0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Συμφωνώ. Καλύτερα να ληφθεί ως προσωπική η σύνταξη, εκτός αν ο συγγραφέας (ποιος είναι; ) έχει ιδιαίτερη προτίμηση στην απρόσωπη σύνταξη με το ρηματ. επίθετο σε -τέα.
Υπάρχει και η άποψη ότι η μετοχή με τα ρήματα κίνησης είναι κατηγορηματική. Αυτό όμως ούτως ή άλλως δεν λέγεται σε μαθητές.
λυσιτελήσει γὰρ αὐτοῖς, εἰ μέλλουσιν, οἷς ἂν ἀποδῶσι τεκμηρίοις χρώμενοι, ὧν ἂν ἀποστερῶσι μὴ δώσειν δίκην: Απόδοση της αναφορικοϋποθετικής οἷς ἂν ἀποδῶσι μού φαίνεται το χρώμενοι και της ὧν ἂν ἀποστερῶσι η υποθετική εἰ μέλλουσιν μὴ δώσειν δίκην (δηλαδή κυρίως το μὴ δώσειν). Συμφωνείτε;
Η δεύτερη αναφορικοϋποθετική με την απόδοσή της δηλώνει προσδοκώμενο. Η πρώτη; Αφού βρίσκεται σε πλαίσιο υποθετικού λόγου που αναφέρεται στο μέλλον (εἰ μέλλουσιν μὴ δώσειν δίκην, λυσιτελήσει), κανονικά θα έπρεπε να δηλώνει προσδοκώμενο, αλλά λόγω του ενεστώτα της μετοχής χρώμενοι λέτε να δηλώνει αόριστη επανάληψη στο παρόν – μέλλον;
Υποκείμενο του λυσιτελήσει μπορεί να θεωρηθεί η υποθετική πρόταση (ο Καρατσώλης πάντως δεν το συντάσσει έτσι, αλλά θεωρεί ότι το ρήμα βρίσκεται σε απόλυτη χρήση); Αν θυμάμαι καλά, είχε ξανασυζητηθεί στο forum ο χαρακτηρισμός υποθετικής πρότασης ως υποκειμένου απροσώπου και είχε γίνει αποδεκτός.
Το καταθέτω απλώς ως σκέψη.
Ωστόσο, νομίζω ότι τουλάχιστον στα ελληνικά συντακτικά των αρχαίων ελληνικών, σε τέτοιες περιπτώσεις η πρόταση χαρακτηρίζεται πλάγια ερωτηματική.
Νομίζω ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την περίπτωση υποκείμενο του λυσιτελήσει να είναι τα εννοούμενα (από τα συμφραζόμενα) απαρέμφατα: τὰ μὲν ἀποδιδόναι, τὰ δὲ ὑπολείπεσθαι. Κατά τη γνώμη μου το νόημα εξυπηρετείται καλύτερα: η πρακτική που τα δύο απαρέμφατα εκφράζουν είναι που ωφελεί όποιον έχει σκοπό να αποφύγει την τιμωρία για την υπεξαίρεση του ποσού που του εμπιστεύεται το "θύμα".