0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Οι εργοδότες που δεν είναι (είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν μπορούν να είναι) συνεπείς στις υποχρεώσεις τους δεν πρόκειται να υπογράψουν σύμβαση, ούτε καν αναγγελία έναρξης. Ακόμα και να γίνει υποχρεωτικό από το νόμο να υπογάφεται ατομική σύμβαση εργασίας (που δεν πρόκειται, αλλά λέμε τώρα) πάλι δεν θα αλλάξει κάτι για αυτούς τους εργοδότες. Όπως τώρα σε προσλαβάνουν παράνομα, έτσι θα συνεχίσουν να κάνουν.
Η μόνη προστασία των εργαζόμενων απέναντι στον εργοδότη που θέλει να τους εκμεταλλευτεί είναι να αρνηθούν να εργαστούν παράνομα (αδήλωτοι και χωρίς ΙΚΑ, δώρα, επιδόματα). Αυτό ισχύει είτε εργάζονται σε επιχείρηση, είτε κάνουν ιδιαίτερα. Εφόσον οι εργαζόμενοι δέχονται να εργαστούν παράνομα, δεν μπορούν να παραπονιούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ούτε θα τους λύσει η ατομική σύμβαση τα χέρια. Αν είναι δύσκολο να διεκδικήσουν τα αυτονόητα επειδή είναι νέοι στο επάγγελμα, θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται είτε υπογράψουν σύμβαση είτε όχι.
Στην τελική για να καταγγείλεις έναν παράνομο εργοδότη στην επιθεώρηση εργασίας, δεν χρειάζεται να έχεις υπογράψει σύμβαση ή αναγγελία έναρξης. Πόσοι το κάνουν όμως; Και μην μου πείτε ότι δεν το κάνουν επειδή δεν ξέρουν ότι είναι παράνομο να πληρώνονται μαύρα
OK ας πούμε ότι είμαστε εργαζόμενοι σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Εσύ υπογράφεις μια ατομική σύμβαση (σαν αυτή που παρέθεσες πιο πάνω) κι εγώ υπογράφω την αναγγελία πρόσληψης και τίποτα άλλο. Και οι δύο προσλαμβανόμαστε νόμιμα και πληρωνόμαστε νόμιμα.Τι παραπάνω κερδίζεις εσύ;
Ιsla, για να καταλάβω το ερώτημα: ο ένας υπογραφει Ατομική συμβαση και δεν υπογράφει (στέλνει ηλεκτρονικα πλεον) την Αναγγελία ο εργοδότης. Και στην άλλη περίπτωση ο εργοδότης δηλώνει Αναγγελία διχως να εχει υπογραφεί Ατομικη συμβαση απο τον εργαζόμενο;
Απ οσο μπορω να γνωρίζω η Αναγγελία ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΑΤΗ εφοσον μιλαμε για "νόμιμα", ενω η Ατομικη συμβαση ΔΕΝ ειναι υποχρεωτική. Καλυπτεσαι σε καθε περιπτωση απο το εργατικο δικιο.
Oχι, δεν χρειάζεται υπογραφή από τον εργοδότη όταν υποβάλλεται ηλεκτρονικα.
Eίναι άπειρα τα περιστατικά που μπορούν να συμβούν στις επιχειρήσεις και όχι μόνο στα φροντιστήρια, γι`αυτό άλλωστε οι νόμοι δεν υπάρχουν μόνο για αυτά. Θα αναφέρω λοιπόν μερικά από τα δεκάδες περιστατικά που μου έχουν συμβεί και μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή:1) Υπάλληλος ενώ είχε συμφωνηθεί προφορικά να πληρώνεται κάθε 15 ημέρες πληρωνόταν με καθυστέρηση 2 μηνών. Και η καθυστέρηση μεγάλωνε διαρκώς.
2) Υπάλληλος που προσελήφθη στα κεντρικά μιας επιχείρησης βρέθηκε να πηγαίνει σε υποκατάστημα της επιχείρησης, αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά.
3) Υπάλληλος γραφείου που προσελήφθη στη γραμματεία επιχείρησης έφτιαχνε καφέδες, σκούπιζε, σφουγγάριζε κτλ.
Για όλα τα ερωτήματα έχω απαντήσει σε προηγούμενα μηνύματα. Αντικείμενο όρων της σύμβασης αποτελεί και ο χρόνος καταβολής του μισθού και ο τόπος απασχόλησης και το αντικείμενο της εργασίας του εργαζόμενου και πολλά άλλα.
Κάθε μεταβολή των όρων αυτών, η οποία γίνεται μονομερώς και χωρίς τη συναίνεση του μισθωτού και η οποία επιφέρει ζημία υλική ή ηθική στον εργαζόμενο, συνιστά βλαπτική μεταβολή η οποία αποτελεί αιτία για καταγγελία της σύμβασης.