0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αν λοιπόν καταφέρει ένα καθηγητής, αναλόγως με την ηλικία και το μάθημα, να εμπλέξει τους μαθητές, ειδικά αυτούς στους οποίους αρέσει να λένε εξυπνάδες, θα είναι πιο εύκολο να τους εμπλέξει και την επόμενη φορά και τελικά να τους κάνει μέρος του μαθήματος χωρίς να το πάρουν πρέφα. Σε αυτή τη περίπτωση όμως θα πρέπει ο καθηγητής να είναι προετοιμασμένος να διαχειριστεί ακόμα και τις παρεκτροπές των μαθητών. Και πώς γίνεται αυτό; Απορρίπτοντας τον ηθικιστικό κώδικα.
Όταν διδάσκεις σε ένα αδύναμο τμήμα Γ Λυκείου μάθημα κατεύθυνσης, οι μαθητές δεν είναι απίθανο να εκρήγνυνται. Η φασαρία έχει πολλές φορές να κάνει με την αδυναμία και τα κενά τους. Όσο κι αν κάνεις "κατανοητό" το μάθημα, υπάρχει ύλη με απαιτήσεις που δεν είναι πάντα ικανό να αντιμετωπιστεί από κάτω του μετρίου μαθητές. Πάντως μας κάνει εντύπωση μερικοί συνάδελφοι που μόνο με το βλέμμα και τη στάση σώματος, τρόπο ομιλίας, "μπλοκάρουν" και τους πιο άτακτους χωρίς καν να δίνουν τιμωρίες! Παρακαλώ που γίνονται τέτοια σεμινάρια ώστε οι καλοσυνάτοι καθηγητές να δείχνουμε κι εμείς "τρομαχτικοί";
Το θέμα δεν είναι να βγάλεις έξω τον μαθητή που κάνει σαματά. Ούτε να δείχνεις τρομαχτικός. Πολύ περισσότερο να δείχνεις αδύναμος. Ούτε να προσπαθήσεις να γίνεις φίλος με τα παιδιά. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη ούτε από φίλους, ούτε από φύλακες. Έχουν ανάγκη από δάσκαλο. Όταν κάποιος έχει να αντιμετωπίσει ένα τμήμα ζόρικο, θα πρέπει να κάνει κάτι αρκετά ριζοσπαστικό, να βρει τον τρόπο να σοκάρει τα παιδιά και κυρίως τους μάγκες. ......Σημείωση. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας καθηγητής που μπαίνει πρώτη φορά σε μια τάξη, είναι να προσπαθήσει να περάσει στα παιδιά το μήνυμα "θα είμαστε φίλοι και θα περνάμε ωραία στο μάθημα". Την πάτησε! Ειδικά αν το τμήμα είναι από τα ατίθασα του σχολείου. Φυσικά δεν εννοώ να μπει με τον βούρδουλα (αλά παλαιά). Καμία σχέση. Απλά να αποφύγει τους λαϊκισμούς και το δήθεν θετικό κλίμα από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς αυτό τα παιδιά το εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Είναι πολύ πιθανότερο να αναπτυχθεί θετικό κλίμα όταν η τάξη δουλεύει από την αρχή με ένα δομημένο πλαίσιο διδασκαλίας και σιγά σιγά χαλαρώνει, παρά το αντίθετο, να ξεκινήσει δηλαδή χαλαρά, δε μαζεύεται.
αλλά στη