*

Αποστολέας Θέμα: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό  (Αναγνώστηκε 47572 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος perastikos_kav

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 2181
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Το τελευταίο διάστημα κουράστηκα να διαβάζω γκρίνιες από όλες τις πλευρές για τα νέα αναλυτικά, για το πόσο αδικήθηκε η τάδε ή η δείνα ειδικότητα, η οποία σε όλο τον κόσμο τιμάται, αλλά εδώ την κατακρεουργήσαμε. Έκανα λοιπόν τον κόπο και βρήκα τα "βασικά" αναλυτικά προγράμματα σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Αμερική. Εξ' αρχής δηλώνω οτι στις χώρες αυτές υπάρχει μια ποικιλία τύπων σχολείων, ενώ υπάρχει και μια τοπική ευελιξία στον καθορισμό του προγράμματος σπουδών. Αυτό σημαίνει οτι σίγουρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αλλά αυτά που βρήκα απεικονίζουν τη μέση κατάσταση σε κάθε χώρα.
Ας ξεκινήσω με τους φίλους μας ( ;D) τους Γερμανούς: Λίγο πολύπλοκο το σύστημα τους, μέχρι να καταλάβω έστω και τα βασικά μου πήρε αρκετό χρόνο. Ο σύνδεσμος δίνει δύο παραδείγματα από το πιο "κλασσικό" σχολείο της Γερμανίας το λεγόμενο Gymnasium. Είναι αυτό που δίνει πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο και έχει το πιο "κλασσικό" αναλυτικό πρόγραμμα με την έννοια των κλασσικών σπουδών και όχι του πιο "δημοφιλούς". Από όσο γνωρίζω τα τεχνικά/επαγγελματικά σχολεία έιναι τα πιο δημοφιλή:
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Germany

Παρατήρηση, εμείς αποκαλούμε τους Γερμανούς σωβινιστές στο θέμα της γλώσσας, αλλά οι ώρες διδασκαλίας ξένων γλωσσών, είναι περισσότερες από τις ώρες των γερμανικών. Συγκεκριμένα στη 10η τάξη Αγγλικά 3 ώρες, Γαλλικά 3 ώρες, Ισπανικά 2 ώρες (οι γλώσσες είναι ενδεικτικές και ποικίλλουν από σχολείο σε σχολείο). Η πρώτη ξένη γλώσσα ξεκινάει στην 5η τάξη και η δεύτερη προστίθεται στην 7η τάξη (κάτι σαν την πρώτη Γυμνασίου). Βιολογία, Φυσική Χημεία έχουν από ένα δίωρο στην 10η τάξη, ενώ στην 12η υπάρχει ένα τετράωρο της φυσικής και εξαφανίζονται η Χημεία και η Βιολογία. Στη 12η τάξη επίσης οι σωβινιστές κατά τα άλλα Γερμανοί έχουν 4 ώρες γερμανικά και 4 ώρες Αγγλικά ενώ επιπρόσθετα άλλες 4ώρες που οι μαθητές επιλέγουν Γεωγραφία ή κοινωνικές επιστήμες διδάσκονται στα αγγλικά  σε όσους επιλέξουν τις κοινωνικές επιστήμες. Οι μαθηματικοί έχουν ένα πεντάωρο στην 10η τάξη και ένα τετράωρο στην 12η. Η πληροφορική υπάρχει στην 10η τάξη με ένα δίωρο ενώ δεν υπάρχει στη 12η.

Πάμε στη Γαλλία για την οποία βρήκα στοιχεία για τα λεγόμενα Κολλέγια που είναι κάτι σαν τα δικά μας Γυμνάσια, αλλά έχουν τετραετή φοίτηση. Οι απόφοιτοι τους μπορούν να συνεχίσουν στα Λύκεια ή τα Επαγγελματικά Λύκεια (οπού υπάρχει και τομέας υγείας, αντίθετα από οτι ισχυρίζεται το υπουργείο).
Ας ξεκινήσω από το αντικείμενο μου την πληροφορική. Έχει ένα τρίωρο στην πρώτη και την τέταρτη τάξη και δεν υπάρχει στις δύο ενδιάμεσες. Μάλιστα στην τέταρτη τάξη οι μαθητές για να πάρουν το απολυτήριο είναι υποχρεωμένοι μέσα από το συγκεκριμένο μάθημα να πιστοποιηθούν στη χρήση η/υ και διαδικτύου. Η μητρική γλώσσα διαδάσκεται από τέσσεριες έως και 5 ώρες. Στις δυο πρώτες τάξεις υπάρχει υποχρεωτική μία ξένη γλώσσα, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη τάξη υπάρχει η υποχρέωση και για 2η ξένη γλώσσα. Οι ξένες γλώσσες είναι τρίωρα μαθήματα με εξαίρεση την πρώτη τάξη που είναι τετράωρο. Δηλαδή οι κατά τα άλλα σωβινιστές στο θέμα της γλώσσας Γάλλοι διδάσκουν τις ξένες γλώσσες περισσότερες ώρες από τη μητρική.

Παραθέτω το σύνδεσμο για τη Γαλλία και συνεχίζω το σχολιασμό:
http://www.french-property.com/guides/france/public-services/school-education/lower-secondary/curriculum/

Τα μαθηματικά κυμαίνονται απο 3,5 έως και 4 ώρες την εβδομάδα, βιολογία δεν φαίνεται να υπάρχει εκτός αν είναι ενσωματωμένη στο λεγόμενο μάθημα "επιστήμες", ενώ για τη φυσική και τη χημεία γίνεται ξεχωριστή αναφορά και έχουν από ένα δίωρο. Η γυμναστική ξεκινάει με ένα τετράωρο στην πρώτη τάξη και μειώνεται στις τρεις ώρες στις επόμενες τάξεις.
 Ενδιαφέρουσε πληροφορίες υπάρχουν κι εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Secondary_education_in_France#Curriculum αλλά χωρίς αναφορά σε ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα.

Όπως είναι γνωστό στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών. Το κράτος καθορίζει κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές του ωρολόγιου προγράμματος και από εκεί και μετά, οι πολιτείες, οι κομητείες, αλλά και οι επιτροπές που διοικούν κάθε σχολίο έχουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας.
Στα λεγόμενα Highschool που έχουν διάρκεια 6 ή 7 χρόνια ο βασικός υποχρεωτικός κορμός είναι ο παρακάτω:
The following minimum courses of study in mandatory subjects are required in nearly all U.S. high schools:

    Science (usually three years minimum, normally biology, chemistry and physics)
    Mathematics (usually four years minimum, normally including algebra, geometry, pre-calculus, statistics, and even calculus)
    English (usually four years minimum, including literature, humanities, composition, oral languages, etc.)
    Social sciences (usually three years minimum, including various history, government/economics courses)[43]
    Physical education (at least one year)
Ο υποχρεωτικός κορμός δεν σημαίνει οτι υπάρχει σε όλες τις τάξεις, απλά υπάρχει ένα ελάχιστο πλήθος ετών που πρέέπι να διδάσκονται. Ακολουθεί ενδεικτικά λίστα μαθημάτων επιλογής:
Common types of electives include:

    Computers (word processing, programming, graphic design)
    Athletics (cross country, football, baseball, basketball, track and field, swimming, tennis, gymnastics, water polo, soccer, softball, wrestling, cheerleading, volleyball, lacrosse, ice hockey, field hockey, crew, boxing, skiing/snowboarding, golf, mountain biking, marching band)
    Career and Technical Education (Agriculture/Agriscience, Business/Marketing, Family and Consumer Science, Health Occupations, and Technology Education, including Publishing (journalism/student newspaper, yearbook/annual, literary magazine))
    Performing Arts/Visual Arts, (choir, band, orchestra, drama, art, ceramics, photography, and dance)
    Foreign languages (Spanish and French are common; Chinese, Latin, Ancient Greek, German, Italian, Arabic, and Japanese are less common)[44]
    Junior Reserve Officers' Training Corps

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_the_United_States


Συνεχίζεται....


« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 02, 2013, 09:48:53 μμ από perastikos_kav »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος gvardal

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 360
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 02, 2013, 09:42:05 μμ »
Πολύ καλή δουλειά συνάδελφε. Αναμένουμε τη συνέχεια. Προς το παρόν θα αρκεστώ να σχολιάσω μόνο αυτό

Παρατήρηση, εμείς αποκαλούμε τους Γερμανούς σωβινιστές στο θέμα της γλώσσας, αλλά οι ώρες διδασκαλίας ξένων γλωσσών, είναι περισσότερες από τις ώρες των γερμανικών.

όταν προσπάθησα να εξηγήσω σε μια φίλη Γερμανίδα την έννοια του φροντιστηρίου δεν το κατάφερα ποτέ. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά τα οποία είχε διδαχθεί αποκλειστικά στο σχολείο της και δεν μπορούσε καν να διανοηθεί ότι πληρώνουμε ιδιώτες για να μάθουμε οτιδήποτε.

Αποσυνδεδεμένος perastikos_kav

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 2181
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 02, 2013, 09:49:56 μμ »
Η δουλειά δεν είναι πολύ καλή, αλλά ένα ερέθισμα. Θα χαρώ να διαβάσω στοιχεία που θα παραθέσουν και άλλοι συνάδελφοι. Αυτοί οι Βρετανοί χάθηκε να φτιάξουν έναν πίνακα. Πρέπει να διαβάζεις δέκα σελίδες για να βγάλεις συμπέρασμα για ένα μάθημα  >:(

Αποσυνδεδεμένος nikitas

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 1394
  • Φύλο: Άντρας
  • Λατρεύω την εκπαίδευση. Εκείνη όμως;
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 02, 2013, 09:55:32 μμ »
Δεν έχω να προσθέσω κάποιο δείγμα έρευνας, αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω όμως είναι η μεγάλη βαρύτητα στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών σε όλη την ανεπτυγμένη Ευρώπη. Κι όταν λέω ξένες γλώσσες, δεν εννοώ απαραίτητα τις γνωστές. Ένα καλοκαίρι σε κάποιο νησί, συζητούσα με συνάδελφο από Σουηδία και μου είπε το εξής ασύλληπτο. Αν ένας μαθητής στο δημοτικό/ γυμνάσιο/ λύκειο εκφράσει την επιθυμία να μάθει σουαχίλι, τατζικιανά, οτιδήποτε, τότε το κράτος είναι υποχρεωμένο να στείλει καθηγητή! Έστω και για έναν μαθητή!
Henry V
We few, we happy few, we band of brothers;
For he to-day that sheds his blood with me
Shall be my brother!
William Shakespeare

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος perastikos_kav

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 2181
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 02, 2013, 10:17:54 μμ »
Στη Βρετανία τo ωρολόγιο πρόγραμμα επίσης παρέχει δυνατότητες ευελιξίας. Επίσης το τρέχον ωρολόγιο πρόγραμμα θα έχει ισχύ για ένα ακόμα σχολικό έτος και από το Σεπτέμβρη του 2014 θα ισχύσει το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη διαμορφωθεί!!!!!!! Η διαβούλευση είναι πραγματικά ανοιχτή και οι ερμόδιες επιτροπές δημοσιεύουν τα προσχέδια, επί των οποίων γίνεται σχολιασμός, προτάσεις, αντιπροτάσεις κλπ.Να επισημάνω πως το ωρολόγιο πρόγραμμα τους αναφέρει τα αντικείμενα που υποχρεωτικά πρέπει να διδάσκει ένα σχολείο. Από εκεί και μετά κάθε σχολείο μπορεί να προσφέρει και μαθήματα που δεν εντάσσονται στον υποχρεωτικό κορμό.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί κανείς να βρεί τις τρέχουσες δημοσιεύσεις των προσχεδίων για τις αλλαγές από το υπουργείο παιδείας:
http://www.education.gov.uk/schools/teachingandlearning/curriculum
Μάλιστα σε κάθε αντικείμενο υπάρχει και ένα pdf με μια μεγαλύτερη ανάλυση των αντικειμένων που θα περιλαμβάνονται. Δεν υπάρχει αναφορά σε ώρες κλπ. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα διδάσκεται και πως. Τελείως διαφορετικό προσέγγιση από τη δική μας. Το πρόγραμμα έχει σχεδόν διαμορφωθεί ένα χρόνο πριν εφαρμοστεί. Όπως ακριβώς έγινε και εδώ αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζαμε από πέρισυ τα νέα προγράμματα. Τα είδαμε στο φλυτζάνι του καφέ. Ο επόμενος σύνδεσμος δείχνει την τρέχουσα κατάσταση μέχρι το 2014
http://www.education.gov.uk/schools/teachingandlearning/curriculum/secondary

Μια γενική παρατήρηση για την επιστήμη μου. Παρατήρησα οτι και στην Αγγλία πάγωσε από το 2012 η διδασκαλία της πληροφορικής στις τελευταίες τρεις τάξεις (κάτι σαν το λύκειο δηλαδή), ενώ από το 2014 και μετά θα προσφέρεται ως μάθημα μόνο αν το θέλει το κάθε σχολείο (φεύγει από τα υποχρεωτικά μαθήματα). Ωστόσο από αρθρογραφία στον αγγλικό τύπο, προκύπτει οτι στην ουσία μεταφέρεται στην πρωτοβάθμια και δεν μεταφέρεται με τη μορφή "παιχνιδιού" και "δραστηριοτήτων" στον υπολογιστή, αλλά διδασκαλίας προγραμματισμού. Όπως αναφέρει άρθρο του οποίου το σύνδεσμο θα σας παραθέσω περίπου στην ηλικία που οι δικοί μας μαθητές ολοκληρώνουν το γυμνάσιο, ο Βρεττανός μαθητής θα πρέπει να μπορεί να προγραμματίζει σε δύο διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, να κατανοεί αλγόριθμους, να γνωρίζει το δυαδικό σύστημα και να συνθέτει πολύπλοκα δημιουργικά έργα με τη χρήση η/υ.

http://www.wired.co.uk/news/archive/2013-07/09/coding-in-new-curriculum

Τέλος άφησα το σχετικό άρθρο της wikipedia, γιατί δεν έχει κάποιες αλλαγές που έγιναν το 2012, ανάμεσα τους και η παύση της πληροφορικής στο key stage 4, δηλαδή σε ηλικίες μαθητών αντίστοιχες με τις ηλικίες των μαθητών του λυκείου στην Ελλάδα και υποθέτω και άλλες αλαλγές σε άλλα αντικείμενα:

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Curriculum_%28England,_Wales_and_Northern_Ireland%29

Μειονέκτημα οτι δεν υπάρχει αναφορά σε αριθμό ωρών ανά εβδομάδα , αλλά στην ύπαρξη ενός αντικειμένου σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μαθητών. Βλέπετε οτι δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μπορεί να έχουν μαθητές ίδιας ηλικίας, γιατί υπάρχει διαφοροποίηση στην ηλικία έναρξης του σχολείου. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες, αφού σε πολλές από αυτές έχει καθιερωθεί το διαγνωστικό σχολικό τεστ ετοιμότητας, το οποίο πραγματοποιείται από ψυχολόγους και κρίνει την ηλικία που ένα παιδί θα ξεκινήσει το σχολείο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο, αφού όλοι οι άνθρωποι δεν αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς. Μπορεί ηλικιακά δυο παιδιά να ταυτίζονται αλλά το ένα από τα δύο να είναι σε άλλο στάδιο ανάπτυξης. Εμείς μετράμε απλώς τις ώρες μας και προσπαθούμε να "κλέψουμε" όπως ο μπακάλης κλέβει στο ζύγι τον πελάτη.
Αγγλικά
Μαθηματικά
Επιστήμες (Βιολογία, Χημεία, Φυσική, ισότιμα)
Πληροφορική
Φυσική Αγωγή
 τα πέντε αντικείμενα που είναι ιυποχρεωτικά σε όλα τα στάδια. Η πληροφορική από το 2012 όπως προανέφερα έπαψε να είναι υποχρεωτική στο στάδιο 4.

Και μια παρατήρηση. Τελικά οι πραγματικά σωβινιστές είναι οι Βρετανοί. Μπορεί η γλώσσα τους να είναι η περισσότερο ομιλούμενη στον πλανήτη, αλλά δεν δικαιολογείται η ξένη γλώσσα να είναι υποχρεωτική μόνο στο key stage 3. Στην πρόταση για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα τους η Συμβουλευτική Επιτροπή πρότεινε η διδασκαλία να επεκταθεί και στο  key stage 2. Έγινε έρευνα και αφού βρέθηκε οτι κατά 90% η κοινή γνώμη και οι ειδκοί συμφωνούν υιοθετήθηκε. Στη συνέχεια η επιτροπή έκανε την πρόταση της για τις γλώσσες που πρέπει να προσφέρονται ως επιλογή στους μαθητές για να διαλέξουν μία (ανάμεσα τους και τα αρχαία ελληνικά). Η επιτροπή πραγματοποίησε νέα έρευνα για να διαπιστώσει ποιες γλώσσες έχει νόημα να περιληφθούν στην πρόταση. Ανοιχτά, όπως ακριβώς συντάσσονται οι προτάσεις και εδώ.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 02, 2013, 10:48:00 μμ από perastikos_kav »

Αποσυνδεδεμένος gvasilis

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3184
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 02, 2013, 11:55:09 μμ »
Πωπω σε παρακαλω συνέχισε να τα μελετας αυτά.
Μας δικαιώνεις.
Επιφανειακά ψάχνοντας βρίσκω τα εξής
α) στην γερμανία που λες ότι η βιολογία εξαφανίζεται στην 12η τάξη, η αλήθεια είναι η εξής που το γράφει λίγο πιο πάνω.
"There are about 12 compulsory subjects: two or three foreign languages (one to be taken for 9 years, another for at least 3 years), physics, biology, chemistry and usually civics/social studies (for at least 5, 7, 3, and 2 years, respectively), and mathematics, music, art, history, German, geography, PE and religious education/ethics for 9 years. "
Άρα είναι πρώτο μάθημα ανάμεσα στις φυσικές επιστήμες, σαν γενικής παιδείας
β) Στην γαλλία δεν μπόρεσα να βρώ πολλά στοιχεία. Αλλά από τα λινκσ που παράθεσες.
Στην sixieme οι επιστήμες είναι Βιολογία και γεωλογία όπου τα 2/3 είναι βιολογία https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Facces.ens-lyon.fr%2Facces%2Fterre%2Fdidacgeo%2Fpublications%2FTeaching_learning%2520biology_Limassol_av05.pdf&ei=Bw78UdnaDfSa4gTlmIDgDg&usg=AFQjCNH7DiHAgsssp3L9c3_MLkPt2W_q1Q&sig2=XKITAJSUzI30T4gNSt3ZTQ&bvm=bv.50165853,d.bGE και είναι 3 ώρες
Στην επόμενη τάξη στην Cinquième (12-13) οι επιστήμες είναι Φυσική και Χημεία και είναι 4,5 ώρες
Στις άλλες δύο τάξεις του Collège δεν ξέρω. Αλλά είναι λογικό στην Quatrième (13-14) 4,5 ώρες να είναι όλες μαζί.
Και στην Troisiéme (14-15) αφού τα μαθηματικά (4ώρες) η φυσική και η χημεία (2 ώρες μαζί) είναι χωριστά, πάλι οι μόνες θετικές που περισσεύουν είναι η Βιολογία (3 ώρες)
Δύσκολο να κάνω σούμα με τις ώρες και εκείνο το τεχνολογία που δεν ξέρω τι είναι. Αλλά κάτι που βγαίνει από αυτά είναι 3 από τις 4 τάξεις έχουν βιολογία, 3 από τις 4 τάξεις έχουν φυσική.
Έκανα λάθος βιολογία υπάρχει και στις 4 τάξεις. Όταν λένε sciences εννοούν Science de la vie et de la terre όπου τα 2/3 είναι βιολογία.
Στο Lycée δεν ξέρω.
γ) για την βρετανία τα είπες. Αν κάνει κάποιος τον κόπο να δει τι περιλαμβάνει η ύλη της βιολογίας και τι περιλαμβάνει η ύλη της φυσικής θα καταλάβει πόσες ώρες χρειάζονται σε κάθε μάθημα και που δίνεται περισσότερο σημασία.
Πάντως αυτά που είχαμε πάντα στην ελλάδα, πάρε ένα τύπο φυσικής και θα φάμε 3 τρίωρα να κάνουμε 100 ασκήσεις δεν υπάρχουν. ΟΥτε υπάρχουν φυσικά οι ατελείωτες παπαγαλίες της ελληνικής βιολογίας.
Εκεί λοιπόν είναι όλοι συντεχνίτες μου; Η έχουν γεμίσει αυτές οι χώρες με διοριστέους του ΑΣΕΠ 1998.
Να τελειώνουν τα ψέμματα και η προπαγάνδα επιτέλους.
Ελπίζω να μην κατεβάζω πολύ το επίπεδο στο πολύ καλό τόπικ σου.
Γιατί λίγο το κάνω νομίζω και συγνώμη.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 03, 2013, 12:25:16 πμ από gvasilis »

Αποσυνδεδεμένος ioanna89

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3041
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 03, 2013, 01:47:48 πμ »
Πολύ καλή δουλειά!
Στοιχεία για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (όχι πάντα ωρολόγια προγράμματα) υπάρχουν κι εδώ:
https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Secondary_and_Post-Secondary_Non-Tertiary_Education

Συμπληρώνω για τη Γαλλία (Λύκειο):
Υπάρχουν 2 τύποι Λυκείου, το γενικό-τεχνολογικό και το επαγγελματικό

Η Α΄τάξη του γενικού-τεχνολογικού είναι "τάξη προσανατολισμού" (εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα): το 80% των υποχρεωτικών ωρών (23,5 ώρες) είναι μαθήματα κοινά για όλους: Γαλλικά και Μαθηματικά από 4 ώρες, Φυσική-Χημεία (ενιαίο μάθημα) 3 ώρες, Επιστήμες της ζωής και της γης (προφανώς Βιολογία και Γεωλογία μαζί) 1,5 ώρα, Φυσική Αγωγή 2 ώρες, Πολιτική-Νομική-Κοινωνική Παιδεία (κάτι θυμίζει αυτό...) 0,5 ώρες, Α΄και Β΄Γλώσσα 5,5 ώρες συνολικά (δύο ξένες ή μια ξένη και μια τοπική -σκεφτείτε να διδάσκονταν εδώ π.χ. τα ποντιακά!). Να σημειωθεί ότι στη Γαλλία Ιστορία και Γεωγραφία αποτελούν ενιαίο πακέτο (3 ώρες). Υπάρχει επίσης ένα 2ωρο "εξατομικευμένης υποστήριξης" του μαθητή.
Το υπόλοιπο 20% των ωρών αποτελείται από αθλητικές/καλλιτεχνικές δραστηριότητες και 2 μαθήματα "διευρεύνησης". Το ένα από τα μαθήματα διευρεύνησης πρέπει υποχρεωτικά να έχει σχέση με τα οικονομικά, ενώ το δεύτερο επιλέγεται από μια αρκετά μεγάλη γκάμα (από βιοτεχνολογία μέχρι αρχαία ελληνικά και λατινικά). Κατ' εξαίρεση, μαθητές με κλίση στις τέχνες, τον αθλητισμό ή την τεχνολογία, μπορούν να πάρουν 1 σχετικό μάθημα αντί για τα 2 μαθήματα διερεύνησης. Επιπλέον όλοι οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ένα πρόσθετο τρίωρο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Η Β΄ και Γ΄ τάξη χωρίζονται σε γενική και τεχνολογική κατεύθυνση, με κύκλους σπουδών/τομείς σε κάθε κατεύθυνση.
-Στη γενική κατεύθυνση υπάρχουν τρεις κύκλοι: "θεωρητικός" (το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ), θετικών επιστημών (ωρολόγιο πρόγραμμα) και οικονομικών-κοινωνικών επιστημών (ωρολόγιο πρόγραμμα).
-Στην τεχνολογική κατεύθυνση υπάρχουν 7 τομείς: Οικονομίας και Διοίκησης, Υγείας και Πρόνοιας, Βιομηχανίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, Εργαστηρίων, Εφαρμοσμένων τεχνών, Τουρισμού, Μουσικής και Χορού.
 Κοινά μαθήματα και στη Γενική και στην Τεχνολογική κατεύθυνση, σε όλους τους κύκλους/τομείς  είναι τα Γαλλικά, οι ξένες γλώσσες, η Φυσική Αγωγή, η Φιλοσοφία και η Ιστορία-Γεωγραφία (οι ώρες των δύο τελευταίων διαφοροποιούνται ανά κατεύθυνση και κύκλο). Κοινά για τους 3 κύκλους της Γενικής κατεύθυνσης είναι η Πολιτική-Νομική-Κοινωνική Παιδεία και η Συνθετική Εργασία (μόνο στη Β΄ της γενικής κατεύθυνσης), ο βαθμός της οποίας μετράει για το απολυτήριο και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Αξιοσημείωτα:
- Και στις δύο κατευθύνσεις διδάσκονται υποχρεωτικά 2 γλώσσες (4,5 ώρες στη Β΄ και 4 στη Γ΄τάξη στη γενική κατεύθυνση - στην τεχνολογική υπάρχουν ώρες γλώσσας και πρόσθετες ώρες ειδικής ορολογίας)
- Στη Γ΄ τάξη δεν υπάρχουν καθόλου Γαλλικά (δηλ. Γλώσσα), ενώ στη Β΄ είναι 4 ώρες στη Γενική κατεύθυνση και 3 στην Τεχνολογική.
- Η Βιολογία-Γεωλογία και η Πληροφορική υπάρχουν μόνο ως επιλεγόμενα του κύκλου Θετικών Επιστημών της Γενικής κατεύθυνσης και κάποιων τομέων της Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Υπάρχει, όμως, υποχρεωτικό Χημείας-Βιοχημείας σε κάποιον τομέα.
- Στον θεωρητικό κύκλο διδάσκεται, εκτός από τη γαλλική λογοτεχνία, και ξένη λογοτεχνία σε ξένη γλώσσα. Υπάρχουν, επίσης και καλλιτεχνικά μαθήματα. Τα λατινικά είναι επιλεγόμενο (όπως και τα αρχαία ελληνικά).
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 03, 2013, 02:00:53 πμ από ioanna89 »

Αποσυνδεδεμένος demeb

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 948
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 03, 2013, 01:56:29 πμ »
Για την Γαλλία βρήκα από το υπουργείο παιδείας
http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html
Αν θέλετε κάποια εξήγηση στα μαθἠματα (από τα γαλλικά), ρωτήστε.

Αποσυνδεδεμένος ioanna89

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3041
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 03, 2013, 02:10:50 πμ »
Να διευκρινίσουμε ότι στη Γαλλία η διδακτική ώρα είναι 60λεπτη, οπότε 1,5 ώρα δική τους ισοδυναμεί με 2 δικές μας.

Αποσυνδεδεμένος gvasilis

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3184
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 03, 2013, 02:27:02 πμ »
Για την Γαλλία βρήκα από το υπουργείο παιδείας
http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html
Αν θέλετε κάποια εξήγηση στα μαθἠματα (από τα γαλλικά), ρωτήστε.
Οπότε technologie ειναι υπολογιστές;

Αποσυνδεδεμένος biov

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 522
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 03, 2013, 04:08:26 πμ »
Βιολογία, Φυσική Χημεία έχουν από ένα δίωρο στην 10η τάξη, ενώ στην 12η υπάρχει ένα τετράωρο της φυσικής και εξαφανίζονται η Χημεία και η Βιολογία.

Δεν εξαφανιζονται, υπαρχουν στην αντιστοιχη κατευθυνση που εχει επιλεξει ο μαθητης βασει του πού θελει να σπουδασει. Ειναι ταξη εξειδικευσης κι ο συγκεκριμενος μαθητης στοχευει σε φυσικομαθηματικη πανεπιστημιακη σχολη, οπότε εχει ενα 4ωρο μαθηματικων κι ενα 4ωρο φυσικης.

Στο συνολο των ταξεων της δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης της Γερμανιας η Βιολογια εχει τις περισσοτερες ωρες απο τις ΦΕ στη γενικη παιδεια, διοτι διδασκεται στις περισσοτερες ταξεις, ενω η Φυσικη κι η Χημεια ειναι περισσοτερο μαθηματα εξειδικευσης παρα γενικης παιδειας, γι'αυτο και διδασκονται σε λιγοτερες ταξεις!
Αντιθετα, στην Ελλαδα εχουμε το στρεβλο προγραμμα γενικης παιδειας: 4 ωρες Φυσικης στο Γυμνασιο (συντομα 5) + 5 στο Λυκειο (συντομα 4) = 9, ενω η Βιολογια εχει μονο 6 (4+2 πριν, 3+3 συντομα). Μαλιστα, η Φυσικη διδασκεται ανελλιπως σε καθε ταξη (συντομα και στην Α' γυμνασιου), ενω η Βιολογια με κενα μεταξυ ταξεων.

Παράθεση
Παραθέτω το σύνδεσμο για τη Γαλλία και συνεχίζω το σχολιασμό:
http://www.french-property.com/guides/france/public-services/school-education/lower-secondary/curriculum/

Τα μαθηματικά κυμαίνονται απο 3,5 έως και 4 ώρες την εβδομάδα, βιολογία δεν φαίνεται να υπάρχει εκτός αν είναι ενσωματωμένη στο λεγόμενο μάθημα "επιστήμες"

Το μαθημα "Sciences" (Επιστημες της Γης και της Ζωης) εχει μονο Βιολογια, Περιβαλλον, Γεωλογια και διδασκεται σε καθε ταξη! Η Βιολογια δεν ασχολειται με τα εμβια οντα μονο σε επιπεδο κυτταρου, αλλά και οργανισμου και οικοσυστηματος. Γι'αυτο ειναι κατεξοχην μαθημα γενικης παιδειας, δηλαδη απαραιτητο στο συνολο των μαθητων, ενω μονο οι βασικες εννοιες της Φυσικοχημειας ειναι γενικης παιδειας κι οι πιο προχωρημενες εννοιες ειναι απαραιτητες μονο στους μαθητες που θ'ασχοληθουν με σχετικες σπουδες. Δυσκολο να φανταστεις εναν φιλολογο να χρειαστει να λυσει ασκησεις με το νομο του Ohm ποτέ στη ζωη του, ενω ειναι απαραιτητο να γνωριζει πώς λειτουργει το σωμα του και το περιβαλλον.

Στο εξωτερικο η εμβαθυνση της υλης σε συγκεκριμενα μαθηματα ειναι πολυ μικροτερη - αν εβλεπαν τα μαθηματικα γενικης παιδειας που κανουν οι μαθητες στις τελευταιες ταξεις του λυκειου θα επεφταν απο τα συννεφα. Αντιθετα, η βιολογια γενικης παιδειας στην Ελλαδα διδασκεται ακριβως στο επιπεδο εμβαθυνσης του εξωτερικου (βασικες εννοιες), αλλά λειπουν σημαντικα κεφαλαια απο το ευρος της αντιστοιχης υλης που διδασκεται στο εξωτερικο διοτι στην Ελλαδα εχεi λιγοτερες ωρες! (βιοποικιλοτητα, σεξουαλικη αγωγη, ναρκωτικες ουσιες-εθισμος, για ν'αναφερω μονο τρια)

Για την Γαλλία βρήκα από το υπουργείο παιδείας
http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html
Αν θέλετε κάποια εξήγηση στα μαθἠματα (από τα γαλλικά), ρωτήστε.

Οπότε technologie ειναι υπολογιστές;


Σημαίνει "Τεχνολογια", αλλά δεν ξερω τι περιλαμβανει - το αντιστοιχο μαθημα "Τεχνολογια" στην Ελλαδα τι περιλαμβανει;
Παντως, η Πληροφορικη στα Γαλλικα λεγεται Informatique κι ο ΗΥ λεγεται Ordinateur. Μαλιστα, δε χρησιμοποιουν ποτέ τις αγγλικες λεξεις στην εκπαιδευση, ουτε καν στο πανεπιστημιο! (ενω εμεις λεμε υπολογιστης, αλλά μπορει να πουμε πανω στην κουβεντα computer ή desktop, λεμε συχνα mousepad, λεμε οθονη αλλά μπορει να πουμε και computer screen. Αυτοι, τιποτα: τα παντα περι υπολογιστων στα Γαλλικα.)
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 03, 2013, 06:39:56 μμ από biov »

Αποσυνδεδεμένος perastikos_kav

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 2181
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 03, 2013, 09:05:31 πμ »

α) στην γερμανία που λες ότι η βιολογία εξαφανίζεται στην 12η τάξη, η αλήθεια είναι η εξής που το γράφει λίγο πιο πάνω.
"There are about 12 compulsory subjects: two or three foreign languages (one to be taken for 9 years, another for at least 3 years), physics, biology, chemistry and usually civics/social studies (for at least 5, 7, 3, and 2 years, respectively), and mathematics, music, art, history, German, geography, PE and religious education/ethics for 9 years. "
Άρα είναι πρώτο μάθημα ανάμεσα στις φυσικές επιστήμες, σαν γενικής παιδείας
β) Στην γαλλία δεν μπόρεσα να βρώ πολλά στοιχεία. Αλλά από τα λινκσ που παράθεσες.
Στην sixieme οι επιστήμες είναι Βιολογία και γεωλογία όπου τα 2/3 είναι βιολογία https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Facces.ens-lyon.fr%2Facces%2Fterre%2Fdidacgeo%2Fpublications%2FTeaching_learning%2520biology_Limassol_av05.pdf&ei=Bw78UdnaDfSa4gTlmIDgDg&usg=AFQjCNH7DiHAgsssp3L9c3_MLkPt2W_q1Q&sig2=XKITAJSUzI30T4gNSt3ZTQ&bvm=bv.50165853,d.bGE και είναι 3 ώρες
Στην επόμενη τάξη στην Cinquième (12-13) οι επιστήμες είναι Φυσική και Χημεία και είναι 4,5 ώρες
Στις άλλες δύο τάξεις του Collège δεν ξέρω. Αλλά είναι λογικό στην Quatrième (13-14) 4,5 ώρες να είναι όλες μαζί.
Και στην Troisiéme (14-15) αφού τα μαθηματικά (4ώρες) η φυσική και η χημεία (2 ώρες μαζί) είναι χωριστά, πάλι οι μόνες θετικές που περισσεύουν είναι η Βιολογία (3 ώρες)
Δύσκολο να κάνω σούμα με τις ώρες και εκείνο το τεχνολογία που δεν ξέρω τι είναι. Αλλά κάτι που βγαίνει από αυτά είναι 3 από τις 4 τάξεις έχουν βιολογία, 3 από τις 4 τάξεις έχουν φυσική.
Έκανα λάθος βιολογία υπάρχει και στις 4 τάξεις. Όταν λένε sciences εννοούν Science de la vie et de la terre όπου τα 2/3 είναι βιολογία.

Παραθέτοντας στοιχεία δεν κατεβάζεις το επίπεδο, αλλά συμπληρώνεις και είναι καλό αυτό.  Κράτησα από τη δημοσίευση σου όσα θέλω να σχολιάσω. Ναι στη Γαλλία με προσεκτικότερη μελέτη συμπεραίνω οτι όλες οι φυσικές επιστήμες υπάρχουν και στις τέσσερις τάξεις ισότιμα (με εξαίρεση τη γεωλογία). Όπως είπα και στο πρώτο κείμενο μου... εκτός αν είναι στο Επιστήμες. Όπως φαίνεται το επιστήμες περιλαμβάνει κυρίως τη βιολογία και τη γεωλογία. Κάποιες χρονιές αναφέρει αυτόνομα ττη βιολογία, άλλες την εντάσσει στο Επιστήμες και άλλες εντάσσει όλες τις φυσικές επιστήμες στον τίτλο Επιστήμες. Στη Γερμανία αυτό που παρέθεσες αναφέρεται στο συνολικό αριθμό ετών που ένας μαθητής θα πρέπει να παρακολουθήσει μια επιστήμη στα χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Έτσι η πρώτη ξένη γλώσσα διδάσκεται τουλάχιστον 9 έτη, όπως και τα μαθηματικά, τα θρησκευτικά!!!! (με τι περιεχόμενο όμως;), τα γερμανικά (ναι δεν διδάσκονται υποχρεωτικά τη γλώσσα τους και στα 12 έτη ή 13 έτη της φοίτησης τους), γεωγραφία 9 έτη!!!, όπως και η φυσική αγωγή και από τις φυσικές επιστήμες, όπως πολύ καλά επισήμανες η βιολογία 7 έτη και μετά η φυσική με 5 και η χημεία με τρία. Ξαναεπισημαίνω οτι τα ωρολόγια προγράμματα που παρέθεσα από τη Γερμανία είναι ενδεικτικά, γιατί σύμφωνα με όσα βρήκα κάθε σχολείο και κάθε μαθητής ακόμα διαμορφώνει δυναμικά το πρόγραμμα του αρκεί στο συόνολο της φοίτησης του να καλύψει τις προϋποθέσεις. Επίσης υπάρχουν πολλά μαθήματα επιλογής, ομάδες εργασίας κλπ, όπου υπάρχουν σχεδόν όλα και ακόμα περισσότερα από τα αντικείμενα που διδάσκονται στην Ελλάδα. Απλά έχουν διαφορετική λογική από την παραδοσιακή λογική της διδασκαλίας.

Αποσυνδεδεμένος demeb

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 948
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 03, 2013, 09:15:59 πμ »
Για την Γαλλία βρήκα από το υπουργείο παιδείας
http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html
Αν θέλετε κάποια εξήγηση στα μαθἠματα (από τα γαλλικά), ρωτήστε.
Οπότε technologie ειναι υπολογιστές;
όχι, τεχνολογία είναι κάτι σαν αυτό που είχαμε στα ελληνικά σχολεία. Γνώση των τεχνολογικών επιτευγμάτων που υπάρχουν γύρω μας και πρακτική εφαρμογή από μαθητές. Στην τελευταία τάξη υπάρχει εμβάθυνση.
Πηγή: http://fr.wikipedia.org/wiki/Technologie_dans_les_coll%C3%A8ges_fran%C3%A7ais
όποιος μπορεί να καταλάβει λίγο από τα γαλλικά της παραπάνω πηγής πρέπει να δει μετά το 2009 τι ισχύει.

Αποσυνδεδεμένος gvasilis

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3184
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
« Απάντηση #13 στις: Αύγουστος 03, 2013, 10:41:44 πμ »
Στη φινλανδία το δημοτικό και το γυμνάσιο είναι μονοκόμματο 9 χρόνια. Δεν έχω βρει ακόμα προγράμματα.
Στο λύκειό τους όμως ισχύει το εξής:
http://www.oph.fi/english/education/general_upper_secondary_education/curriculum

Παρακάτω είναι τα μαθήματα
Ο πρώτος αριθμός είναι οι ώρες Υποχρεωτικών μαθημάτων σε όλες τις τάξεις.
Ο δεύτερος οι ώρες που προσφέρονται σε μαθήματα ειδικοτήτων

Μητρική γλώσσα και λογοτεχνία   
6
3

Γλώσσες      
A-γλώσσας, αρχίζοντας στους βαθμούς 1-6 της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
6
2

B-γλώσσας, αρχίζοντας στους βαθμούς 7-9
5
2

Άλλες γλώσσες
16

Μαθηματικά      
Βασική ύλη
6
2
Σύνθετη διδακτέα ύλη
10
3

Περιβαλλοντικές και φυσικές επιστήμες      
Βιολογία
2
3

Γεωγραφία
2
2

Φυσική
1
7

Χημεία
1
4

Θρησκεία ή ηθική   
3
2

Φιλοσοφία   
1
3

Ψυχολογία   
1
4

Ιστορία   
4
2

Κοινωνικών Σπουδών   
2
2

Τέχνες και τη φυσική αγωγή   
5

Φυσική αγωγή
2
3

Μουσική
1-2
3

Εικαστικές τέχνες
1-2
3

Αγωγή Υγείας   
1
2

Σχολικός και επαγγελματικός προσανατολισμός   
1
1

Υποχρεωτικά μαθήματα   
47-51

Ελάχιστος συνολικός αριθμός των μαθημάτων εξειδίκευσης   
10

Εφαρμοσμένη μαθήματα      
Ελάχιστος συνολικός αριθμός των μαθημάτων   
75

« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 03, 2013, 10:46:51 πμ από gvasilis »

 

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32277
  • Τελευταία: ΤΣΕΦΙ
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1158524
  • Σύνολο θεμάτων: 19198
  • Σε σύνδεση σήμερα: 575
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 1964
  • (Αύγουστος 01, 2022, 02:24:17 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 24
Επισκέπτες: 534
Σύνολο: 558

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.135 δευτερόλεπτα. 34 ερωτήματα.