*

Αποστολέας Θέμα: Υλικό για πρώτη δημοτικού  (Αναγνώστηκε 11704 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vickyN

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Απ: Υλικό για πρώτη δημοτικού
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 20, 2012, 11:02:07 pm »
Επίσης, στο νηπιαγωγείο τα παιδιά αναγνωρίζουν αριθμητικά σύμβολα τα οποία προσπαθούν να (αντι)γράψουν αβίαστα δίπλα στην αντίστοιχη ποσότητα (συνήθως μέσα σε ένα κουτάκι ή επάνω σε μία γραμμούλα).
Έχω συνεργαστεί με νηπιαγωγούς που ετοιμάζουν στον υπολογιστή πολύ καλές σχετικές ασκήσεις (τώρα με τις επιμορφώσεις Α και

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:31:27 »

Αποσυνδεδεμένος Ms Daisy

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ06
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 20, 2012, 11:29:36 pm »
... Λοιπόν, ο δάσκαλος (και μιλάμε περί ΜΕΓΑΛΟΥ δασκάλου!) μου είπε ότι καλύτερα που δεν ήξερε γιατί έτσι θα τον έπλαθε όπως ήθελε και όπως έπρεπε. Άλλα παιδιά που ήξεραν να γράφουν είχαν μάθει με λάθος φορα και είχαν πρόβλημα. Ο δικός μου κανένα απολύτως!!! Μέχρι τα Χριστούγεννα είχε μάθει να γράφει και να διαβάζει!!! ....

Συγγνώμη που πετσοκόβω το μήνυμα σου αλλά σε αυτή την πρόταση είναι όλη η ουσία.

Στο νηπιαγωγείο μαθαίνουν γράμματα και αριθμούς διαισθητικά, δεν κάνουν συστηματική γραφή και η σωστή φορά των γραμμάτων έχει πολύ μεγάλη σημασία. Καλύτερα να το βοηθήσεις από Σεπτέμβρη ακολουθώντας τις οδηγίες της δασκάλας του.

Όσον αφορά την αντίδραση που σου βγάζει, είναι φυσιολογικό!
Τέτοια εποχή που το "σχολείο" έχει τελειώσει, εσύ το βάζεις να κάνει "μαθήματα"!

Άστο να ξεκουραστεί, να κάνει χειροτεχνίες, να ζωγραφίζει σωστά μέσα στο πλαίσιο, να κρατάει σωστά το μολύβι, να χρησιμοποιεί σωστά το ψαλίδι, τη γόμα, την ξύστρα.
Ίσως σου φανεί αστείο αλλά οι παραπάνω δεξιότητες ήταν κατακτημένη γνώση από τα παιδάκια που είχαν πάει νηπιο και ξεχώριζαν από αυτά που δεν είχαν πάει.
Φέτος που μπήκα και σε πρώτη δημοτικού σχεδόν οι μισοί μου μαθητές δεν μπορούσαν να χρωματίσουν μέσα στις γραμμές και δυσκολευόντουσαν στο κόψιμο ακόμα και σε απλά σχήματα.
Συμφωνώ απόλυτα!

Και όλ'αυτά που λέτε για ασκήσεις σε υπολογιστή και "διαισθητική"/"οπτική" αναγνώριση συμβόλων και βάσεις που πρέπει να έχει αποκτήσει το παιδί στα νήπια, πιστεύω ότι έχετε δίκιο. Άλλωστε, δε θα ήταν υποχρεωτική αυτή η τάξη αν δεν υπήρχε λόγος. Απλά, όλ'αυτά πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κι όχι το καλοκαίρι.

Να εκφράσω και μια απορία/υποψία: μήπως το παιδί ξέρει κάποια πράγματα και απλά δεν τα λέει; Το λέω αυτό γιατί ο μεγάλος μου ποτέ δε μου έλεγε τι μάθαιναν στον παιδικό/νήπια με αποτέλεσμα να πιστεύω ότι δεν έκαναν τίποτα και όταν μας έστελναν από τον παιδικό μηνιαία αναφορά με το τι έκαναν, να τις αμφισβητώ. Τώρα που βλέπω ότι το παιδί όχι απλά δεν είναι πίσω από τους συμμαθητές του αλλά τα πάει περίφημα, αρχίζω να πιστεύω ότι δουλειά γινόταν, αλλά "υποσυνείδητα" (αν μπορώ να το πω αυτό).

Lara, είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά! :)

Αποσυνδεδεμένος vickyN

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 20, 2012, 11:53:46 pm »
Σίγουρα η υποχρεωτικότητα εδώ και κάποια χρόνια του νηπιαγωγείου προϋποθέτει την εμπέδωση συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε το παιδί να φοιτήσει ομαλά στην Α Δημοτικού.
Η ταπεινή μου συμβουλή είναι να είστε σε επαφή όλη τη χρονιά με τις νηπιαγωγούς, να ενδιαφέρεστε για την πρόοδο των παιδιών, να ρωτάτε συμβουλές για το πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε και να τα ενισχύσετε στη μαθησιακή διαδικασία.
Mην πανικοβάλλεστε την καλοκαιρινή περίοδο!
Δυστυχώς/ευτυχώς το νηπιαγωγείο δεν είναι πια μόνο παιχνίδι. Αυτοί οι καιροί πέρασαν ανεπιστρεπτί (που να δείτε και το καινούργιο αναλυτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά!!!).
Πάρτε μια γεύση :
http://www.pde.gr/index.php?page=3627

Αποσυνδεδεμένος Boldini

• Έμπειρο μέλος
  • όχι άλλο κάρβουνο(ΠΕ60)
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 21, 2012, 02:08:55 am »
Που μπορώ να βρω υλικό για γράμματα και αριθμούς σε παιχνιώδη μορφή από το διαδίκτυο για παιδάκι που μόλις τελείωσε το νηπιαγωγείο?
Γράφουμε τα γραμματάκια αλλά βαριέται πάρα πολύ και δε θέλω να το καταπιέζω.....αλλά από την άλλη μου είπε η νηπιαγωγός ότι πρέπει να ξερει καλα τα γραμματα και τους αριθμους.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μην πιέζεις το παιδί να κάνει κάτι που θα έρθει η ώρα να το κάνει από Σεπτέμβρη
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να αγχωθεί και να βγάλει απέχθεια προς τα γράμματα και τους αριθμούς
Επίσης αν τα μάθει πριν την ώρα του,πιθανά να βαριέται στην Α Δημοτικού
Σίγουρα ξέρει κάποια πράγματα τελειώνοντας το νηπιαγωγείο και αν θέλεις να έχει το παιδί μια επαφή με αυτά μέσα στο καλοκαίρι,υπάρχουν χίλιες δυο δραστηριότητες να κάνεις μαζί του ποτέ όμως σαν "μάθημα"
Η σχ.σύμβουλος έδωσε μια ιδέα για το αλφαβητάρι των διακοπών:ένα τετράδιο απλό όπου σε κάθε σελίδα θα έχεις γράψει κι από ένα γράμμα της αλφαβήτα.Στο γράμμα άλφα θα ψάξει να βρεί τι αρχίζει από Α πχ άμμος,θα μαζέψει λίγη από την παραλία και θα την κολλήσει στην σελίδα του Α.Στο

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:31:27 »

Αποσυνδεδεμένος Boldini

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 21, 2012, 02:17:12 am »
και να προσθέσω  οτι στις διακοπές δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά με τα του σχολείου
ακόμα θυμάμαι τις απαίσιες "Χαρούμενες Διακοπές" που μόνο χαρούμενες δεν ήταν,που μου έπαιρναν οι γονείς μου κάθε καλοκαίρι και φυσικά έφερναν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκαν οι δικοί μου
το έσκαγα και έτρεχα έξω από το σπίτι ;D

Αποσυνδεδεμένος Ms Daisy

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ06
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 21, 2012, 06:41:46 pm »
Boldini, εξαιρετική ιδέα το αλφαβητάρι!!! Όσο για τις "Χαρούμενες Διακοπές", κι εγώ τα ίδια πέρασα. :( Δε μου άρεσε καθόλου.

Η νηπιαγωγός του μεγάλου μου, όταν τη ρωτήσαμε να μας προτείνει κάποιο βιβλίο για καλοκαίρι, μας πρότεινε τις "Στυβοκεφαλιές" που τα παιδιά μου το λάτρεψαν! Το τέλειωσε, αν θυμάμαι καλά, σε μια βδομάδα!!! Είναι γεμάτο παζλ και ασκησούλες για να ακονίζουν το μυαλό τους. Μας είχε πει ότι τα βιβλία που είναι χοντρά γεμάτα πολύπλοκες δραστηριότητες και πολλές οδηγίες μπερδεύουν τα παιδιά και βαριούνται γρήγορα. Είχε απόλυτο δίκιο! Το συγκεκριμένο δεν έχει καθόλου οδηγίες/εκφωνήσεις.

Αποσυνδεδεμένος Lara

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 21, 2012, 07:28:12 pm »
παιδια σας ευχαριστω παρα πολύ!!!!!!!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος Boldini

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 22, 2012, 01:32:38 am »
χαίρομαι που με νιώθεις panickos ;D ;D

σίγουρα θα κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία διάφορα τέτοια βιβλία
όμως πιστεύω οτι αυτό που περιέγραψε η σχολική μας σύμβουλος είναι πιο προσωπικό,πιο δημιουργικό για το παιδί
το παιδί θα κολλάει αντικείμενα και θα έχει την ευκαιρία να παρατηρεί και τις ιδιότητες των υλικών,να μυρίζει να αγγίζει.χώρια από τα γράμματα και τους αριθμούς.και επίσης ανέξοδα(εντάξει,μόνο τετράδιο και σελοτειπ)

Lara δοκίμασέ το

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Συνδρομητής
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Ιουνίου 22, 2012, 09:29:16 am »
Nα δω το παιδί να κολλάει το "βότσαλο" στο τετράδιο και τι στον κόσμο  :-X

Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος Boldini

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Ιουνίου 22, 2012, 10:05:19 am »

το μικρό βοτσαλάκι.. :)

Αποσυνδεδεμένος Lara

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Ιουνίου 30, 2012, 06:08:14 pm »
xaxaxa
δοκιμασαμε το Μ και κολλησε μακαρονια....μανταρινια και μολυβι..... :)

Αποσυνδεδεμένος Boldini

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Ιουνίου 30, 2012, 06:32:52 pm »
ωραία Lara !

Αποσυνδεδεμένος karxarias29

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Ιουλίου 27, 2012, 04:17:15 pm »

Αποσυνδεδεμένος Tzogia

• Νέο μέλος
  • *
  • Viva la Vida!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 01, 2012, 03:54:58 pm »
Χαχαχαχα, μπράβο Μάρκο, αυτό είναι καλοκαίρι!
Παιχνίδι, παιχνίδι, παιχνίδι, αααα και παιχνίδι, φίλοι, θάλασσα, παγωτά. Τις προάλλες αναρωτιόμουν γιατί δεν ακούω πια παιδιά να παίζουν και να φωνάζουν στις γειτονιές. Αυτό θεωρώ πιο ανησυχητικό από το εάν ένα παιδί δεν ξέρει γράμματα και αριθμούς πριν το δημοτικό. Κρίμα που κάποιοι εκπαιδευτικοί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο για το γνωστικό μέλλον των παιδιών. Και όχι τίποτα, δε φταίει κανένας μας, απλά μας έχουν βάλει να χορεύουμε σε αυτούς τους ρυθμούς......
Οι ανέμελες στιγμές όμως σου μένουν, τα υπόλοιπα θα τα κάνει ο εκάστοτε δάσκαλος-καθηγητής στα πλαίσια της σχολικής χρονιάς. Το κάθε πράγμα στον καιρό του. Καλό είναι το παιδί να μην αφήνεται τελείως αλλά όχι να πηγαίνει και στο άλλο άκρο. 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182558
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 636
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)