*

Αποστολέας Θέμα: Αν με ρωτούσαν για τα αναλυτικά/ωρολόγια προγράμματα...  (Αναγνώστηκε 3287 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Pixie

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3041
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
Γίνονται αρκετές παράλληλες συζητήσεις, σε διάφορα νήματα, για τα νέα προγράμματα και για το ποιοι κλάδοι ευνοούνται ή πλήττονται. Ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε συνολικά πώς θα θέλαμε να είναι το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αν ποτέ μας ρωτούσαν. 
Αναπόφευκτα, βέβαια, καθένας θα εστιαστεί στα δικά του μαθήματα, που τα γνωρίζει και καλύτερα. Ας προσπαθήσουμε, ωστόσο, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί (αν και καταλαβαίνω πως αυτό είναι δύσκολο υπό την απειλή διαθεσιμοτήτων, μετατάξεων, μεταθέσεων για τους μόνιμους και ανεργίας για τους αναπληρωτές συναδέλφους...), για να γίνει κι ένας διάλογος μεταξύ ειδικοτήτων.

****
Α. ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Φιλολογικά μαθήματα
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να δοθεί έμφαση στα Νέα Ελληνικά και στα Αρχαία από μετάφραση (με κείμενα αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων και γραμματειακών ειδών) με αντίστοιχο περιορισμό της διδασκαλίας των Αρχαίων από το πρωτότυπο. Η Ιστορία πρέπει να αναβαθμιστεί, με αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και του τρόπου διδασκαλίας και αξιολόγησης (και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο).
Ενδεικτικά:
Α΄ Γυμνασίου: Ν. Γλώσσα και Λογοτεχνία 5 ώρες (3+2), Αρχαία από μετάφραση 3 ώρες, Ιστορία 3 ώρες (2 για τη διδασκαλία ευρείας διδακτικής ενότητας και 1 για εργασίες με πηγές κλπ)
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 02, 2013, 08:25:55 pm από ioanna89 »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος tzhna

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 800
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ 06 & TE16
    • Προφίλ
Απ: Αν με ρωτούσαν για τα αναλυτικά/ωρολόγια προγράμματα...
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 02, 2013, 08:21:11 pm »
Μπράβο, πολύ ωραίο το θέμα σου. Αργότερα θα επανέλθω.

Αποσυνδεδεμένος greedo

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3580
  • Φύλο: Άντρας
  • Han shot first...
    • Προφίλ
Απ: Αν με ρωτούσαν για τα αναλυτικά/ωρολόγια προγράμματα...
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 02, 2013, 08:32:39 pm »
 Πολύ ενδιαφέρον θέμα!
 Σαν γενική τοποθέτηση θα πω οτι, εφόσον (μελλοντικά) αποδεσμευτεί το Λύκειο από τη "μέγγενη" της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τότε θα μπορούσε άνετα η Δευτεροβάθμια να εκπληρώσει σωστά την αποστολή της που είναι η Γνώση, με πλουραλιστικό χαρακτήρα και η ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή και όχι η στείρα αποστήθιση και το "στοχευμένο" φιλτράρισμα των μαθημάτων εκ μέρους των μαθητών, ανάλογα με την Πανεπιστημιακή σχολή στην οποία επιθυμούν να εισαχθούν!
  

Αποσυνδεδεμένος tzhna

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 800
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ 06 & TE16
    • Προφίλ
Απ: Αν με ρωτούσαν για τα αναλυτικά/ωρολόγια προγράμματα...
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 02, 2013, 09:07:31 pm »
Ως βασικες αρχες αναφερω:
1) Περισσοτερα νεα ελληνικα, γλωσσα κυριως και λιγοτερα αρχαια με συνδεση τους με τη νεα ελληνικη.
2) Αμεση κ απολυτη αποδεσμευση σχολειου απο εξετασεις πανελλαδικες, δηλαδη απολυτηριο δευτεροβαθνμιας εκπαιδευσης που να αξιζει και που δεν θα υπάρχουν κατευθυνσεις. Κι ας είναι 5 χρόνια κ οχι 6.
3) 2 κυκλοι πρωινο- απογευματινο- οπου οσοι μαθητες θελουν θα κανουν εξτρα ωρες αναλογα με τις επιλογες τους αλλα θα προσφερονται ολα τα μαθηματα (ακομα και μουσικη, καλλιτεχνικα Η/Υ, ξενες γλωσσες για πιστοποιηση κλπ)

Μουσικη, καλλιτεχνικα,  σε ολες τις ταξεις και στο λυκειο. Προτζεκτ και στο γυμνασιο. Φυσικα χρειαζεται καταλληλη υποδομή σε καθε αιθουσα εφοσον γινονται τις ιδιες μερες κα ετσι δεν μπορουν ολοι να εχουν τη βιβλιοθηκη ή την αιθ Η/Υ).

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος biov

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 522
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Αν με ρωτούσαν για τα αναλυτικά/ωρολόγια προγράμματα...
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 03, 2013, 02:22:16 am »
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να δοθεί έμφαση στα Νέα Ελληνικά και στα Αρχαία από μετάφραση (με κείμενα αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων και γραμματειακών ειδών) με αντίστοιχο περιορισμό της διδασκαλίας των Αρχαίων από το πρωτότυπο.

Συμφωνω απολυτως και με τα δυο σκελη.

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182521
  • Σύνολο θεμάτων: 19472
  • Σε σύνδεση σήμερα: 684
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 8
Επισκέπτες: 614
Σύνολο: 622

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.047 δευτερόλεπτα. 30 ερωτήματα.