0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Να σας πω κι εγώ τη γνώμη μου. Σαν εκπαιδευτικοί πρέπει να επιλεγόμαστε οι καλύτεροι, γι' αυτό ας εξετάσουμε και τις δύο δυνατές οδούς που οδηγούν στον διορισμό αν το καταφέρνουν:- Ο διορισμός μέσω προϋπηρεσίας (ΠΔΣ-ωρομισθία-αναπλήρωση) ούτε είναι δίκαιος ούτε αποδεικνύει πολλά, μιας και όλοι μας έχουμε δει ή ακούσει πόσο (αν)αξιοκρατικά και αδιαφανώς γίνονται οι προσλήψεις εκεί και μαζεύονται οι προϋπηρεσίες. Και η παρούσα συζήτηση άλλωστε αυτό δείχνει. Με το σύστημα αυτό ευνοούνται οι ήδη έχοντες προϋπηρεσία γιατί προηγούνται στους πίνακες και οι ήδη έχοντες... βύσμα ή την τύχη να πέσουν σε σωστούς και δίκαιους ανθρώπους! Οι νέοι στο επάγγελμα και οι αβυσμάτωτοι έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα...- Όμως ούτε και ο νυν διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αποδεικνύει κάτι περισσότερο. Πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μου, καλύτερα σχεδιασμένος. Και επιπλέον πρέπει να είναι και πρακτικός - αν όχι να βασίζεται κυρίως στην πράξη. Δηλαδή καλό είναι να υπάρχει το γραπτό μέρος (επί του γνωστικού) αλλά και το πρακτικό (επί της διδακτικής+το γνωστικό). Έτσι θα επιβραβεύεται και η γνώση και η εμπειρία. Φυσικά δεν είναι και πολύ εύκολο να στηθεί πρακτικός διαγωνισμός για τις χιλιάδες των υποψηφίων, αλλά μπορεί π.χ. να υπάρχει μία διαρκής εξεταστική επιτροπή ανά νομό ( όσο το δυνατόν πιο αδιάφθορη! ) που να αξιολογεί πρακτικά τους υποψηφίους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η βαθμολογία να προσμετράται ή κάτι άλλο πιο έξυπνο και υλοποιήσιμο.Όσο υποβαθμίζει το πτυχίο μας ο παρών διαγωνισμός, άλλο τόσο και περισσότερο υποβαθμίζει την αξιοπρέπειά μας το σύστημα των προσλήψεων στην ΠΔΣ-ωρομισθία-αναπλήρωση. Τείνω όμως περισσότερο υπέρ ενός αναθεωρημένου και αξιοκρατικού διαγωνισμού σαν το καλύτερο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, γιατί θα δίνει το δικαίωμα σε όλους να ελπίζουν και τη δυνατότητα σε όλους να προσπαθήσουν.
Επίσης Syllas μου, σκεψου ότι καθε 2 χρόνια δεν είναι 4.000 οι τοποθετησεις. Μακαρι να ήταν έτσι. Θα είχαμε διοριστει όλοι. Οταν καθε χρόνο παιρνουν περιπου 1000 αναπληρωτες και 1000 ωρομισθιους, την επόμενη χρονια αυτους τους διοριζουν και παιρνουν άλλους τόσους?
Θέλω να πω ότι είναι χοντρή απογοητευση να φτανεις στην πηγη και να μην πινεις νερο. Μου έχει συμβει και εμενα 2 φορες και φετος δεν περασα. Οποτε καταλαβαινεις πικρα. Είναι χοντρη βλακεια αυτο το επιτυχοντες μη διοριστεοι (παρεπιπτοντως έχει δει σε άλλο διαγωνισμο αρνητικη βαθμολογια? Εγώ περασα 2 μαθηματα στην αξιολογηση στο μεταπτυχιακο μου στην Αγγλια (assessment και testing) μελετησα όλους τους τροπους, είδη και μεσα αξιολογησης και αυτο τον ορο δεν το είδα πουθενα. Φαινεται είναι παγκοσμια ελληνικη πρωτοτυπια όπως και ο ορος επιτυχων μη διοριστεος.
Σε ολες τις χώρες του κοσμου αν απαντησεις 50 στις 100 ερωτηαεις, το ποσοστο σου είναι 50%, στην Ελλάδα είναι 30%.
Ρικάκι μου όλοι περναμε πίκρα. άλλοι περασαν και δεν διοριζονται, άλλοι δεν περασαν και θεωρουν ότι αδικηθηκαν, άλλοι ήξεραν μεχρι και τι ώρα ξυπνησε ο παπας Ιννοκεντιος και διοριζονται στην Κωλοπετινιτσα και θα πρεπει να επιστρεψουν σπιτι τους σε 5 χρονια. Δεν είναι λυση αυτη. Πρεπει να βρεθουν τροποι να απορροφηθουν περισσοτεροι συναδελφοι. Για αλλου και αλλου έχουν λεφτα, την παιδεια την εχουν πάντα τελευταια.
Πάντως αν είδες οι Αμερικανοι δεν έχουν το θρασος των δικών μας. Γράφουν scaled score που θα πει κλιμακουμενος βαθμος για να δηλώσουν ότι δεν είναι βαθμος που προκυπτει απο αναγωγη των σωστων στο συνολο αλλά βαθμος που έχει προερθει από επεξεργασια και τροποποιηση. Οι δικοι μας έχουν το θρασος να δηλώνουν ότι ο βαθμος σου είναι 30% όταν έχει ς απαντησει τις μισες ερωτησεις σωστα. Ετσι όμως δημιουργουνται οι εντυπώσεις περι ασχετοσυνης των καθηγητων.