*

Αποστολέας Θέμα: Τέλος στα φάρμακα που ξέραμε ???  (Αναγνώστηκε 20744 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος panos2

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Απ: Τέλος στα φάρμακα που ξέραμε ???
« Απάντηση #56 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 12:40:33 pm »
@panos2: αν το φάρμακο που θα σου προτείνει ο φαρμακοποιός έχει την ίδια δραστική ουσία, είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Αν θέλει να σου προτείνει φάρμακο με διαφορετική δραστική ουσία δεν έχει το δικαίωμα, ούτε τη γνώση, ούτε την ευθύνη.

Μπορεί να έχεις δίκιο  εσύ και ο ΕΟΦ, στην κοινωνία όμως διαχέεται η εντύπωση πως αυτό δεν ισχύει, γιατί  μπορεί εύκολα να συνδεθεί η τιμή διαφορετικών φαρμάκων ίδιας δραστικής ουσίας  με την αποτελεσματικότητα. Μπορεί να ισχυριστεί ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός, πως πέρα από την δραστική ουσία   το φάρμακο περιέχει και άλλες ουσίες που μπορεί να δημιουργούν πιο πολλές αλλεργίες. Πολλά μπορούν να σου πουν, αν δεν είναι κάποιος γνώστης, όπως δεν είμαι και εγώ.

Όταν διαβάζω και εγώ πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  ίδιου πληθυσμού με την Ελλάδα η φαρμακευτική δαπάνη είναι η μισή από την χώρα μας, καταλαβαίνω πως υπάρχει μεγάλο  πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, γιατί μιλάμε για ένα πάρτι της τεράστιας τάξης των 4δισ.!!!!!
Δεν έχω όμως διαβάσει μια αναλυτική μελέτη – εκτίμηση για τα αίτια της μεγάλης φαρμακευτικής δαπάνης. Μέχρι σήμερα συνηγορούν  για εμένα  -και επειδή δεν έχω όλα τα δεδομένα, με μεγάλη με μεγάλη πιθανότητα σφάλματος - 2 αιτίες:

1. Η υπερβολική συνταγογράφηση. Δηλαδή στη χώρα μας συνταγογραφείται απλά μεγάλος αριθμός φαρμάκων. Σε αυτό συμβάλλει φυσικά και η εσφαλμένη νοοτροπία πολλών πολιτών, πως μόνο με τα φάρμακα  θα γίνουν καλά, χωρίς να αφήνουν τα περιθώρια στον οργανισμό τους να αντεπεξέλεθει και μόνος του.

2. Η συνταγογράφηση «ακριβών» φαρμάκων, που μπορεί να είναι και φθηνά, αλλά ακριβαίνουν λόγω της μίζας που πληρώνεται ενδεχομένως προς τους γιατρούς.

Και στις 2 παραπάνω περιπτώσεις η αδικαιολόγητη δαπάνη πηγάζει από την συναλλαγή μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών  και γιατρών.
Εγώ βλέπω πως με τα νέα μέτρα αυτό το «σύστημα» απάτης προς τους ασθενείς, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορεί να μετατοπιστεί από κακοήθεις γιατρούς και φαρμακοποιούς  μόνο προς τους ασθενείς…  :(

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:03:25 »

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #57 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 02:50:00 pm »
Εγώ βλέπω πως με τα νέα μέτρα αυτό το «σύστημα» απάτης προς τους ασθενείς, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορεί να μετατοπιστεί από κακοήθεις γιατρούς και φαρμακοποιούς  μόνο προς τους ασθενείς…  :(

Αυτό που θα γίνει είναι ότι ο ασθενής θα πληρώνει τελικά τη νύφη, επειδή κάποιοι άλλοι αισχροκερδούσαν.

Και λέω ότι θα πληρώσει τη νύφη, γιατί πρώτον, έχω ισχυρή αμφιβολία για την εγκυρότητα των ούτως ή άλλως δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΦ, τη στιγμή που θα υπάρχει τόσο ισχυρή πίεση εισαγωγής φθηνών φαρμάκων από οπουδήποτε, για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Και δεύτερον, όλα τα φάρμακα προκαλούν κάποιες παρενέργειες είτε λόγω της δραστικής τους ουσίας είτε λόγω των εκδόχων τους. Μέχρι τώρα, αν ήξερες εκ πείρας ότι το τάδε φάρμακο σε πείραζε, την επόμενη φορά ζητούσες από το γιατρό να σου συνταγογραφήσει κάποιο παρόμοιο, όχι απαραιτήτως πολύ ακριβότερο (εμένα π.χ κάποια αντιβιοτικά με πειράζουν στο στομάχι, ενώ κάποια άλλα με την ίδια δραστική ουσία όχι, κάποια αντισταμινικά μου προκαλούν ύπνο, ενώ σε άλλα άτομα τα ίδια ακριβώς δεν έχουν τέτοια παρενέργεια).
Τώρα θα είσαι υποχρεωμένος να πάρεις το φθηνότερο που θα σου δώσει ο φαρμακοποιός και αν δεν σου αρέσει, θα πρέπει να πληρώσεις. Και ποιος θα υποδεικνύει σ' αυτήν την περίπτωση το εναλλακτικό φάρμακο και με ποια ευθύνη;

Και στην τελική, αν είναι τελικά να πληρώνω για το φάρμακο που χρειάζομαι, για ποιον λόγο ακριβώς θα μου κάνουν κρατήσεις τις οποίες εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν;

Αλλά αυτά στο ΣΚΑΙ φαίνονται πολύ λογικά, όπως και όλα τα μέτρα των μνημονίων... :-X

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 26, 2012, 02:52:28 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
« Απάντηση #58 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 03:35:10 pm »

Αυτό που θα γίνει είναι ότι ο ασθενής θα πληρώνει τελικά τη νύφη, επειδή κάποιοι άλλοι αισχροκερδούσαν.

Και λέω ότι θα πληρώσει τη νύφη, γιατί πρώτον, έχω ισχυρή αμφιβολία για την εγκυρότητα των ούτως ή άλλως δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΦ, τη στιγμή που θα υπάρχει τόσο ισχυρή πίεση εισαγωγής φθηνών φαρμάκων από οπουδήποτε, για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Και δεύτερον, όλα τα φάρμακα προκαλούν κάποιες παρενέργειες είτε λόγω της δραστικής τους ουσίας είτε λόγω των εκδόχων τους. Μέχρι τώρα, αν ήξερες εκ πείρας ότι το τάδε φάρμακο σε πείραζε, την επόμενη φορά ζητούσες από το γιατρό να σου συνταγογραφήσει κάποιο παρόμοιο, όχι απαραιτήτως πολύ ακριβότερο (εμένα π.χ κάποια αντιβιοτικά με πειράζουν στο στομάχι, ενώ κάποια άλλα με την ίδια δραστική ουσία όχι, κάποια αντισταμινικά μου προκαλούν ύπνο, ενώ σε άλλα άτομα τα ίδια ακριβώς δεν έχουν τέτοια παρενέργεια).
Τώρα θα είσαι υποχρεωμένος να πάρεις το φθηνότερο που θα σου δώσει ο φαρμακοποιός και αν δεν σου αρέσει, θα πρέπει να πληρώσεις. Και ποιος θα υποδεικνύει σ' αυτήν την περίπτωση το εναλλακτικό φάρμακο και με ποια ευθύνη;

Και στην τελική, αν είναι τελικά να πληρώνω για το φάρμακο που χρειάζομαι, για ποιον λόγο ακριβώς θα μου κάνουν κρατήσεις τις οποίες εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν;

Αλλά αυτά στο ΣΚΑΙ φαίνονται πολύ λογικά, όπως και όλα τα μέτρα των μνημονίων... :-X

Και μην βλέπεις μ'ονο την πρίπτωση των "απλών" φαρμάκων που μπορεί να επηρεάζουν εσένα (και εμένα και τον οποιονδ΄ξποτε).
Υπάρχουν ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις οι οποίοι προκειμένου να βρουν την κατάλληλη δόση σε κάποιο φάρμακο παιδεύτηκαν πάρα πολύ, και οι παρενέργειες ήταν πολύ σοβαρες (βλ για παράδειγμα νεφροπαθείς ή καρκινοπαθείς).
Το να αλλάξεις το φάρμακο αυτών των ανθρώπων, μπορεί και να τους αλλάξει τη ζωή....Και έχω παράδειγμα ανθρώπων σε αιμοκάθαρση σε νοσοκομείο, όπου αποαφασίστηκε να γίνει αλλαγή των φαρμάκων με άλλα με την ίδια δραστική ουσία αλλά φθηνότερα. Έχουν περάσει 2 χρόνια και οι άνθρωποι (όλοι όμως και όχι 1 ή 2 που μπορεί να πεις κανέις ότι έτυχε!!!) δεν μπορούν να συνέλθουν και να "επαναπρογραμματιστούν"....έχουν χάσει και την όποια ποιότητα ζωής είχαν.....

Όσον αφορά τον ΕΟΦ και τους ελέγχουν που κάνει.....για να δώσει άδεια σε ένα οποιοδήποτε σκεύασμα να κυκλοφορήσει, δεν ελέγχει το σκεύασμα, αλλά τα "χαρτιά" που υποβάλει η εταιρεία και λένε ότι είναι μια χαρά, περιέχει αυτό και αυτό το συστατικό. Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, τότε γίνεται ενδελεχής έλεγχος από τον ΕΟΦ...
Και επειδή μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα. Πριν από κάποια χρόνια κυκλοφόρησε ένα γεννόσημο ενός φαρμάκου για την καρδιά. Ίδια ουσία με το προηγούμενο που κυκλοφορούσε και συνταγογραφούνταν ευρέως, αλλά σε πολύ μικρότερη τιμή. Οι γιατροί άρχισαν να συνταγογραφούν το καινούριο. Μετά από 2-3 χρόνια (τότε έκανε έλεγχο ο ΕΟΦ στις ουσίες που περιέχονταν), και ενώ πάρα πολλοί καρδιοπαθείς το έπαιρναν, αποδεικνύεται ότι προκαλεί σοβαρά ηπατικά προβλήματα.....
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος npb

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #59 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 11:12:08 pm »
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:03:25 »

Αποσυνδεδεμένος soch

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Για να δούμε τι θα δούμε...
    • Προφίλ
« Απάντηση #60 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 09:54:14 am »
Για σένα προσωπικά (προς τι ο πληθυντικός, γράφεις για πολλούς;) δεν ανέφερα τίποτα.
Για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν το έβαλα. Είναι συζήτηση με προσκεκλημένους από όλους τους σχετικούς χώρους. Και βέβαια ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Άντε, καλή σαρακοστή.
Σωκράτης

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #61 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 01:57:26 pm »
"Όσο για το τι γίνεται στα άλλα κράτη, ειλικρινά βαρέθηκα να ακούω συγκρίσεις και μεταφορές ξένων μοντέλων. Ούτε ξέρω τι ισχύει ακριβώς σε κάθε κράτος ούτε σε τι υποδομές βασίζεται ούτε τι αποτέλεσμα έχει.Εμένα με ενδιαφέρει να βλέπω μέτρα και προγράμματα που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη...

Μα το ανησυχητικό στη ρύθμιση δεν είναι ότι θα επιτρέπει γενικώς τη χορήγηση γενοσήμων, που ούτως ή άλλως κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, αλλά ότι θα επιβάλει τη χορήγηση του φθηνότερου (πρωτότυπου ή γενόσημου) φαρμάκου της αγοράς που περιέχει τη συγκεκριμένη δραστική ουσία. Αυτό τόνισα και σε προηγούμενο μήνυμα...

Εγώ εξετάζω τη λογική των επιχειρημάτων τους. Είτε συμφέρει τους γιατρούς είτε όχι, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να διασωθούν. Να εξορθολογίσουν τις τιμές τους ναι, να ελεγχθούν περισσότερο ναι, όχι όμως να σβήσουν στο όνομα κάποιας πρόσκαιρης εξοικονόμησης...

Μέχρι στιγμής όποιο άρθρο κι αν έχω διαβάσει, δεν έχω διαβάσει μια στέρεη λογική που να στηρίζει τα νέα μέτρα, πλην της εξοικονόμησης χρημάτων. Δεν προσπερνώ αυτό το στοιχείο ως αδιάφορο, αλλά δεν μπορεί να είναι και το μόνο που μας ενδιαφέρει, ειδικά στο θέμα της υγείας."

Apri,συγχώρεσέ με που παραθέτω μερικά αποσπάσματα από τα μηνύματά σου και όχι ολόκληρα,αλλά κι εδώ χρειάζεται η εξοικονόμηση (χώρου)!Μη θυμώσεις,καθώς συμμερίζομαι την αγωνία σου για την ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης στο μέλλον,όμως σε κάποια σημεία θεωρώ ότι αντιφάσκεις.
Αφού η εξοικονόμηση πόρων δεν αποτελεί το πρωτεύον ζήτημα για εσένα,τότε γιατί "πρέπει"να διασωθούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες,ειδικά εάν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό χωρίς την έως τώρα κρατικοδίαιτη τακτική;
Εάν "ούτως ή άλλως τα γενόσημα κυκλοφορούσαν" και θεωρείς -κατ'εμέ ορθά- ότι αλλού πρέπει να σταθούμε,τότε γιατί σχεδόν όλα τα μηνύματά σου εκφράζουν τον φόβο σου για τον κίνδυνο αλλεργιών από τα γενόσημα;
Τελικά δεν απαντάς στο πώς μπορούν να διασωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.Συγνώμη,αλλά η στάση σου μου θυμίζει λίγο την ρητορική του "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".Θέλω το ευρώ,αλλά όχι τον καπιταλισμό.Θέλω να μου δανείσουν οι άλλοι,αλλά να μην υποστώ κάποια πράγματα που υπομένουν αυτοί.Δυστυχώς,δηλαδή,νομίζω ότι από εσένα μέχρι στιγμής"δεν έχω διαβάσει μια στέρεη λογική" που να δίνει σαφείς απαντήσεις.
Και μπορεί εσένα να μην σε ενδιαφέρουν τα παραδείγματα κοινωνιών που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα (δεν ξέρω μήπως κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία σου το υπαγορεύει αυτό),αλλά προσωπικά,επειδή ακριβώς εκτιμώ το επίπεδο ζωής που απολαμβάναμε έως τώρα,με ενδιαφέρει να διασωθεί με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες,γιατί απλούστατα κι εμένα δεν με εκφράζει π.χ. το αγγλοσαξωνικό μοντέλο.Είτε το θέλουμε,είτε όχι,ολόκληρο σοβιετικό μπλοκ παραδόθηκε σε αυτό μέχρι κεραίας.Και πολύ φοβάμαι ότι η στείρα άρνηση θα μας οδηγήσει κι εμάς προς τα εκεί,καθώς δεν είμαστε Κίνα,για να μπορούμε να μην στηριζόμαστε πουθενά.
Εντελώς φιλικά. :)

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #62 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 03:28:13 pm »
Αντιγράφω από τη χθεσινή Καθημερινή:

Τα γενόσημα και το λόμπι του φαρμάκου
Πώς στην Ελλάδα τα αντίγραφα έφθασαν να είναι πιο ακριβά από τα πρωτότυπα
Του Τασου Tελλογλου

Ο γιατρός σε νοσοκομείο της

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #63 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 03:33:16 pm »
Διευκρινίζω, γιατί μάλλον δεν ήμουν σαφής.

Αφού η εξοικονόμηση πόρων δεν αποτελεί το πρωτεύον ζήτημα για εσένα,τότε γιατί "πρέπει"να διασωθούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες,ειδικά εάν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό χωρίς την έως τώρα κρατικοδίαιτη τακτική;

Θεωρώ ότι είναι καλό να διασωθούν γενικά οι όποιες ελληνικές επιχειρήσεις, γιατί απασχολούν προσωπικό και γιατί μπορούν να παρέχουν προϊόντα, μειώνοντάς έτσι την ανάγκη για εισαγωγές.
Αντιλαμβάνομαι ότι πολλές από αυτές ήταν κρατικοδίαιτες, όπως και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί θα πρέπει ό,τι δεν λειτουργεί σωστά, απλά να το καταργούμε ή να το αφήνουμε να σβήσει μόνο του, επειδή αυτό είναι το πιο εύκολο.
Γιατί δηλαδή είναι καλύτερο να εισάγω κάτι απ' έξω, όταν μπορώ να το παράγω εδώ, μειώνοντας όμως την αισχροκέρδεια μέσω λ.χ διαφανών διαγωνισμών;
Όσο για τη μείωση πόρων, δεν το θεωρώ ασήμαντο πράγμα. Ωστόσο, σε κάποιους κρίσιμους τομείς, με πρώτη και καλύτερη την υγεία, δεν μπορεί να είναι το πρώτο και το τελευταίο που σκεφτόμαστε.

Εάν "ούτως ή άλλως τα γενόσημα κυκλοφορούσαν" και θεωρείς -κατ'εμέ ορθά- ότι αλλού πρέπει να σταθούμε,τότε γιατί σχεδόν όλα τα μηνύματά σου εκφράζουν τον φόβο σου για τον κίνδυνο αλλεργιών από τα γενόσημα;

Γιατί αν δεν κάνω λάθος, τα γενόσημα είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα.
Άρα, όταν θα πάρεις το φθηνότερο της αγοράς, το πιο πιθανό είναι ότι θα πάρεις γενόσημο και μάλιστα το φθηνότερο γενόσημο.

Να το πω αλλιώς:
Το πρόβλημά μου δεν είναι το γενόσημο ως γενόσημο. Είναι ότι θα μπορείς να πάρεις μόνο το φθηνότερο γενόσημο, χωρίς εναλλακτική λύση σε περίπτωση που για κάποιον λόγο σε πειράζει. Και επειδή η πίεση θα είναι ακριβώς να πάρεις το φθηνότερο, είναι ένα ερώτημα αν π.χ κάτι φθηνό αλλά όχι καλό, θα απορρίπτεται από τον ΕΟΦ με  την ίδια ευκολία που θα απορρίπτεται ένα ακριβό.

Αυτό που φοβάμαι είναι δηλαδή ότι θα φύγουμε από την ασυδοσία του ακριβού φαρμάκου, για να πάμε στην τυραννία του φθηνού.

Τελικά δεν απαντάς στο πώς μπορούν να διασωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγνώμη, αλλά η στάση σου μου θυμίζει λίγο την ρητορική του "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο". Θέλω το ευρώ, αλλά όχι τον καπιταλισμό.          Θέλω να μου δανείσουν οι άλλοι, αλλά να μην υποστώ κάποια πράγματα που υπομένουν αυτοί. Δυστυχώς, δηλαδή,νομίζω ότι από εσένα μέχρι στιγμής"δεν έχω διαβάσει μια στέρεη λογική" που να δίνει σαφείς απαντήσεις.

Και μπορεί εσένα να μην σε ενδιαφέρουν τα παραδείγματα κοινωνιών που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα (δεν ξέρω μήπως κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία σου το υπαγορεύει αυτό),αλλά προσωπικά,επειδή ακριβώς εκτιμώ το επίπεδο ζωής που απολαμβάναμε έως τώρα,με ενδιαφέρει να διασωθεί με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες,γιατί απλούστατα κι εμένα δεν με εκφράζει π.χ. το αγγλοσαξωνικό μοντέλο.Είτε το θέλουμε,είτε όχι,ολόκληρο σοβιετικό μπλοκ παραδόθηκε σε αυτό μέχρι κεραίας.Και πολύ φοβάμαι ότι η στείρα άρνηση θα μας οδηγήσει κι εμάς προς τα εκεί,καθώς δεν είμαστε Κίνα,για να μπορούμε να μην στηριζόμαστε πουθενά.

Δεν είμαι στείρα αρνητική ούτε όμως δέχομαι ανεπιφύλακτα οτιδήποτε, στην προκειμένη περίπτωση εύκολες λύσεις λογιστικού τύπου που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους τον άνθρωπο.

Τα ασφαλιστικά ταμεία φαλίρισαν λόγω της κακής διαχείρισης των αποθεματικών τους.
Τώρα θα μου πεις πως ό,τι κι αν έγινε, πρέπει να βρούμε κάποια λύση. Σύμφωνοι.

Μου λες να προτείνω λύσεις και θα είμαι ειλικρινής. Για να σου προτείνω λύσεις, θα πρέπει να ξέρω ακριβώς πώς λειτουργούν τα ταμεία και ακριβώς τι πήγε λάθος. Δεν το ξέρω και ούτε είναι ο ρόλος μου να το ξέρω, γιατί είμαι πολίτης και όχι κυβερνήτης.  Αυτό που μπορώ να κάνω από τη θέση μου είναι να κρίνω αυτό που μου προτείνουν ως λύση αυτοί που διορίστηκαν γι’ αυτόν το σκοπό κι αυτό κάνω. 

Θέλουν να διαθέσουν τους λιγότερους κατά το δυνατόν πόρους, λόγω οικονομικής στενότητας. Σύμφωνοι.
Και να δεχθώ καλόπιστα ότι δεν μπορούν να τα εξοικονομήσουν αυτά τα ποσά από οπουδήποτε αλλού.

Πόσο ασφαλές είναι να πετάει το μπαλάκι σε εμένα, που είμαι άσχετη με τα ιατρικά,
για να επιλέξω ανάμεσα στα φάρμακα ίδιας δραστικής ουσίας; 
Γιατί, δηλαδή, λέει ότι μπορεί ο φαρμακοποιός με δική μου συναίνεση (λες και μπορώ να κρίνω) να μου χορηγήσει το φθηνότερο φάρμακο;Μήπως γιατί επειδή δεν θα μπορώ να κρίνω, θα επιλέγω το φθηνότερο;
Και αν εγώ ήθελα κάποιο πιο ακριβό με μεγαλύτερη δική μου συμμετοχή ή κάποιο φάρμακο περίπου ίσης αξίας με το φθηνότερο, βάσει ποιων κριτηρίων θα το διαλέξω;

Δεν ξέρουν ότι στην πράξη θα ρωτάμε τους γιατρούς να μας πουν ανεπισήμως τι να προτιμήσουμε;
Μήπως τότε θα σταματήσει η διαπλοκή τους; Όχι, αλλά δεν θα επιβαρύνει το κράτος. Τότε τι τους νοιάζει αν ο γιατρός διαλέγει εξ αρχής από λίστα οικονομικών φαρμάκων, προειδοποιώντας ότι ακριβότερο φάρμακο, θα σημαίνει και μεγαλύτερη δική μας συμμετοχή;
Γιατί δεν θέτουν απλώς μίνιμουμ διαθέσιμο ποσό ανά δραστική ουσία και να αφήνουν από εκεί και πέρα το γιατρό και τον ασθενή να κρίνουν με δική τους ευθύνη τι θα επιλέξουν;

Αν θες τώρα τη γενικότερη άποψή μου για τα πράγματα, δεν είμαι υπέρ οποιουδήποτε πράγματος είτε είναι μέτρο είτε ιδεολογία, χωρίς να βλέπω απτά θετικά αποτελέσματα.
Γι’ αυτό είπα ότι δεν με ενδιαφέρει αν κάτι έχει εφαρμοστεί σε άλλη χώρα, αν δεν ξέρω υπό ποιους όρους εφαρμόστηκε και ποια αποτελέσματα είχε.
Οι θεωρίες των κινημάτων και των προγραμμάτων, όπως και οι προθέσεις των προσώπων, έχουν ιστορική σημασία, όχι όμως επίδραση στην καθημερινότητά μου. Οι πράξεις έχουν.

Από αυτήν την άποψη, δεν είμαι γενικώς ούτε υπέρ ούτε κατά των διαφόρων συμμαχιών. Εξαρτάται από το τι κάνουμε εκεί μέσα.
Σημασία έχει λ.χ, από τη στιγμή που δεν υφίστανται σχέσεις ισοτιμίας,
αν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τα αντικρουόμενα συμφέροντα διαφόρων δυνάμεων, όπως κάνουν όλα τα άλλα κράτη (βλ. εσχάτως και την Κύπρο) ή αν λειτουργούμε μονίμως σαν τον Χατζηαβάτη που έπαιρνε εντολές και εισέπραττε τελικώς φάπες προσδοκώντας κάποιο επισφαλές μελλοντικό κέρδος.

Ούτε συμμερίζομαι την άποψη ότι όποιος δανείζει, μπορεί να επιβάλλει ό,τι θέλει.
Δεν χαρίζει. Δανείζει και μάλιστα ακριβά. Άρα, όλα τα υπόλοιπα είναι υπό διαπραγμάτευση.
Το αν ο δικός του λαός δέχεται οτιδήποτε (αλήθεια, ποιο ευρωπαϊκό κράτος έχει υποστεί όσα εμείς;) είναι κάτι που αφορά εκείνον το λαό, όχι εμάς. Δεν θα κάνω πρότυπό μου οποιονδήποτε μου επιβάλλουν.

Και θα συμφωνήσω μαζί σου ότι όλοι μας θέλουμε τις λιγότερες απώλειες.
Αυτό που πρέπει να σκεφθούμε όμως είναι ποια απώλεια είναι σημαντικότερη σ’ αυτή τη ζωή.
Τι αξίζει να χάσουμε, για να κερδίσουμε τι; ::)

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 27, 2012, 03:42:11 pm από apri »

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #64 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 03:57:19 pm »
Καθώς συμφωνούμε στα περισσότερα,δεν θα συνεχίσω τον διάλογο,γιατί μπορεί να επεκταθώ σε πράγματα περιττά και φοβάμαι ότι θα κουράσουμε τους υπόλοιπους (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη).Οσο για τα ερωτήματα που θέτεις,θεωρώ ότι κάποια από αυτά ίσως βρουν απάντηση στο άρθρο του Τέλλογλου που παρέθεσα παραπάνω και μάλλον δεν πρόλαβες να το διαβάσεις πριν τα διατυπώσεις.

Αποσυνδεδεμένος miska

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #65 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 04:38:42 pm »
Οι Ιταλοί είπαν όχι στα φάρμακα-δολοφόνους! Οι Ελληνες;
«Άλλο το φάρμακο και άλλο η δραστική ουσία» αποφάνθηκαν τα ιταλικά δικαστήρια, βασισμένα σε κοινοτική οδηγία

Οι τροϊκανοί είναι τόσο αδίστακτοι, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ξένων πολυεθνικών, επιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα ρύθμιση η οποία ήδη έχει κριθεί παράνομη στην Ιταλία.

Όταν η δικαιοσύνη άλλης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει απορρίψει τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία -και, μάλιστα, βασιζόμενη σε κοινοτική οδηγία!- πώς είναι δυνατόν να μας «σερβίρουν» την παράνομη ρύθμιση στην Ελλάδα;

Τελικά, υπάρχει κοινοτικό δίκαιο ή όχι; Ή, μήπως, το δίκαιο ισχύει για όλους τους άλλους εκτός από «τα κορόιδα τους Ελληνες», που -προφανώς- δε τους νοιάζει αν θα ψοφάμε σαν τα ποντίκια, με τα φάρμακα-δολοφόνους (made in India, Pakistan, Bangladesh) τα οποία θα μας ταΐζουν;

Όταν η ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει μια παρόμοια ρύθμιση για τα φάρμακα με αυτήν που προωθείται σ’ εμάς τώρα από την τρόικα, σκόνταψε πάνω στην δικαιοσύνη της χώρας.

Μια παλαιότερη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκανε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στο φάρμακο και την δραστική ουσία την έκανε να αποσύρει την διαβόητη διάταξη. Τα «τυχαία» φάρμακα κρίθηκαν παράνομα στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα τώρα προωθείται η ίδια διάταξη.

Αυτό που απέτυχαν να κάνουν αλλού οι ξένες πολυεθνικές του φαρμάκου, το επιβάλουν εδώ, τώρα που η χώρα μας είναι στα γόνατα και μοιάζει ανήμπορη να αντιδράσει. Με την διάταξη περί συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν όχι το καταλληλότερο, αλλά το φθηνότερο φάρμακο που θα περιέχει την «δραστική ουσία» που θα γράφει ο γιατρός.

Οι ξένες φαρμακευτικές μπορούν εύκολα να εισάγουν τεράστιες ποσότητες από φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας που παράγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Αυτό που δεν πέρασε στην Ιταλία θα περάσει εδώ;

http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/116989/oi-italoi-eipan-ohi-sta-farmaka-dolofonoys-oi-ellines

Αποσυνδεδεμένος soch

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #66 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 05:06:23 pm »
Τα γενόσημα φάρμακα στη χώρα μας
Ο Παθολόγος κ. Σωτήρης Κ. Αδαμίδης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μιλά για τα γενόσημα φάρμακα στη χώρα μας, σχετικά με το πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά είναι, καθώς και ποιες είναι οι διαδικασίες ελέγχου τους.

Διευκρινίσεις του ΕΟΦ για τα γενόσημα
"...Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο ΕΟΦ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα διαχρονικά για την προστασία τη Δημόσιας Υγείας και συγχρόνως εφιστά την προσοχή για την ορθή χρήση των φαρμάκων και την άμεση αναφορά οποιουδήποτε προβλήματος εμφανιστεί.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατυπώνονται αβάσιμες καταγγελίες για την ασφάλεια των φαρμάκων και ιδιαίτερα των γενοσήμων..."
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 27, 2012, 05:08:26 pm από soch »
Σωκράτης

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #67 στις: Μαρτίου 02, 2012, 04:21:35 pm »
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών καταγγέλλει ποιοι και γιατί
έχουν κάνει πειραματόζωα τους ΄Ελληνες, ενώ δηλώνει έτοιμος να τα πει και στον εισαγγελέα

http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/118179/o-g-papandreoy--oi-israilinoi-kai-ta-xena-symferonta-sta-farmaka

Αποσυνδεδεμένος soch

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #68 στις: Μαρτίου 02, 2012, 04:42:02 pm »
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 02, 2012, 04:48:29 pm από soch »
Σωκράτης

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #69 στις: Μαρτίου 02, 2012, 05:11:21 pm »

Η δραστική ουσία θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία

http://www.newscode.gr/ellada/story/70046/h-drastikh-oysia-thetei-se-kindyno-th-dhmosia-ygeia

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182630
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 653
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)