0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχεις δίκιο perastikos_kav. Το ΠΥΣΔΕ Χανίων ομόφωνα εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν πλεονάσματα, υπό κατάληψη το ΠΥΣΔΕ Γ' Αθήνας... κάτι κινείται!Δεν μπορώ να ακούω ότι δεν κάνουμε απεργία γιατί δεν έχουμε λεφτά. Είναι δικαιολογία. Σκεφτείτε υπό τι συνθήκες έκαναν απεργίες οι εργαζόμενοι παλιά.
γιατί οι νέοι που μπορούν να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν φυλάνε θερμοπύλες στα βουνά κα τα λαγκάδια, ενώ οι παλιότεροι είναι στις πόλεις και ασχολούνται με το ποιός θα γίνει διευθυντής ή αιρετός ή μέλος της ΟΛΜΕ.
Την Παρασκευή διάβαζα για τη μοριοδότηση των υπαλλήλων που είχαν βγει στη διαθεσιμότητα. Έχει καταθέσει προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας κατά της κινητικότητας υπάλληλος του ΥΕΘΑ/ΓΕΣ που προσλήφθηκε με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. https://d-igoumenitsas.gr/?p=1268Το μνημόνιο ΙΙΙ αναφέρει:"Οι θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και ΔιοικητικώνΓραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίεςεπιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας..."Μάλλον εδώ στηρίζεται η προσφυγή. Δεν μπόρεσα να βρω εάν έχει συζητηθεί στην ολομέλεια.Τουλάχιστον εγώ εκτός από το παραπάνω απόσπασμα του μνημονίου ΙΙΙ, το οποίο όμως δεν αφορά τους ΠΕ, δεν μπόρεσα να βρω τίποτα που να πριμοδοτεί τους διοριστέους με ΑΣΕΠ.
Το Σύνταγμα σου κάνει;
Το απόσπασμα από το μνημόνιο,που παρέθεσες,ουσιαστικά αναπαράγει την παρ.7 του άρθρου 103 του αναθεωρημένου Συντάγματος του 2008:"Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 5, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει.Νόμος μπορεί να προβλέπει ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας ή ειδικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού για θέσεις το αντικείμενο των οποίων περιβάλλεται από ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις ή προσιδιάζει σε σχέση εντολής". Θα ηθελα να θέσω ένα ερώτημα προς όλους αυτούς που εσκεμμένα εξισώνουν τον γραπτό διαγωνισμό με άλλα μέσα πρόσληψης.Θα ήθελα να προσπαθήσουν να σκεφτούν χωρίς να επηρεαστούν από την προσωπική τους ιστορία ή τον επαπειλούμενο κίνδυνο.
Εαν ο οποιοσδήποτε υπουργός βγάλει σε διαθεσιμότητα κάποιον εκπ/κό που διορίστηκε με γραπτό διαγωνισμό σε προκηρυχθείσες συγκεκριμένες θέσεις,έστω κι αν αυτός δεν απολυθεί τελικά,αλλά μεταφερθεί π.χ. στο ταχυδρομείο,τότε μπορεί να διορίσει ή να μεταθέσει για τα επόμενα 100 χρόνια (ή τουλαχιστον για όσα χρόνια ζήσει αυτός ο εκπ/κός) άλλον από την ίδια ειδικότητα στη θέση του στο υπουργείο Παιδείας;Θα είναι ή δεν θα είναι η υπέρτατη ΞΕΦΤΙΛΑ (εκτός από αφορμή για ατελείωτες δικαστικές περιπέτειες);
Οταν όμως αναιρείται η κοινή λογική (από εκπ/κούς υποτίθεται),για ποια ενότητα μπορούμε να μιλάμε;
οκ, να μιλήσουμε για κοινή λογική. Ας πούμε ότι κάποιος έχει κάνει 1-2 χρόνια αναπληρωτής και ξέρεις ότι διορίζεται. Επίσης ξέρει ότι αν δώσει ΑΣΕΠ κατά πάσα πιθανότητα θα πιάασει τη βάση. Ξέρει επίσης ότι στις τοποθετήσεις προηγούνται οι του πίνακα και όχι αυτοί του ΑΣΕΠ. Δίνει ΑΣΕΠ? τι λες? πως σου φαίνεται αυτή η κοινή λογικη?
Παράθεση από: rublev στις Ιουλίου 09, 2013, 12:40:51 amΤο Σύνταγμα σου κάνει;ΠαράθεσηΤο απόσπασμα από το μνημόνιο,που παρέθεσες,ουσιαστικά αναπαράγει την παρ.7 του άρθρου 103 του αναθεωρημένου Συντάγματος του 2008:"Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 5, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει.Νόμος μπορεί να προβλέπει ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας ή ειδικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού για θέσεις το αντικείμενο των οποίων περιβάλλεται από ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις ή προσιδιάζει σε σχέση εντολής". Θα ηθελα να θέσω ένα ερώτημα προς όλους αυτούς που εσκεμμένα εξισώνουν τον γραπτό διαγωνισμό με άλλα μέσα πρόσληψης.Θα ήθελα να προσπαθήσουν να σκεφτούν χωρίς να επηρεαστούν από την προσωπική τους ιστορία ή τον επαπειλούμενο κίνδυνο.Μάλλον ερμηνεύεις το νόμο όπως σε συμφέρει ή για να είμαι πιο ακριβής επηρεασμένος από την προσωπική σου ιστορία ή τον επαπειλούμενο κίνδυνο.ή δεν θέλεις να καταλάβεις ότι η επετηρίδα αποτελεί αντικειμενικό κριτήριοΠαράθεσηΕαν ο οποιοσδήποτε υπουργός βγάλει σε διαθεσιμότητα κάποιον εκπ/κό που διορίστηκε με γραπτό διαγωνισμό σε προκηρυχθείσες συγκεκριμένες θέσεις,έστω κι αν αυτός δεν απολυθεί τελικά,αλλά μεταφερθεί π.χ. στο ταχυδρομείο,τότε μπορεί να διορίσει ή να μεταθέσει για τα επόμενα 100 χρόνια (ή τουλαχιστον για όσα χρόνια ζήσει αυτός ο εκπ/κός) άλλον από την ίδια ειδικότητα στη θέση του στο υπουργείο Παιδείας;Θα είναι ή δεν θα είναι η υπέρτατη ΞΕΦΤΙΛΑ (εκτός από αφορμή για ατελείωτες δικαστικές περιπέτειες);δηλαδή αυτοί που διορίστηκαν με πίνακα δεν διορίστηκαν σε προκηρυχθείσες συγκεκριμένες θέσεις? ΠαράθεσηΟταν όμως αναιρείται η κοινή λογική (από εκπ/κούς υποτίθεται),για ποια ενότητα μπορούμε να μιλάμε;οκ, να μιλήσουμε για κοινή λογική. Ας πούμε ότι κάποιος έχει κάνει 1-2 χρόνια αναπληρωτής και ξέρει ότι διορίζεται. Επίσης ξέρει ότι αν δώσει ΑΣΕΠ κατά πάσα πιθανότητα θα πιάσει τη βάση. Ξέρει επίσης ότι στις τοποθετήσεις προηγούνται οι του πίνακα και όχι αυτοί του ΑΣΕΠ. Δίνει ΑΣΕΠ? τι λες? πως σου φαίνεται αυτή η κοινή λογικη?
Πως τα έκανε αυτά τα 1-2 χρόνια αναπληρωτής;Με ποια προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια που υπάγονταν στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής;Και φυσικά η επετηρίδα δεν έχει καμιά θέση στην κουβέντα για ΑΣΕΠ,καθώς αφορά προγενέστερη διαδικασία.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν "νόμιμα" σε αντιστοιχία με την ΕΡΤ και τη δημοτική αστυνομία είναι να καταργήσουν εντελώς κάποιον κλάδο.
Παράθεση από: talaiporos στις Ιουλίου 08, 2013, 06:39:22 pmΤο μόνο που μπορούν να κάνουν "νόμιμα" σε αντιστοιχία με την ΕΡΤ και τη δημοτική αστυνομία είναι να καταργήσουν εντελώς κάποιον κλάδο.Προφανώς, όπως έχει άλλωστε γραφεί και στα αρχικά μηνύματα του νήματος:"Τα περί άμεσης κατάργησης οργανικών θέσεων 1500 ΠΕ11 και 2500 ΠΕ19-20 στο ρεπορτάζ της ΝΕΤ (http://www.youtube.com/watch?v=-pGyidGC7VQ#at=2162) είναι προφανώς παραμύθια. Πολύ απλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή. Αν του χρόνου προχωρήσει το θέμα της αξιολόγησης, τότε θα μπορούν να κάνουν haircut και επιλεκτικά σε κάθε κλάδο, χωρίς να χρειάζεται η συνολική κατάργησή του."Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι περιορίστηκαν σήμερα σημαντικά οι αναφορές στους γνωστούς 2 κλάδους.Αν δεν έχει κάποια σχετική αναφορά για τα θέματα Παιδείας το αυριανό Πολυνομοσχέδιο, τότε θεωρώ ότι το θέμα για τον εκπαιδευτικό κλάδο "κλειδώνει" σε κατάργηση ολόκληρων ειδικοτήτων στο Τεχνολογικό Λύκειο.Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι διαρρέονται προς τα ΜΜΕ νούμερα υπεράριθμων με ακρίβεια ... μονάδας, τη στιγμή που ο όποιος αριθμός εκπαιδευτικών προκύψει σε αυτή την 1η φάση της κινητικότητας (δεν αναφέρομαι σε "αδυνατούντες") εκτιμώ ότι θα είναι αποκλειστικά από εξ ολοκλήρου καταργούμενες ειδικότητες. Απλώς, φαίνεται να γίνονται κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ποιες θα είναι αυτές τις ειδικότητες, γι' αυτό και αλλάζουν τα συνολικά νούμερα που θα συνεισφέρει το Παιδείας (1953/1967/1976).