0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν είπε κανείς ότι τα ΣΔΕ είναι μη τυπική. Είναι τυπικότατη. Αλλά συνάμα είναι και εκπαίδευση ενηλίκων, η μοναδική δομή που είναι ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. Η εκπαίδευση ενηλίκων θεωρείται παγκοσμίως μια εξειδίκευση με ότι συνεπάγεται αυτό. Να μην τα ξαναγράψω. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με το λάθος καθορισμό της πιστοποίησης απο τον ΕΟΠΠΕΠ. Η πιστοποίηση πρέπει να αφορά στην εκπαίδευση ενηλίκων (σκέτο).
Αφού στα σδε μπορούν να διδάξουν μόνιμοι της τυπικής και μάλιστα απονέμουν απολυτήριο γυμνάσιου τότε είναι τυπική εκπαίδευση και δεν χρειάζεται πιστοποίηση μιας και αυτή είναι απαραίτητη μόνο για της δομές της μη τυπικής. Όμως εάν θέλουν την πιστοποίηση, τότε πρώτοι οι μόνιμοι πρέπει να την έχουν γιατί τότε έχουμε παρανομία και εφαρμογή δυο μέτρων και δυο σταθμών και ξεκάθαρη αδικία εις βάρος των ωρομισθίων.
Το πρόβλημα είναι και παραμένει 1 (ή και 1 σε 3): Έγκαιρη λειτουργία των ΣΔΕ, ισότιμα κριτήρια για όλους τους εκπαιδευτές, δίκαιη μοριοδότηση των προσόντων όλων των υποψηφίων (έκτακτων/μονίμων).
Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Δεν βλέπετε ότι πάνε να μετατρέψουν τα ΣΔΕ σε ΚΔ
Αγαπητή Παυλίνα, τα second chance schools στην Ευρώπη δεν απονέμουν τίτλο σπουδών ισότιμο με απολυτήριο γυμνασίου, αλλά πιστοποιητικό εκπαίδευσης/κατάρτισης. Αυτό είναι το σημείο τριβής και η μεγάλη διαφορά. Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων δεν μπορεί να υπογράφει απολυτήρια, και είναι ουσιαστικό πρόβλημα, όχι τυπικό.Όπως ιστορικά ισχύει στη χώρα μας, δεν μπορούμε ούτε να αντιγράψουμε σωστά κάτι που ισχύει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη.
- Άρθρο 1, παρ. 1: «Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) της χώρας είναι σχολεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων που λειτουργούν σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τις αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.»
- Άρθρο 6, Γ΄, παρ. 8: «Η επάρκεια και η διαρκής ανανέωση και επικαιροποίηση των προσόντων των εκπαιδευτικών όπως και η χρήση των κατάλληλων εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εκπαίδευσης ενηλίκων, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.»
Το πιο καίριο σχόλιο της Παυλίνας: Οι κείμενες διατάξεις για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης έπρεπε να κάνουν αναφορά απλώς και μόνο στην Εκπαιδευτική Επάρκεια των Εκπαιδευτών Ενηλίκων. Από τη στιγμή που η Εκπαίδευση Ενηλίκων παρέχεται από φορείς τόσο τυπικής, όσο και μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων.
Συνάδελφοι νομίζω ότι άλλο είναι το νόημα της τροπολογίας περί παρατάσεως μέχρι το 01/09/2017, που κατατέθηκε προς ψήφιση. Και εξηγούμαι. Ο τωρινός νόμος λέει (διότι η κατατεθείσα τροπολογία δεν ψηφίστηκε ακόμα, άρα δεν είναι νόμος του Κράτους) ότι μόνο οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές θα μπορούν να διδάσκουν σε δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης από 01/09/2015. Επειδή, όμως, οι πιστοποιημένοι είναι σχετικά λίγοι, υπήρχε μία δυσκολία στο πως θα μπορέσουν πάρουν τα ΙΕΚ, ΣΕΚ, ΣΔΕ εκπαιδευτές-καθηγητές ωρομισθίους, διότι όλοι οι μη πιστοποιημένοι αποκλείονταν σαφώς από τις 01/09/2015 και εντεύθεν (με βάση το νόμο που ισχύει τώρα που συζητάμε). Σκέφθηκαν, λοιπόν, στο ΙΝΕΔΙ