0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η Δίκη των Πιθήκων, επιστήμη vs θρησκείας: Πολύ ενδιαφέρον και με αναγωγή στο σήμερα γίνεται ακόμα πιο έκπληκτικό, Σήμερα στον 21ο αι. γίνονται ακόμα "δίκες" για τα αυτονόητα και παν-ανθρώπινα δικαιώματα.
Όσον αφορά τη διαμάχη μεταξύ θεωρίας περί δημιουργού και θεωρίας εξέλιξης (creationism vs evolution), δυστυχώς στον 21ο αιώνα γίνεται σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα επιβάλλεται σε σχολεία σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ από υπερσυντηρητικούς κύκλους (κυρίως του ρεπουμπλικανικού κόμματος και του "tea party" παραρτήματός του) που δεν αποδέχονται τη θεωρία εξέλιξης και οτιδήποτε επιστημονικό, παρά μόνο ό,τι έμαθαν από τις αιρέσεις τους (βλ. ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε πριν 10.000 χρόνια κλπ).
Όσον αφορά τα υπόλοιπα περί επιστήμης (αναφέρομαι στις θετικές επιστήμες) και φιλοσοφίας, δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαιότητα, τουλάχιστον στην αρχαία Ελλάδα, δεν υπήρχε διαχωρισμός επιστήμης και φιλοσοφίας.
Μόνο για την τελευταία παρατήρηση έχω μία ένσταση, διότι όταν έρχεται κάποιος να σου επιβάλλει στην εκπαίδευση "θεωρίες" που είναι πέρα από κάθε όριο (αναφέρομαι στο παράδειγμα των ΗΠΑ κλπ), τότε οφείλεις να το αντικρούσεις. Και όχι επειδή θα πείσεις τους ίδιους ότι σφάλλουν, αλλά για να πειστούν "ουδέτεροι παρατηρητές" ότι εκείνος ο δρόμος είναι εντελώς επικίνδυνος.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλύτερα μία επιστημονική προσέγγιση, έστω και ελλιπής ή μερικώς εσφαλμένη, παρά μια δογματική προσέγγιση περί μοναδικής αλήθειας (βλ. περί δημιουργίας, περί επίπεδης Γης κλπ, ναι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στον πλανήτη μας, που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη!). Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ελπίδα για κάτι θετικό, στη δεύτερη καμία.
Ακόμα και σήμερα, για να οδηγηθεί ένας επιστήμονας σε καλύτερη προσέγγιση της αλήθειας, θα πρέπει να διαθετεί "φιλοσοφικές ανησυχίες", αλλιώς οδηγείται στις "ανακαλύψεις" του δυτικού κόσμου, πλήρως "αποστειρωμένες" και "φανατισμένες".
Παράθεση από: Landau στις Ιούλιος 22, 2013, 04:46:17 μμΌσον αφορά τα υπόλοιπα περί επιστήμης (αναφέρομαι στις θετικές επιστήμες) και φιλοσοφίας, δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαιότητα, τουλάχιστον στην αρχαία Ελλάδα, δεν υπήρχε διαχωρισμός επιστήμης και φιλοσοφίας. Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε η "επιστήμη" ετσι οπως την εννοουμε σήμερα (μονο Φιλοσοφία). Μετα τον 18 αι. νομιζω παιρνει το σημερινο περιεχόμενο η λέξη "επιστήμη", δηλ. μεθοδος κλπ