0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
* Η δικη μου γνωμη ειναι πως πρεπει να δωσουμε βάρος στο τί/ποιές ενέργειες πρεπει και μπορουν να γινουν, ωστε η λογοτεχνια να διδασκεται απο τους φιλολογους, και μόνο, και πώς οι ξένες γλωσσες πρεπει να παρουν τη θεση που αξιζει με ικανοποιητικο αριθμό ωρών διδασκαλιας στην β΄βαθμια εκπαιδευση.Επίσης, θεωρώ πως η αναθεση της λογοτεχνίας σε συναδελφους ξενης φιλολογιας υποβαθμιζει στην ουσια την ειδικοτητα τους και γιαυτο πριν απο λιγες μερες προεβησαν σε διαμαρτυρια.
Αν και έχω δηλώσει πολλές φορές ότι το ιδανικό είναι ο καθένας να διδάσκει αποκλειστικά αυτό που σπούδασε.. στην πράξη, και με τον τρόπο που γίνονται τα μαθήματα, το να διδάξει ένας ξενόγλωσσος λογοτεχνία ή ιστορία, είναι πταίσμα μπροστά στα υπόλοιπα τερατώδη που γίνονται στην ελληνική εκπαίδευση.Ας είμαστε ειλικρινείς.. η φασαρία γίνεται γιατί κάποιοι "τρώνε" ώρες από άλλους κλπ Πάντως αυτό με τις β' αναθέσεις σε ξενόγλωσσους και όχι μόνο γινόταν και γίνεται και σε άλλες χώρες, με καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα από εδώ. Οπότε ας μην κινδυνολογούμε άδικα. Τα χειρότερα έρχονται.. ξεκινώντας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον Αύγουστο, όπου υποτίθεται θα ψηφιστεί ο νέος νόμος-τερατούργημα. Αν περάσει, μετά να δείτε γλέντια με ειδικότητες, πτυχία κλπ.
Παράθεση από: inw στις Ιουλίου 09, 2011, 12:37:58 pmAristokrat συμφωνώ και επαυξάνω,όσο για το σχόλιο της ξενόγλωσσης συναδέλφου κι εγώ έχω proficiency ,οπότε μπορώ να διδάξω αγγλικά. Tο proficiency το έχουν οι μισοί Έλληνες καθώς και την άδεια διδασκαλίας που δίνεται σε απόφοιτους λυκείου και υπάρχει και το proficiency της πληροφορικής που δίνει το δικαίωμα διδασκαλίας της πληροφορικής , υπήρξαν και σεμινάρια 400 ωρών με μαθηματικούς και φιλολόγους , θεολόγους να διδάσκουν στα δημοτικά πληροφορική (ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΆ ΧΡΌΝΙΑ) και το πιο τραγικό ενώ υπάρχει σχολή ειδικής αγωγής ο καθένας με ένα σεμινάριο έμπαινε στη ειδική αγωγή και έπαιρνε μόρια, μήπως να δίνουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Γ2 και να διδάσκουν ελληνικά με το απολυτήριο του Λυκείου? Παιδιά έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούμε μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, ο στόχος είναι η υπουργός και οι αποφάσεις της όχι οι συνάδελφοι ειδικοτήτων. Η προσωπική μου παρατήρηση είναι ότι η μπαχαλοποίηση θα έρθει σε όλους τους τομείς και μην ξεχνάτε τους περιβαλλοντολόγους που διδάσκουν και φυσική στα σδε και τους φιλογους που μπήκαν στη γενική αν και με τα σεμινάρια είχαν κατοχυρώσει 24μηνο με το σεμινάριο της ειδικής
Aristokrat συμφωνώ και επαυξάνω,όσο για το σχόλιο της ξενόγλωσσης συναδέλφου κι εγώ έχω proficiency ,οπότε μπορώ να διδάξω αγγλικά.
Παράθεση από: mpesg στις Ιουλίου 09, 2011, 12:57:28 pmΠαράθεση από: inw στις Ιουλίου 09, 2011, 12:37:58 pmAristokrat συμφωνώ και επαυξάνω,όσο για το σχόλιο της ξενόγλωσσης συναδέλφου κι εγώ έχω proficiency ,οπότε μπορώ να διδάξω αγγλικά. Tο proficiency το έχουν οι μισοί Έλληνες καθώς και την άδεια διδασκαλίας που δίνεται σε απόφοιτους λυκείου και υπάρχει και το proficiency της πληροφορικής που δίνει το δικαίωμα διδασκαλίας της πληροφορικής , υπήρξαν και σεμινάρια 400 ωρών με μαθηματικούς και φιλολόγους , θεολόγους να διδάσκουν στα δημοτικά πληροφορική (ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΆ ΧΡΌΝΙΑ) και το πιο τραγικό ενώ υπάρχει σχολή ειδικής αγωγής ο καθένας με ένα σεμινάριο έμπαινε στη ειδική αγωγή και έπαιρνε μόρια, μήπως να δίνουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Γ2 και να διδάσκουν ελληνικά με το απολυτήριο του Λυκείου? Παιδιά έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούμε μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, ο στόχος είναι η υπουργός και οι αποφάσεις της όχι οι συνάδελφοι ειδικοτήτων. Η προσωπική μου παρατήρηση είναι ότι η μπαχαλοποίηση θα έρθει σε όλους τους τομείς και μην ξεχνάτε τους περιβαλλοντολόγους που διδάσκουν και φυσική στα σδε και τους φιλογους που μπήκαν στη γενική αν και με τα σεμινάρια είχαν κατοχυρώσει 24μηνο με το σεμινάριο της ειδικήςΣυνάδελφε τόσες ανακρίβιες σε μια πρόταση είναι για να τονίσεις την μπαχαλοποίηση που λες παρακάτω ε ?1. Αν οι μισοί Έλληνες είχαν proficiency θα το βλέπαμε κάπως στην μοριοδότηση των εκπαιδευτικών για τις κρίσεις. Δεν έχουν λοιπόν οι μισοί Έλληνες.2. Για την άδεια διδασκαλίας που λες μετά, δεν ξέρω να την έχει κανένας από τον κύκλο μου, άρα δεν νομίζω να είναι κατά αντιστοιχία οι μισοί έλληνες3. την εποχή που ζητούσε το κράτος εκπαιδευτικούς με γνώσεις πληροφορικής για να πάρει ωρομίσθιους στα ολοήμερα δημοτικά δεν υπήρχε ικανός αριθμός πληροφορικών, γιαυτό και ζητούσε και καλά έκανε. Μετά από 2 χρόνια που βγήκε κόσμος από τις σχολές πληροφορικής το σταμάτησε και καλά έκανε.4. η σχολή ειδικής που λες βγάζει μόνο νηπιαγωγούς και δασκάλους, μεταπτυχιακά ειδικής είναι ελάχιστα, ορθά δίνει το δικαίωμα σε εκπαιδευτικούς με σεμινάρια ειδικής να διδάσκουν στην ειδική
Είναι προφανές ότι το «οι μισοί έλληνες έχουν Proficiency» είναι σχήμα λόγου, για να δείξει ότι όντως πια είναι ένα πολύ διαδεδομένο προσόν. Ομοίως άδεια διδασκαλίας έχει βγάλει πλέον πολύς κόσμος που κατέχει το πτυχίο αυτό, κόβοντας κομμάτι της πίτας από τους αποφοίτους αγγλικής φιλολογίας. Τα σεμινάρια 400 ωρών πληροφορικής, από τα μεγαλύτερα αίσχη που ανεχτήκαμε στο χώρο της παιδείας, ήταν ένας καλός τρόπος βολέματος διαφόρων άσχετων ειδικοτήτων, μέχρι και σεμιναριούχοι θεολόγοι διορίστηκαν. Σχολές πληροφορικής υπάρχουν από το 1983 στην Ελλάδα, αν ήθελαν καταρτισμένους στο αντικείμενο εκπαιδευτικούς στα σχολεία θα μπορούσαν να τους έχουν, αλλά το να βολέψουν κόσμο ήθελαν απλά. Ομοίως τα σεμινάρια της ειδικής αγωγής αποτέλεσαν μία άλλη πολύ καλή μπίζνα, αφού χωρίς κανέναν έλεγχο από το Υπουργείο για το ποιος διδάσκει, τι διδάσκει και τι (και αν) μαθαίνει ο επιμορφούμενος, έβαλαν κόσμο και λαό στα ειδικά σχολεία, ο οποίος προφανώς στη συνέχεια θα μάθει στου κασίδη το κεφάλι. Οι δε απόφοιτοι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι ειδικής αγωγής, αν και οι μόνοι απόφοιτοι πανεπιστημιακής σχολής με ουσιαστική κατάρτιση στην ειδική αγωγή, παραμένουν αδιόριστοι και καταδικασμένοι να δουλεύουν ες αεί αναπληρωτές, την ίδια ώρα που στα ειδικά σχολεία εργάζεται κάθε καρυδιάς καρύδι. Συμπέρασμα, η δημόσια παιδεία ως τομέας του φαύλου και διεφθαρμένου ελληνικού δημοσίου, δεν μπόρεσε τελικά να ξεφύγει από τη μοίρα της διαπλοκής, της αρπαχτής, των ρουσφετιών και του βολέματος. Και με αυτή τη λογική της αρπαχτής και της ξεπέτας δίνονται και οι δεύτερες αναθέσεις.
Το κακό με τις β΄ αναθέσεις έχει παραγίνει. Η Χριστοφιλοπούλου βλέποντας να αδειάζουν τα ταμεία του κράτους ήδη διερευνά, όπως η ίδια δήλωσε, να αναθέσει τη λογοτεχνία στους ξενόγλωσσους. Ήδη, όμως, οι συνάδελφοι ξενόγλωσσοι έχουν πάρει πολλές ώρες ιστορίας. Εγώ δεν είμαι τόσο αντίθετος στο να διδάσκουν ιστορία (νομικά η β΄ ανάθεση ιστορίας ισχύει), αλλά να πάρουν 2-4 ώρες ιστορίας, για να μην ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας σε άλλο σχολείο. Γιατί ας το παραδεχτούμε όλοι: Σε ποιον αρέσει να πηγαίνει σε 2-3 σχολεία όταν μάλιστα το ένα από το άλλο είναι 20 και 30 χλμ; Εγώ όμως έχω δουλέψει σε σχολείο που ξενόγλωσση συνάδελφος είχε 21 ώρες ιστορίας! Ε, συγγνώμη, αυτό είναι υπερβολή! Το κακό, βέβαια, με τη β΄ ανάθεση ιστορίας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με τους παλιούς μόνιμους φιλολόγους. Αυτοί απέφευγαν την ιστορία (όχι όλοι), διότι τα παιδιά βαριούνται να ακούνε μπλα-μπλα (η ιστορία βέβαια δε διδάσκεται μόνο με μπλα-μπλα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και συνήθως οι μαθητές δε διαβάζουν. Οπότε, άφησαν την ιστορία στους ξενόγλωσσους, για να συμπληρώνουν κι αυτοί το ωράριο τους (happy end για όλους). Με το επιχείρημα που συμφωνώ απόλυτα εγώ με συναδέλφους φιλολόγους είναι ότι εμείς οι φιλόλογοι εξεταζόμαστε στον ΑΣΕΠ και στην ιστορία χωρίς μάλιστα να μας δίνουν βιβλιογραφία. Νομικά η β΄ ανάθεση λογοτεχνίας δεν ισχύει (ακόμα...), αλλά κι εμείς ως κλάδος ΠΕ02 δεν αντιδράμε, για να το αποτρέψουμε. Πού είναι οι υπογραφές οεο;;;; Για να μην παρεξηγηθώ από τους συναδέλφους ξενόγλωσσους: Δεν αμφισβητώ σε καμιά περίπτωση ούτε το πολύ καλό επίπεδό τους (στο αντικείμενό τους), ούτε και τις αξιόλογες σπουδές τους. Ούτε φυσικά ένα πιστοποιητικό proficiency (δεν είναι πτυχίο σε καμία περίπτωση) κάνει κάποιον φιλόλογο ικανό να διδάξει την ξένη γλώσσα. Πολλοί συνάδελφοι ξενόγλωσσοι θέτουν ως επιχείρημα ότι κάποιοι φιλόλογοι δε διδάσκουν καλά το μθμ της ιστορίας. Πράγματι, αυτό συμβαίνει. Οι φιλόλογοι όμως που δε διδάσκουν καλά το μθμ της ιστορίας, δε διδάσκουν καλά ούτε τα αρχαία ούτε τα νέα. Αυτή η δουλεία χρειάζεται -συν τοις άλλοις- μεράκι. Όπως ασφαλώς υπάρχουν και συνάδελφοι ξενόγλωσσοι που δε διδάσκουν καλά το δικό τους αντικείμενο (αγγλικά, γαλλικά κ.λπ). Όλοι από τα μαθητικά μας χρόνια έχουμε να θυμηθούμε παραδείγματα και από τις δυο περιπτώσεις.Λένε οι συνάδελφοι ξενόγλωσσοι ότι στο τμήμα τους έχουν διδαχτεί και λογοτεχνία και ιστορία. Δεν το αμφισβητώ! Κάποιοι, άλλωστε, φρόντισαν να βάλουν και links με οδηγούς σπουδών ξένων φιλολογιών, για να διαπιστώσουμε ότι όντως έχουν δίκιο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα να διδάσκουν λογοτεχνία ή ιστορία. Όπως επαγγελματικό δικαίωμα να διδάσκουν ξένη γλώσσα στο δημόσιο δεν έχουν ούτε οι απόφοιτοι του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου που διδάσκονται και ξένη γλώσσα και ξένη λογοτεχνία.
Συνάδελφοι, τα είπαμε για τη Λογοτεχνία,είναι μάθημα φιλολόγων.
Παράθεση από: klasikos στις Ιουλίου 09, 2011, 03:47:06 pmΤο κακό με τις β΄ αναθέσεις έχει παραγίνει. Η Χριστοφιλοπούλου βλέποντας να αδειάζουν τα ταμεία του κράτους ήδη διερευνά, όπως η ίδια δήλωσε, να αναθέσει τη λογοτεχνία στους ξενόγλωσσους. Ήδη, όμως, οι συνάδελφοι ξενόγλωσσοι έχουν πάρει πολλές ώρες ιστορίας. Εγώ δεν είμαι τόσο αντίθετος στο να διδάσκουν ιστορία (νομικά η β΄ ανάθεση ιστορίας ισχύει), αλλά να πάρουν 2-4 ώρες ιστορίας, για να μην ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας σε άλλο σχολείο. Γιατί ας το παραδεχτούμε όλοι: Σε ποιον αρέσει να πηγαίνει σε 2-3 σχολεία όταν μάλιστα το ένα από το άλλο είναι 20 και 30 χλμ; Εγώ όμως έχω δουλέψει σε σχολείο που ξενόγλωσση συνάδελφος είχε 21 ώρες ιστορίας! Ε, συγγνώμη, αυτό είναι υπερβολή! Το κακό, βέβαια, με τη β΄ ανάθεση ιστορίας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με τους παλιούς μόνιμους φιλολόγους. Αυτοί απέφευγαν την ιστορία (όχι όλοι), διότι τα παιδιά βαριούνται να ακούνε μπλα-μπλα (η ιστορία βέβαια δε διδάσκεται μόνο με μπλα-μπλα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και συνήθως οι μαθητές δε διαβάζουν. Οπότε, άφησαν την ιστορία στους ξενόγλωσσους, για να συμπληρώνουν κι αυτοί το ωράριο τους (happy end για όλους). Με το επιχείρημα που συμφωνώ απόλυτα εγώ με συναδέλφους φιλολόγους είναι ότι εμείς οι φιλόλογοι εξεταζόμαστε στον ΑΣΕΠ και στην ιστορία χωρίς μάλιστα να μας δίνουν βιβλιογραφία. Νομικά η β΄ ανάθεση λογοτεχνίας δεν ισχύει (ακόμα...), αλλά κι εμείς ως κλάδος ΠΕ02 δεν αντιδράμε, για να το αποτρέψουμε. Πού είναι οι υπογραφές οεο;;;; Για να μην παρεξηγηθώ από τους συναδέλφους ξενόγλωσσους: Δεν αμφισβητώ σε καμιά περίπτωση ούτε το πολύ καλό επίπεδό τους (στο αντικείμενό τους), ούτε και τις αξιόλογες σπουδές τους. Ούτε φυσικά ένα πιστοποιητικό proficiency (δεν είναι πτυχίο σε καμία περίπτωση) κάνει κάποιον φιλόλογο ικανό να διδάξει την ξένη γλώσσα. Πολλοί συνάδελφοι ξενόγλωσσοι θέτουν ως επιχείρημα ότι κάποιοι φιλόλογοι δε διδάσκουν καλά το μθμ της ιστορίας. Πράγματι, αυτό συμβαίνει. Οι φιλόλογοι όμως που δε διδάσκουν καλά το μθμ της ιστορίας, δε διδάσκουν καλά ούτε τα αρχαία ούτε τα νέα. Αυτή η δουλεία χρειάζεται -συν τοις άλλοις- μεράκι. Όπως ασφαλώς υπάρχουν και συνάδελφοι ξενόγλωσσοι που δε διδάσκουν καλά το δικό τους αντικείμενο (αγγλικά, γαλλικά κ.λπ). Όλοι από τα μαθητικά μας χρόνια έχουμε να θυμηθούμε παραδείγματα και από τις δυο περιπτώσεις.Λένε οι συνάδελφοι ξενόγλωσσοι ότι στο τμήμα τους έχουν διδαχτεί και λογοτεχνία και ιστορία. Δεν το αμφισβητώ! Κάποιοι, άλλωστε, φρόντισαν να βάλουν και links με οδηγούς σπουδών ξένων φιλολογιών, για να διαπιστώσουμε ότι όντως έχουν δίκιο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα να διδάσκουν λογοτεχνία ή ιστορία. Όπως επαγγελματικό δικαίωμα να διδάσκουν ξένη γλώσσα στο δημόσιο δεν έχουν ούτε οι απόφοιτοι του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου που διδάσκονται και ξένη γλώσσα και ξένη λογοτεχνία.Με συγχωρείς, αλλά καλώς δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ξένων γλωσσών, μιας και δεν κάνουν ΚΑΝΕΝΑ μάθημα διδακτίκης, παιδαγωγικών και πρακτικής άσκησης σε σχολεία που κάναμε τουλάχιστον εμείς στην γερμανική του Α.Π.Θ. Και μια μικρή επισήμανση ακόμη...η ξένη λογοτεχνία που κάνουν είναι για λόγους εξάσκησης της μεταφραστικής τεχνικής τους. Δεν αναλύουν την λογοτεχνία όπως κάνουν όλοι οι ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ελληνικής ή ξένης γλώσσας. Άρα το παράδειγμα είναι λίγο ατυχές, γιατί οι του μεταφραστικού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ σε καμία περίπτωση.
Εγώ ως νηπιαγωγός που διδάχτηκα την ίδια λογοτεχνία (Ελληνική και Ξένη), την ίδια ιστορία και την ίδια ιστορία τέχνης, από τους ίδιους καθηγητές, με την φίλη μου που σπούδαζε σε φιλολογικό, τι μπορώ να πάρω ως δεύτερη ανάθεση στη δευτεροβάθμια;;;; Έτσι για μια αλλαγή από τα πιτσιρίκια!!!!!!!