0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
-Μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των ΤΠΕ στα δημοτικά σχολεία (Φ12/657/70691/Δ1)-Ανάθεση του μαθήματος των ΤΠΕ σε δασκάλους (Φ12/657/70691/Δ1)-Κατάργηση της τρίωρης απασχόλησης των καθηγητών πληροφορικής ως υπεύθυνος εργαστηρίου(Νόμος 4386/2016)-Αφαίρεση της 4ωρης στήριξης των ερευνητικών εργασιών (project) από τους καθηγητές πληροφορικής. (Υ.Α. 152929/Δ2/19-9-2016)Τώρα αν όλες αυτές οι μειώσεις δικαιολογούνται από τα πορίσματα και τις διαπιστώσεις από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, το υπουργείο αντιλαμβάνεται τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Διαπιστώσεις προτάσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (Από τον εθνικό διάλογο για την παιδεία). Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει για βραχυπρόθεσμη(!!!!) Υλοποίηση :Διδακτική/Μαθησιακή διαδικασία1)Πλήρης αναβάθμιση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της δημιουργικής χρήσης των νέων τεχνολογιών (κόβεται το project και το 3ωρο ΣΕΠΕΗΥ)
Για το 3ωρο θα σου πει ότι καταργείται μεν, αλλά δεν έχεις πλέον άλλη εξωδιδακτική απασχόληση. Άλλος γράφει το πρακτικό, εσύ κάνεις αυτό. Για το 4ωρο του project, θα σου πει ότι "πολλοί καθηγητές" (αυτό το αόριστο που λέει πάντα) είπαν ότι δε χρειάζονται βοήθεια. Ήταν για τις πρώτες 1-2 χρονιές εφαρμογής του project. Τώρα πλέον οι καθηγητές που αναλαμβάνουν το project και εμπειρία έχουν και πολλοί από αυτούς έχουν και πιστοποίηση ΤΠΕ Α' επιπέδου. Για τη 1 ώρα στο γυμνάσιο θα σου πει "σε βάθος χρόνου" και θα σου πει ότι για παιδαγωγικούς λόγους πρέπει οι ώρες την εβδομάδα να είναι 32. Αν σου αυξήσει εσένα τις ώρες, πρέπει να κόψει από αλλού. Περίπου το ίδιο θα σου πει και για το δημοτικό. Την καραμέλα που λέει για τα μη λειτουργικά κτήρια που κάνουν μόνο για 6ωρο. Θα σου πει από κάπου έπρεπε να κόψω. Δεν έκοψα μόνο από σένα.Αυτά θα πει. Το θέμα είναι, έχουμε πειστικές απαντήσεις;
Για το ΣΕΠΕΗΥ αυτό που είπες δεν ισχύει. Διότι οι διευθυντές(σωστά ή λάθος) των σχολικών μονάδων το ερμηνεύουν διαφορετικά από ότι εσύ. Η ερμηνεία που δίνουν είναι ότι δεν μπορεί να αναλάβει αυτή την εργασία άλλος εκτός από τον πληροφορικό χωρίς να αποσαφηνίζεται ότι θα είναι και η μοναδική εξωδιδακτική του ασχολία.
Για την ανάθεση ΤΠΕ θα του απαντήσεις απλά και ωραία ότι είναι αντιπαιδαγωγικό και ακαδημαϊκά λάθος να διδάσκουν προγραμματισμό οι δάσκαλοι στα παιδιά γιατί πολύ απλά δεν μπορούν. Για το κρατικό πιστοποιητικό και την 1 ώρα στο γυμνάσιο θα του αναφέρεις ότι θα πρέπει να αφήνει τους μαθητές να επιλέγουν μία ώρα επιπλέον πληροφορικής (εις βάρος άλλου μαθήματος) με την προϋπόθεση ότι θα δώσουν εξετάσεις για το πιστοποιητικό και την καλύτερη προετοιμασία τους.Για το ΣΕΠΕΗΥ αυτό που είπες δεν ισχύει. Διότι οι διευθυντές(σωστά ή λάθος) των σχολικών μονάδων το ερμηνεύουν διαφορετικά από ότι εσύ. Η ερμηνεία που δίνουν είναι ότι δεν μπορεί να αναλάβει αυτή την εργασία άλλος εκτός από τον πληροφορικό χωρίς να αποσαφηνίζεται ότι θα είναι και η μοναδική εξωδιδακτική του ασχολία. Εσύ θεωρείς ότι δεν μπορούμε να έχουμε προτάσεις ; Ο εκάστοτε υπουργός παίζει με το κοινό αίσθημα και προσπαθεί να έχει την κοινή γνώμη υπέρ του. Χωρίς προφανώς αυτά που λέει να είναι ακαδημαϊκά ορθά. Ας κάνουμε όλοι τις προτάσεις μας.... !!
Σχεδόν κανένας διευθυντής δεν δίνει αυτή την ερμηνεία, παρά μονάχα ελάχιστοι αγράμματοι.Όταν έχεις "αποκλειστική εργασία στο ΕΣΥ" , σημαίνει άραγε ότι σαν γιατρός μπορείς να εργάζεσαι και αλλού;Ή μήπως το υπουργείο είχει σκοπό να διευκρίνησει ότι το εργαστήριο το παίρνει μόνο πληροφορικός από τον κίνδυνο μήπως το πάρει ο φιλόλογος;Ας σοβαρευτούμε επιτέλους! Επειδή κάποιοι διευθυντές είναι καραγκιόζηδες, δεν πρέπει να το γενικεύουμε και να λέμε "οι διευθυντές ερμηνεύουν"
Ένα άλλο πολύ σημαντικό αίτημα είναι ότι πρέπει το υπουργείο να προσλαμβάνει και να τοποθετεί πρώτα τις εργαστηριακές ειδικότητες, για τον απλούστατο λόγο ότι για να διδάξουν χρειάζεται προτετοιμασία του εργαστηρίου (αν είσαι τυχερός και υπάρχει εργαστήριο βέβαια!), άρα τουλάχιστον 10 μέρες πριν το ξεκίνημα των μαθημάτων για να συμμαζευτεί.Άρα πρέπει σε κάθε σχολείο να βρίσκεται ένας πληροφορικός να ετοιμάζει ( ή να φτιάχνει από το μηδέν ) εργαστήριο, αν είναι δυνατόν και από 1 Σεπτεμβρίου. Αν αυτό το απλό και αυτονόητο αίτημα γίνει δεκτό, αμέσως υπάρχει κάποιος σε κάθε σχολείο να ελέγχει το πρόγραμμα και να απαιτεί από τον σύλλογο διδασκόντων π.χ. στο ολοήμερο τουλάχιστον 1 ώρα την βδομάδα πληροφορική (αν όχι και παραπάνω), ώρες project για τους πληροφορικούς (λόγω παράδοσης σε αυτό το μάθημα που έχει ο κλάδος), κλπ κλπ. Αντιλαμβάνεστε βέβαια τι σημαίνει κάτι τέτοιο σε εξοικονόμηση ωρών (και άρα σε προσλήψεις αναπληρωτών).Άρα πρέπει να πιέστει το υπουργείο να εκδόσει εγκύκλιο ώστε κάθε εργαστηριακός καθηγητής-δάσκαλος να βρίσκεται σε κάθε περίπτωση στο εργαστήριό 1 Σεπτεμβρίου. Αυτή η απλή κίνηση, αν γίνει αποδεκτη από το υπουργείο και γίνει νόμος ώστε να πιεστούν οι διοικητικοί να τον εφαρμόζουν, θα είναι κίνηση ματ τόσο για τα συμφέροντά των εργαστηριακών μαθημάτων, όσο και των εκπαιδευτικών που τα διδάσκουν, και φυσικά και των μαθητών βέβαια, που θα έχουν έτοιμο εργαστήριο από την αρχή της διδακτικής χρονιάς, και δεν θα υπάρχει αυτό το αίσχος (ειδικά αυτή την σχολική χρονιά) τα 2/3 των δημοτικών σχολείων να έχουν πληροφορική χωρίς υπολογιστές!!!!
Αύριο θα πρέπει τουλάχιστον 100 άτομα να είναι στο υπουργείο