*

Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα με μαθητές  (Αναγνώστηκε 9994 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kounelaki80

• Νέο μέλος
  • *
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
Πρόβλημα με μαθητές
« στις: Απριλίου 19, 2013, 08:42:00 pm »
Γειά σας, είμαι καινούργια στο φόρουμ και ο κύριος λόγος που έκανα το προφίλ είναι για να μοιραστώ προβληματισμούς και απορίες που δεν μπορώ να μοιραστώ με άλλους συναδέλφους...
Αρχικά, ο κύριος προβληματισμός μου είναι μία συγκεκριμένη μαθήτρια δευτέρας γυμνασίου. Πανέξυπνο κορίτσι, τα ''πιάνει'' αμέσως όλα, ώριμη για την ηλικία της, πολύ εξωστρεφής και (απ'ότι θυμαμαι αμυδρά από πέρσυ), ήταν από της καλύτερες μαθήτριες του τμήματός της. Πέρσυ τους δίδασκα λογοτεχνία, και ο βαθμός της ήταν μονίμως 19, μάλιστα, απ'ότι ξέρω, ήμουν και από τις αγαπημένες της καθηγητριες, και μαλιστα δεν φοβότανε να μου το δείξει.

Φέτος τους πήρα για αρχαία, και, προς μεγάλη μου έκπληξη, από την πρώτη στιγμή βάλθηκε να μου δείξει πόσο πολύ με μισεί! Αδιαφορεί εντελώς για το μάθημα, κοιτάει εξω από το παράθυρο επιδεικτικά και γενικότερα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να με εκνευρίσει (αυτο το εχω επιβεβαιώσει κιόλας). Τα περισσότερα γραπτά της ή θα είναι λευκά, ή μαύρα από τις ζωγραφιές και τις μουτζούρες. Μαλιστα στο πρώτο τρίμηνο που είχαμε 3 πρώτες ώρες μαζί, δεν ερχότανε καν! Όποτε μου μιλάει, μιλαει απότομα και εχει μιά απαξιωση στην φωνή της, που πραγματικά απελπίζομαι...

Στην αρχή σκέφτηκα ότι ίσως φταίει το ότι δεν της αρέσει το ίδιο το μάθημα, τα αρχαία, αλλά η περσινή της καθηγητρια με επιβεβαιωσε πως ήταν από τα αγαπημένα της και μαλιστα τα 19αρια έπεφταν βροχή! Είναι πλέον φανερό πως το πρόβλημα είμαι εγώ... Αλλά γιατί??? Γιατί να μου φέρεται έτσι, ενώ προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν αναλυτικότερη και πιό κατανοητή! Ενω κάνω τα αδυνατα δυνατά για να μετατρέψω ένα μάθημα που από την φύση του δεν είναι και το πιό συμπαθές, σε συμπαθητικό και ωραίο?? Ακούω κάθε μέρα από τους υπόλοιπους φιλολόγους και συναδέλφους πόσο εξυπνη είναι, πόσο καλή, πόσο συμμετέχει... Κάνει τα πάντα για να δείξει πόσο με μισει και είναι φανερό.. Ενας συναδελφος μία μέρα την έπιασε με ενα ραβασακι που εγραφε οτι απολαμβανει να μου σπαει τα νεύρα, ότι αν ποτέ με πατούσε φορτηγο θα το οδηγούσε αυτή και αν επιανα φωτιά και κρατούσε νερό θα το εχυνε στην θάλασσα. Είχα φτάσει σε σημείο να την έχω διαγράψει σαν μαθήτρια και απλά να κάνω σαν να μην είναι εκεί πέρα. Όταν τους εβαζα να διαβασουν ασκηση με την σειρα, αυτήν την προσπερνούσα, ήξερα πάντα ότι δεν θα εχει κάνει. Και επεφτα μέσα...

Και τότε έκανε την έκπληξη... Ετυχε μια φορά να πιάσουμε συζήτηση σε ενα διάλειμμα με την παρέα της, και αυτή καθόταν λίγο πιό πέρα και κοιτούσε, δήθεν αδιάφορη αλλά φαινόταν πως ακουγε. Την επόμενη ώρα γράφαμε διαγώνισμα δεύτερου τριμήνου, και συζητούσαμε γιαυτό. Κάποια στιγμή, πραγματικά δεν ξέρω τι με έπιασε, σας βεβαιώνω πως την επόμενη στιγμή το μετάνιωσα: Γυρνάω προς το μέρος της και λέω: ''Μηπως εσυ δεν θελεις να το γράψεις?''. Με κοιταξε με ενα ερωτηματικο βλέμμα και της λέω ''Να, αφού ετσι κι αλλιώς δεν προκειται να γράψεις τιποτα, γράφουμε ευκτικη, προστακτική και υποτακτική, και αμφιβάλλω αν εσύ ξέρεις την οριστική!''. Με κοιταζει με ένα απαξιωτικό βλέμμα, σαν να με λυπόταν εμένα και την κατάντια μου, και γυρίζει και φεύγει''.

Μετά το διαγώνισμα είχα κενό, οπότε κάθισα λίγο να τα ρίξω μια ματιά. Μόλις εφτασα στο δικό της, εμεινα κάγκελο: Όχι μόνο είχε γράψει, αλλά ηταν και τα παντα σωστα! Ρηματα, ουσιαστικά, ομοιοπτωτοι και ετερόπτωτοι προσδιορισμοί, μεχρι και η μετάφραση του κειμένου! Αφου συνήλθα από το πρώτο σοκ, σκεφτηκα ότι θα είχε αντιγράψει. Εγω συνηθιζω μετά από κάθε διαγωνισμα ή τεστ, να σηκωνω ενα παιδι στον πίνακα να το λύσει. Στο επομενο μάθημα σηκωσα αμέσως αυτήν, σίγουρη ότι θα την πιάσω να μην τα ξέρει. Αυτην την φορά επεσα εξω... Όχι μονο τα ηξερε, αλλα είχε την άνεση ενός ανθρώπου που ασχολείται με την αρχαία ελληνική χρόνια! Όταν τελείωσε, την ρωτάω ''διαβαζεις αρχαία?''. Η απάντηση εσκασε βόμβα: ''Απο περσυ τα αρχαια ειναι το αγαπημενο μου μαθημα, δεν ειχα σκοπο να σας αφησω να μου το χαλάσετε κι αυτό μαζί με όλα τα άλλα...''! Αμεσως χτυπησε το κουδουνι και βγηκε εξω, χωρις καν να με ακουσει που τους ελεγα να κατσουν λίγο ακόμα να παραδώσω...

Τωρα πλέον φερεται οπως περιεγραψα στην αρχή και χειρότερα, κάνοντας εμφανές ότι δεν θθελει να εχει παρτίδες μαζί μου, αλλα το εχω συνηθισει πλεον... Συγγνωμη για το τεράστιο μηνυμα, όσοι είχατε τον χρόνο να το διαβάσετε ευχαριστώ πολύ, αλλά ήθελα απλά να το μοιραστώ όλο αυτο γιατι δεν αντέχω... Εσας ποια ειναι η γνωμη σας? Εχετε αντιμετωπισει παρομοια περιστατικα? Ευχαριστώ.

Υ.Γ. Σας παρακαλώ μην σχολιάσετε αυτό που είπα στην μικρή, ξέρω ότι ήταν απαραδεκτο αλλά σας είπα αμέσως μετά το μετάνιωσα... Ποτε δεν εχω μιλησει ετσι σε μαθητή, αυτή ήταν η πρώτη φορά και σίγουρα η τελευταία!
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 19, 2013, 08:46:39 pm από kounelaki80 »
''Αξιζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο
κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει...''

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Πρόβλημα με μαθητές
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:44:59 »

Αποσυνδεδεμένος Boldini

• Έμπειρο μέλος
  • όχι άλλο κάρβουνο(ΠΕ60)
    • Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 20, 2013, 12:01:04 am »
κοινωνικο δραμα, δυο στα πεντε αστερακια
δεν μπορεσα να αντισταθω

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Λατρεύω την εκπαίδευση.. BAZINGA!
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 20, 2013, 12:43:30 am »
Boldini θέλεις να πεις ότι το διάβασες όλο; Πως αντέχεις τα σεντόνια;   :-\
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

"The first condition of progress is the removal of censorship."
(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος Lucinda

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 20, 2013, 02:10:32 am »
Η απάντηση εσκασε βόμβα: ''Απο περσυ τα αρχαια ειναι το αγαπημενο μου μαθημα, δεν ειχα σκοπο να σας αφησω να μου το χαλάσετε κι αυτό μαζί με όλα τα άλλα...''!

Η απάντηση που ψάχνεις νομίζω κρύβεται εδώ. Αν σε ενδιαφέρει το όλο θέμα, θα πρέπει να βρεις "ποια είναι όλα τα άλλα που της έχεις χαλάσει".

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:44:59 »

Αποσυνδεδεμένος asd

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 20, 2013, 02:14:12 am »
Συμφωνώ με τη Lucinda. Μήπως αυτός που της αρέσει, της είπε ότι είναι ερωτευμένος με τη κα των αρχαίων; :-*

Αποσυνδεδεμένος mary.pe03

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 20, 2013, 02:43:03 am »
Συμφωνώ κι εγώ με Lucinda!! Σίγουρα κάτι την ενοχλεί την μαθήτρια σου....
Μήπως έγινε κάτι πέρσι που σου διαφεύγει??

Αποσυνδεδεμένος anneta

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 20, 2013, 05:23:26 am »
Εισαι παντρεμένη???
Ένας μορφωμένος λαός εύκολα οδηγείται, αλλά δύσκολα παρασύρεται, εύκολα κυβερνάται, αλλά δύσκολα σκλαβώνεται !

Αποσυνδεδεμένος vasoulals

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ07 + ΠΕ70
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 20, 2013, 09:35:01 am »
καλημέρα!Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις μαζί της. Να κάνετε μια συζήτηση που θα σου εξηγεί τι είναι όλα αυτά που έχεις κάνει.Να φαίνεται ότι είσαι ανοιχτή και θέλεις να την ακούσεις. Όταν ήμουν στο λύκειο, είχα και εγώ ένα μικρότερο, βέβαια, από αυτό πρόβλημα με έναν μαθητή μου. Τον πήρα σε ένα κενό μου και καθίσαμε να μιλήσουμε. Το λύσαμε και όλα καλά στη συνέχεια. Μην το αφήνεις άλλο. Μόνο με συζήτηση θα βγει άκρη, όχι με εικασίες.
Μην ονειρεύεσαι την ζωή σου, ΖΗΣΕ τα όνειρά σου!!!

Αποσυνδεδεμένος lillie

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 20, 2013, 09:50:26 am »
Μάλλον κάτι έγινε που εσύ δεν το θυμάσαι ή δεν έδωσες σημασία, αλλά εκείνη το κράτησε.  Ίσως και να παρερμήνευσε κάτι που είπες κάποια στιγμή, είναι και στην εφηβεία και όλα τα διογκώνουν μέσα τους. Εγώ μερικές φορές αφού πω τα δικά μου παράπονα από τους μαθητές, τους ρωτάω στην τάξη τι παράπονα έχουν αυτοί από μένα. Με τους γονείς της έχεις μιλήσει?

Αποσυνδεδεμένος constans

• Έμπειρο μέλος
  • ΠΕ 04 01
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 20, 2013, 10:11:07 am »
asd την ίδια σκέψη κάναμε

• Νέο μέλος
  • *
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 20, 2013, 01:09:44 pm »
Δεν ξέρω πραγματικά τι γινεται... Anneta όχι δεν είμαι παντρεμένη, lillie κι εγω αυτο σκεφτομαι, αλλά πραγματικά δεν μπορω να καταλάβω τι! Φοβαμαι ότι αν της κάνω συζητηση θα ''φαω άκυρο'' όπως λένε και τα παιδιά, δεν νομιζω να εχει και πολύ όρεξη να μου μιλήσει... Και με τρώει, με τρώει γιατί εγώ είμαι ο τύπος που αν με λατρευουνε 270 παιδια και με μισεί ένα, πέφτω σε κατάθλιψη λες και με μισούν όλα... Με την μητερα της έχω μιλήσει, αλλά εχω πει τα βασικά, για την επιδοσή της, την συμπεριφορά της, μου είπε και ότι ξέρει τι γινεται, η κόρη της της μιλάει συνέχεια, αλλά επιμένει ότι αν είναι να μαθω κάτι θα το μάθω κατευθείαν από εκείνη.

Και αυτό που με προβληματίζει πιό πολύ, δεν είναι η συμπεριφορά της από μόνη της, ετσι κι αλλιώς πολλά παιδιά μου εχουν φερθει και φερονται ετσι, ειναι κι αυτο μεσα στο προγραμμα μαζί με όλα τα άλλα. αλλά η δική της συμπεριφορά, σε συνδυασμό με την περσινή, δεν βγάζει νοημα!!! Τι εχει αλλάξει ξαφνικα??

Αποσυνδεδεμένος julie_v

• Έμπειρο μέλος
  • Έγινα δασκάλα για τα λεφτά και τη δόξα!
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 20, 2013, 01:14:07 pm »
Με την μητερα της έχω μιλήσει, αλλά εχω πει τα βασικά, για την επιδοσή της, την συμπεριφορά της, μου είπε και ότι ξέρει τι γινεται, η κόρη της της μιλάει συνέχεια, αλλά επιμένει ότι αν είναι να μαθω κάτι θα το μάθω κατευθείαν από εκείνη.

Από αυτό που λες προκύπτει ότι όντως κάτι συγκεκριμένο συμβαίνει.
Από το να στενοχωριέσαι, σκεπτόμενη τι μπορεί να έγινε, κάνε μια προσπάθεια να συζητήσεις μαζί της. Δεν βλέπω κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις. Αλλά, πάλι, τώρα τι νόημα έχει; Δεν θα ήταν καλύτερα αυτή η συζήτηση να γινόταν το Φεβρουάριο;
Άρχισα να μετράω πρόβατα για να κοιμηθώ...
Τι να δω; Λείπανε δυο. Αστυνομία, ανακρίσεις, χαμός...
Τέσσερις το πρωί κοιμήθηκα...
Eίναι να μη σου τύχει...!!

• Νέο μέλος
  • *
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 20, 2013, 01:33:16 pm »
Με την μητερα της έχω μιλήσει, αλλά εχω πει τα βασικά, για την επιδοσή της, την συμπεριφορά της, μου είπε και ότι ξέρει τι γινεται, η κόρη της της μιλάει συνέχεια, αλλά επιμένει ότι αν είναι να μαθω κάτι θα το μάθω κατευθείαν από εκείνη.

Από αυτό που λες προκύπτει ότι όντως κάτι συγκεκριμένο συμβαίνει.
Από το να στενοχωριέσαι, σκεπτόμενη τι μπορεί να έγινε, κάνε μια προσπάθεια να συζητήσεις μαζί της. Δεν βλέπω κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις. Αλλά, πάλι, τώρα τι νόημα έχει; Δεν θα ήταν καλύτερα αυτή η συζήτηση να γινόταν το Φεβρουάριο;

Ναι το ξέρω, αλλά από τον Φεβρουάριο εχω προσπαθήσει να της μιλήσω πολλές φορές.
Η αλήθεια είναι όμως, ότι χτες που ήρθαν ''κατά παράδοση'' τα παιδιά να με ρωτησουν αν θα τους εχω του χρονου, ήρθε και αυτή. Την ρώτησα ''γιατι να σας εχω του χρόνου, για να συνεχισουμε την υπεροχη σχεση που εχουμε φέτος?'', και μου λέει ''γιατι κυρία, πέρσυ ετσι ημασταν?'', και ολα τα παιδια συμφώνησαν. Και τους είπα ότι είναι άδικο να διαγράφουν εμενα επειδή δεν τους αρέσει το μαθημα, και ότι ''αν δηλαδη του χρονου σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και εγω σας ξαναπάρω για αρχαία τι θα γινει, θα με σκοτωσετε?'', κοιτωντας αυτήν πιο πολύ. Κατι πήγε να πει, αλλά απλά γυρισε κι εφυγε, και λεει ''αυτό είναι ενα ρισκο που πρέπει να πάρετε''. Χαρηκα προς στιγμήν :D Και μονο που ακουσα οτι με θέλουν, μου εφτιαξε λιγο τη διαθεση...  :D :D :D

Αποσυνδεδεμένος anneta

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 20, 2013, 01:39:11 pm »
Γιατι δεν έχεις θέσει τους προβληματισμούς σου για την συγκεκριμένη μαθητρια στο σύλλογο καθηγητών ή τελος πάντων να το κουβεντιάσεις με κάποιον συνάδελφο (εμπειρο) που εμπιστεύεσαι????
Ένας μορφωμένος λαός εύκολα οδηγείται, αλλά δύσκολα παρασύρεται, εύκολα κυβερνάται, αλλά δύσκολα σκλαβώνεται !

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182622
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 687
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)