήματα επιλογής ανάλογα με το πεδίο ή τι θα πει συντελεστής μειωμένης βαρύτητας....
και να σκεφτεί κανείς, ότι είναι απο τα πιο σημαντικά - μη σου πω και το πιο σημαντικό μάθημα...
Ρε....μην τρώτε συνέχεια !! Θα χρειαστεί να πάμε μετανάστες και δε θα χωράμε στις βάρκες!!!  :)

"έχω 476 μέρες καθυστέρηση...λέτε να μαι έγκυος; "γράφει η άλλη.. όχι μαντάμ!!! Απλά τράβα πάρτο απ΄το σχολείο γιατί σχόλασε!!!

xaan

• Επισκέπτης
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 17, 2011, 10:29:14 pm »
κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό αλλά για να ειμαστε και ειλικρινείς...και έτσι όπως γίνονταν ο ΣΕΠ από την πλειοψηφία των συναδέλφων...άκλαυτος πήγαινε....
όταν ανέλαβα κάποτε το ΓΡΑΣΕΠ του σχολείου μου, τότε κατάλαβα πόσο μεγάλο είναι το κενό πληροφόρησης που υπάρχει πάντως. Οι περισσότεροι κάνουν το μάθημα διεκπεραιωτικά ή μόνο και μόνο για συμπλήρωση ωραρίου... και τα παιδιά στο μεταξύ δεν είχαν ιδέα για τα βασικά - πχ ποιό το όριο ύψους στις στρατιωτικές ή ποιά τα μαθήματα επιλογής ανάλογα με το πεδίο ή τι θα πει συντελεστής μειωμένης βαρύτητας....
και να σκεφτεί κανείς, ότι είναι απο τα πιο σημαντικά - μη σου πω και το πιο σημαντικό μάθημα...

ΣΥΜΦΩΝΩ απολύτως με τις επισημάνσεις σου! Ουδείς θα επιθυμούσε να συνεχιζόταν όπως μέχρι σήμερα
ως συμπλήρωμα ωραρίου, αλλά ως ένα μάθημα αντάξιο των προσδοκιών για ένα πράγματι ΝΕΟ Λύκειο, δηλ. ένα σχολείο που θα εφοδιάζει τους μαθητές με γνώσεις, αλλά θα τους προσφέρει και Συμβουλευτική υποστήριξη για τον επαγγελματικό τους μέλλον.

Αποσυνδεδεμένος bitch

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 17, 2011, 10:44:47 pm »
ακριβώς αυτό!! Ξέρεις, μετά απο τόσα χρόνια που πια δεν είμαι στο σχολείο, μαθητές του σχολείου ακόμα με συμβουλεύονται μέσω facebook για τα μαθήματα επιλογής και τις εγκυκλίους (πχ για στρατιωτικές σχολές και τα σχετικά) και λένε "κρίμα που έκλεισε το ΓΡΑΣΕΠ"....Ωστόσο, δυστυχώς έχω να αναφέρω ότι όσο καιρό λειτούργησε, δέχτηκε έναν περίεργο πόλεμο από τους ..."συναδέλφους" οι οποίοι μάλιστα απειλούσαν τους μαθητές με απουσία αν τους έβλεπαν να έρχονται κατα κει....επειδή βασικά, τους χαλούσα τη σούπα ( όταν δηλαδή λες στους μαθητές, ξέρετε τα επιλογής ειναι αυτά και αυτά κι έτσι έβγαινε πχ ένα τμήμα με αρχιτεκτονικό σχέδιο αντί για ένα τμήμα πληροφορικής.....καταλαβαίνεις πως όλοι έπεφταν να με φάνε....)...Πολλά προβλήματα δυστυχώς...
Στα λύκεια υπάρχουν τσιφλίκια και όποιος τους χαλάει την παρεούλα ξεστραβώνοντας τους μαθητές για το τι επιλογές έχουν δυστυχώς γίνεται στόχος...κρίμα για τους μαθητές δεν το συζητώ...
Αλλά μακάρι να ξυπνήσει το υπουργείο και να δει το κενό που υπάρχει. Ο ΣΕΠ πρέπει να ενταχθεί πάραυτα στα υποχρεωτικά μαθήματα και να αναβαθμιστεί - και ο καθηγητής που θα τον διδάσκει να αξιολογείται απο τους μαθητές, αλλιώς προκοπή δνε πρόκειται να δούμε....
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 17, 2011, 11:02:55 pm από bitch »
Ρε....μην τρώτε συνέχεια !! Θα χρειαστεί να πάμε μετανάστες και δε θα χωράμε στις βάρκες!!!  :)

"έχω 476 μέρες καθυστέρηση...λέτε να μαι έγκυος; "γράφει η άλλη.. όχι μαντάμ!!! Απλά τράβα πάρτο απ΄το σχολείο γιατί σχόλασε!!!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 13:22:55 »

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 18, 2011, 09:41:58 am »
θεωρω πως αυτο που θελεις να σπουδασεις αυτο τελικα και θα ακολουθησεις. Ως μαθητης θελω το μαθημα του ΣΕΠ γιατι ειναι ενα μαθημα πολυ χρησιμο και επειτα δεν θα εχω και να διαβασω. Ειναι μαθημα ευχάριστο τοσο για τον καθηγητη αλλα και χρησιμο μαζι για το μαθητη. Μα αν εγω θελω να σπουδασω φυσικος, αυτα τα μαθηματα θα παρω. και θελω να ξερω τι δυνατοτητες εχω μετα, αν και γνωριζω τον εαυτο μου πως και τα χειροτερα να ακουσω παλι φυσικος θα ηθελα να γινω.

ο καθηγητης δεν πρεπει να καθοδηγει τα παιδια ως προς την επιλογη. Η επιλογη ειναι ελευθερη.
Θελω λοιπον να υπαρχει αυτο το μαθημα και ας ειναι κουλουβαχατα ολα,(οι καθηγητες ετσι κι αλλιως τρωγονται συνεχεια δεν περιμενουν το ΣΕΠ για να ακονισουν τα νυχια τους-υστερα σου λεει πολιτισμενοι και κυριως παιδαγωγοι!!)  δεν παυει ομως να ειναι ενα μαθημα που δεν εχω να διαβασω σπιτι, αρα προλαβαινω να ασχοληθω λιγο με κατι αλλο. Προτιμω ε[ισης το μαθημα να ειναι ΔΕυτερα πρωι για να εχω περισσοτερο ελευθερο χρονο το σ/κ. 

στη τελική, εμενα ο μπαμπας μου μου λεει παιδι μου θα σου ανοιξω βενζιναδικο και το λεει και της μαμας οταν μαλωνουνε. Οπότε εγω τι να χρειαστω τα αρχαια, τη βιολογια κλπ κλπ. ουτε καν το ΣΕΠ. αλλα επειδη καπως πρεπει να γεμισει το σχολικο προγραμμα δεν με κουραζει. Η Χαρικλεια η συμμαθητρια  μου, θα γινει κομμωτρια. ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 18, 2011, 11:37:23 am από MARKOS »
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση.. BAZINGA!
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 18, 2011, 11:47:24 am »
Κάποιος διάλεξε λάθος επάγγελμα.. κάποιος θέλει να γίνει συγγραφέας.. κάποιος το έχει μέσα του.. Ερώτηση: ποιος άραγε;  ;D

Όσον αφορά τον ΣΕΠ, αν γινόταν με σωστό τρόπο, θα ήταν πολύ χρήσιμο μάθημα, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στο μάθημα αυτό και στους διδάσκοντες που συνήθως το αναλαμβάνουν, τότε καλύτερα να καταργηθεί για ένα διάστημα, μέχρι να βρουν έναν καλύτερο τρόπο διδασκαλίας του (και στην κενή ώρα να μπει εργαστήριο φυσικής  ;D )
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

"The first condition of progress is the removal of censorship."
(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος founes

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:08:02 pm »
Είναι δυνατόν στο Νέο Λύκειο να μην υπάρχει ως μάθημα ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ) και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία λόγω των ραγδαίων αλλαγών μαθητές και γονείς "διψούν" για γνώση, ενημέρωση και παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης;

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει το ΣΕΠ ως μάθημα και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.
Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο και σκανδαλιστικό είναι οι υπεύθυνοι (ΓΡΑ)ΣΕΠ να
έχουν μέγιστο ωράριο 5 ώρες...

Αποσυνδεδεμένος iodich

• Νέο μέλος
  • *
  • Oι δειλοί πεθαίνουν πολλές φορές ο τολμηρός μια.
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 18, 2011, 02:27:09 pm »

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 18, 2011, 02:34:22 pm »
Και βέβαια δεν έχει την μορφή μαθήματος.Εργαστήρια,επισκέψεις σε ΄χωρους εργασίας και εκπαίδευσης διργανώνονται συχνά και η σύνδεση του σχολείου  με το κοινωνικό γίγνεσθαι είναι πραγματικότητα

αυτο ειναι ΣΕΠ. Συμφωνω με iodich.Το ειχα παρει  ως μαθημα επιλογης στο πανεπιστημιο και δεν ειανι ευκολη υποθεση. Αλλα εδω ολα γινονται εκ του προχειρου και τελικα εχουν τη μορφη του "χοίρου"...
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος bitch

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 18, 2011, 03:40:15 pm »
ο υπεύθυνος ΓΡΑΣΕΠ η αλήθεια είναι οτι ...."όπως κάτσει"...θέλω να πω, εξαρτάται απο τον άνθρωπο... Εγώ έκανα 5 ώρες ΣΕΠ άλλες 5 μάθημα της ειδικότητάς μου και είχα και 2 προγράμματα - ένα στο γυμνάσιο και ένα στο λύκειο- σύνολο 14 ώρες ( απο τις 18 που είχα υποχρεωτικό ωράριο). Το ΓΡΑΣΕΠ ήταν ανοιχτό απο τις 8.30 μέχρι τις 4.00 κάθε μέρα ( γιατί ήμουν και υπεύθυνη ΠΔΣ οπότε καθόμουν πιο πισω). Είχα επίσης φτιάξει προφιλ του ΓΡΑΣΕΠ στο φέις και οι μαθητές ενημερώνονταν και απο κει....
άλλο ΓΡΑΣΕΠ εκεί κοντά ήταν ανοιχτό 16 ώρες την εβδομάδα ( όσο το υποχρεωτικό ωράριο της εκπ/κού που το στελέχωνε) και λειτουργούσε κατά μέσο όρο 3 ώρες την ημέρα...
Εντάξει, το ποσοτικο δεν είναι πάντα ποιοτικό αλλά νομίζω σε τέτοιες δομές - όπως ο ΣΕΠ - η ποσότητα πολλαπλασιάζει την ποιότητα.

Ενημερωτικά πάντως βγήκε η εκγυκλιος για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές. Φροντίστε να ενημερώσετε τους μαθητές σας γιατί οι ημερομηνίες τρέχουν μέσα στις γιορτές και η καταληκτική ειναι η 6η Μαϊου!!  ;) ;)

Αποσυνδεδεμένος vasp

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 60, ΠΕ 60.50
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 18, 2011, 04:32:28 pm »
Mιας και μιλάτε για το ΣΕΠ, σήμερα στα σχολεία ποιές ειδικότητες μπορούν να το διδάξουν;;; Προσλαμβάνονται καθηγητές μόνο για ΣΕΠ;
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 18, 2011, 04:36:03 pm από vasp »

Αποσυνδεδεμένος bitch

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 18, 2011, 04:40:12 pm »
Mιας και μιλάτε για το ΣΕΠ, σήμερα στα σχολεία ποιές ειδικότητες μπορούν να το διδάξουν;;; Προσλαμβάνονται καθηγητές μόνο για ΣΕΠ;

εγκύκλιος 88500/2005

ανάθεση μαθήματος ΣΕΠ στη δευτεροβάθμια εκπ/ση:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1.  Η ανάθεση της εφαρμογής του θεσμού του Σ.Ε.Π. γίνεται σε έναν εκπαιδευτικό ανά σχολική μονάδα. Σε περίπτωση που σε μία σχολική μονάδα οι ώρες εφαρμογής του ΣΕΠ υπερβαίνουν τις τέσσερις (4), είναι δυνατή η ανάθεση και σε δεύτερο εκπαιδευτικό.

2.  Στις σχολικές μονάδες που λειτουργεί Γραφείο ΣΕΠ, η εφαρμογή του θεσμού του ΣΕΠ ανατίθεται εξ ολοκλήρου στον εκπαιδευτικό που υπηρετεί σε αυτό.

3.   Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ισχύουν τα ακόλουθα:
   Η εφαρμογή του ΣΕΠ στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανατίθεται υποχρεωτικά σε επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το θεσμό τουλάχιστον την τελευταία τριετία (στην τάξη ή/και στις δομές ΣΕΠ). Η ανάθεση γίνεται με σειρά προτεραιότητας βάσει των ακολούθων:
α.  Στους εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου στη Συμβουλευτική και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
β.  Στους εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στη Συμβουλευτική και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
γ. Στους εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού ειδικού προγράμματος μεταπτυχιακού επιπέδου στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό του ΥΠΕΠΘ  χρονικής διάρκειας 1.000 ωρών.
δ.  Στους εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού προγράμματος επιμόρφωσης στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό του ΥΠΕΠΘ  χρονικής διάρκειας 520 ωρών ή πιστοποιητικού προγράμματος κατάρτισης στην τεκμηρίωση πληροφοριακού υλικού Σ.Ε.Π. του ΥΠΕΠΘ χρονικής διάρκειας 660 ωρών.
ε.   Στους εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού ειδίκευσης του ΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ.
στ. Στους εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού πεντάμηνου σεμιναρίου επιμόρφωσης στελεχών στον Σ.Ε.Π.
ζ.   Στους εκπαιδευτικούς που έχουν παρακολουθήσει ολιγοήμερα σεμινάρια Σ.Ε.Π.

4. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που να καλύπτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, η εφαρμογή του θεσμού ανατίθεται στον εκπαιδευτικό που επιδεικνύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θεσμό του Σ.Ε.Π.

5.  Στον εκπαιδευτικό που θα εφαρμόσει τον Σ.Ε.Π. ανατίθενται οι ώρες διδασκαλίας ως εξής: πρώτα οι ώρες εφαρμογής Σ.Ε.Π. και στη συνέχεια οι ώρες μαθημάτων 1ης, 2ης κ.τ.λ. ανάθεσης.

Με ευθύνη των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων να ενημερωθούν ενυπόγραφα όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Αποσυνδεδεμένος vasp

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 60, ΠΕ 60.50
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 18, 2011, 04:42:26 pm »
bitch σ' ευχαριστώ πολύ!

xaan

• Επισκέπτης
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 19, 2011, 03:49:49 pm »
Θεωρώ ότι τον ΣΕΠ, ως εφαρμογή, θα πρέπει να τον αναλάβουν οι υπεύθυνοι επιστήμονες, που δεν είναι άλλοι από τους πτυχιούχους των Τμημάτων ΦΠΨ των Φιλοσοφικών Σχολών (ΠΕ02 - ΦΠΨ). Εξ άλλου απ΄ αυτό το Τμήμα (του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ) προέρχεται και το εκπαιδευτικό υλικό του υπ. Παιδείας και σ΄αυτό το Τμήμα λειτουργεί εδώ και χρόνια εξειδικευμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για τον ΣΕΠ.

Εννοείται ότι  ανάθεση θα πρέπει να έχουν και οι καθηγητές απασών των ειδικοτήτων που έχουν παρακαλουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια επιμόρφωσης άνω των 500 ωρών που διοργανώθηκαν από το υπ. Παιδείας με τον συντονισμό και την την επιστημονική ευθύνη ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος (ΑΕΙ). 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εννοηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας ότι Νέο Λύκειο χωρίς ΣΕΠ δεν νοείται!
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 19, 2011, 03:55:32 pm από xaan »

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182689
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 665
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144