*

Αποστολέας Θέμα: Παιδί χωρίς άδεια παραμονής και φοίτηση στο σχολείο  (Αναγνώστηκε 5384 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kyra_daskala

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Παιδί λαθρομεταναστών
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 05, 2012, 09:55:09 pm »
Τελικά αν κάποιο παιδί δεν έχει αποδεικτικά ότι νομίμως βρίσκεται στην χώρα μας δικαιούται/υποχρεούται να πηγαίνει σχολείο;

Ναι
https://www.youtube.com/watch?v=MwRNvpGydzw
Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα
πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:34:33 »

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 05, 2012, 09:56:26 pm »
O κάθε απίθανος είναι κατ' αρχήν άνθρωπος.

Ωστόσο, το θέμα της δωρεάν παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους που δεν φορολογούνται είναι όντως σοβαρό θέμα.
Στον τομέα της υγείας το κόστος μέχρι τώρα ήταν μεγάλο.

Όταν ένα κράτος δεν λειτουργεί, πολλά κακά συμβαίνουν.

......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος Marcus

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 05, 2012, 10:08:41 pm »
Μάλιστα. Φαίνεται πως θα κριθεί η ανθρωπιά του καθενός από το βαθμό συμμόρφωσης των λεξιλογικών του προτιμήσεων με το κάθε εφήμερο ιδεολογικό σουξέ.

Έστω και έτσι, θα εμμείνω στη θέση μου ότι ο προτιμητέος όρος είναι "λαθρομετανάστης". Θεωρώ ότι αποφεύγοντας το "λαθρο-", και αποκαλώντας συλλήβδην όλα τα παιδιά με τον ίδιο όρο, αποσιωπούμε τις βαθιές δομικές ανισότητες της κοινωνίας στην οποία συμμετέχουμε και την οποία συνδιαμορφώνουμε.

Αποσιωπούμε δηλαδή το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να μπουν στη χώρα κρυφά, γιατί δεν τους επιτρέψαμε να μπουν φανερά. Εξαλείφοντας γλωσσικά τις διαφορές μεταξύ των παιδιών των λαθρομεταναστών και των δικών μας, προσποιούμαστε ότι εκείνα τα παιδιά δεν είναι στο περιθώριο, αντί να αναδείξουμε με τις γλωσσικές μας επιλογές τη μειονεκτική θέση στην οποία τα εκτοπίσαμε ως κοινωνία.

Εάν είναι αλήθεια πως η γλώσσα κωδικοποιεί ιδεολογία, πιστεύω ότι όσοι προτείνουν να εξαλείψουμε γλωσσικά όσα μας φέρνουν σε δύσκολη θέση είναι κρυπτορατσιστές (ενδεχομένως, μάλιστα, να το κρύβουν και από τον εαυτό τους).

(

Αποσυνδεδεμένος giota.pat.

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 05, 2012, 10:10:05 pm »
Στο δημόσιο σχολείο εγγράφονται όλα τα παιδιά.
Πριν κάποια χρόνια είχε έρθει εγκύκλιος που έλεγε ότι πρέπει να ζητάμε χαρτιά. Είχε γίνει χαμός! Αποσύρθηκε!

Σε ευχαριστώ. Αυτή την απάντηση έψαχνα για να είμαι σίγουρη πριν μιλήσω.

Πραγματικά δεν πίστευα ότι η λέξη λαθρομετανάστης θα μας δημιουργούσε τόσα προβλήματα αντί να σταθούμε στο πραγματικό πρόβλημα: Ένα παιδί δεν πάει στο σχολείο :-X

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:34:33 »

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 05, 2012, 10:11:46 pm »
Μάλιστα. Φαίνεται πως θα κριθεί η ανθρωπιά του καθενός από το βαθμό συμμόρφωσης των λεξιλογικών του προτιμήσεων με το κάθε εφήμερο ιδεολογικό σουξέ.

Έστω και έτσι, θα εμμείνω στη θέση μου ότι ο προτιμητέος όρος είναι "λαθρομετανάστης". Θεωρώ ότι αποφεύγοντας το "λαθρο-", και αποκαλώντας συλλήβδην όλα τα παιδιά με τον ίδιο όρο, αποσιωπούμε τις βαθιές δομικές ανισότητες της κοινωνίας στην οποία συμμετέχουμε και την οποία συνδιαμορφώνουμε.

++++++

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Λατρεύω την εκπαίδευση.. BAZINGA!
    • Προφίλ
Απ: Παιδί χωρίς άδεια παραμονής και φοίτηση στο σχολείο
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 05, 2012, 10:14:30 pm »
Στο θέμα της ονομασίας και τα περί λάθρων κλπ.. ακόμα κι αν έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι ετυμολογικά στέκει, ακούγεται άσχημα. Άλλο "λαθρεπιβάτης" και άλλο "λαθρομετανάστης", όταν γνωρίζουμε (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζουμε) ότι όσοι μεταναστεύουν από φτωχές χώρες, προσπαθούν να σωθούν από πολέμους (που ΚΑΙ η χώρα μας, ως μέλος του ΝΑΤΟ, συμβάλλει έμμεσα..) και από πλήρη εξαθλίωση και θάνατο.

Λίγη ευαισθησία σε ορισμένα θέματα θα έπρεπε να υπάρχει. Αλλά τι λέω.. εδώ τον παππού μου τον έλεγαν στα επίσημα έγγραφα "κομμουνιστοσυμμορίτη" μέχρι το '80 (που πέθανε) και ο πατέρας μου ήταν επίσημα "γιος συμμορίτη" μέχρι το '81 (όσο κυβερνούσε η τότε "δημοκρατική" δεξιά). Αυτά είναι...
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

"The first condition of progress is the removal of censorship."
(George Bernard Shaw)

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 05, 2012, 10:24:19 pm »
Λίγη ευαισθησία σε ορισμένα θέματα θα έπρεπε να υπάρχει. Αλλά τι λέω.. εδώ τον παππού μου τον έλεγαν στα επίσημα έγγραφα "κομμουνιστοσυμμορίτη" μέχρι το '80 (που πέθανε) και ο πατέρας μου ήταν επίσημα "γιος συμμορίτη" μέχρι το '81 (όσο κυβερνούσε η τότε "δημοκρατική" δεξιά). Αυτά είναι...

Τον αστυνομικό τον λέμε μπάτσο
Τον στρατιωτικούς, καραβανάδες
Τον υποστηρικτή της δεξιάς, φασιστόμουτρο
και πάει λέγοντας.

Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί δεν ευσταθούν και είναι υποτιμητικοί.
Ο λαθρο-κρυφά εισερχόμενος-μετανάστης είναι μια πραγματικότητα και είναι δίκαιο για τους νομίμους εισερχόμενους μετανάστες να τους ξεχωρίζουμε.

Αποσυνδεδεμένος xenos

• Έμπειρο μέλος
  • Λίγες λέξεις,πολλές σκέψεις
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 05, 2012, 10:31:38 pm »
εκτος θεματος.

Κάποιους από  τους χαρακτηρισμούς τους χρησιμοποιούσαν εκατέρωθεν των πολιτικών παρατάξεων  κυρίως αμόρφωτοι άνθρωποι  με σκοπό να  μειώσουν και σπιλώσουν ανθρώπους.
ακόμη και  οι πολιτικοί φορείς που ενεπλάκησαν εκείνη την περίοδο….. πλέον έχουν αποδεχτεί  τα λάθη τους.
Η διατήρηση αυτών των χαρακτηρισμών  από τις νεότερες γενιές κατά την ταπεινή μου άποψη   μόνο  κακό μπορεί να φέρει.  :)

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 05, 2012, 11:34:20 pm από paraxenos »

Αποσυνδεδεμένος Ανετος

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 05, 2012, 10:36:58 pm »
Εχετε ξεφυγει εντελως,δεν υπαρχει στην Ελλαδα κανενας νομιμα εισερχομενος εκτος απο τους γυφτο ρουμανους - βουλγαρους ως πολιτες της Ευρωπαικης ενωσης,τρομαρα σας.!!Αυτους που ο Σαρκοζι πεταξε εξω απο την χωρα του αν θυμασται.

Αποσυνδεδεμένος sikat

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 05, 2012, 10:59:24 pm »
Συνάδελφοι μην χρησιμοποιείται απαξιωτικές εκφράσεις για ανθρώπους και μάλιστα για ολόκληρες εθνικότητες.  Και εγώ μετανάστης ήμουν για 14 χρόνια και κάποιοι, λίγοι βέβαια, χρησιμοποιήσαν τις ίδιες απαξιωτικές εκφράσεις για μας τους έλληνες είτε για τους γείτονές μας.
Όλοι οι άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη θα πρέπει μία μέρα να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Και πάνω από όλα μην παίζετε με τις λέξεις. Πείτε ανοιχτά δεν θέλω ξένους στην πατρίδα μας ή το αντίθετο. Για να μπορούμε να συζητάμε.

Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών μου είναι άλλης εθνικότητας. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Χαίρομαι να δουλεύω με παιδιά μεταναστών...γιατί στα μάτια τους βλέπω τον εαυτό μου..

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 05, 2012, 11:06:56 pm »
Ένα συμπέρασμα είναι ότι ο όρος που συζητάμε για κάποιους είναι αχρωμάτιστος, για άλλους είναι αρνητικά χρωματισμένος και για κάποιους άλλους θετικά.

Μία αναφορά στην ιστορία του όρου:σύμφωνα με το άρθρο του Ν. Σαραντάκου    (το λινκ του οποίου δίνω παρακάτω) ο όρος αυτός δεν υπάρχει στα παλαιότερα λεξικά (μήπως τότε έβλεπαν μόνο μετανάστες και όχι λαθρομετανάστες;), υπάρχει όμως στα δύο νεότερα λεξικά, Μπαμπινιώτη και Τριανταφυλλίδη, που πρωτοεκδόθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 90. Επίσης, ο όρος άρχισε να εμφανίζεται στον ελληνικό τύπο της δεκαετίας του 1920 για να χαρακτηρίσει όχι Ασιάτες ή Αφρικανούς,  αλλά Έλληνες μετανάστες φυσικά. Μέχρι το

Αποσυνδεδεμένος sikat

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Μαρτίου 05, 2012, 11:13:30 pm »
Ωπα μεγαλε θα κλαψουμε,γιατι δεν πας στην χωρα των παιδιων που εχεις στην ταξη αφου νιωθεις τοση νοσταλγια;

Εγώ αγαπητέ συνάδελφε θέλω να είμαι από τους έλληνες για τους οποίους οι μαθητές μου θα μιλούν με τα καλύτερα λόγια στους γονείς τους ή στους ομοεθνείς τους όταν τους επισκέπτονται ή όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους..

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 05, 2012, 11:15:02 pm »
Στο θέμα της ονομασίας και τα περί λάθρων κλπ.. ακόμα κι αν έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι ετυμολογικά στέκει, ακούγεται άσχημα. Άλλο "λαθρεπιβάτης" και άλλο "λαθρομετανάστης", όταν γνωρίζουμε (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζουμε) ότι όσοι μεταναστεύουν από φτωχές χώρες, προσπαθούν να σωθούν από πολέμους (που ΚΑΙ η χώρα μας, ως μέλος του ΝΑΤΟ, συμβάλλει έμμεσα..) και από πλήρη εξαθλίωση και θάνατο.

To αν κάποιος έχει ελαφρυντικά για να παρανομήσει, δεν αίρει την παρανομία αλλά επιβάλλει διαφορετική αντιμετώπισή της.
Ο λαθρεπιβάτης μπορεί να είναι τζαμπατζής, μπορεί και οικονομικά εξαθλιωμένος. Αλλά παράνομος είναι.
Ο λαθρομετανάστης μπορεί να είναι φυγόδικος, μπορεί απλώς φτωχός και κατατρεγμένος. Παράνομος όμως είναι.
Ο ένας πρέπει να τιμωρηθεί, ο άλλος χρειάζεται στήριξη. Αντιμετώπιση χρειάζονται και οι δυο.

Όσοι μεταναστεύουν, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους στη χώρα τους, ονομάζονται πρόσφυγες.

Ο χαρακτηρισμός "συμμορίτης" και συμμοριτοπόλεμος" είναι αρνητικά φορτισμένες λέξεις, γιατί εκφράζουν συγκεκριμένη πολιτική αξιολόγηση για ένα γεγονός (εμφύλιο).

Δεν είναι όλα το ίδιο πράγμα.

ΥΓ. Είτε πούμε ότι κάποιος δεν έχει άδεια παραμονής είτε πούμε ότι είναι λαθρομετανάστης τονίζουμε την παρανομία της μετανάστευσής του. Μόνο που στη μια πλευρά το βλέπουμε ως γραφειοκρατικό το πρόβλημα, ενώ στην άλλη ως νομικό-κοινωνικό.
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος Marcus

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 05, 2012, 11:26:47 pm »

Προσωπικά έχω βαρεθεί να το διαβάζω αυτό αντί επιχειρήματος. Το ότι κάποιοι φώναζαν τον παππού σου και τον πατέρα σου συμμορίτες δε δίνει σε σένα κανένα δικαίωμα που δεν έχω εγώ. Πολύ δε περισσότερο δε σου δίνει το δικαίωμα να χαρακτηρίζεις ως ρατσιστές ή αναίσθητους όσους δε συμμερίζονται το δικό σου γλωσσικό αισθητήριο. Θεωρώ μάλιστα ότι η προσπάθειά σου να επιβάλεις, δια του στιγματισμού, τις δικές σου γλωσσικές-ιδεολογικές προτιμήσεις αποτελεί πράξη φασιστική.

Έχω δείξει, και νόμιζα αρκετά πειστικά, πως ο όρος 'λαθρομετανάστης' στέκει ετυμολογικά, γραμματικά και ιδεολογικά. Εντούτοις, τώρα καλούμαι να απολογηθώ επίσης επειδή "ακούγεται άσχημα". Δεν ξέρω σε ποιόν ακούγεται άσχημα, ούτε ποιος ανήγαγε το άτομο αυτό σε κριτή του δημόσιου λόγου, αλλά δε θέλω να διαφωνήσω. Ίσα-ίσα, εμένα ο όρος μου φαίνεται χρήσιμος ακριβώς επειδή ενοχλεί. Χρειαζόμαστε, νομίζω, έναν όρο που να μας ξεβολεύει, και να μας αναγκάζει να προβληματισθούμε πως ήρθε εδώ το άτομο αυτό, και γιατί δε μπόρεσε να έρθει νόμιμα.  Χρειαζόμαστε στο λόγο και στη σκέψη μας όρους που να μας ταρακουνάνε λιγάκι από καιρού εις καιρόν.

Και ενώ τα γράφω αυτά, παρατηρώ με περισσή αηδία πως το νήμα μετονομάσθηκε σε "Παιδί χωρίς άδεια παραμονής...". Ανάγαμε συμβολικά το δράμα του παιδιού σε μια κατάσταση ανάλογη της οδήγησης χωρίς δίπλωμα, ή της λειτουργίας σκυλάδικου χωρίς άδεια. Εξοβελίσαμε από τη σκέψη μας το ταξίδι που έκανε το παιδί, τις συνθήκες που ταξίδεψε, τις κακουχίες που βίωσε, τα συναισθήματα που ένιωσε, όλα για να εστιάσουμε στην ανώδυνη διοικητική παράβαση. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν σε αυτό. Οι δικές μου είναι πως δεν κατάφερα να πείσω.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182686
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 656
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)