eli.m και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
1. Μπορεί να αρνηθεί να εγκρίνει την άδεια, ακριβώς λόγω παρακώλυσης του έργου της υπηρεσίας. Στις πανελλαδικές, εφ όσον ειστε μεταξύ των επιτηρητων δεν μπορείτε να μην πάτε. Ωστόσο, μπορείτε να ενημερώσετε την επιτροπή ότι συγκεκριμένες μέρες αδυνατειτε να παραστείτε λόγω εξεταστικής, ώστε να σας βάλουν για επιτήρηση άλλες μέρες. Αυτό γίνεται συχνά, να δηλώνουν οι επιτηρητες συγκεκριμένες μέρες. Εξ άλλου, ανάλογα κ τις ανάγκες του νομού, δε θα είστε επιτηρητρια όλες τι μέρες των πανελληνίων. Τώρα, εάν σας καλέσουν για την επιτροπή των προφορικά εξεταζομένων, ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να γίνει κάτι αντίστοιχο, με δεδομένο ότι θα σας έχουν καλέσει για συγκεκριμένο/α μαθήματα. Αλλά κ πάλι, μπορείτε να πείτε ότι έχετε κώλυμα κ αν υπάρχει κάποιος/α άλλος/η συνάδελφος να πάει αντί για εσάς. Ως προς τις ενδοσχολικες, εκεί εάν υπάρχει καλή συνεννόηση κ διάθεση μεταξύ της διεύθυνσης κ των συναδέλφων, μπορεί ενδεχομένως να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ώστε να μη συμπίπτουν οι υποχρεώσεις σας με την εξεταστική στη σχολή. Ωστόσο, θα είναι πιο δύσκολο, εάν είναι μικρό το σχολείο επομένως λίγοι οι συνάδελφοι κ εάν έχετε μαθήματα προς εισήγηση.2. Η αδεια άνευ αποδοχών είναι άλλο κεφάλαιο. Υπάρχει κ σχετικό νημα. Η πιο σύντομη ααα που οι μόνιμοι δικαιούνται σίγουρα μόνο με έγκριση από τη δδε, είναι ένας μήνας ανά έτος, με σχετική ενημέρωση κ αίτηση ένα μήνα νωρίτερα. Αλλά κ πάλι, μπορεί να μην εγκριθεί εάν εμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου.Οι άδειες/ρεπω στις μέρες των πανελλαδικών κ ενδοσχολικων είναι λίγο πιο δύσκολες, αλλά όχι ακατορθωτες.Εξαρτάται από τη γραμμή της διεύθυνσης του σχολείου κ από τη γραμμή της δδε. Δυστυχώς, όσο περνάνε τα χρόνια οι προϊστάμενοι γίνονται όλο κ πιο αυστηροί στις άδειες που δικαιούμαστε.Ελπίζω να βοήθησα.
Καλησπέρα σας.Ένας νεοδιοριστος που θα διοριστει για παράδειγμα τώρα στις 1/9 (αλλά έχει προυπηρεσία 6+ έτη σαν αναπληρωτής) , εχει δικαίωμα να πάρει απευθειας ανευ αποδοχών για προσωπικούς λόγους (με ενδιαφέρει 1+1 έτος) ? Διαβάζοντας λιγο τους νομους βρήκα : (παρ. 2 του άρθρου 51 του Ν 3528/2007 όπως τροποποιείται με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν 3986/2011)Επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές σε εκπαιδευτικό, συνολικής διάρκειας έως πέντε (5) ετών, ύστερα από αίτησή του και γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Απλά να προσθέσω ότι ήμουν υπεύθυνη του εξεταστικού κέντρου εκ μέρους του κεδασυ, επομένως όχι επιτηρήτρια ή εξετάστρια προφορικών για αυτό έπρεπε να ήμουν όλες τις μέρες και, εκ των υστέρων που το συζήτησα με μέλος της τοπικής ΕΛΜΕ, μου είπε ότι η εκπαιδευτική άδεια δίνεται ΠΑΝΤΑ και δεν έχει δικαίωμα ο διευθυντής να την αρνηθεί, όπως την κανονική άδεια. Είναι φαύλος-κύκλος τελικά το τί ισχεί πραγματικά σε διάφορους τομείς στην εκπαίδευση και βολεύει να υπάρχει μονίμως μια αβεβαιότητα για το κάθε τι και να καταλήγουμε να είναι θέμα ανάγνωσης. Υπάρχει κάπου που να αναφέρεται ρητά ότι και η εκπαιδευτική άδεια είναι θέμα έγκρισης ή οχι;
Προσωπικά σε όσα έγγραφα έχω δει να αναγράφονται οι άδειες, δεν είδα κάπου ρητά για μη έγκριση τους. Για αυτό κ μέχρι πρόσφατα, ήταν αυτονόητη η έγκριση αδειών. Ωστόσο, όπως ανέφερα κ παραπάνω, έχουνε σφίξει τα πράγματα με τους νέους προϊσταμένους (ξέρω δδε που έχει βάλει χέρι ο προϊστάμενος στους διευθυντές να μην εγκρίνουν αδειες, πράγμα αδιανόητο) με το πρόσχημα ότι γίνεται κατάχρηση από τους εκπαιδευτικούς κ φυσικά, την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Το οποίο γενικά, δεν ισχύει, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στην εκπαίδευση δεν έχω δει κανένα συνάδελφο να εξαντλεί τις άδειες που δικαιούται, εκτός κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας. Επίσης, οι νυν διευθυντές για να παραμείνουν διευθυντές, εν όψει της αξιολόγησης τους, δεν τολμούν να φέρουν γενικά αντιρρήσεις στους προϊσταμένους. Τα ΠΥΣΔΕ επίσης έχουν υποβαθμιστεί, καθώς οι αιρετοί δεν μπορούν να φέρουν ουσιαστικές ενστάσεις, το ίδιο κ οι ΕΛΜΕ. Οπότε, με άλλοθι την παρακώλυση του εκπαιδευτικού έργου, μπορούν να γίνουν διάφορα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα διεκδικουμε ο,τι δικαιουμαστε.
Με ενδιαφέρει και εμένα και βρίσκομαι ακριβώς στην ίδια θέση για το αν θα δηλώσω μακριά και δεν μπορώ να πάω τα επόμενα δυο χρόνια. Το ψάχνω αλλά άκρη δεν έχω βρει. Στο μόνο που με διαβεβαιώνουν είναι ότι μπορώ για έναν χρόνο να κάνω αναβολή ορκωμοσίας, τίποτε άλλο. Γενικά, δεν υπάρχουν για πάρα πολλά θέματα ξεκάθαρες απαντήσεις.
Έστω μητέρα με τέκνο κάτω των τεσσάρων ετών που μένει στη χ περιοχή και διορίζεται στην ψ.Λαμβάνει την άδεια ανατροφής και στην ουσία μετά την παρουσία της για ανάληψη υπηρεσίας, δεν ξαναπατά δύο χρόνια και το κενό καλύπτεται με αναπληρωτή.Μπορεί να κάνει αίτηση για μετάθεση στο μεταξύ; Αν ναι, τι πιθανότητες έχει να εγκριθεί;Εφόσον δεν υπηρετεί, δε λαμβάνει και τα μόρια υπηρεσίας, σωστά;Τι συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση;
Η άδεια ανατροφής είναι 9 μήνες και θεωρείται κανονική υπηρεσία. Για το 9μηνο παίρνει κανονικά τα μόρια υπηρεσίας.Σίγουρα δεν μπορεί να καλύψει με άδεια ανατροφής δύο χρόνια και να μην ξαναπατήσει στην περιοχή διορισμού.Αν δεν υπηρετήσει επί δύο χρόνια δεν μπορεί να φύγει με μετάθεση.