0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Άμεσα αποσπση εφόσον υπάρχει κενό παίρνουν οι ειδικες κατηγορίες του π.δ 50/96 κ όσοι έχουν οι ίδιοι πάνω από 75% ή οι συζυγοι ή 67 % το τέκνο. Απο 80% κ πάνω εφορου παίρνουν μεταθεση χωρίς την ύπαρξη οργανικου.Τώρα ενδεχομένως να έχουν εξυπηρετηθεί αποσπασεις χωρίς κενό αλλά δε ξερω αν αυτό γίνεται πάντα.
ένας εκπαιδευτικός έχει αναπηρία 85% και διορίζεται το 21 γνωρίζοντας οτι θα παίρνει αποσπάσεις, ένας άλλος με το ίδιο πρόβλημα διορίζεται το 24 και το 26 παίρνει μετάθεση. Με την ίδια αναπηρία, την ίδια πάθηση, την ίδια εξάρτηση απο γιατρούς κ θεραπείες....Δυστυχώς την αναπηρία μπορεί να την καταλάβει μόνο όποιος την έχει σπίτι του.... κ αυτός έχει μάθει να μάχεται για τη δίκαιη αντιμετώπιση του....Γιατί στο τέλος ενδέχεται να μη δίνεται ούτε η απόσπαση λόγω μη ύπαρξης κενού!Ο καθένας μπορεί να σκέφτεται κ να λέει ότι θέλει, εύχομαι και το ίδιο κάνουν νομίζω όλοι όσοι ζουν με αναπηρία, να μη χρειαστεί αυτός που μας κατηγορεί να συνταχθεί με μας για να διεκδικήσει το δίκιο του...Πείτε κ σχολιάστε όσο θέλετε αλλά σεβόμενοι την αναπηρία. Δε θα απαντήσω κάτι άλλο.
Νομίζω ότι κάνεις λάθος. Θα το δούμε όμως, δεν επιμένω.
Θα φανεί στην εγκύκλιο των μεταθέσεων.Κατά τη γνώμη μου θα ισχύει για όλους.Ο νόμος αυτή τη στιγμή έχει τροποποιηθεί και λέει ότι η απόσπαση για τις ειδικές κατηγορίες προσμετράται ως υπηρέτηση της οργανικής. Από τι στιγμή που ούτε στην ίδια την τροπολογία αλλά ούτε στις μεταβατικές διατάξεις αναφέρεται κάποιο χρονικό όριο έναρξης της εφαρμογής, όταν θα συνταχθεί η εγκύκλιος των αποσπάσεων θα κάνει αναφορά στα σχετικά στο συγκεκριμένο άρθρο.Αυτό θα ισχύει τότε, άρα θα μετρά για όλους (όπως είναι και λογικό και δίκαιο).Οι τροπολογίες, αν δεν αναφέρουν ρητά κάτι διαφορετικό, ισχύουν για όλους. Δεν γίνεται διαχωρισμός ανάλογα το πότε ψηφίστηκαν.
Αναφέρει επίσης αυτό"Επισημαίνεται ότι πλέον, βάσει των διατάξεων της περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (13Α΄) όπως διαμορφώθηκε με την προσθήκη εδαφίου με το άρθρο 17 του ν. 5128/2024 (118Α΄), ο χρόνος που διανύεται στη θέση απόσπασης υπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης και αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι μετά τις 30/07/2024 και όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το δεύτερο έτος διορισμού τους κατά το διδακτικό έτος 2024-2025."Επομένως είναι σαφής η ερμηνεία που κάνει το υπουργείο.
Προφανώς για το υπουργείο οι διορισθέντες του 2023 θεωρούνται και αυτοί νεοδιοριστοι. Ειδάλλως δεν θα προέκυπτε από κάπου ότι αφορά και αυτούς.
Προσωπική γνώμη : από γνώμες έχει εξαντληθεί το θέμα παραπάνω με προβληματισμούς, περιττό τι νομίζει κανείς, το υπουργείο τι θέλει να εφαρμόσει είναι το θέμα. Απορώ, λοιπόν, που οι έχοντες έννομο συμφέρον (2023 και παλιότεροι που αποκλείονται) βλέποντας την ιδιάζουσα διατύπωση της εγκυκλίου δεν βομβαρδίσατε ήδη με ερωτήματα τις διευθύνσεις απαιτώντας έγγραφη απάντηση για τα περαιτέρω (αν δεν γνωρίζουν – γράφει η εγκύκλιος ότι ξέρουν – και όχι προφορικά, τηλεφώνησα στο υπουργείο , μου είπε υπάλληλος , αλλά ΓΡΑΠΤΩΣ). Θα έπρεπε να είχε ακουστεί το θέμα. Αν περιμένει κάποιος την εγκύκλιο των μεταθέσεων ίσως είναι πολύ αργά για την τρέχουσα χρονιά και αποφάσεις, όπως κατάλαβες και από το τηλέφωνο. Το «προφανές» της εγκυκλίου για τους παλιότερους (δεν το θυμάμαι ξεκάθαρα στον νόμο) ότι ο διορισμός είναι διετής («διανύει δεύτερο έτος διορισμού») είναι περίεργη ανάγνωση κατ’εμέ , διότι ο όρος «νεοδιοριζόμενος» του νόμου κολλάει μεν με τη διετία (όταν πρωτομπαίνεις ως μόνιμος, αλλά και παλιά με τον ονομαστικό διορισμό για τριετία σε δυσπρόσιτα δεν ήσουν νεοδιόριστος τρία χρόνια), όμως η υπηρεσιακή κατάσταση είναι «δόκιμος» μετά τον διορισμό (και με την αξιολόγηση υπερβαίνει και τη διετία, άλλο μπλέξιμο αυτό). Δηλαδή, άσχετα που δεν βγαίνει άκρη στο μπάχαλο που ζούμε, εγώ - αν μάλιστα ήμουν προ του 2023 και είχα ακόμα το καθεστώς δοκίμου χωρίς αξιολόγηση- θα ρωτούσα και δικηγόρο, όπως ανέφεραν άλλοι.