0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το "ούτος συ" είναι όλο κλητική προσφώνηση και αποτελείται από την προσωπική αντωνυμία και τη δεικτική που λειτουργεί ως κατηγορηματικός προσδιορισμός σ' αυτήν.
Γράφει: by the omission of σύ or ὑ_μεῖς the nominative with the article may stand in apposition to a vocative. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά η ονομαστική στέκεται ως παράθεση στην κλητική, άρα έτσι θα συντάξουμε, χωρίς να εννοήσουμε προσωπική αντωνυμία;
Τελικά το παράδειγμα που έχω στο Συντακτικό στο οποίο αναφέρεται ότι τίθεται σε κλητική προσφώνηση ετερόπτωτη παράθεση σε ονομαστική, ὦ ἄνδρες δικασταί, οἱ ακούοντες ταῦτα (χωρίς ρήμα και δεν το βρίσκω στην αναζήτηση) είναι εντελώς λάθος, έτσι;
Ένα που βρήκα τυχαία: καὶ πρὸς θεῶν, ἄνδρες δικασταί, … μή με ἡγήσησθε ἀδολεσχεῖν: εδώ, όπου δεν υπάρχει παράθεση σε ονομαστική (της οποίας η πτώση να πρέπει να αιτιολογηθεί με εννοούμενη ονομαστική προσωπικής αντωνυμίας β΄προσώπου σε θέση κλητικής), θα πούμε ότι ως κλητική προσφώνηση εννοείται στην πραγματικότητα το ὑμεῖς (στο οποίο το ἄνδρες δικασταί είναι παράθεση;). Λογικά, αν στο ὦ ἄνδρες οἱ παρόντες, ἡγοῦμαι ἐγώ..., εννοούμε ως κλητική προσφώνηση την προσωπική αντωνυμία, δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο σε κάθε κλητική προσφώνηση;
Από αυτό που γράφει αμέσως παρακάτω, στο 1288, the nominative may be used in exclamations as a predicate with the subject unexpressed , τι καταλαβαίνεις; Η ονομαστική χρησιμοποιείται σε επιφωνηματικές προτάσεις ως κατηγορούμενο με το υποκείμενο εννοούμενο;;; Δηλαδή εννοείται και το εἰμί; Αν είναι έτσι, μιλάμε για κλητική προσφώνηση ή απλώς για μια επιφωνηματική πρόταση (με ρήμα, υποκείμενο και κατηγορούμενο);
Στο οὗτος σύ, πῶς δεῦρ᾽ ἦλθες, το οποίο είχε παραθέσει η apri, η κλητική προσφώνηση είναι η προσωπική ή η δεικτική αντωνυμία; Και η άλλη αντωνυμία τι είναι στην κλητική προσφώνηση; Μπορούν όμως να συνταχθούν χωριστά ή πρέπει να εκληφθούν μαζί ως κλητική προσφώνηση;
Σίγουρα μιλάμε για επιφώνηση, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο πάντοτε για εννοούμενο υποκείμενο και ρήμα. Π.χ. στον Ευριπίδη (Ἑλ., 862 και Ἀνδρ., 71) βλέπουμε: ὦ δύστηνος, ὡς ἀπωλόμην! Όλο αυτό είναι μία επιφωνηματική πρόταση, δεν είναι δύο προτάσεις (όπως λέμε και στη ν.ε.: ο δύστυχος, τι έπαθα!).
Δες μια παρόμοια πρόταση: Ξενοφ. ΚΑ, Ι, 5, 16 Κλέαρχε καὶ Πρόξενε καὶ οἱ ἄλλοι παρόντες Ἕλληνες, οὐκ ἴστε...., όπου όλοι οι σχολιαστές γράφουν: οἱ ἄλλοι: in apposition with an imlied ὑμεῖς (μόνο που εγώ θα θεωρούσα ως παράθεση το οἱ Ἕλληνες·
Επίσης, νομίζω ότι η γενική δε δείχνει τον θεό εναντίον του οποίου ή σε σχέση με τον οποίο εκδηλώνεται το ἄγος, αλλά τον θεό από τον οποίο το ἄγος προκαλείται (όπως φαίνεται από τη συνέχεια του χωρίου του Αισχίνη, 3, 110:Καὶ ἐπεύχεται αὐτοῖς μήτε γῆν καρποὺς φέρειν, μήτε γυναῖκας τέκνα τίκτειν γονεῦσιν ἐοικότα, ἀλλὰ τέρατα
Ως προς τη γενική, εξακολουθεί να με προβληματίζει. Συμφωνώ βέβαια με τον stam, τώρα κατά τη δεύτερη ανάγνωση του χωρίου, ότι δεν μπορεί η γενική να είναι αντικειμενική, αφού θα έπρεπε, καταχρηστικά, να δώσουμε ενεργητική σημασία σε ένα κατεξοχήν παθητικό επίθετο.
Έχετε υπ'όψιν σας κάποιο βοήθημα με κριτήρια αξιολόγησης στο αδίδακτο
Μήπως ανήκει στη γενική του δημιουργού, για την οποία ο Schwyzer (σελ. 149, δ ) γράφει ότι συντάσσεται προπαντός με παθητική μετοχή και ρηματικό επίθετο; Αν και δεν καταλαβαίνω και πολύ όλα τα παραδείγματα που δίνει, η παθητική σημασία του επιθέτου μού δείχνει κάποια αναλογία με το ἱμέρου νικώμενος
Δεν είμαι σίγουρος ότι η σημασία του επιθέτου ἐναγής στην περίπτωση του κειμένου που παραθέτει η Dwrina δεν είναι παθητική.
Λαμβάνοντας υπόψη το στίχο 656 από τον Οιδίποδα Τύραννο, τον οποίο αποδελτιώνει και στο σχετικό λήμμα του το LSJ, αντιλαμβάνομαι ότι έχει μάλλον ενεργητική σημασία και σημαίνει "αυτός που επισύρει/προκαλεί το ἅγος του θεού". Δηλαδή, μου φαίνεται ότι ἐναγής ἔστω του θεού = "ας επισύρει/προκαλέσει το ἅγος του θεού" όπου ἅγος του θεού="αυτό που θα τον κάνει να φοβηθεί (ἅζεται) τον θεό".